A törökországi Isztambul városa most harmadszor pályázik olimpia rendezésére. A 2020-as nyári játékokra kandidáló törökök két vesztes pályázatuk után most próbálnak fajsúlyosabb támogatókat is megnyerni maguknak. Első körben egy kilencszeres olimpiai bajnokot, az amerikai Mark Spitzet győzték meg arról, hogy érdemes a török város mellél állnia. A korábbi kiváló amerikai úszó azt követően beszélt a pályázatról, hogy részt vett a török olimpiai bizottság által szervezett, a Boszporusz öblét átszelő 6,5 kilométeres úszóversenyen.

"A verseny során mutatott szervezési munkák számomra egyértelműen jelezték, hogy a törökök komolyan gondolják az olimpiai kandidációt. Azért érkeztem Törökországba, hogy jelezzem, hogy én teljes mellszélességgel Isztambul pályázata mellett állok" - nyilatkozta a 41 ország 1200 úszója részvételével rendezett verseny után Spitz. Amolyan kezdeti ajándékként a török szervezők az egyik legnépszerűbb helyi futball csapat, a Galatasaray nevével ellátott törölközővel lepték meg a 62 esztendős egykori klasszist. "Törökország még sohasem rendezhetett olimpiát, de jó esélye van arra, hogy 2020-ban házigazda lehessen" - nyilatkozta Spitz.

A török város a nyolc év múlva sorra kerülő játékok kapcsán Madriddal és Tokióval küzd meg a rendezésért. A helyszínéről a végső döntést a NOB jövő ősszel Buenos Airesben hozza meg.