Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

NOB figyelmeztetés Pyeongchangnak

Összeférhetetlenségre hivatkozva a NOB Etikai Bizottsága elmarasztalta a 2018-as téli olimpia megrendezésére pályázó Pyeongchang városát. A sorozatban harmadszor kandidáló koreai város ugyanis etikailag kifogásolható szponzori szerződést kötött a közelmúltban. A pályázati bizottság vezetője, Yang-Ho Cho által vezetett cég (Korean Air) ugyanis a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) hivatalos szponzora lett a közelmúltban. A november elején megkötött szerződés eredetileg két évre szólt, amelynek értelmében a koreai légitársaság a rövidpályás gyorskorcsolyázók Világkupa sorozatának is a névadója lett volna. A NOB figyelmeztetésének hatására a szerződés létrejöttének időpontját eltolták (na persze ez sokat nem változtat a tényen…), amely majd csak 2011. július 6-a, vagyis a helyszín kijelöléséről szóló durbani döntés után válik hatályossá. Érdekesség, hogy egy hasonló (igaz nem téli sportágat érintő szerződést) viszont nem bolygatnak a NOB-nál: egy másik koreai cég (Samsung) ugyanis a jelenleg Új-Zélandon zajló evezős világbajnokság főszponzora lett. Ez a támogatói szerződés azért mehetett át az Etikai Bizottság szűrőjén, mert Denis Oswald, a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) elnöke úgy döntött, hogy a megállapodás létrejöttének érdekében lemond a szavazati jogáról, így ő nem fog beleszólni a 2018-as téli olimpia helyszínének kijelölésébe.

0 Tovább

A Bundesliga is segíti a müncheni pályázatot

A kezdet nem volt túlságosan bíztató, hiszen a garmisch-partenkircheni gazdák tiltakozása, a pályázati bizottság vezetőjének, Willy Bognernek a lemondása, vagy a mérséklet társadalmi támogatottság mind-mind a München-2018 olimpiai pályázat ellen szólt. A bajor város téli olimpiai pályázatának vezetői azonban úgy gondolják, hogy a kedvezőtlen előjeleken érdemes (és lehet is) változtatni a NOB jövő nyári döntéséig. A kampány során igyekeznek igénybe venni a német sport egyik zászlóshajójának számító Bundesliga segítségét is. A 2011-es év elejétől a német labdarúgó liga (DFL) is segíti a münchenieket és igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy a 2018-as téli olimpia megrendezése igazi nemzeti üggyé emelkedhessen Németországban. „Az olimpiai pályázatot a Bundesliga teljes mellszélességgel támogatja.” – nyilatkozta még októberben Michael Vesper a Német Olimpiai Bizottság általános igazgatója. Az együttműködésnek voltak már kezdetei korábban is, a DFL vezetői például a helyszínen tekinthették meg a vancouveri olimpiát, ahol a NOB tag Thomas Bach-hal is tárgyaltak a lehetséges együttműködésről. A megállapodás keretein belül a német labdarúgó bajnokság csapatai saját Internetes oldalaikon, stadionújságaikban is reklámozzák a müncheni pályázatot. A tervek szerint rövid reklámfilm is készül majd, amelyben a Schalke edzője - persze amennyiben a csapat botrányosan gyenge rajtja után januárig még az marad… :) – Felix Magath is szerepel majd és amely országos televíziós adókon került hat héten keresztül bemutatásra. A 2011-es év elejének egyik bajnoki fordulójában a Bundesliga és a Bundesliga2 csapatainak valamennyi játékosa viseli majd a „München-2018” reklámot a mezén. München lehet az első olyan város, amely nyári (1972-ben volt házigazda) és téli olimpiát is rendezhet. A július hatodikai dél-afrikai döntésnél München ellenfele a franciaországi Annecy, valamint a dél-koreai Pyeongchang városa lesz.

Forrás: Sport Bild
0 Tovább

Lindberg vezeti a Szemlebizottságot

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozata értelmében a svéd NOB tag, Gunilla Lindberg vezeti majd a 2018-as téli olimpia hivatalos Szemlebizottságát. A 11 főből álló testület feladata a NOB tagok felé a döntés megfelelő előkészítése lesz, hiszen a helyszíneket részletesen bejáró tagok tapasztalatai és az általuk elkészítendő jelentés sokat nyomhat az elbírálásnál. A svéd sportdiplomata megfelelő tapasztalatokkal rendelkezik a feladathoz, hiszem korábban a NOB Végrehajtó Bizottságában és a szervezet alelnökeként is dolgozott, sőt a torinói olimpia előtt is részt vett a helyszínek szakmai feltérképezésében. A nyolc év múlva esedékes téli olimpia kapcsán a NOB jövő nyáron, 2011. július hatodikán hoz majd döntés a szervezet Durbanban rendezendő 112. kongresszusán. A Szemlebizottság egyik legfontosabb feladata a helyszínek személyes meglátogatása lesz, amelyet az előzetesen menetrend szerint 2011. február 8. és március 5. között ejtenek majd meg a három, még versenyben maradt városban (München, Annecy, Pyeongchang).

0 Tovább

Felújítják az Olimpiai Múzeumot

Alapos felújításon megy majd át a közeljövőben a svájci Laussane-ban található Olimpiai Múzeum. Az 1993-ban megnyitott létesítmény igencsak impozáns helyen található, a márvány épület a Genfi-tóra néz. Az egykori NOB-elnök Juan Antonio Samaranch által megálmodott múzeumnak eddig már összesen 3,3 millió látogatója volt. A tervek szerint a felújítást 2012-ben kezdik majd el, a költsége pedig az előzetes kalkulációk szerint 50 millió dolláros összeget fog kitenni. Az állandó és időszakos olimpiai kiállításoknak helyt adó létesítményt a tervek szerint 20 hónapon keresztül tartják majd zárva és az újranyitás után teljesen új arculattal várhatja majd a nagyközönséget. A felújítási tervek egyelőre a svájci város vezetése előtt fekszenek, amennyiben elfogadják azt, akkor megindulhat a kivitelezők keresése.

0 Tovább

Ifjúsági olimpiások a Csanádiban

November elején az I. ifjúsági olimpián részt vett magyar sportolók lesznek a vendégei a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Körnek. A november 4-én, csütörtökön sorra kerülő eseményen az úszó Kapás Boglárka (a képen), a cselgáncsozó Tóth Krisztián és a birkózó Németh Zsanett lesz a vendégünk. A Szingapúrban járt fiatal sportolók élménybeszámolói után a római olimpia ötven éves évfordulója alkalmából az olasz fővárosban járt tagtársaink tartanak beszámolót és megnézhetjük majd Dobor Dezsőnek a római útról készült fél órás filmjét is.

Időpont: 2010. november 4. (csütörtök) 16.30

Helyszín: Csanádi iskolában (XIV., Őrnagy u. 5-7., a Stadionok metróállomástól 5 percre

Kedves sport- és olimpiabarát, ha szeretnél még többet megtudni a vendégekről, akkor a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör nagy szeretettel vár a beszélgetésre!

0 Tovább

Kilencéves lány tervezte az érmét

A Brit Királyi Pénzverde új fémpénzeket vezet be a jövő hónaptól kezdődően, az új 50 pennys érméken a 2012-es londoni olimpia és paralimpia sportágai lesznek láthatóak. A pénzverde 1100 éves történetében most először fordul majd elő az, hogy a nyilvánosság által tervezett motívumok kerülnek a hivatalos brit fizetőeszközre. A nyilvános pályázatra egyébként 30.000-en jelentkeztek, közülük választották ki azt a 29 szerencsés angol illetve walesi pályázót, akiknek a tervei meg is valósulnak. A NOB szakembereiből, független szakértőkből valamint a Brit Királyi Pénzverde vezetőiből összeállított bíráló bizottság által kiválasztott boldog nyertesek között szerepel egy manchesteri rendőr, egy readingi futár, egy bristoli banki alkalmazott és többek között egy 75 éves nyugdíjas szociális munkás is Derbyből.  Mint minden Nagy-Britanniában elfgoadott hivatalos pénzeszközt, így az újonnan megjelenő penny-ket is a királynő, valamint az Államkincstár jóváhagyásával bocsátják ki. Az újonnan kibocsátott pénzérméken valamennyi olimpiai sportág helyet kap majd, kezdve a kosárlabdától, az úszáson át egészen a paralimpiai programban szereplő – talán kevéssé közismert – bocsáig.

A 29 kiválasztott érme közül kettőt is gyerekek álmodtak meg, közülük az egyik, a bristoli Florence Jackson (ld. kép) tavaly, kilenc éves korában készítette el azt a magasugró alakot ábrázoló tervet, amellyel a BBC által is promótált pályázat során 17.000 társát előzte meg. A másik „kiskorú” által készített terv a Halifaxból származó 16 éves Theo Crutchley-Mack nevéhez fűződik, aki kerékpárost ábrázoló munkájával került be a kiválasztottak szűk klubjába. „A penny a mindennapunk része, így külön megtiszteltetés a számunkra, hogy a hivatalos pénzre is felkerülnek az olimpia motívumai. Számunkra azért is különleges ez a projekt, mert a nyilvánosság bevonásával alakult ki a végső dizájn – nyilatkozta a bejelentés kapcsán Sebastian Coe, a szervezőbizottság elnöke. „Az 50 pennys érmék hosszantartó olimpiai örökséget biztosítanak nemzetünk számára. Már alig várom, hogy a kezembe foghassam az első ilyen jellegű érmét, sőt szeretném a teljes kollekciót beszerezni majd.” – zárta nyilatkozatát egy személyes gondolattal Coe. A Brit Királyi Pénzverde a tervek szerint összesen 87 millió darab „olimpiai 50 pennys”-t bocsát majd ki, amelyek így hamarosan a Nagy-Britanniába látogató honfitársaink pénztárcájába is eljuthatnak.

0 Tovább

Csak nyáron legyen az olimpia?

A NOB Végrehajtó Bizottságának acapulcói kongresszusán több fontos kérdés mellett a nyári olimpiák időrendjével kapcsolatban is rendeztek vitát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásai szerint a nyári játékokra pályázó városoknak a július 15-augusztus 31 közötti időintervallumban érdemes megjelölniük a tervezett olimpia rendezését. A kandidálók ezt rendre be is tartják, igaz a közelmúltban akadt egy „renitens” is, aki miatt a téma most magas prioritással került napirendre. A 2016-os olimpiára pályázó Doha ugyanis a Közel-Keleten uralkodó pokolian meleg időjárás miatt nem nyáron, hanem októberben tervezte volna az eseményt. A NOB erre hivatkozva Dohát lehúzta a pályázók második körös listájáról, amely természetesen nem váltott ki osztatlan elismerést a dohai rendezésért harcolóktól. A döntés azért is volt különösen kellemetlen, mert a technikai értékelésben Doha a harmadik helyen állt a kandidáció végső fázisában és megelőzte ebben a vonatkozásban a későbbi győztes Rio de Janeiro-t is.

A mostani tárgyalások és megbeszélések alapján az tűnik jó megoldásnak, hogy lehet ugyan pályázni a fenti időablakon kívüli rendezésre is, de a pályázóknak már sokkal hamarabb színt kell vallaniuk az időpontot illetően is, elkerülve a Doha-2016 kandidáció során tapasztalt kellemetlen közjátékot. A NOB azt szeretné elérni, hogy innentől kezdve hivatalossá váljon az a kérés, hogy a pályázóknak a jelentkezési folyamat elején rögzíteniük kell a kívánt időpontot, amelyet – ha kívül esik a fenti ajánláson - még idejében lehet mérlegelni és engedélyezni. A döntést azért is fontos meghozni, mert a 2020-as nyári olimpia rendezéséért minden valószínűség szerint Dubai is harcba száll majd, ahol hasonló jellegű problémák merülhetnek fel, mind Doha esetében. Legutóbb egyébként a 2000-es nyári olimpia esett kívül a fenti időszakon, az ausztrálok tíz évvel ezelőtt szeptember 15-e és október elseje között rendezték meg a nyári játékokat.

Bár nem ennyire égető kérdés, de a téli olimpiákra is vonatkozna ez a fenti szabályozás, hiszen egy déli féltekén lévő város (az időjárás miatt) elvileg az európai nyári időszakban rendezhetne csak versenyeket, ami alapvetően boríthatná fel az évtizedek óta jól bevált versenyrendszert a téli sportok világában, ezt pedig a NOB illetékeseinek is idejében mérlegelniük kell.

0 Tovább

Nem csökken a londoni költségvetés

Bár az utóbbi napokban öntötték magukból a híreket a különböző csatornák a brit kormány takarékossági programjáról, úgy tűnik, hogy a London-2012 névre hallgató projektet ez a fajta keretszűkítés egyelőre nem érinti. Erről hoztak ugyanis döntést még szerdán Nagy-Britanniában, ahol ezzel párhuzamosan az egyes területek költségvetését átlagosan 19%-kal nyirbálták meg. A brit sportra fordított összeg is csökken, méghozzá 28%-kal (!), de az olimpiára jóváhagyott 14,7 milliárd dolláros eredeti terv keretszámai megmaradtak. A nadrágszíj szorosabbra húzása egyébként már így is elérte az olimpiai szervezőket, hiszen még a brit „Bokros-csomag” bejelentése előtt kiderült, hogy az olimpia szervezői 32 millió dollárt spórolnak meg különböző belső átszervezésekkel. A „lehúzott” projektek között szerepel például a 80.000 néző befogadására alkalmas központi Olimpiai Stadion kicicomázásnak elhagyásával megtakarítható 11 millió dollár is. (A stadion tetejére tervezett különleges felület kettős cél szolgált volna, amely egyrészt a nézők védelmére is alkalmas lett volna, másrészt pedig a tervek szerint a versenyek alatt különböző képeket, filmeket vetíthettek volna rá.)

A brit sportéletet irányító UK Sports elnevezésű szervezet bejelentette, hogy az őt érintő radikális forráscsökkenés ellenére is biztosítani szeretné a londoni felkészülés feltételeit (csak az olimpia után terveznek ezen a területen 15%-os csökkentést), a most kieső bevételek pótlására pedig részben alkalmas lehet az a 79 millió dollárnyi pénzösszeg, amely a brit nemzeti lottóból többletként folyik be hozzájuk a jövőben. A végleges költségvetési számok alapján a következő négy éves időszakban a kultúra, média és sport területén összesen 1,7 milliárd dollárnyi elvonásra kell számítani Nagy-Britanniában.

0 Tovább

A NOB aggódik a müncheni pályázat miatt

Bár a 2018-as téli olimpiát érintő müncheni pályázat vezetői a közelmúltban két fontos szavazást is megnyertek, mégsem lélegezhetnek fel. Október hatodikán mind a müncheni városi vezetés (közel maximális támogatással, szinte ellenszavazat nélkül), majd néhány órával később Garmisch-Partenkirchen város elöljárói (25-6 arányban) is a München-2018 kandidáció támogatása mellett szavazott. Korábban már írtunk róla, hogy a helyi gazdák ellenkampánya miatt veszélybe kerültek az eredeti tervek, elsősorban a garmischi alpesi pályák kijelölt helyszíne miatt. A Nemzetközi Olimpiai Mozgalom vezetői természetesen figyelemmel kísérték a pályázat készítői, valamint az azt ellenzők harcát és a mostani eredményeket kommentálva is óvatosan fogalmaznak. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) elnöke Gianfranco Kasper elismerte, hogy ez a téma már a szervezeten belüli megbeszéléseknek is része volt. „Az még rendben volt, hogy egy-két gazda nem támogatta azt, hogy az ő területükön olimpiát rendezzenek, ez általában így van minden egyes olimpiai pályázatnál. A müncheni kandidációt érintő bajok igazából akkor kezdtek el kicsúcsosodni, amikor szinte minden bajorországi hírforrás ezt a témát harsogta és amikor olyan hagyományos téli sportközpontok, mint Oberstdorf, Inzell vagy Reit im Winkl is kivonták magukat a lehetséges helyszínek közül. Erre már a NOB berkein belül is felfigyeltünk, így a németeknek is tisztában kell lenniük azzal, hogy ezek az események nem tesznek jót az általános közhangulatnak” – ütött meg némiképp figyelmeztető hangot Kasper németországi látogatása során.

0 Tovább

San marinói ajándék

Bár San Marino az elmúlt napokban a magyar labdarúgó válogatott elleni 0-8-al vált ismertté nálunk, az Olaszországba „ágyazott” állam azért az olimpiai mozgalomnak is aktív szereplője. A mindössze 32.000 fős lakossággal rendelkező miniállam sportolói közül a sportlövő Francesco Nanni szerepelt eddig a legjobban az olimpiákon, aki az 1984-es los angelesi játékokon szerzett ötödik helyet. A San Marinói Olimpiai Bizottság ezen a héten egy igencsak impresszív ajándékot adott át a svájci Lausanne-ban található Olimpiai Múzeumnak. A hatalmas (helyben kitermelt) kőtömbből kifaragott szobor egzakt másolata annak a műalkotásnak, amely a san marinói sportközpont előtt található. Az ajándékozási ceremónián a NOB elnök Jacques Rogge mellett a san marinói sportvezetők, többek között a sportminiszter Fabio Berardi és az olimpiai bizottság elnöke, Angelo Vicini is jelen voltak.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek