Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Olimpia 2018: Hárman versenyben

Ahogy az előzetesen sejthető volt, a NOB döntése alapján a 2018-as téli olimpia rendezésére pályázó három város mindegyike versenyben maradt. A koreai Pyeongchang, a németországi München és a franciaországi Annecy városok vezetése is folytathatja a pályázati folyamatot, de innentől kezdve már a hivatalosan is viselhetik a candidate city elnevezést, egészen a 2011 júliusában sorra kerülő döntésig.

A NOB Végrehajtó Bizottsága München és Pyeonchang esetében „csont nélkül” adta meg a zöld jelzést, az Annecy pályázatán dolgozóknak ugyanakkor a létesítményekre vonatkozó terveken kell jelentős módosításokat végrehajtani. A korábbi olimpiák kapcsán a NOB rendre csökkentette a pályázók számát ebben a fázisban, most azonban nem került sor minderre, igaz három évtized óta most volt a legkisebb számú jelentkező. Utoljára egyébként 1981-ben volt ilyen kis létszámú a mezőny, akkor is csak három város (Cortina d’Ampezzo, Falun és a későbbi győztes Calgary) pályázott a téli játékok megrendezésére. Azóta mindig ennél több (1992-7, 1994-4, 1998-6, 2002-9, 2006-6 és 2010-8, 2014-7) jelentkező akadt a rendezésre, igaz a NOB több esetben is erősen redukálta (mint például a 2014-es játékok esetében is) a végső kandidálási fázisba eljutó városok számát.
 
A mostani döntés egyben azt is lehetővé teszi, hogy az eddig meglehetősen szűkre szabott mozgástérrel rendelkező városok sokkal nagyobb volumenű lobbi tevékenységet folytathatnak a siker érdekében, így várhatóan a következő egy évben a médiában is nagyobb szerepet kap majd a 2018-es téli olimpia megrendezésének kérdése. A NOB által a mai napon publikált hivatalos jelentés (ami egyébként önmagában nem állított fel sorrendet a pályázók között) alapján azt lehet mondani, hogy a most zsinórban harmadszor próbálkozó Pyeongchang a favorit, München a fő kihívó és Annecy pedig az outsider. A versenyben maradt városoknak 2011. január 11-éig kell leadniuk a végleges pályázati anyagukat. A munka dandárja tehát igazából mindhárom város esetében csak most kezdődhet el.
0 Tovább

Olimpia 2018: Marad-e három kandidáló?

Ahogy már blogunkban korábban írtunk róla, a 2018-as téli olimpiai játékok megrendezésére három város adta be a hivatalos jelentkezését. A koreai Pyeongchang, a németországi München és a franciaországi Annecy városok vezetése gondolta úgy, hogy versenybe száll. A rendező város kijelölése ugyan majd csak 2011 júliusában történik meg a dél-afrikai Durban-ben, de előtte is lesznek  fontos események. Itt van mindjárt az első mérföldkő, június 22-e, amikor is a kora esti órákban a NOB kihirdeti azt, hogy a három jelentkező város (applicant city) közül melyek kapják meg a hivatalos kandidáló város (candidate city) titulust. A városok egy huszonöt kérdést tartalmazó, ún. mini bid-book-ot adtak be előzetesen, a NOB pedig ez alapján hoz majd döntést arról, hogy ki maradhat hivatalosan is versenyben és mely városok készíthetik el a végső (közel 500 oldalas) pályázati anyagot.

A legutóbbi ilyen alkalommal a NOB-nak volt lehetősége a „szórásra”, a 2014-es téli olimpia rendezésére pályázó hét jelentkező közül Szófia, a spanyolországi Jaca, a grúziai Borjomi és a Kazahsztánban található Almaty városa is könnyűnek találtatott, így a végső szavazásra már csak a Szocsi-Pyeongchang-Salzburg hármas mehetett tovább. Most nem ennyire mély a merítési lehetőség, így inkább az várható, hogy mindhárom jelentkező megkapja az esélyt arra, hogy versenyben maradjon a 2018-as rendezésért. Kedden a délutáni órákban mindenesetre okosabbak leszünk azügyben, hogy mindenkinek sikerült-e a beugró a jövő júliusi igazi nagy vizsgára.

 

0 Tovább

Cho Yang-ho vezeti a koreai stábot

Sorozatban harmadszor pályázik téli olimpia megrendezésére a koreai Pyeongchang városa. A németországi Münchennel és a franciaországi Annecy-vel a 2018-as játékok megrendezéséért küzdő dél-koreai város vezetése úgy döntött, hogy ezúttal egyedüliként a Korean Air légitársaság igazgatója, Cho Yang-ho (a képen) vezeti majd a pályázati bizottságot. Cho a korábbi két sikertelen pályázatban is nagy részt vállalt és a közelmúltban (három ciklus után) távozott Gangwon tartomány kormányzói posztjáról. A koreaiak abban bíznak, hogy Cho Yang-ho hazai és nemzetközi tapasztalata, valamint üzleti kapcsolatai ezúttal végre sikerre vezethetik a pyeongchangi pályázatot. A 2018-as téli olimpia helyszínéről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2011 július hatodikán, a dél-afrikai Durbanben rendezett kongresszusán dönt majd.

0 Tovább

Ukrajna téli olimpiát rendezne

Jól tudjuk, hogy a nagy, világszintű események megszervezéséhez időben hozzá kell látni. Mindez a mondat hatványozottan érvényes az olimpiai rendezésekre. A játékok rendezési jogát hét évvel korábban ítélik oda a NOB illetékesei, de a „Tapogatózás” már jóval korábban elkezdődik az esélyekről. Ennek apropóján most az ukránok is bejelentkeztek a téli olimpiára. Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtökön Lembergben (Lvivben) azt javasolta, hogy az ország olimpiai bizottsága pályázzon a 2022-es téli olimpia rendezésére, melynek helyszíne a Kárpátok lenne.

Janukovics az ukrán elnöki hivatal mellett működő Régiók Tanácsa kihelyezett ülésén közölte: "Ennek a kezdeményezésnek a felkarolásával elkezdünk annak érdekében dolgozni, hogy országunk hivatalosan kandidáljon a téli olimpia Kárpátokban történő rendezésére". Az persze más kérdés, hogy a 2012-es labdarúgó EB körüli mizéria mennyire segíti az esetleges ukrán esélyeket. Mint ismeretes, az ukránok Lengyelországgal közösen rendezik a két év múlva sorra kerülő kontinenstornát, de az ukrán stadionok építése és az infrastruktúra fejlesztések hónapok óta az UEFA kritikájának kereszttüzében vannak.

0 Tovább

Róma harcba száll 2020-ért

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) mai döntésének értelmében Róma városa szállhat harcba a 2020-as nyári olimpiai játékok megrendezéséért. A főváros Velencével szemben nyerte meg az országon belüli küzdelmet, amelyre azért volt szükség, mivel egy olimpiára egy országból csupán egyetlen város pályázhat. Velence mellett korábban Bari és Palermo is komolyan érdeklődött az esetleges rendezés iránt, de végül előbbit kizárták, utóbbi pedig visszalépett. Az olasz főváros, Róma 1960-ban már volt házigazdája nyári olimpiának, míg a 2004-es olimpiáért folyó versengésben Athénnal szemben a szavazási folyamat végső fázisában maradt alul. Az olaszok most abban bíznak, hogy a 2016-os riói olimpia után négy évvel ismét európai helyszínt választ a NOB. A tíz év múlva esedékes nyári játékok lebonyolítása iránt Róma mellett még három dél-afrikai (Durban, Johannesburg és Fokváros) valamint két japán (Tokió, Hirosima) város, Dubai (Egyesült Arab Emírségek) Isztambul (Törökország) is érdeklődik még. Az elmúlt években budapesti rendezési szándék is körvonalazódott, a megpályázást előkészítő törvény azonban nem került fel az előző Országgyűlés napirendjére.

0 Tovább

Olimpiai múzeum - Barcelona

A közelmúltban volt szerencsém Barcelonába utazni, ahol a sportrajongók számára kötelezőnek számító olimpiai létesítmények megtekintése mellett természetesen az Olimpiai Múzeumot sem hagyhattam ki. A 2007. március 21-én megnyílt múzeum gazdag, ugyanakkor eléggé rendszerezetlen gyűjteménnyel rendelkezik. A kétszintes kiállítási terület elején a világ sportjainak összességét igyekeztek (kicsit hevenyészett módon) bemutatni.

 

Voltak ugyan érdekes sportvonatkozású emléktárgyak (Jan-Ove Waldner asztalitenisz ütője, Pete Sampras és Steffi Graf teniszütője, Miguel Indurain kerékpárja, Mika Häkkinen Formula-1-es autója, Manuel Estiarte vízilabdázó úszónadrágja) a gyűjteményben, de ezen a részen nem sok koncepció volt felfedezhető. Magyar szempontból az öttusázó Vörös Zsuzsanna és a sportlövő Takács Károly fotója fedezhető fel a múzeum kiállítási anyagában. A kiállítás közepén egy látványos multimédiás rész következett, ahol a lausanne-i Olimpiai Múzeum (ide sajnos nagyon leszűkített) videó gyűjteményéből lehetett olimpiai videókat nézegetni.

Ami viszont nagyon tetszett, az a barcelonai olimpiáról szóló rész, a spanyolok valamennyi aranyérmesükről megemlékeztek, többek között a legendás középtávfutó Fermin Cacho cipője is szerepel a kiállítási tárgyak között. Külön érdekessége a múzeumnak az egykori NOB-elnök Juan Antonio Samaranch fotóiból, személyes tárgyaiból kialakított rész, amely a katalán sportvezető közelmúltbeli halála miatt még inkább felértékelődött. Az egykoron nagykövetként is dolgozó Samaranch fiatalabb korában görhoki játékosként aktívan sportolt is, a mellékelt kép igazi kuriózumnak számít vele kapcsolatban.
 
A múzeum utolsó részében interaktív bemutató található, ami főleg a gyerekek számára kínál érdekességeket: a súlypontemelkedést vagy az indulási gyorsaságot mérő berendezések szinte állandóan foglaltak voltak az ifjú, de a „szárazabb” részek által le nem kötött fiatal látogatók által. A kiállítás befejezéseként egy külön erre a célra kialakított mozi teremben 12 perces videó tekinthető meg, amelyen az olimpiai mozgalom eszmei hátterét tekintik át az ókori görögöktől kezdődően. A francia és angol nyelvű videó nem kötött le sok embert (bevallom őszintén, még engem sem), talán jobb búcsút jelenthetett volna egy látványos Barcelona-’92 összeállítás eredeti spanyol közvetítés részletekkel. Összességében az ár-érték arányt tekintve rendben van a múzeum (a többi barcelonai múzeumhoz képest a 4 euro szinte semmi), de a sportrajongók számára igazi különlegességgel nem igazán szolgál. Ha valaki arrafelé jár és még nem volt korábban a Lausanne-ban található Olimpiai Múzeumban, akkor érdemes megnézni, aki viszont már járt a svájci városban található létesítményben, annak csak akkor ajánlom, ha tényleg nincs már mit megnéznie, vagy hirtelen leszakad az ég a Montjuic hegyen és éppen nincs hova menekülni az eső elől…
 
A barcelonai olimpiai múzeum HIVATALOS HONLAPJA:
 
Belépőjegy árak (2010. áprilisi állapot)
felnőtt belépő– 4 euro
diákjegy – 2,5 euro
14 év alattiak számára– ingyenes
65 év felettiek számára – ingyenes
csoportjegy (10 fő felett) – 2/3 euro fejenként (kortól függően)
 
Nyitva tartás:
Nyáron (áprilistól szeptemberig): keddtől szombatig naponta 10.00-20.00
vasárnap / ünnepnap 10.00-14.30
 
Télen (októbertől márciusig): keddtől szombatig naponta 10.00-18.00
vasárnap / ünnepnap 10.00-14.30
 
szeptember 24. (a Nemzetközi Múzeumi Napon) – ingyenes a belépés
0 Tovább

Hiroshima - 2020 ?

Tavaly év végén érkeztek az első hírek arról, hogy Japánból két város, az 1945-ös atombomba támadások után általában együtt emlegetett Hiroshima és Nagasaki szeretné közösen megpályázni a 2020-as nyári olimpiai játékokat. A kezdeti lelkesedés és a semleges szemlélők (közte jómagam is) jóváhagyó bólogatását aztán hamarosan lehűtötte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentése, amely emlékeztetett az Olimpiai Charta egyik pontjára, amely szerint egy olimpiát csak egyetlen város rendezhet meg.

 

Persze korábban is volt már példa több város bevonására az olimpián (pl. legutóbb Vancouver-Whistler, vagy 2008-ban Peking és Quingdao, valamint Hongkong is együtt rendezett). Ezen pályázatok különlegessége volt viszont, hogy egy pályázó volt csak, a többiek úgynevezett társrendező (co-host) státuszban szerepelhettek. Ez a felállás a NOB vezetői szerint már működőképes lehetett volna a két japán város esetében is, feltéve, hogy egyikük vállalja az áldozatot és a jóval kisebb publicitást és rangot kínáló társrendezői státuszt. A jóval kisebb méretű és harmad annyi lakossal rendelkező Nagasaki azonban nem vállalta el az alárendeltséget, így végül kilépett az első ránézésre tökéletes békeüzenettel kecsegtető pályázatból.

 

Nagasaki visszalépését követően Hiroshima úgy döntött, hogy tovább folytatja a pályázati folyamatot és versenybe száll a 2020-as olimpia megrendezésért. Igaz már a házi belső pályáztatásnál sem lesz könnyű dolga, hiszen a 2016-os olimpiáért is harcba induló Tokióval is meg kell küzdenie (egy ország csak egy várost jelölhet egy pályázat során) Japán korábban háromszor rendezett már olimpiát (1964-Tokió, 1972-Sapporo, 1998-Nagano). A horishimai pályázat amúgy nincsen könnyű helyzetben, az utóbbi hetekben a város vezetésben éles tárgyalások zajlottak arról, hogy vajon képesek-e előteremteni az 1 millió jenbe kerülő pályázathoz szükséges forrásokat. A városi vezetés megosztott, de jelen állás szerint a 65 évvel ezelőtt atombonba sújtotta város nagyon akarja az olimpiai játékokat.

0 Tovább

Olimpia - 2018

Már korábban is tudott volt, de március 15-én hivatalossá is vált, hogy három város pályázik csupán a 2018-as téli olimpiai játékok megrendezésére. A koreai Pyeongchang városa zsinórban harmadszor próbálkozik (2010-re Vancouver, 2014-re pedig Szocsi ellen veszítettek), mellettük a németországi München és a francia Annecy pályázik még a rendezésre. München lehetne az első olyan város, amely téli és nyári olimpia helyszínéül is szolgálhatna, Annecy viszont most először pályázik olimpiai rendezésre. A három pályázó közül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai 2011 július hatodikán, a dél-afrikai Durban-ben megrendezésre kerülő 123. kongresszuson választanak majd. A téli olimpiákat tekintve az 1988-as játékok óta most pályázik ismét csupán három város a rendezésre. Az előzetes egyeztetéseken ugyan többek között Östersund, Genf, Szófia, Szarajevo, Denver és Almaty is érdeklődött a rendezés iránt, de végül hivatalosan nem adták be pályázatukat. Ti mit gondoltok, melyik város lehetne a legjobb rendező?

0 Tovább

Egy nap a megnyitóig

Minden olimpia egyik leginkább várt eseménye a megnyitó ünnepség. Nem csak azért, mert a versenyek ezzel veszik kezdetüket, hanem azért is, mert újra és újra megdöbbentő, szemet gyönyörködtető művészi képek, megoldások színesítik az országok bevonulását. A legutóbbi pekingi olimpia megnyitóján nekem személy szerint a dobosok produkciója volt a legemlékezetesebb, amelyet egy nappal a vancouveri megnyitó előtt - amolyan ráhangolódásként - érdemes újra megnézni. A pekingi megnyitóról készült videóban nagyjából négy perc körül kezdődik a dobosok műsora, de érdemes végig nézni a közel tíz percet is.

0 Tovább

Clara Hughes viszi a kanadai zászlót

A gyorskorcsolyázó Clara Hughes-t érte a megtiszteltetés, hogy a vancouveri olimpia megnyitó ünnepségén a rendező ország, Kanada zászlaját vihesse. A 206 fős hazai sportoló küldöttségből eredményesség szempontjából is kiemelkedő Hughes öt olimpiai éremmel rendelkezik. A négy olimpián is indult sportolónő még az atlantai nyári játékokon kezdte meg az éremgyűjtést, ahol kerékpározásban szerzett két bronzérmet, majd gyorskorcsolyázóként még sikeresebb karriert futott be. Pályafutásának eddigi csúcspontját a torinói olimpia jelentette, ahol az 5000 méteres versenyszám aranyérmét szerezte meg. Hughes már 2006-ban is ott volt a lehetséges zászlóvivő jelöltek között, akkor azonban a versenyek fontosságára hivatkozva nem vállalta a szerepet. Sőt mi több, eddigi négy olimpiáján is csupán egyszer vett részt magán a megnyitó ünnepségen.

 
Az utóbbi években jó ómennek bizonyult a zászló a kanadai sportolók számára a téli olimpián, hiszen Naganóban a szabadstílusú síző Jean-Luc Brassard negyedikként zárt, Salt Lake Cityben a gyorskorcsolyázó Catriona Le May Doan, legutóbb Torinóban a női jégkorongozó Danielle Goyette aranyéremmel térhetett haza az olimpia után. Az alábbi videó a hivatalos bejelentésről tudósít.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek