Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Durban 2020: lesz afrikai pályázat

A sikeres labdarúgó világbajnokság után felerősödtek Afrikában az „Olimpiát akarunk!” hangok, így nem csoda, ha egyre több hír lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a fekete kontinensről is lesz olyan város, amely harcba száll a nyári olimpia megrendezéséért. A legfrissebb hír arról szól, hogy Dél-Afrika, azon belül is Durban városa lesz az, amely hivatalosan is versenybe szállhat a 2020-as játékok rendezési jogának elnyeréséért. Az ország egyszer (Fokváros 1997-ben sikertelenül) már pályázott a rendezési jogért, az akkor Nelson Mandela személyes szerepvállalásával is megtámogatott kandidáció viszont talán még túl korai volt. A világbajnokság sikeres rendezése azonban az üzleti körök fantáziáját is jobban megmozgatta, így nem csoda, ha több helyen indult be a „mi lenne ha?” eszmecsere. Bár Fokváros, Johannesburg és Port Elizabeth esetében is felvetődött az olimpiai rendezésének gondolata, ezen három város esetében nem követte tett az elképzelést, így a Dél-Afrikai Olimpiai Bizottságnál csupán Durban maradt az egyedüli jelölt. A város és az olimpiai bizottság vezetői a jövő hónap elején ülnek le megbeszélni az innentől kezdve már hivatalos pályázati folyamat lépéseit. A 2020-as nyári olimpiáról a NOB 2013-es buenos airesi kongresszusán születik döntés. Az eddigiek során Róma, Tokió, Isztambul, Hobart és Dubai is jelezte már rendezési szándékát a tíz év múlva sorra kerülő olimpia kapcsán.

0 Tovább

Sítájfutás az olimpián?

Köztudott dolog, hogy a téli olimpia programja sokkal szellősebb, mint a nyári ötkarikás játékoké. Korábban már írtuk, hogy meglepő módon a mezei futás is szeretne helyet kapni a havas-jeges sportok között, most pedig egy újabb kandidáló vált ismertté. A Nemzetközi Tájfutó Szövetség (IOF) ugyanis bejelentette, hogy szeretné elérni, hogy a sítájfutás felkerüljön a 2018-as téli olimpia programjára. A sportág az utóbbi években világszinten is egyre népszerűbbé és - ami talán még fontosabb- ismertebbé vált, amelynek köszönhetően felkerült a téli Ázsia Játékok és a téli Katonai Világjátékok programjába is. A Magyarországon is űzött és ismert sportágban a jövő márciusban Svédországban sorra kerülő világbajnokságon 35 ország részvételére lehet számítani. A sportág hasonlít a tájfutáshoz, azzal a különbséggel, hogy havas pályán rendezik, ahol természetesen sífutó lécen haladnak a versenyzők. A tájékozódást térkép segíti a sífutók számára, akik az előzetesen kijelölt (de számukra csak a rajt pillanatában ismertté váló) tereppontok érintése (szakszóval ”fogása”) után kell a távot a lehető leggyorsabban teljesíteni.

Az olimpiai programba felkerülést elősegítheti, hogy a sítájfutó versenyek lebonyolításához elegendő a meglévő biatlon vagy pedig sífutó versenypálya, így a leendő téli olimpiák helyszínén nem lenne szükség újabb méregdrága létesítmény megépítésére. „Az utóbbi időszakban teszteltünk olyan változatait is a sportágnak, amely a média és a nézők számára is követhetőek. – nyilatkozta Ake Jacobson, az IOF elnöke. – A sprint illetve a sprint váltó versenyek kifejezetten látványosak, amelyeket már a televíziók is tudnak megfelelő módon közvetíteni. Ezek a versenyek kitűnően illeszthetőek egy 45 perces közvetítési idősávba, ráadásul a GPS adatok és a versenyzők különböző biometrikus adatainak felhasználásával látványos képeken követhető a verseny drámaisága és izgalma is.” A sportág felvételéről majd később születik csak döntés, hiszen egyelőre még a 2018-as helyszín sem ismert, amelyért Annecy, München és Pyeongchang városa is versenyben van. A sítájfutás alapjairól magyar nyelven rövid formában az alábbi LINKEN olvashatnak. 

0 Tovább

Ifjúsági olimpia: A magyar szereplés - II. rész

Szingapúrban 2010. augusztus 14-26. között 12 napon át ugyanabban a 26 sportágban (nemzetközi szövetségi besorolás szerint) versengtek a fiatalok, amelyek a 2012. évi londoni Nyári Olimpián is szerepelnek, igaz, csak 201 versenyszámban (Londonban 300 lesz), amelyekből - a NOB jóvoltából – jónéhány, újonnan kitalált vegyes csapatversenyt rendeztek. Azoknak, aki nem tudták figyelemmel kísérni a magyar sportolók szereplését, készítettem egy rövid sportágankénti összefoglalót az eseményekről, az első rész után következzen a második, az összefoglaló végén pedig az éremtáblázat Szingapúrból.

Két ökölvívónknak eleve adott volt a „pontszerzés”, hisz súlycsoportonként maximum 6-6 versenyző jutott ki a szingapúri versenyekre. Harcsa Zoltán a 75 kg-osok mezőnyében győzelemmel jutott a 4 közé, ott azonban vereséget szenvedett 1 évvel idősebb ausztrál ellenfelétől, majd a bronzmeccsen jó teljesítményt nyújtva nyert. Nem kis bravúrt sikerült végrehajtania a szupernehézsúlyú Zsigmond Józsefnek, aki XXI. századi olimpiatörténeti eredményt ért el azzal, hogy 2 leléptetéses vereséggel sikerült megcsípnie a 4. helyet. Szerencsés kézzel fogott ágat, így mérkőzés nélkül jutott a 4 közé, ahol aztán – számomra kissé – gyáva boksza nem ért érmet számára. Ilyen módon 4 közé kerülni legutóbb a XX. század eleji kétes olimpiáin volt példa, igaz St. Louisban a „népes mezőnyben” akkor az érmet ért, érhetett, remélem nem hasonló célok vezérlik a mostani versenyformával a NOB vezetőit! A szereplés kivívása dicséretet érdemel, de az ilyen mezőnyökkel vívott versenyeknek sok sportértéke nincs!

Titokban az öttusázóinktól vártam a legjobb szereplést, hisz mindkét versenyzőnk világbajnokként kvalifikálta magát az ifjúsági olimpia 24 fős mezőnyébe. Földházi Zsófiának sajnos a kombinált számban (futás és lövészet) kevésnek bizonyult a remek vívásának és kitűnő úszásának köszönhető 25 másodperces előnye, de így is dicséretes az ezüstérme. A fiúknál Demeter Gergely nagyon rosszul vívott (16. hely), s ugyan a fizikai számokban ő volt a legjobb, összességében nem volt esélye beszállni az éremért vívott harcba, de az így megszerzett 4. helye óriási küzdőszellemet takart. A vegyes csapatversenyben sajnos a magyarok elkerülték egymást (pedig mindketten a 2. legjobb európaiként végeztek, de ebben a sportágban éppen nem ez alapján állították össze a csapatokat), így nem volt esélyünk nemzeti csapattal indulni. Földházi – pedig információm szerint sérüléssel bajlódott – fehérorosz társával, 40 ponttal maradt le a dobogóról, s lett 4. (az a fránya vívás ugye, kedves Biruk sporttárs, aki ha csak megközelíti Zsófi vívóeredményét, simán dobogósok), míg Demeterék a futottak (inkább nevezném a végét laza kocogásnak) még mezőnyében zártak - 22. hely.
 
Sportlövészetben a 3 fős magyar csapat messze tudása alatt teljesített, mindhárman a nevezési eredményük alatt teljesítettek. A légpuskások mezőnyében Szijj Katinkának a biztos döntőbe jutáshoz (legjobb 8 versenyző) 4, míg Kapás Istvánnak 3 kör hiányzott, holott előzetes eredményeik alapján a döntőbe várhattuk őket. A szingapúri magyar csapat legrosszabb eredményét a pisztolyos Bartók Csaba produkálta, a versenyeredménye 10 körrel maradt el az utolsó előtti helyezettől, 31 körrel a nevezési szintjétől és 50 körrel kapott ki a selejtező legjobbjától. Ezt nem is érdemes kommentálni!
 
Berki Lilla a súlyemelés egyetlen magyar résztvevője volt, Versenyszámának 8 fős mezőnyében utolsóként végzett, messze lemaradva a legjobb 6 teljesítményétől, s ha bár eredményével nem tudott, azzal írt sporttörténelmet, hogy ő hajtotta végre az Ifjúsági Olimpiák első súlyemelő gyakorlatát a nők 48 kg-os súlycsoportjának versenyében (40 kg szakítás).
 
Teniszben csupa nagyágyúnk indult. Versenyzőink világranglistás helyezéseik alapján messze a legnagyobb favoritok voltak, hisz mindössze női egyesben nem magyar volt az 1. kiemelt. A nők mindkét versenyszámában Babos Tímea a 4 közé verekedte magát, egyesben 4., míg párosban belga partnernőjével a bronzéremig jutott. Zsiga Máté szintén jól teljesített, egyesben holtversenyes 5. (a verseny 2. kiemeltjétől kapott ki), míg párosban Fucsovics Mártonnal együtt végzett az 5. helyen. Sajnos Wimbledon idei ifjúsági bajnokunknak rosszul ment Szingapúrban, tábla elsőként kapott ki jóval hátrébb sorolt brit ellenfelétől, majd a vigaszág (17-32. hely) versenyeire ki sem állt, s mivel sérüléséről nem hallottam, ezt sportszerűtlennek és az Ifjúsági Olimpia meghirdetett céljaival erősen ellentétesnek érzem!
 
Tornában a versenykiírás értelmében csak 1 fiú és 1 leányversenyzőnk kaphatott
meghívást. A 7 férfi és 5 női egyéni versenyszámban versenyzőink közepes teljesítményt nyújtottak, de Vágner Levente a lólengés (5. hely), míg Mitykó Bianka Szabina a női lóugrás (8. hely) 8-as döntőbe jutásáért érdemel dicséretet. Vágner az egyéni összetett versenyében is döntőbe jutott, s az ott elért 13. helyezése méltán tükre a magyar tornasport világban elfoglalt helyének.
 
Triatlonban 2 egyéni és 1 csapat versenyszámot rendeztek. Dudás Eszter a lányok versenyében szerezte a magyar csapat első „pontszerző” helyezését 5.-ként végezve, s Hankó Gábor 9. helye is dicséretesnek mondható a fiúk 32 fős mezőnyben.
A 2+2 fős vegyes csapatversenyben Dudás Eszter az európai egyes (EUR-1) csapatba került, amely végig a dobogóért harcolt, s az utolsó versenyzőjük, az osztrák Knabl szenzációs futásának köszönhetően meg is nyerték a versenyt, míg Hankó az EUR-3 csapattal a 6. helyen végzett.
 
Úszóink képezték a legnépesebb és egyben a legeredményesebb csoportot a magyar versenyzők körében. 8 versenyzőnk indult – 4 fiú és 4 leány, amely a maximálisan indítható létszámot jelentette –, s remek teljesítményüknek köszönhetően minden versenyzőnk valamelyik egyéni döntő résztvevőjeként úszhatott. Összességében 6 érmet (4 arany, 1 ezüst, 1 bronz) és 11 „pontszerző” helyezést értek el. Az úszók és egyben a szingapúri magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője Kapás Boglárka lett, aki 2 arany- és 1 ezüstérmet szerzett igen lenyűgöző versenyzéssel. Tehetségének (és az előzetes bizalomnak) köszönhetően Pekingben is indulhatott már, de várhatóan Londonra érik igazán be, egyetlen problémája, hogy versenyszámaiban igen erős a hazai konkurencia. A nők mezőnyében 200 m pillangóúszásával ő érte el a legjobb FINA ponteredmény (881 pont), amely már kacsingat a nemzetközi felnőtt elit felé, 2:08.72 ideje a budapesti úszó EB 5. helyét érte volna, igaz a döntőbe nem tudott volna bekerülni, mert lett volna nála 2 jobb magyar úszónő.
A fiúknál Biczó Bence szintén 200 m pillangón (aki EYOF-ot nyert 2009-ben Tamperében ebben a számban) elért ideje lett a legjobb FINA pontszám szerinti eredmény (1:55.89 – 890 pont, ezzel 2. lehetett volna a 2010. évi felnőtt EB-n). Érdekesség, bizonyos úszáshoz értő elemzők úgy tartják számon őt, mint aki a nagy Michael Phelpset megverheti e versenyszámban Londonban (százon egyébként 6. lett)! Így legyen (de én megelégszem a Cseh Lacival is)!
Harmadik úszó olimpia bajnokunk Bernek Péter, aki 200 m háton győzött (Zámbó Balázs lett a 3.), míg a rövidebbik hátúszó számban 4. lett, 400 m gyorson pedig a döntő 8. helyén ért célba (100 m gyorson ugyan a selejtezőben 7.-nek csapott be, de visszalépett a középdöntőtől a 100 m hát érdekében). 5 egyéni és 1 váltószámban indult (hétben nevezték) és sajnos tőle láthattuk a magyar csapat második (az első Fucsovicsé) sportszerűtlen megnyilvánulását. 200 m gyorson (ha nem indul Szingapúrban, a felnőtt EB-n lett volna jelenése ebben a számban) legjobb idejétől 15 másodperccel elmaradva „lubickolt be” a 42. helyen (1:48.29 - 2:03.01). Ha nevezési idejét vesszük alapnak, Szingapúrban 1,5 másodperccel nyerhette volna e szám döntőjét. Komolytalan teljesítményével nem csak az érte szurkolókat, hanem 2 másik, előzetesen benevezett honfitársát is cserbenhagyta, hisz ha visszalép, akkor bármelyik magyar kollégája ennél csak jobb eredményt érhetett volna el.
A többiek is kitettek magukért, Ambrus Diána 200 m pillangón 4., Bucz Ágnes 100 gyorson 6., Zámbó Balázs 400 m gyorson szintén 6., Szána Zsombor Gyula 200 m pillangón 7., míg Olasz Anna a 400 m gyors döntőjében a 8. helyen végzett.
Mindkét váltónk, a fiúk 4x100 m vegyes-, valamint a lányok 4x100 m gyorsváltója is 7. helyezést szerzett, jobb szereplésre nem volt esélyük.
Összességében nyugodtan kijelenthető, nem szegett szárnyú pillangóként hasították a Singapore Sports School vizét fiataljaink!
 
Vitorlázásban 2 fiú versenyzőnk indulhatott, a magyar csapat Benjáminja Nikl András István (14 éves és 10 hónapos) a szörfösök között (Techno 293) 12., míg Bathó Péter a Byte CII kategóriában 19. lett. Bathót sajnos két futamban is a mezőny végére sorolták, így a teljesített futamok alapján kieső 2 versennyel sem tudott előrébb végezni.
 
Vívásban a kadett VB 1-8. helye alapján lehetett rajthelyet szerezni (meg kontinentális versenyen), így fiataljaink közül 2 tőrvívó, valamint a kardvívó Szatmári András jutott ki az olimpiai versenyekre.Lupkovics Dóra már az első napon megadta az alaphangot bronzérmével (ő szerezte a magyar csapat első érmét), de a fiúknak nem sikerült követni őt. Györgyi Antal rendkívül rossz vívással minden ellenfelétől kikapott a csoportban, majd a 13 induló miatti hiányos 16-os táblán is, így utolsó helyen fejezte be a versenyét. A kardozó Szatmári jobban kezdett, a csoportján 3-2 győzelmi aránnyal jutott túl, így 5. helye bizakodásra adott okot a táblavívásra. Hogy nem így lett (végül 9. hely), arról a koreai Song Jong Hun tehet, aki a rettenetes csoporteredménye után (0 gy., -14 találati különbség) megtáltosodva (és valószínűleg edzőjének köszönhetően), a táblán először magyar ellenfelét győzte le a legkisebb különbséggel (15:14), majd többi ellenfelének sem adva esélyt, tuti győzelmekkel meg sem állt az aranyig. Szatmárinak biztosan jól jött volna a külső segítség edzője formájában a koreiai elleni asszó során, de mivel magyar edzőt nem vittek ki (lásd hozzászólás), így csak magára hagyatkozhatott, s ez kevésnek bizonyult. Sok-sok vívóversenyen megfordultam már, de ilyet én még nem láttam, hogy valaki ilyen szenzációs teljesítményt nyújtson az elkeserítőre sikeredett csoportköre után. Jellemző, ez is csak itt, az Ifjúsági Olimpián fordulhatott elő (s az itt alkalmazott komolytalan szabálynak köszönhetően), mert sem világversenyt (Világkupa, VB, EB – az olimpián nincs csoportvívás) sem más nemzetközi versenyt (a felnőttektől a kadett korosztályos szintig) nem lehet nyerni 0-s csoportkörrel, mert az biztos kiesést jelent.
Egyéni eredményeik alapján a csapatversenyben (3+3 fős vegyes) csak Lupkovics volt érdekelve az EUR-3 csapat tagjaként, s a 9 csapat közül a 6. helyet sikerült megszereznie nemzetközi csapatuknak (kontinentális alapon és az egyéni helyezés figyelembe vételével történt a besorolás).Érdekesség, az olaszok szinte nemzeti csapatot indíthattak a versenyben (EUR-1), mert a női kardvívás kivételével minden egyéni versenyszámban az ő versenyzőjük lett a legjobb európai (férfi tőr-1., női tőr-1., férfi pbt.-1, női pbt.-2., férfi kard-2., női kard-9., így a női kard orosz győztesével kiegészülve „agyonverték” a csapatmezőnyt). Összesen a 7 vívó versenyszámban 4 arany- és 2 ezüstérmet szereztek.
 
A nemzetek közötti rangsorban Magyarország 6 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérmével – a vegyes csapatokban szerzett, több országot érintő érmek kivételével – összességében a 8. helyet szerezte meg:
 

 
Nemzet
A
E
B
Össz.
1
 China (CHN)
30
16
5
51
2
 Russia (RUS)
18
14
11
43
3
 South Korea (KOR)
11
4
4
19
4
 Ukraine (UKR)
9
9
15
33
4 !—
Mixed-NOCs
9
8
11
28
5
 Cuba (CUB)
9
3
2
14
6
 Australia (AUS)
8
13
8
29
7
 Japan (JPN)
8
5
3
16
8
 Hungary (HUN)
6
4
5
15
9
 France (FRA)
6
2
7
15
10
 Italy (ITA)
5
9
5
19
11
 Azerbaijan (AZE)
5
3
0
8
12
 Germany (GER)
4
9
9
22
13
 United States (USA)
4
9
8
21
14
 Thailand (THA)
4
3
0
7
 
Mindösszesen
202
200
221
623
Dudás Eszter arany-, míg Babos Tímea bronzérme a Mixed NOCs (vegyes csapat) eredményében található!
0 Tovább

A siker igézetében az ország

A Népszabadság című újság on-line kiadásában az alábbi cikk jelent meg a napokban, amit most idézünk:

 

"A lakosság háromnegyede támogatná az ötkarikás játékok hazai megrendezését. Felfoghatatlanul sokba kerülne, soha nem tapasztalt összhangra lenne szükség a politikusok, a gazdasági élet szereplői és a lakosság között – a magyarok háromnegyede mégis olimpiát rendezne. A siker iránti vágy minden józan érvet felülír. Akár még nyerhetünk is vele. Magyarország történelmének egyik legnagyobb sikere lenne, ha hazánk olimpiát rendezhetne. A magyar felnőtt lakosság több mint háromnegyede gondolja így. Hetven százalék támogatná, hogy Budapest jövőre megpályázza a 2020-as olimpia rendezési jogát, de alig nyolc százalék hisz abban, hogy el is nyerjük. A többség szerint ez legfeljebb a második, illetve a harmadik nekifutásra sikerülhet. Különösen a 18–39 évesek lelkesednek az olimpia megrendezésének a gondolatáért, míg a pályázat gondolatát főként a nők, a hatvan év felettiek és a dél-dunántúli községekben lakók támogatják. Az össznépi lelkesedést egyébként a diplomás vidékiek osztják a legkevésbé – derül ki az Ipsos Zrt. közvélemény-kutatásából.

 

A Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) megrendelésére az idén nyáron készült kutatásban megkérdezettek több mint fele szerint az olimpia nemzetet egyesítő, a megosztottságot megszüntető közös üggyé nemesedhetne. Az már kissé megosztotta a válaszadókat, hogy ez miként valósulhatna meg. A legtöbben úgy vélték, hogy serkentené a turizmust, illetve kikényszerítené a régóta halogatott közlekedési, illetve infrastrukturális beruházásokat és fejlesztéseket. Sokan reménykedtek abban is, hogy a nagyszabású rendezvény sok új munkahelyet teremtene és hosszú távra biztosítaná hazánk politikai, kulturális és gazdasági vezető szerepét a régióban. Abban viszont kevesebben hittek, hogy egy ilyen projekt jótékonyan hatna a magyarok jövőbe vetett hitére. Azt meg még kevesebben remélték, hogy mindez a vidék számára is előnyös lesz. Ennek ellenére a válaszadók fele úgy vélte, hogy az olimpia inkább országfejlesztési program lenne, mint sportesemény.

A közvélemény-kutatók összegzése szerint a válaszokat alapvetően az életkor, illetve az iskolai végzettség befolyásolta. Minél idősebb, illetve kevésbé iskolázott volt a válaszadó, annál inkább egyetértett az olimpia megrendezésével. Minél magasabb az iskolai végzettség, annál inkább csökken a hit abban, hogy az ötkarikás játékok hatással lehetnének hazánk régióban játszott szerepére, azt még kevésbé hitték a diplomások, hogy Prágával versenyeznünk kellene a rendezési jogért. Igaz, ők azt sem hiszik, hogy a megrendezés csupán egy szűk érdekcsoport haszna lenne. Az összeesküvés-elméletet egyébként főként az Észak-Alföldön élők osztották. Furcsamód a nők jobban bíznak abban, hogy Magyarországon olimpia lesz, mint a férfiak. A fiatalok óvatos optimizmusát jelzi, hogy ők hisznek legkevésbé az első pályázat sikerében.

A megrendezés legfőbb akadályát az ország rossz gazdasági helyzetében látják a magyarok. (Közülük is leginkább a fiatalok.) Ennél jóval kisebb akadályt látnak a honfitársak hitetlenségében, illetve a kormány és az ellenzék ellenségeskedésében. Ettől leginkább a kevéssé iskolázottak és a dél-dunántúliak tartanak. Meglepő módon Pest megye lakói osztották leginkább azt a véleményt, miszerint a főváros vezetésén vérzik majd el az olimpia ügye.

A megkérdezettek kétharmada üdvözölné az olimpiai törvény megszületését, mivel az ügy így kevésbé lenne kitéve a napi csatározásoknak. A férfiak, a fiatalok és a diplomások szerint ez sem nyújt elég védelmet.

Alig túlélve a gazdasági válságot, kissé meghökkentőnek tűnik a lakosság adakozási hajlandóságáról szóló eredmény. A megkérdezettek fele ugyanis a puszta szavakon túl személyi jövedelemadója egy százalékát is felajánlaná a cél érdekében. Az viszont kevésbé meglepő, hogy elsősorban a férfiak, illetve a fiatalok áldoznának az ügyre, közülük is főként a Pest megyében, illetve a Közép-Dunántúlon élők. Még ennél is többen – 56 százalék – állították azt, hogy a következő évtizedben évi négyezer forintot fizetnének a maguk és nem kereső családtagjaik nevében egy 2020-as olimpia megrendezésének érdekében. Főként fiatal diplomás férfiak. Minél idősebb és minél kisebb településen él valaki, annál kevésbé hajlandó pénzügyi áldozatot hozni. A legnagyobb fizetési hajlandóság Budapesten és Pest megyében mutatkozott.

A kutatók a lehetséges helyszínekről is faggatták a résztvevőket. A kérdésben elsősorban a férfiak tudtak állást foglalni. A válaszadók fele egyetértett azzal, hogy a meglévő Puskás stadion nem alkalmas olimpiai programok befogadására, helyette inkább az észak-csepeli szigetcsúcson kellene új létesítményt építeni.

A kutatásban részt vevők többsége vélhetőleg nem ismeri a tárgyban készült megvalósíthatósági tanulmányt. Holott fontos tényekre világít rá. Az olimpián 25-30 sportág vesz részt harminc versenyhelyszínen, hatszáz önálló eseménnyel, amelyhez a sportlétesítményekben legalább 540 ezer férőhelyet kell biztosítani. Az egyik legfontosabb elvárás, hogy az egyes helyszínek az olimpiai falutól legfeljebb egy óra távolságra legyenek.

A NOB előírásai szerint a rendező városban 42 ezer akkreditált vendéget kell elhelyezni. Ebből 11 ezer olimpikont és hatezer kísérőt az olimpiai falu zárt zónájában, amelynek alapterülete minimum 45-60 hektár. Az olimpiai rendezvényekre 6,5-8 millió jegyet adnak el, így naponta 3-500 ezer látogatóval lehet számolni, aki ide-oda vonul az események idején. Az olimpia központi helyszíneként Észak-Csepelt jelölték ki, itt épülne fel az olimpiai park, a főstadion, az úszóközpont és az olimpiai falu. A többi olimpiai helyszínt a város különböző pontjaira szórnák széjjel. Így például a Nagyvásártelep helyén alakítanák ki a médiafalut, a Népszigeten rendeznék a tollaslabda, a Hajógyári-szigeten az íjász- és a vívóversenyeket, a Margit-szigeten az öttusát, míg a budai Vár fogadná az országúti kerékpárosokat és a triatlonistákat, a Tabán pedig a strandröplabdásokat. Lágymányoson fedett csarnokban rendeznék az ökölvívó-, cselgáncs-, birkózó-, súlyemelő- és teniszversenyeket, míg a hárosi Duna-parton a lövészetet, Budakalászon és Szentendrén a kajak-kenu és evezőszámokat. Budakeszin épülne meg a golfpálya, a futballselejtezőket Győrben, Miskolcon, Székesfehérváron és Debrecenben, a vitorlázóversenyeket pedig Balatonfüreden rendeznék. A létesítmények felépítése 2–6 évet venne igénybe.

A várható költségeket 5000 milliárdra becsülik. Ám ebből kizárólag a sporteseményhez köthető kiadás alig 600 milliárd forint, amely magában foglalja a pályázás, a rendezés és a szükséges sportlétesítmények árát. A többit a közlekedési és infrastrukturális fejlesztések viszik el. Az összeg jelentős részét csak a rendezési jog elnyerése után kellene elkölteni.

Az előzetes elképzelések szerint magánberuházásból valósulna meg a Ferihegyi repülőtér 2C terminálja, a golfközpont és a rögbimeccsek helyszínéül szolgáló FTC-stadion átépítése. Az összes olimpiai költség tíz százalékát fedezné a magántőke, egyebek között az olimpiai és a médiafalu kialakítását. Ha mindez igaz is, honnan jön a többi pénz? Szalay-Berzeviczy Attila, a magyar vállalkozókat és üzletembereket tömörítő BOM elnöke szerint számtalan forrás kínálkozik. Csupán a NOB-tól egymilliárd euró támogatást remélhet a rendező város. További 250 milliárd forint remélhető a szponzoroktól, a jegyeladásból, a marketingtermékekből. Óriási bevételforrást jelent a tévés közvetítési jogok eladása. Ráadásul az infrastrukturális, illetve közlekedési fejlesztések közé olyan beruházásokat is beleszámítottak, amelyek már folyamatban vannak, mint például a négyes metró. Ennek ellenére sokan vélik úgy, hogy nem a jelenlegi a legalkalmasabb pillanat a pályázat benyújtására. A BOM elnöke szerint erre soha nincs kellő pillanat. A borongásra hajlamos magyaroknál meg különösen nincs. Viszont most állnak rendelkezésre a modernizáláshoz szükséges uniós források. A korábbi rendező városok sem akkor pályáztak, amikor úgy érezték, hogy készen állnak, hanem akkor, amikor elodázhatatlanná váltak az átfogó fejlesztések.

A Fővárosi Közgyűlés már 2008-ban így érezhette, hiszen egyhangúlag támogatta az olimpiai törvény tervezetét. A jogszabály elfogadása azonban még nem jelenti azt, hogy 2011-ben Budapest meg is pályázza a 2020-as olimpiai játékokat, pusztán hivatalos keretet és megfelelő feltételeket biztosít a döntés előkészítéséhez. Az olimpiai törvény ötpárti támogatása és parlamenti elfogadása egyúttal kifejezné az egységes politikai és társadalmi támogatottságot, mely alapvető feltétele annak, hogy a világ és a NOB komolyan vegye Magyarország olimpiai szándékait.

A törvénytervezet egyik fontos eleme, hogy létrehozza a pályázat-előkészítő bizottságot (PEB), amely nonprofi t zártkörű részvénytársasági formában működik, alapításkor az állam és a Fővárosi Önkormányzat a részvények és a szavazatok ötven százalékával rendelkezik.

A törvénytervezetet az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága nyújtotta be tavaly decemberben a parlamentnek. A szakbizottságok jelentős többséggel támogatták a javaslatot, ám a leköszönő Ház végül mégsem tárgyalta az előterjesztést. Talán a mostani.
Olimpia nélkül is fejleszteni kell

Meg kell pályázni a 2020-as olimpiát, de ne legyenek illúzióink. Egy olyan kis ország, mint a miénk, csak kivételes esetben győzhet – figyelmeztet Csomós Miklós, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetőhelyettese, aki a legnagyobb akadályt Budapest közlekedési, infrastrukturális elmaradottságában látja. Ennek ellenére is fontosnak tartaná a 2011-es pályázaton való indulást. Rendkívül sok hasznos tapasztalatra tehetnénk szert. A kormánypárti városatya szerint az olimpia támogatottsága elsősorban attól függ, hogy mennyire hiteles a program meghirdetője. A felajánlásokat sem tartja elképzelhetetlennek. Az emberek szívesen adakoznak – véli –, ha nyomon követhető a pénz útja. A pályázat mellett szól az is, hogy a város infra strukturális fejlesztésének irányát az olimpia nélkül is meg kell határozni, mint ahogy a hiányzó sportlétesítményeket is pótolni kell. (Sz. A. A.)
Már a pályázattal sokat nyerhetünk

Egy olimpia megrendezése igen serkentő hatással lehetne Budapest és az egész ország fejlődésére. Már az előkészítés is jelentős erőket és energiákat szabadíthatna fel a köz- és a magánszférában – jelenti ki Bajnai László, a Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatója. A jelenlegi gazdasági helyzet tükrében viszont kérdéses, hogy az ország teherbíró képessége lehetővé teszi-e. Egy olimpia megrendezéséhez erős gazdaság kell. De közös érdek a javulás. Túlzott reményeket azonban nem érdemes táplálni a rendezési jog gyors megszerzésével kapcsolatban. Elvégre nagy hatalmú országok vívnak érte.

Ennek ellenére érdemes próbálkozni. Egy jó szerepléssel hazánk jól pozícionálhatja magát a következő forduló megnyeréséhez. Emellett felhívhatja magára a figyelmet, ami konkrét gazdasági előnyökkel kecsegtet. Így például a befektetői érdeklődés erősödése, a turisztikai vonzerő növekedése. S akkor még el sem kezdődött a valódi olimpiai felkészülés. A rendezési jog csak gondos, szakmailag, politikailag összehangolt cselekvéssorozat eredményeként szerezhető meg.

Ám ezzel a tudatos együttmunkálkodással már a pályázati szakaszban nagyon sokat nyerhet a város. A siker csak egy fenntartható, kiszámítható fejlődési pályára állított országgal és várossal érhető el. Ehhez pedig komoly politikai és gazdasági döntéseket kell hozni. Kellő előrelátással elkerülhetők az ismert olimpiai fiaskók is, mint például a túlköltekezés és a később alig hasznosítható zárványlétesítmények." (Sz. A. A.)

 

0 Tovább

Ifjúsági olimpia: A magyar szereplés - I. rész

Szingapúrban 2010. augusztus 14-26. között 12 napon át ugyanabban a 26 sportágban (nemzetközi szövetségi besorolás szerint) versengtek a fiatalok, amelyek a 2012. évi londoni Nyári Olimpián is szerepelnek, igaz, csak 201 versenyszámban (Londonban 300 lesz), amelyekből - a NOB jóvoltából – jónéhány, újonnan kitalált vegyes csapatversenyt rendeztek. A résztvevő sportolók számát 3500 főben határozták meg (a tényleges 3522 lett), valamennyi, a NOB-ba felvételt nyert 204 országot bevonva (Kuvaitból csak egyéni indulók vehették részt az olimpiai bizottságuk felfüggesztése miatt) és az egyes sportágakban a 14-18 éves korosztályok képviselőiből válogattak a nemzetközi szövetségek döntéshozói.

Magyarországról végül 51 sportolónak - 28 fiú és 23 leány – sikerült kivívnia a részvétel jogát 18 sportágban (sajnos egyik csapatsportágban sem sikerült), akiknek küzdelmeit a rendezők jóvoltából sikerült végig nyomon követnem. A SYOGOC kiváló weboldalt hozott létre, ahol élő kapcsolaton keresztül 10 csatornán voltak láthatóak az egyes versenyek, ezen kívül az eredmények folyamatosan frissülve és naprakészen voltak követhetőek, ráadásul a szervezők megtették azt a szívességet is, hogy az egyes nemzetek versenyzőinek eredményeit külön megkereshetővé.Azoknak, aki nem tudták figyelemmel kísérni a magyar sportolók szereplését, készítettem egy rövid sportágankénti összefoglalót az eseményekről, amelyet két részben közlünk:
 
Asztaliteniszezőnk közül Lakatos Tamás (1995. 08. 12.) kiválóan szerepelt, 4 közé jutása kellemes meglepést jelentett a főleg ázsiaiak által uralt sportágban. Nagyváradi Mercédesz is ügyeskedett, de sem egyéniben, sem csapatban – Tamással – nem volt esélye 8 közé jutni a 32 fős mezőnyben.
 
Atlétáink 7 fővel a második legnépesebb csoportot képviselték a magyar küldöttségben. A futószámokon kívül – ahol népes mezőny harcolt az érmekért – 14-17 fős mezőnyben bizonyíthattak fiataljaink, akik közül különösen Váradi Krisztina tett ki magáért a diszkoszvetés ezüstérmével, de hasonló dicséret illeti Töreky Balázst is a kalapácsvetés 3. helyéért. Nguyen Anasztázia a második legjobb európaiként szerzett 5. helyet 100 méteren – 36 indulóból –, de döntőt és 7. helyet ért Fertig Fruzsina teljesítménye is kalapácsvetésben. Az eskümondó Czúth Rékától – idei legjobb eredménye alapján a 6. legjobbként nevezték – jobb szereplést vártam a B döntő 3. helyénél (11.). Szintén csak a B döntőig jutott Káplár János diszkoszvető (9. hely), és Szabó Diána rúdugró is (14. hely).
 
Birkózásban mini küldöttségünk – 1 fiú és 1 leány – nem alkotott maradandót, még akkor sem, ha Kránitz András 6. lett súlycsoportjában. A „pontszerzést” egyrészt a kis létszámú mezőnynek – a 10 fiú és 4 leány súlycsoportban 7-8 fő indulhatott versenyszámonként –, másrészt szerencsés csoportbeosztásának köszönheti (3 fős csoportba került, így az 5-6. helyért mérkőzhetett a helyosztón). Mindhárom mérkőzését simán elvesztette, ellenfelein mindössze 1 pontot tudott csinálni. Németh Zsanett is hasonló cipőben járt – s itt nem a birkózólábbelire gondolok –, csak a csoportutolsók helyosztó mérkőzésén (7-8. hely) tudott győzedelmeskedni, addig pontot sem szerzett.
 
Cselgáncsozóink kitettek magukért – országonként és nemenként ugyan csak 1-1
versenyző indulhatott –, mindkét versenyzőnk érmes lett, a magyar csapat legkönnyebbje (44 kg), Batizi Barbara ezüstöt, míg a 81 kg-os Tóth Krisztián bronzérmet küzdött ki magának. A 4+4 fős, vegyes csapatversenyben nem volt szerencséjük, mindkettőjük csapata – Paris és Birmingham – kikapott a 8 közé jutásért.
 
Evezésben mindkét egységünk jól harcolt, a női kormányos nélküli kettesek versenyében Kiss Hellaés Uglik Szimóna a döntőig jutott, s lett ott 6., míg a fiúk egypár küzdelmében Bíró Márk épp csak lemaradt döntőről, de elszántságát és küzdeni tudását jól bizonyítja a B döntő megnyerése (7. hely).
 
Íjászatban Linster Sebastian képviselhette a magyar színeket, ahol hagyományaink alapján vérmes reményeket nem táplálhattunk. Ez az egyéni verseny során be is bizonyosodott, a selejtezőben 27. eredménye alapján kevés esélye volt továbbjutni a 16 közé (s nem is jutott, s lett ezzel holtversenyes 17.), csakúgy, mint a 1+1 fős vegyes csapatversenyben, pedig ott a lányok 4. legjobb selejtezős eredményét elérő indiai versenyzővel került párba.
 
Kajak-kenusaink ismét bebizonyították, a magyarok a sportág világ elitjét alkotják a síkvízi számokban. Farkasdi Ramona és Tótka Sándor végig uralták versenyszámukat a szokásostól eltérő ovális pályán, mind a selejtezőt (24 versenyzővel), mind a „head to head” verseny (kettesével egymás ellen versenyeztek ellentétes irányban) összes futamából győztesen kerültek ki, amely olimpiai bajnoki címet eredményezett mindkettőjüknek. Régóta követem az olimpiák síkvízi versenyeit, ezért bizton állíthatom, sem a versenyzők, sem a nézők számára nem adott élményt e versenyforma, sokkal élvezetesebb a hagyományos 9 pályás egymás melletti vetélkedés!
Megpróbálkoztak a számukra ismeretlen szlalom versenyszámban is eredményesek lenni, ez Tótkának sikerült jobban, kis szerencsével 8 közé juthatott volna (ha nem a selejtező legjobbját, a szlovén fiút kapja a negyeddöntőbe jutásért), míg Farkasdi lemaradt a legjobb 16 mezőnyéről.
 
Kerékpározásban mindent megpróbáltak versenyzőink az egyetlen, 3+1 fős vegyes versenyszámban, de felkészültségük és tudásuk alapján csak a 30. helyet sikerült megszerezniük a 32 nemzet vetélkedésében a kissé követhetetlen – az elért időeredményeket hibapontokra számolták át – csapatversenyben. A 3 fiú közül Stubán Ferencországúton – 28. hely –, Fenyvesi Péter hegyikerékpározásban – 14. –, míg Szoboszlai Patrik BMX-ben – 17. hely – vetélkedett, az egyetlen hölgyindulónak, Kéri Zsófiának pedig minden szakágban teljesítenie kellett a pályát (túlélőverseny nőknek, neki ez a 24., 17., 16. helyen sikerült). Ráadásul sikerült olyan bonyolult és érthetetlen szisztémát kitalálniuk a rendezőknek, hogy a sokat megélt, öreg olimpiai rókáknak sem volt könnyen érthető az eredményszámítást! Remélem, ezt a versenyformát soha sem alkalmazzák a felnőttek olimpiáján! A beszámoló folytatása hamarosan következik...
0 Tovább

Nolympia - 2018

Egy olimpia – legyen az nyári vagy akár téli – nem mindenki számára örömteli esemény, így a közelgő játékok megrendezésére pályázó városok, régiók mindegyikének kell belső ellenzékkel is számolnia. A 2018-as téli olimpia rendezésére pályázó müncheniek gondjairól már korábban is írtunk, a kezdetben kicsinek tűnő akadály azonban az elmúlt hetekben egész mozgalommá kezdte kinőni magát. „Az olimpia ellenes aláírás gyűjtési akciónk kifejezetten sikeresen zajlik – mondja a képen látható Axel Doering, a garmischpartenkircheni környezetvédelmi szövetség egyik vezetője – az emberek egymás kezéből tépik ki a listát, hogy ők is aláírhassák azt.” 

Bár az olimpia elleni tiltakozásnak már külön honlapja is van, a komolyabb civil kampányt egyelőre még nem tervezik elindítani, előbb várnak a helyi városi vezetés döntésére. Amennyiben (az amúgy 1936-ban már olimpiát rendezett) Garmisch-Partenkirchen vezetői nem tesznek hivatalos lépéseket, akkor a „Nolympia-2018” más úton veszi majd fel a küzdelmet az ötkarikás mozgalom Bajorországba érkezése ellen. Kezdetnek egyelőre megelégedtek azzal, hogy 18 indokot adtak arra, hogy miért ne ők legyenek a rendezők nyolc év múlva. A két fő rivális, a franciaországi Annecy és a dél-koreai Pyeongchang pedig köszöni szépen az érveket…

0 Tovább

Vége a müncheni kvótaosztásnak

Kedden ért véget Münchenben az 50. sportlövő világbajnokság, amely egyben olimpiai kvalifikációs viadal is volt. A monstre versenyen összesen 35 ország szerzett érmet, az éremtáblázat élén pedig a 21 arannyal (!) záró Kína végzett. A világbajnokság programjában voltak olyan számok is, amelyek nem szerepelnek az olimpia programján, de a figyelem középpontjában természetesen azok a számok voltak, ahol londoni kvótát lehetett szerezni. A közel kéthetes müncheni verseny során összesen 69 kvótát osztottak ki (egyet Sidi Péter révén Magyarország is szerzett), de a sportág erőviszonyainak kiegyenlítődését jól mutatja, hogy ezeken összesen 26 ország osztozott. A sportág két nagyhatalma, Kína és Oroszország remekelt ebben a vonatkozásban is, hiszen mindkét nemzet 9-9 olimpiai indulási jogot szerzett.

A kvótaszerző országok listáján igazi egzotikumok is megtalálhatóak, hiszen ciprusi, iráni, koreai vagy török lövők is remekeltek a világbajnokságon. Nézzük a kvóták részletes megoszlását nemzetenként:
 

Országok neve
Megszerzett kvóták száma
Kína, Oroszország
9
Olaszország
6
Egyesült Államok
5
Németország, Dél-Korea, Szerbia
4
Fehéroroszország, Ciprus, Csehország, Spanyolország, Franciaország, India, Japán, Szlovákia, Ukrajna
2
Ausztrália, Finnország, Magyarország, Irán, Kazahsztán, Norvégia, Portugália, Észak-Korea, Svájc, Törökország
1
0 Tovább

A sofballosok keménykednek ?

A két évvel ezelőtti pekingi olimpia után két sportág is lekerült az ötkarikás programból. A softball és a baseball sorsa azóta is összefonódott, hiszen a „kiszavazás” óta közösen lobbiztak a visszakerülés érdekében. A két labdás sportág egysége azonban úgy tűnik, hogy már a múlté, a bajban nem tartank ki egymás mellett örökké. A Nemzetközi Softball Szövetség (ISF) ugyanis hétfőn bejelentette, hogy visszautasítja a baseball-osok javaslatát, amely egy újabb közös kandidációról szólna. A Magyarországon talán kevéssé ismert softballosok ugyanis mostantól már egyedül (ráadásul a sportág férfi változatát is nyomva) szeretnének a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntéshozóira hatni. „Mindig is különálló sportágként azonosítottuk magunkat és ezen a gyakorlaton nem szeretnénk változtatni, még akkor sem, ha egyesek azt akarják sugallni, hogy az olimpiai családba történő visszatérésünk csak a baseball-al közösen lehetséges” – nyilatkozta határozottan az ISF elnöke, Don Porter.

A négy olimpián (1996-2008) is szerepelt sportágat amúgy annak idején 1991-ben valóban önállóan vették fel az olimpiai programba. A londoni játékok programjáról azonban a baseball mellett a softball is kiesett, így a közös sors egy időre összekovácsolta a két labdás játék képviselőit. Tavaly a két sportág közösen próbálkozott a „bejutással”, de akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei végül a hetes rögbi és a golf mellett döntöttek, melyek a 2016-os rió-i olimpián már részei lesznek az olimpiai programnak. A softballosok fő érve sportáguk önállósodása mellett az, hogy velük ellentétben a baseball az utóbbi időben –főleg az MLB botrányai miatt- igencsak érintett lett a dopping ügyekben, amely az ő olvasatukban az olimpiáról kikerülés fő okozója volt és egyben a softball-t is magával rántó tényezővé vált.

A következő lehetőség egyébként három év múlva, 2013-ban adódik majd a nyári olimpia sportági bővítésre, a NOB akkor szavaz ugyanis majd a 2020-as nyári játékok versenyprogramjától. Idő tehát látszólag még bőven van, de aki ismeri az üzleti élet és a sportpolitika szálait, az tudja, hogy a softball történetében ez a mostani döntés akár (egy még idejében jött) mérföldkő is lehet.

0 Tovább

Bognár Richárd közel a kvótához

A Münchenben zajló sportlövő világbajnokságon Sidi Péter fantasztikus szereplése (mindhárom olimpiai számban az első öt helyen végzett, életében először világbajnok lett és ráadásul olimpiai kvótát is szerzett) mellett egy másik magyar versenyzőért is szurkolhattunk a napokban. A férfiak dupla trap versenyszámában Bognár Richárd 145 korongos eredménnyel, az olimpiai kvótát érő harmadik helyen jutott be a csütörtöki döntőbe. A fináléban két technikai szünet is megzavarta a magyar lövőt, aki végül 45 korongos döntőbeli teljesítménnyel, összességében 190 koronggal az ötödik helyen zárta a versenyt. Az idei lonatói Világkupa-versenyen is döntős magyar sportolónak ezzel a hellyel nem sikerült kvótát szereznie, hiszen csak az első három helyezett (1. Joshua Richmond-USA, 2. Vaszilij Moszin-orosz, 3. Hu Pin-jüan-kínai) jutott olimpiai szereplési joghoz.

"Nagyon örülünk Ricsi eredményének, szépen versenyzett egész nap - értékelt az MTI-nek Vasvári Erzsébet, a koronglövők szakág vezetője. - A döntő nagyon nehéz volt, sajnos egyszer az amerikai versenyző hibás fegyvere miatt állt a verseny, majd a kínai kért pályaigazítást és azért akadtak el. Egyébként a rossz pálya miatt hibázott kétszer is Ricsi, ezek után jelezte a kínai, hogy baj van. Ő így újra lőhette azokat a korongokat, de Ricsi nem. Mindezek ellenére tényleg elégedettek vagyunk."
0 Tovább

Az Onyiscsenko sztori

Borisz Onyiscsenko nevét egy életre megtanulta a sportvilág az 1976-os montreali olimpián. No nem azért, mert a szovjet öttusázó Mark Spitzhez, Keleti Ágneshez, vagy Michael Phelpshez hasonló tettet vitt volna véghez, hanem azért, mert az ő neve az olimpiákat tekintve a csalással fonódik össze azóta is. A montreali olimpia idején már 39 esztendős Onyiscsenko persze nem volt nyeretlen kétéves a sportágban, hiszen korábban szerzett már három olimpiai érmet is (1968-csapat 2. hely, 1972-csapat 1. hely, egyéni 2.hely), így vélhetően egy egyéni aranyéremmel szerette volna lezárni sportolói pályafutását, amihez minden eszközt be akart vetni.

A montreali öttusa verseny első száma után a szovjetek a negyedik helyen álltak csupán, de nagyon bíztak benne, hogy a vívásban sikerül felzárkózniuk, ami az egyik legerősebb számuk volt. Egyénileg Onyiscsenko volt az egyik legjobb a mezőnyben, így nem csoda, ha az angol Adrian Parker elleni asszóban folyamatosan ő adta a tusokat. Ennek ellenére azonban a brit csapat versenyzői (főleg a következő asszóra készülő Jim Fox) tiltakozásuknak adtak hangot, mert úgy érezték, hogy több esetben is úgy jelzett a gép találatot, hogy a szovjet vívó nem érte el ellenfelét. Mindezt megerősítette a magyar mérkőzésvezető, Székely Tibor is, aki magához kérette a fegyvert és mivel nem talált rajta mindent rendben lévőnek, így egy új (immáron szabályos) párbajtőrt adott Onyiscsenkonak. A szovjet vívó így is nyerte az asszót, de utólag kiderült, hogy a párbajtőrét olyan módon preparálta (ld. kép), hogy az olyan esetben is jelezhessen, amikor nem volt ténylegesen találat. A szovjet csapatot és Onyiscsenkot egyéniben is kizárták az olimpiáról az eset következtében. Érdekesség, hogy végül éppen a csalásra fényt derítő brit csapat nyerte meg az 1976-os montreali olimpia öttusa csapat versenyét.
 
A szovjet versenyző az olimpia egyik szégyene lett, az újságok is „Borisz a csaló” néven illették ezt követően. Csapaton belül sem volt lelkes fogadtatása a csaló öttusázónak, a szovjet röplabdázók például azt mondták, hogy ha találkoznak vele, akkor kidobják őt a szállásuk ablakán. Az Onyiscsenko ügy után a sportág szabályai is módosultak, innentől kezdve már nem lehetett olyan fogantyút használni a fegyvereken, amelyek esetleg kábeleket, vagy kapcsolókat rejthetnek el. Az Onyiscsenko-féle csalás egyébként meglehetősen híressé vált azóta is, a tekintélyes brit Observer című lap 2001-es összeállításában például minden idők legnagyobb sportbeli csalása címet nyerte el, megelőzve például Ben Johnson szöuli dopping ügyét vagy a legendás Diego Maradona-féle kezezős gólt is az 1986-os labdarúgó világbajnokságról. Érdekesség, hogy az Interneten keresgélve sem található különösebb információ arról, hogy mi történt az egyébként KGB-ügynök Onyiscsenkoval a montreali olimpia óta. Egyes hírek arról szóltak, hogy szibériai sóbányában töltött néhány esztendőt, majd pedig taxisofőrként élte életét, de ezekről nincs megerősítés. Ha valaki olvasott, hallott róla, segítsen információval ezügyben…
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek