Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elhunyt Henry Wittenberg

Kilencvenegy éves korában elhunyt Henry Wittenberg amerikai birkózó, aki két olimpián is érmet tudott szerezni. A szabadfogású birkózó az 1948-as londoni olimpián a félnehézsúlyúak között úgy nyerte meg az aranyérmet, hogy az elődöntőben izomszakadást szenvedett a mellében. Bár edzője nem akarta engedni, hogy tovább versenyezzen, ő mégis vállalta a fellépést, és meg is nyerte a döntőt, hazatérése után pedig Bronxban hősnek kijáró fogadtatásban részesítették.

Wittenberg négy évvel később is részt vett az ötkarikás játékokon, Helsinkiben ezüstérmes lett, így 1908 után az első amerikai birkózó lett, aki két olimpiai éremmel gazdagodott. Wittenberg sikerekkel teli pályafutása során volt olyan időszak, amikor 300 (!) mérkőzést nyert meg zsinórban. Pályafutása további részében szakvezetőként is dolgozott, az 1968-as mexikóvárosi olimpián az amerikai csapat edzőjeként volt jelen.
 
0 Tovább

Kiállítás - A téli olimpiák története

A TÉLI OLIMPIÁK TÖRTÉNETE címmel a Corvini Domini Egyesület székházában ( 1165. Budapest Mátyásföld, Táncsics u. 10.) a Borovitz házaspár gyűjteményéből 2010. március 13-án szombaton 16 órakor kiállítás nyílik. A Corvini Domini Egyesület és a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör közös rendezésében létrejött kiállítást Kázmér József a Corvini Domini elnöke és Dr. Hencsei Pál professzor, olimpiatörténész nyitja meg.

0 Tovább

Pénteken kezdődik a paralimpia

Néhány nappal a téli olimpia látványos záróünnepsége után ismét Vancouverre figyel a sportvilág: pénteken kezdődik a téli paralimpia.

A manapság már paralimpiai játékok néven futó eseménysorozat a második világháború után fejlődött ki, igaz annak idején még rekreációs jelleggel rendezett versenyekkel indult a történet. Az 1948-as londoni olimpia idején Dr. Ludwig Guttmann a Stoke Mandeville kórházban szervezett sportversenyeket brit világháborús veterán katonák, elsősorban gerincsérültek részére. Négy év múlva már a holland veteránok is részt vettek a versenyeken, az innentől kezdve pedig éves rendszerességgel megrendezett viadalok a paralimpiai mozgalom előfutárának számítottak. A mozgássérült és fogyatékkal élő sportolók számára a kilencedik Stoke Mandeville Játékokat Rómában rendezték meg 1960-ben, azóta is ezt az eseményt tekintik az első hivatalos paralimpiának. A nyári sportágak seregszemléje után 1976-tól kezdődően már télen is megszervezték a hasonló jellegű sportversenyeket. Eleinte más helyszínen rendezték meg az eseményeket, mint magát az olimpiát, 1988-tól kezdve (a téli játékoknál 1992-től) azonban már azonos városban, azonos létesítményekben kerül lebonyolításra a paralimpia, mint ahol az adott évi olimpia. Két évvel ezelőtt Pekingben már 148 ország 4200 sportolója vett részt a paralimpián, Vancouverben pedig több mint negyven ország 540 sportolója szerepel majd a március 12. és 21. között sorra kerülő téli játékokon.
 
Kanada most másodszor adhat otthont paralimpiának (1976 – Torontó után), de most először rendezheti majd a téli paralimpiai játékokat. Az elmúlt hét szerdáján, március harmadikán Ottawában gyúlt fel az olimpiai láng, a fáklyát a helyi őslakosok leszármazottainak képviselői megáldották a kanadai fővárosban, majd elsőként a házigazdák 1976-os paralimpiai bajnoka, Arnold Boldt vette kézbe. A megnyitóig hátralévő tíz napban egy több mint 600 tagú váltó viszi a játékok jelképét, amely pénteken lobban fel a vancouveri BC Place Stadionban (itt volt az olimpia megnyitója is) sorra kerülő megnyitó ünnepségen. Ezúttal összesen két magyar sportoló szerepel majd Vancouverben, az egyaránt alpesi síelő Dani Gyöngyi és Koleszár Balázs. A világ- és Európa-bajnok vívó, Dani Gyöngyi az első magyar női sportoló, aki nyári és téli paralimpián is versenyez, hiszen korábban Athénban (2004) és Pekingben (2008) kerekes székes vívóként indult. Ezt megelőzően a magyar sportolók közül csak Navratyil Sándor tudott téli és nyári paralimpián is szerepelni, aki Atlantában (1996) teniszben, Salt Lake Cityben (2002) és Torinóban (2006) pedig alpesi sízésben szerepelt. A tervek szerint Koleszár Balázs műlesiklásban és óriás-műlesiklásban áll rajthoz, Dani Gyöngyi pedig szintén ebben a két számban méri össze tudását a vetélytársakkal.
 

A tízedik alkalommal megrendezésre kerülő téli paralimpián ezúttal 5 sportág (alpesi sí, biatlon, sífutás, kerekes székes curling, jégkorong) 64 versenyszámában rendeznek versenyeket

0 Tovább

Hason csúszva lett bajnok

A vancouveri olimpia 16 napja alatt számtalan csodás történet látott napvilágot sikerekről, bukásokról. A német gyorskorcsolyázó, Anni Friesinger-Postma sztorija azonban talán nem kapott elég figyelmet, pedig a németek 33 éves versenyzője igencsak érdekes körülmények között lett újra (immáron harmadszor) olimpiai bajnok. A sérülései miatt az egyéni versenyszámokra ezúttal kevésbé felkészült és gyengébben szereplő (1000 méter – 14. hely, 1500 méter – 9. hely) az üldözéses csapatversenyben vigasztalódott.  A női 3000 méteres csapatverseny (ahol hárman egyszerre teljesítik a távot) elődöntőjében Friesinger az utolsó kanyarban már teljesen elfáradt, megbotlott, ekkor még egyensúlyban maradt ugyan, de a célegyenesben már végleg elcsúszott és végül hasra esve ért be a célba. A jégen úszó mozdulatokat (!) végző Friesinger hihetetlen rutinjával még a jobb lábát előre tolta (a célba érkezésénél a korcsolya számít), de ezt követően is dühösen verte a jeget (ld. lenti videó), mert azt hitte, hogy az ő hibája miatt kiestek.

  
A célban azonban végül a németek így is nyertek 23 századmásodperccel, így bejutottak a döntőbe. A fináléban immáron a kisebb sérülést szenvedő Anni Friesingert pótló Kathrin Mattscherodt-tal felállva a német csapat megint bajban volt (az utolsó kör előtt 1,62 másodperccel voltak lemaradva) a japánok ellen. A nagyszerű hajrá miatt azonban végül mindössze két századmásodperces (!) különbséggel a német csapat nyert, ezzel pedig végül olimpiai bajnok lett. Az érvényben lévő szabályok miatt pedig a negyed- és az elődöntőben szereplő Freisinger is ott állhatott a dobogó tetején.
 
0 Tovább

Osló új jelképe

Vannak olyan építmények, sportlétesítmények, amelyek hosszú időre egy-egy város, jelképéül szolgálnak. Ilyen lehet a napokban átadott új Holmenkollen síugró sánc is.

Eiffel-torony, Szabadság-szobor, Big Ben – csak néhány példa arra, hogy egy építmény mennyire hozzájárulhat egy város arcképének, hírnevének meghatározásához. Maracana stadion, Wembley, Madison Square Garden, Old Trafford – egy másik kiemelés, amely a fentihez hasonló megközelítéssel a sport szempontjából híres és rangos épületeket tartalmaz. A téli sportokat ismerők és szeretők számára a Holmenkollen név hasonlóan jól cseng. A norvég főváros, Oslo külvárosában található helyszín az északi sí sportok (sífutás, északi összetett, síugrás) bölcsőjének számít. Az első síugró versenyeket már 1892-ben megrendezték az itt található dombon, ahol az idők folyamán számos legendás ugró ért el kiemelkedő sikereket. A Holmenkollen otthont adhatott az 1952-es oslói olimpia síugró versenyeinek (125.000 néző előtt ugorhattak akkor – te jó ég !), három északi sí-világbajnokságnak (1930, 1966, 1982), itt rendezik hagyományosan a síugrók Északi Turné elnevezésű versenyének az utolsó állomását, az északi sportágak képviselői pedig évről-évre találkoznak itt egymással a Világkupa sorozat keretein belül. A következő kiemelkedő sportesemény a 2011-es északi sí-világbajnokság lesz. A rendezési jogot 2006-ban a norvégok csak úgy kapták meg a Nemzetközi Síszövetségtől (FIS), ha vállalták, hogy a XXI. századra már méreteiben és infrastruktúrájában is elmaradott létesítmény helyett egy vadonatúj sáncot építenek.
 
Az annak idején csak egy külvárosi dombon kialakított sáncot az idők folyamán már tizennyolc alkalommal átépítették, utoljára 1982-ben volt komoly változtatás. A környezeti adottságok és a pillérek így is irreális magassága miatt azonban tovább már nem bővíthető létesítményt ezúttal teljes mértékben újjáépítették, a modern kor követelményeinek megfelelővé tették. A korábbi sáncot (amely évtizedekig volt Oslo jelképe) 2008 áprilisában rombolták le és a helyére az elmúlt 17 hónapban egy 220 millió eurós (!) beruházás keretein belül építettek másikat. A költségek a sánc komplexumhoz tartozó kiszolgáló létesítmények és a hozzá tartozó sífutó pályarendszer modernizálását is magukban foglalták, de ettől függetlenül az új sánc így is a világ legdrágább ilyen jellegű építménye lett. A norvég főváros másik legismertebb látványossága is a sánchoz köthető, itt van ugyanis a világ legrégebbi (1923 óta működő) símúzeuma, amelyet évente 1,2 millió ember keres fel. A múzeum természetesen most már az új sáncban üzemel tovább. A Holmenkollen sánc ismertsége és jelképpé válása a létesítmény speciális helyzetéből is következik, a sánc ugyanis a norvég fővárosra kínál csodás panorámát, ráadásul Oslo szinte minden pontjáról látható. Az építési pályázat is tartalmazott erre vonatkozó kitételeket, olyan pályaműveket vártak, amelyek építészeti szempontból is jelentős, a főváros felől nézve egyedi látványosságot nyújtó kompozíciót álmodnak meg.
 
A pályázaton egy dán tervező iroda ötletét ítélték meg a legjobbnak, így az ő terveik alapján valósult meg az új hipermodern létesítmény. A dánok koncepciójának két fontos eleme van, az egyiknek megfelelően palacsintasütő szerű (eddig még nem látott) formát alakítottak ki, a „sütő pereme” pedig egyben a szélfogó háló egészen eredeti integrálását is jelentette a sáncba. Az igazi jelképpé válás érdekében pedig egy hatalmas fénycsóvát is megálmodtak a sánc tetejére (ahova természetesen a korábbi Holmenkollen sáncokhoz hasonlóan a látogatók most is feljuthatnak majd egy kis borzongásra), amely a hegyre merőleges irányban világítva már kilométerekről is látható módon jelzi mindenki számára, hogy itt egy különleges dolgot lehet látni.
 
A norvégok számára a sánc jelentőségét jól érzékelteti, hogy az új Holmenkollenbakken (bakken = sánc) avatásán összesen 7.000 néző jelent meg március harmadikán és tekintette meg Anette Sagen első hivatalos ugrását. A világ egyik legjobb női síugróját a norvég médiában elvégzett közvélemény kutatás és össznépi internetes szavazás alapján jelölték ki a megtisztelő feladatra. A norvégok számára a síugró sport jelentőségét és fontosságát viszont az a felhajtás és kisebbfajta botrány mutatja a leginkább, ami az avatás előtti napon robbant ki. Történt ugyanis, hogy bár norvég utánpótlás korú ugrókból álló csapattal akarták tesztelni a sáncot (nehogy az avatásnál valami előre nem látható dolog történjen), amikor megjelent a kétszeres világbajnok és olimpiai bronzérmes Björn Einar Romören. A 29 éves ugró(aki egyébként Sagen mögött a második legtöbb szavazatot kapta a norvég szurkolóktól) pedig máig tisztázatlan okból és indíttatásból maga is leugrott a sáncról, miközben Sagen éppen Japánból, egy Kontinentális Kupa versenyről repült hazafelé a másnapi hivatalos ceremóniára. A norvég média persze ráharapott a témára és most már Romören nevével hozzák összefüggésbe a sánc „szüzességének” elvételét. Romörent már el is tiltották (sem Lahtiban, sem pedig Kuopioban nem indulhat el az Északi Turné versenyén), a Magyarországról nézve talán ártatlan cselekedet miatt pedig (főleg a feminista szervezetek) kis híján hazaárulóként kezelik őt Norvégiában.
 
A Holmenkollen sáncot végül hivatalosan felavató Anette Sagen amúgy a történelmi ugrásakor 106,5 méternél ért földet, de hogy a sáncon lehet ennél jóval nagyobbat is ugrani, azt jelzi, hogy fiatalokból álló előugró csapat legjobbja, a 21 éves Rune Velta 141 méterig jutott (ld alábi videó).
 
Az új sáncot persze nem csak álló képeken, hanem az Eurosport képernyőjén is megtekinthetik a síugrást kedvelő magyar nézők. A síugró Világkupa sorozat idei utolsó versenyét ugyanis március 14-én élőben közvetíti a csatorna majd Oslóból. Az első képek alapján ítélve érdemes lesz megnézni, a norvégok ugyanis tényleg ultramodern és korszakalkotó létesítményt hoztak létre.
0 Tovább

Shimizu visszavonult

Befejezte pályafutását a japánok kitűnő gyorskorcsolyázója, Hiroyasu Shimizu. A 36 éves versenyző ötszörös világbajnokként (valamennyit kedvenc távján, 500-on szerezte) és olimpiai bajnokként fejezi be közel két évtizedes karrierjét. Első sikereit az 1998-as naganói téli olimpián aratta, amikor is 500 méteren arany-, 1000 méteren pedig bronzérmes lett. Négy évvel később az ötszáz méteres számban még egy ezüstérmet is szerzett. Élete negyedik olimpiáján Torinóban is ott volt a legrövidebb táv mezőnyében, ahol végül a 18. helyen zárt. A 100 méteres speciális szám világrekordját (9,43 sec) még mindig a magáénak tudó Shimizu azok után döntött a visszavonulás mellett, hogy nem sikerült bekerülnie a vancouveri olimpiára utazó japán csapatba, így nem indulhatott el élete ötödik olimpiáján.

0 Tovább

Kanadai triplázás

A vancouveri téli olimpián Kanada női jégkorong válogatottja nagyszerű sorozatot folytatott, hiszen sikerült számukra a triplázás. A házigazdák női csapata ugyanis 2002 és 2006 után 2010-ben sem talált legyőzőre. Az olimpiai csapatsportok történetében nem sokszor fordul elő olyan, hogy egy ország csapata nyolc éven keresztül uralja az adott sportágat. Van persze példa erre az olimpiák több mint száz éves történetében, számunkra örömteli, hogy jelenleg is tart férfi vízilabdázóink győzelmi sorozata. Az alábbiakban látható az ilyen jellegű címvédő sorozatok összegzése részletesen (sötéttel a még jelenleg is érvényben lévő sorozatok):

Győzelmek
Ország
Sportág
Győzelmek évei
7
Egyesült Államok
férfi kosárlabda
1936-1968
6
India
férfi gyeplabda
1928-1956
4
Egyesült Államok
női kosárlabda
1996-2008
4
Kanada
férfi jégkorong
1920-1932
4
Szovjetunió
férfi jégkorong
1964-1976
3
Magyarország
férfi vízilabda
2000-2008
3
Kuba
női röplabda
1992-2000
3
Egyesült Államok
férfi kosárlabda
1992-2000
3
Dánia
női kézilabda
1996-2004
3
Kanada
női jégkorong
2002-2010
3
Nagy-Britannia
férfi vízilabda
1908-1920
3
Egyesült Államok
softball
1996-2004

0 Tovább

Elhunyt a legidősebb portugál olimpikon

Elhunyt a portugál sport legidősebb olimpiai érmese, a 102 éves Joaquim Mascarenhas de Fiúza. Az 1908. február 8-án született versenyző három olimpián vett részt, 1936-ban, 1948-ban és 1952-ben képviselte hazáját. De Fiúza a bronzérmet Helsinkiben nyerte Francisco Rebelo de Andradéval csillaghajóban. A portugál vitorlázó korábban két másik partnerrel versenyzett az ötkarikás játékokon, 1936-ban (Antonio Guedes de Heredia-val) a 10. helyen végzett, majd az 1948-as olimpián (Julius Leite Gourinho-val) hatodikként zárt.
 
Magyar részről két olyan olimpikon van, aki elérte a 100. életévét, mégpedig az 1936-os olimpia művészeti versenyein részt vevő Marik Klára, aki 2005-ben 101 éves korában távozott az élők sorából. A férfiak közül dr. Kende Rezső élte meg a 100. életévét. Az 1928-as nyári olimpián Amszterdamban csapatban tízedik lett, egyéniben pedig legjobb eredményét korláton érte el, ahol a 33. helyig jutott. Az 1908. december 31-én született Kende Rezső jelenleg a Máraremetei úton az idősek otthonában él, itt látogatja meg négy gyermeke, tizenkét unokája és négy dédunokája
0 Tovább

Leisel Jones visszatér

Egy év kihagyást követően az ausztrálok klasszis mellúszója, Leisel Jones úgy döntött, hogy mégis nekivág az újabb olimpiai ciklusnak és szeretne részt venni a londoni olimpián. A még mindig csak 24 esztendős versenyző a tavalyi évben feltöltődött és úgy érzi, hogy lehet esélye arra, hogy három év múlva immáron negyedszer is tagja lehessen az ausztrál olimpiai csapatnak. „Eldöntöttem, hogy teljes emberként tovább csinálom az úszást, nem akarok félgőzzel benne maradni a sportágban. Én lehetek az első ausztrál úszó, aki négy olimpián indul el, ami különleges dolog lenne a számomra. Fizikálisan abszolút rendben vagyok, így csak a koncentrációmat kell ismét elővennem.” – nyilatkozta a tavalyi római világbajnokságot kihagyó úszó. Jones eddig nyolc éremmel (három arany-, négy ezüst- és egy bronzérem) rendelkezik az olimpiákról.

 
0 Tovább

Riesch Aamodt nyomdokain

Előzetesen mindenki az amerikai Lindsey Vonn-tól várta a bravúrt, hogy az olimpián megrendezésre kerülő öt alpesi számban érmet szerez, ám végül mégsem ő állt ehhez a legközelebb. Az amerikai médiában sokan odáig is elmentek, hogy a legendás Eric Heiden rekordja (öt aranyérme Lake Placidben 1980) is elérhető Vonn számára. Az amerikai síző jól is kezdte szereplését, hiszen megnyerte a lesiklást, ám a többi számban már nem ment neki annyira jól. A szuperóriás-műlesiklásban ugyan bronzérmes lett, de a másik három szakágban nem ért célba. Ellentétben a német Maria Riesch-el, aki két győzelme (műlesiklás, szuperkombináció) mellett két nyolcadik és egy tízedik helyet is szerzett, amivel ő lett az első női alpesi síző, aki egy olimpián mind az öt szakágban a legjobb tíz közé tudott kerülni. Ezzel megismételte a norvég Kjetil Andre-Aamodt 2002-ben felállított rekordját, a norvég akkor szintén két számban szerzett olimpiai bajnoki címet (kombináció, szuperóriás-műlesiklás), a másik három számban pedig (4., 7., 6. hely) egyaránt a legjobb hétben végzett.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek