Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tóth és Póta is olimpiai kvótát szerzett

A hétfőn nyilvánosságra került világranglista alapján biztossá vált, hogy a rotterdami világbajnokságon helytálló Tóth Krisztina és Póta Georgina is indulhat a jövő évi londoni olimpia asztalitenisz-tornáján. Tóthnak ez lesz az ötödik ötkarikás verseny, míg Póta a második olimpiájára készülhet. A nemzetközi sportági szövetség legfrissebb rangsorában Tóth Krisztina a 35., Póta Georgina pedig a 40. helyen szerepel, de mivel országonként és nemenként csak két-két sportoló szerezhetett egyéni olimpiai kvótát, így a most részvételi jogot szerzett 28 játékos rangsorában Tóth a 19., Póta pedig a 22., azaz mindketten olimpiai indulási jogot szereztek.

Ahhoz, hogy a magyar nők csapatban is résztvevői lehessenek a londoni játékoknak, a későbbiekben Lovas Petrának (a világranglista jelenlegi 51. helyezettjének) is kvótához kell jutnia, de ő egyesben már biztosan nem indulhat. A részvételi jog kiharcolására Lovasnak (és a magyar férfi válogatott tagjainak is) még két lehetőségük lesz: jövő tavasszal előbb Luxemburgban rendezik az európai, majd pedig Katarban a végső, úgynevezett világ selejtezőt.

A magyar sportolók közül eddig ketten szereztek biztos olimpiai részvételi jogot, a sportlövő Sidi Péter még tavaly kvalifikálta magát, a kalapácsvető Pars Krisztián pedig a közelmúltban Japánban dobta túl az induláshoz szükséges „A”-szintet. Emellett még további három atlétánknak (Márton Anita, Kovács Tamás, Madarász Viktória) van meg az ún. olimpiai „B”-szintje. Ez adott esetben szintén részvételi jogot érhet, amennyiben az adott versenyszámban más magyar versenyző nem teljesíti az „A”-szintet.

0 Tovább

London 2012: Olimpiai múzeum nyílik a játékok alatt

Az egyik szponzornak köszönhetően ingyenes olimpiai kiállítás nyílik a londoni nyári játékok ideje alatt. Az „Olimpiai utazás: a játékok története” címmel tervezett kiállítást a Lausanne-ban található Olimpiai Múzeummal közösen tervezik kialakítani a londoni Operaházban. A kiállítás a játékok ideje (2012. július 27-augusztus 12.) lesz látogatható. A tervezett kiállítási anyagban ott szerepel majd az 1896-os athéni játékoktól kezdődően valamennyi érem, az 1936-os berlini játékoktól pedig minden olimpiai fáklya is bemutatásra kerül.

0 Tovább

Kicsiből lett nagyok – Kis olimpiai államok sikerei (1.)

Az olimpiákon rendre a nagyhatalmak aratják a legtöbb diadalt. Ezek közé befurakodhat természetesen területére nézve kis ország is, szerencsére Magyarország ide soroltatik. Ám vannak valóban „apró” olimpiai állomok, amelyek lehetnek akár több milliós országok, de ötkarikás sikerekben nem bővelkedik a „dézsájuk”. Ezúttal ilyen fajta esetekből gyűjtöttem tesztkérdéseket egy csokorral a nyári játékok históriájából.

1. Ez a dél-amerikai ország máig egyetlen olimpiai bajnoki címét ökölvívásban szerezte.

1. Uruguay      2. Bolívia        3. Venezuela   4. Paraguay

2. Ki az a sportoló, aki Izland legjobb eredményét érte el Sydneyben?

1. Arnarson – úszó     2. Arnardottir – futó  3. Flosadottir – rúdugró

3. Ki volt az a világklasszis úszó, akit meglepett Szöulban a Suriname-i Anthony Nesty?

1. Michael Gross        2. Vlagyimir Szalnyikov        3. Matt Biondi          4. Tom Jager

4. A Bahama-szigetek melyik sportágban szerezte első olimpiai aranyérmét?

1. Vitorlázás   2. Atlétika       3. Tenisz         4. Ökölvívás

5. Melyik versenyszámban tört be a nagyok közé 1968-ban a mexikói Felipe Munoz?

1. 1500 méteres síkfutás        2. 200 méteres mellúszás        3. 20 kilométeres gyaloglás

6. Ruth Ogbeifo szerezte országa három ezüstérméből az elsőt Sydneyben. Melyik ez az állam?

1. Kamerun     2. Nigéria        3. Ghana         4. Uganda

7. Ki szerezte a Szovjetunió széthullása után az első aranyérmet Észtországnak?

1. Erika Salumae        2. Erki Nool    3. Aleksander Tammert

8. Hatalmas meglepetést okozott Atlantában a hongkongi Li Laj-san. De vajon melyik versenyszámban?

1. Asztalitenisz egyéni           2. Tollaslabda egyéni     3. szörf       4. Cselgáncs 78 kg

9. Ki volt az első arab nő, aki olimpiát nyert?

1. Hassiba Boulmerka            2. Ghada Shoua’a       3. Nawal el-Mutawakkel

10. A leggyorsabb atlétikai versenyszámban az előző olimpián szovjet, az eggyel későbbi játékokon brit győztest avattak. A kettő között ő nyert. Melyik ország képviseletében?

1. Barbados    2. Trinidad és Tobago     3. Jamaica       4. Dominikai Köztársaság

A helyes megfejtéseket a henry73@t-online.hu e-mail címre várom.

0 Tovább

Szocsi 2014 - ezer nap a megnyitóig

Pontosan 1000 nap múlva kezdődnek a téli olimpiai játékok az oroszországi Szocsiban, melyet 2014. február 7. és 23. között rendeznek. A 2014-es téli olimpia kezdetéig már csak ezer nap van hátra, ezen alakalomból pedig visszaszámláló órát állítottak fel Moszkvában és az olimpiát rendező városban is. A két városban emellett koncerteket is tartottak szombaton, ráadásul ezen alkalomból hivatalosan is kezdetét veszi az olimpia megrendezéséhez nélkülözhetetlen önkéntesek képzése. A közel 4,5 méter magas visszaszámláló órákat a svájci OMEGA cég helyezte üzembe.

0 Tovább

Utazz Londonba - Pegazus Tours olimpiai vetélkedő

A Pegazus Tours - a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos utazási irodája a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is meghirdeti olimpiatörténeti vetélkedőjét. A verseny ezúttal a Kvízpart oldalán került kiírásra, ahol az első fordulóban kvalifikációs jelleggel tizenegy, a londoni olimpiához köthető kvízt kell teljesíteni. Az innen továbbjutók a második fordulóban még az Interneten, majd később pedig már kétfős csapatokat alktova küzdenek egymással a fődíjért, amely nem más, mint 2x2 fős utazás a londoni olimpiai játékokra. Érdemes tehát az alábbi linkre ellátogatni, ahol minden további megtudható a vetélekdővel kapcsolatban.

0 Tovább

Kovács Tamás teljesítette az olimpiai B-szintet

A veszprémi színekben versenyző Kovács Tamás 2:17:43 órával a 14. helyen ért célba a hétvégi prágai maratoni futó versenyen. Ezzel ő lett a harmadik olimpiai "B"-szintes atlétánk, hiszen korábban a gyalogló Madarász Viktória (1:34:36.6 óra 20 km-en) és a súlylökő Márton Anita (17,63 m) ért el a 2012-es londoni részvételhez szükséges eredményt. Biztos olimpiai indulónak viszont még csak Pars Krisztián tekinthető, aki múlt vasárnap 79,47 méterrel nyerte a férfi kalapácsvetést Kawasakiban, ezzel túldobva az A-szintet. Az úgynevezett „B”-szinttel egy számban csak egy sportoló indulhat az olimpián, de csak akkor, ha nincs „A”-szintet teljesítő honfitársa az adott versenyszámban.

„Nagyon nehéz verseny volt, végig egyedül futottam, a hőmérséklet messze volt az ideálistól és a prágai városi pálya sem volt teljesen sík.” – mondta a célbaérkezés után a fáradt, de boldog magyar maratonista. „Az edzőm is itt harcolta ki a csapatba kerülést az 1998-as budapesti Európa Bajnokságra, így én is bizakodó voltam.”- tette hozzá Kovács. „Elégedett vagyok Tamással, végig nagyon kemény volt, a cseppet sem ideális körülményeket küzdőszellemével ellensúlyozta. Közel egyenletes iramot sikerült mennie. Tanítványom optimálisabb körülmények között két perccel is jobbra lehet képes. Örülnék, ha júniusban a Csapat EB-n futhatna 10 000 m-en, ezen a távon is jó eredményeket érhet el.” - mondta az edző, Szemán János, aki a cseh fővárosban kerékpárral követte az eseményeket.

0 Tovább

IGEN-t mondott az olimpiára Garmisch-Partenkirchen

Vasárnap este fellégezhettek a München-2018 pályázati bizottság vezetői, hiszen számukra pozitív eredménnyel ért véget az egyik társpályázó helyszín, Garmisch-Partenkirchen népszavazása. A bajor kisváros gazdái az utóbbi egy évben folyamatosan a figyelem középpontjában voltak, mivel eleinte vonakodtak átengedni földjeiket a hét év múlva tervezett téli olimpia idejére, majd miután erről megegyeztek a müncheni szervezőkkel, tovább folytatták olimpia ellenes kampányukat.

A helyzet ugyan a tárgyalóasztal mellett feloldásra került, de a végső megnyugvás érdekében vasárnap mégis referendumot tartottak, ahol a 26.000 lakossal rendelkező város lakói arról nyilváníthattak véleményt, hogy támogatják-e azt, hogy amennyiben München nyeri el a 2018-as téli játékok rendezését, akkor náluk legyenek az alpesi sí versenyek. Az olimpia mellett voksolók 58,07%-os többségbe kerültek (közel 60%-os részvételi arány mellett), így – bár az azt ellenzők is nagy számban voltak – az utolsó akadály is elhárult azt amúgy komoly esélyesnek gondolt müncheniek elől.

Bár a 2018-as téli olimpia rendezési jogának elnyerésére a most harmadszor kandidáló dél-koreai Pyeongchang a favorit, könnyen elképzelhető, hogy az utóbbi években számos nagy téli világversenyt (idén például éppen Garmischban alpesi sí világbajnokságot) rendező bajorok lesznek a befutók a Nemzetközi Olimpiai Bizottság július hatodikai durbani szavazása alkalmával.

0 Tovább

Pars Krisztián olimpiai szintet dobott

Pars Krisztián nyerte meg vasárnap a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kalapácsvető sorozatának első állomását. A magyar dobó a Kavaszakiban rendezett versenyen megdobta a 78 méteres olimpiai indulási „A”-szintet. A 29 éves, Európa-bajnoki bronzérmes atléta az idei világranglista második helyén állt a verseny előtt (79,84-el), a japán viadalt pedig 79,47-tel nyerte meg. Pars több mint egy méterrel előzte meg az olimpiai bajnok Murofusi Kodzsit (78,10). A pekingi olimpiai ezüstérmére továbbra is hiába váró szombathelyi versenyző a hét közben Sizuokában még öt centivel elmaradt a londoni szinttől, ezúttal azonban - a sportlövő Sidi Péter után második magyarként - megszerezte az ötkarikás kvótát.

0 Tovább

London 2012: Jól állnak cselgáncsozóink

Bár még több mint egy év van hátra a londoni olimpia kezdetéig, bizonyos sportágakban már javában zajlik az olimpiai kvalifikációs időszak. Így vannak ezzel a cselgáncsozók is, akiknél a közelmúltban rendezett isztambuli Európa-bajnokság már a kvalifikációs időszak felét jelenti. A párizsi világbajnokságon gyűjthető pontokkal ugyan még sok minden megváltozhat, de érdemes megnézni, hogy jelenleg hogy állnak versenyzőink a londoni részvételért folytatott harcban.

A cselgáncs londoni olimpiai kvalifikációs rendszere két tizenkét hónapos ciklusból áll, az első az isztambuli Európa-bajnoksággal ért véget. Minden versenyző az elmúlt tizenkét hónapban szerzett öt legmagasabb pontszámának ötven százalékát viszi tovább magával, ehhez adódik majd a most kezdődő tizenkét hónap öt legjobb eredménye, utóbbiakat viszont már nem felezik meg. A kvalifikáció első évében a jelenleg doppingügy miatt felfüggesztett Ungvári Attila (73 kg) gyűjtötte a legtöbb pontot (340), de kérdés, hogy miként zárul le az ügye. A jelenlegi állás szerint a hölgyeknél a kétszeres vb-ezüstérmes Mészáros Anett (70 kg), Joó Abigél (78 kg), Karakas Hedvig (57 kg) és Csernoviczki Éva (48 kg) lenne olimpiai résztvevő, a férfiaknál pedig a háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós (66 kg), Bor Barna (+100kg), Csoknyai László (81kg) és Burján László (60 kg) lehet főként bizakodó.

A magyar cselgáncsozók jelen állás szerint 8-10 (a rangsor mellett különböző kompenzációs listák is készülnek majd, így nem lehet pontos létszámot becsülni) versenyzővel lehet kint a londoni olimpián, igaz a kvalifikációs időszak legfontosabb része majd csak most következik. Az alábbiakban a judoinfo.hu által összeállított világranglistát közöljük, ahol a magyarok helyezései (zárójelben a januári állapot) is láthatóak. A pontok esetében a zárójeles érték azt mutatja, amennyivel az olimpiai kvalifikációs rangsor összeállításakor kalkulálni lehet.

FÉRFIAK

60 KG
1. Risod Szobirov (üzbég) 2096 pont
2. Hiroaki Hiraoka (japán) 1318
3. Georgij Zantaraja (ukrán) 1242
32. (21.) BURJÁN LÁSZLÓ (UTE) 272 (80)

66 KG
1. Hashbataar Tsagaanbaatar (mongol) 1578
2. Morisita Dzsunpej (japán) 1250
3. Alim Gadanov (orosz) 1226
6. (6.) UNGVÁRI MIKLÓS (MTK-Erzsébetváros) 888 (290)
83. (135.) GORJÁNÁCZ ZSOLT (UTE) 68 (32)
222. (223.) UNGVÁRI ZOLTÁN (Ceglédi VSE) 8 (4)
222. (–) JURACSEK LÁSZLÓ (KSI SE) 8 (4)

73 KG
1. Vang Ki Csun (dél-koreai) 1728
2. Akimoto Hirjuki (japán) 1260
3. Dirk Van Tichelt (belga) 1080
6. (8.) UNGVÁRI ATTILA (Ceglédi VSE) 860 (340)
60. (62.) TARABA SÁNDOR (UTE) 132 (66)
100. (–) UNGVÁRI MIKLÓS (MTK-Erzsébetváros) 60 (30)
201. (171.) HERÉDI ÁKOS (Margitszigeti AC) 14 (4)
204. (193.) HORVÁTH ERVIN (Koroncó-Tutti) 12 (6)

81 KG

1. Kim Dzse Bum (dél-koreai) 1840
2. Leandro Guilheiro (brazil) 1170
3. Ivan Nyifontov (orosz) 950
24. (31.) CSOKNYAI LÁSZLÓ (Paksi Atomerőmű SE) 368 (148)
36. (28.) IFJ. NAGYSOLYMOSI SÁNDOR (Kecskeméti JC) 266 (78)
81. (78.) KRIZSÁN SZABOLCS (KSI SE) 88 (26)
99. (107.) BÜRGÉS MILÁN (Szegedi JSE) 60 (24)
151. (–) TÓTH KRISZTIÁN (KSI SE) 28 (14)

90 KG
1. Ono Takasi (japán) 1580
2. Kirill Gyenyiszov (orosz) 1268
3. Nisijama Daiki (japán) 1168
48. (43.) MADARÁSZ TAMÁS (Debreceni SC-SI) 156 (38)
87. (75.) LEDÉNYI LEVENTE (Honvéd-Kipex) 62 (20)
157. (–) VÉR GÁBOR (Honvéd-Kipex) 14 (7)
176. (–) NAGY ISTVÁN LEVENTE (Debreceni SC-SI) 8 (4)

100 KG
1. Anai Takamasza (japán) 1716
2. Henk Grol (holland) 1132
3. Makszim Rakov (kazah) 1098
42. (43.) HADFI DÁNIEL (Honvéd-Kipex) 204 (70)
44. (45.) FARKAS BÁLINT (TFSE) 198 (82)

+100 KG
1. Teddy Riner (francia) 2080
2. Iszlam el-Sehabi (egyiptomi) 1490
3. Andreas Tölzer (német) 1248
9. (8.) BOR BARNA (Paksi Atomerőmű SE) 678 (254)

NŐK

48 KG
1. Fukumi Tomoko (japán) 1938
2. Aszami Haruna (japán) 1710
3. Alina Dumitru (román) 1126
6. (8.) CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya) 900 (274)

52 KG
1. Nakamura Miszato (japán) 2140
2. Nisida Juka (japán) 1830
3. Munkhbaatar Bundmaa (mongol) 1070
64. (51.) MAROS BARBARA (KSI SE) 86 (24)
138. (116.) SZABÓ KATINKA (Leányvár-Egerági Üstökös SE) 6 (0)

57 KG
1. Macumoto Kaori (japán) 2210
2. Telma Monteiro (portugál) 1630
3. Sabrina Filzmoser (osztrák) 1164
5. (4.) KARAKAS HEDVIG (Miskolci VSC) 802 (210)
83. (69.) BACZKÓ BERNADETT (KSI SE) 40 (0)
130. (–) SZABÓ KATINKA (Leányvár-Egerági Üstökös SE) 16 (8)

63 KG
1. Ueno Josie (japán) 2170
2. Emane Gevrise (francia) 1760
3. Claudia Malzahn (német) 1068
63. (–) BACZKÓ BERNADETT (KSI SE) 74 (37)
83. (66.) GÁSPÁR ESZTER (Miskolci VSC) 42 (9)
104. (65.) SZABÓ FRANCISKA (Leányvár-Egerági Üstökös SE) 30 (0)
145. (126.) KÁKONYI NINETTA (UTE) 6 (0)

70 KG
1. Lucie Decosse (francia) 2072
2. (2.) MÉSZÁROS ANETT (Honvéd-Kipex) 1366 (338)
3. Vang Je Szul (dél-koreai) 1216

78 KG
1. Jang Hsziu-li (kínai) 1510
2. Kayla Harrison (amerikai) 1198
3. Audrey Tcheumeo (francia) 1172
10. (11.) JOÓ ABIGÉL (KSI SE) 740 (280)

+78 KG
1. Tacsimoto Megumi (japán) 1650
2. Szugimoto Mika (japán) 1330
3. Lucija Polavder (szlovén) 1300


0 Tovább

Húszmillió jegyigénylés érkezett

A londoni olimpia szervező bizottsága ugyan a számítógépes rendszer túlterheltsége miatt egy órával meghosszabbította a jegyigénylés határidejét, de az érdeklődők már ezt megelőzően is többszörösen túlfoglalták a 2012 nyarán esedékes versenyeket. A szervezőbizottság elnöke, Sebastian Coe elmondta, hogy a rendelkezésre álló hathetes időintervallumban több mint 20 millió igénylés érkezett az erre a célra létesített olimpiai oldalon. Az 1,8 millió regisztrált és igényét a rendszerben jelző felhasználó 95%-a Nagy-Britanniából jelentkezett. A játékok belépői közül az értékesítés mostani fázisában 6,6 millió kerül a széles nagyközönség elé. Az már most kijelenthető, hogy számos sportágban biztos a telt ház, többek között a pályakerékpár (ez a britek egyik fő éremgyűjtő sportága lehet), a ritmikus gimnasztika, a triatlon, vagy az öttusa versenyeket is többszörösen túlfoglalták az érdeklődők.

Azt előzetesen is lehetett borítékolni, hogy a megnyitó és a záróünnepség sokakat érdekelhet és az sem okozott különösebb meglepetést, hogy a Wimbledonban sorra kerülő tenisz torna, valamint az úszó és az atlétikai versenyek iránt is nagy lesz az érdeklődés, így ezen esetekben is sorsolás fog dönteni arról, hogy ki lesz az a szerencsés, aki végül jegyhez jut. Az olimpia idején az események összesen 650 szekcióra vannak beosztva, ezek közül pedig több mint a fele esetében történt túlfoglalás.

„Le vagyunk nyűgözve, hogy az emberek ennyire szeretnének hozzánk jönni a versenyekre. Sok olyan esemény van, amely iránt hatalmas az érdeklődés. A megnyitóra például tízszer annyian szeretnének bejutni, mint ahányan végül ott lehetnek. Az igénylők nagy része nem csak egy eseményre és nem csak egy jegyet igényelt, ami azt jelzi számunkra, hogy a szurkolók barátokkal, családtagokkal érkeznek a versenyekre és több időt töltenének el Londonban.„ – mondta Coe.

A szervezőbizottság tájékoztatása szerint a most következő lépcsőben ellenőrzik a jelentkezések és az igények helyességét, majd pedig számítógép által vezérelt módon végrehajtják a sorsolást. A jegyigénylők számláiról május 10-étől kezdődően emelik le a pénzeket, de a ténylegesen kisorsolt jegyekről csak júniusban kezdik meg értesíteni a szerencséseket. A londoni szervezők azt tervezik, hogy az ezek után megmaradó jegyekre lehet majd még egyszer licitálni a nyári időszakban. A londoni paralimpia belépőinek árusítása idén szeptemberben kezdődik meg.

 

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek