Ahogy az előzetesen sejthető volt, a NOB döntése alapján a 2018-as téli olimpia rendezésére pályázó három város mindegyike versenyben maradt. A koreai Pyeongchang, a németországi München és a franciaországi Annecy városok vezetése is folytathatja a pályázati folyamatot, de innentől kezdve már a hivatalosan is viselhetik a candidate city elnevezést, egészen a 2011 júliusában sorra kerülő döntésig.

A NOB Végrehajtó Bizottsága München és Pyeonchang esetében „csont nélkül” adta meg a zöld jelzést, az Annecy pályázatán dolgozóknak ugyanakkor a létesítményekre vonatkozó terveken kell jelentős módosításokat végrehajtani. A korábbi olimpiák kapcsán a NOB rendre csökkentette a pályázók számát ebben a fázisban, most azonban nem került sor minderre, igaz három évtized óta most volt a legkisebb számú jelentkező. Utoljára egyébként 1981-ben volt ilyen kis létszámú a mezőny, akkor is csak három város (Cortina d’Ampezzo, Falun és a későbbi győztes Calgary) pályázott a téli játékok megrendezésére. Azóta mindig ennél több (1992-7, 1994-4, 1998-6, 2002-9, 2006-6 és 2010-8, 2014-7) jelentkező akadt a rendezésre, igaz a NOB több esetben is erősen redukálta (mint például a 2014-es játékok esetében is) a végső kandidálási fázisba eljutó városok számát.
 
A mostani döntés egyben azt is lehetővé teszi, hogy az eddig meglehetősen szűkre szabott mozgástérrel rendelkező városok sokkal nagyobb volumenű lobbi tevékenységet folytathatnak a siker érdekében, így várhatóan a következő egy évben a médiában is nagyobb szerepet kap majd a 2018-es téli olimpia megrendezésének kérdése. A NOB által a mai napon publikált hivatalos jelentés (ami egyébként önmagában nem állított fel sorrendet a pályázók között) alapján azt lehet mondani, hogy a most zsinórban harmadszor próbálkozó Pyeongchang a favorit, München a fő kihívó és Annecy pedig az outsider. A versenyben maradt városoknak 2011. január 11-éig kell leadniuk a végleges pályázati anyagukat. A munka dandárja tehát igazából mindhárom város esetében csak most kezdődhet el.