A közelmúltban volt szerencsém Barcelonába utazni, ahol a sportrajongók számára kötelezőnek számító olimpiai létesítmények megtekintése mellett természetesen az Olimpiai Múzeumot sem hagyhattam ki. A 2007. március 21-én megnyílt múzeum gazdag, ugyanakkor eléggé rendszerezetlen gyűjteménnyel rendelkezik. A kétszintes kiállítási terület elején a világ sportjainak összességét igyekeztek (kicsit hevenyészett módon) bemutatni.

 

Voltak ugyan érdekes sportvonatkozású emléktárgyak (Jan-Ove Waldner asztalitenisz ütője, Pete Sampras és Steffi Graf teniszütője, Miguel Indurain kerékpárja, Mika Häkkinen Formula-1-es autója, Manuel Estiarte vízilabdázó úszónadrágja) a gyűjteményben, de ezen a részen nem sok koncepció volt felfedezhető. Magyar szempontból az öttusázó Vörös Zsuzsanna és a sportlövő Takács Károly fotója fedezhető fel a múzeum kiállítási anyagában. A kiállítás közepén egy látványos multimédiás rész következett, ahol a lausanne-i Olimpiai Múzeum (ide sajnos nagyon leszűkített) videó gyűjteményéből lehetett olimpiai videókat nézegetni.

Ami viszont nagyon tetszett, az a barcelonai olimpiáról szóló rész, a spanyolok valamennyi aranyérmesükről megemlékeztek, többek között a legendás középtávfutó Fermin Cacho cipője is szerepel a kiállítási tárgyak között. Külön érdekessége a múzeumnak az egykori NOB-elnök Juan Antonio Samaranch fotóiból, személyes tárgyaiból kialakított rész, amely a katalán sportvezető közelmúltbeli halála miatt még inkább felértékelődött. Az egykoron nagykövetként is dolgozó Samaranch fiatalabb korában görhoki játékosként aktívan sportolt is, a mellékelt kép igazi kuriózumnak számít vele kapcsolatban.
 
A múzeum utolsó részében interaktív bemutató található, ami főleg a gyerekek számára kínál érdekességeket: a súlypontemelkedést vagy az indulási gyorsaságot mérő berendezések szinte állandóan foglaltak voltak az ifjú, de a „szárazabb” részek által le nem kötött fiatal látogatók által. A kiállítás befejezéseként egy külön erre a célra kialakított mozi teremben 12 perces videó tekinthető meg, amelyen az olimpiai mozgalom eszmei hátterét tekintik át az ókori görögöktől kezdődően. A francia és angol nyelvű videó nem kötött le sok embert (bevallom őszintén, még engem sem), talán jobb búcsút jelenthetett volna egy látványos Barcelona-’92 összeállítás eredeti spanyol közvetítés részletekkel. Összességében az ár-érték arányt tekintve rendben van a múzeum (a többi barcelonai múzeumhoz képest a 4 euro szinte semmi), de a sportrajongók számára igazi különlegességgel nem igazán szolgál. Ha valaki arrafelé jár és még nem volt korábban a Lausanne-ban található Olimpiai Múzeumban, akkor érdemes megnézni, aki viszont már járt a svájci városban található létesítményben, annak csak akkor ajánlom, ha tényleg nincs már mit megnéznie, vagy hirtelen leszakad az ég a Montjuic hegyen és éppen nincs hova menekülni az eső elől…
 
A barcelonai olimpiai múzeum HIVATALOS HONLAPJA:
 
Belépőjegy árak (2010. áprilisi állapot)
felnőtt belépő– 4 euro
diákjegy – 2,5 euro
14 év alattiak számára– ingyenes
65 év felettiek számára – ingyenes
csoportjegy (10 fő felett) – 2/3 euro fejenként (kortól függően)
 
Nyitva tartás:
Nyáron (áprilistól szeptemberig): keddtől szombatig naponta 10.00-20.00
vasárnap / ünnepnap 10.00-14.30
 
Télen (októbertől márciusig): keddtől szombatig naponta 10.00-18.00
vasárnap / ünnepnap 10.00-14.30
 
szeptember 24. (a Nemzetközi Múzeumi Napon) – ingyenes a belépés