Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sablikova a cseh dinamit

Az 1500-on szereztt bronz- illetve a 3000-en szerzett aranyérem után sem állt le a csehek gyorskorcsolyázója, Martina Sablikova, aki az 5000 méteres versenyben -toronymagas esélyesként - tudott ismét győzni. Ezzel ő lett az első cseh sportoló, aki egy téli olimpián két aranyérmet is szerzett. A 3000-5000 duplázást ráadásul rajta kívül eddig csak három legendás gyorskorcsolyázónak (Yvonne van Gennip - 1988, Gunda-Niemann Kleemann - 1992, Claudia Pechstein - 2002) sikerült megcsinálnia. 

 

0 Tovább

Vancouver 2010 - 12. nap összefoglaló

Az olimpia tizenkettedik napján hat versenyszámban avattak volna bajnokot Vancouverben. Női óriás-műlesiklásban az időjárás azonban megakadályozta a bajnokavatást.

Sífutás – férfi 4x10 km-es váltó
A svéd váltó sikerével ért véget a férfiak 4x10 km-es sífutó váltó versenye Vancouverben. Az előzetesen esélyesnek gondolt norvégok aranyérem szerzési esélyei a második embernél, Odd-Björn Hjelmesetnél úsztak el, a veterán versenyző ugyanis több mint fél perces hátrányt szedett össze. A Johann Olsson által diktált nagy tempó miatt a harmadik váltásnál már csak a svéd, a francia és meglepetésre a cseh váltó haladt az élen, a norvégok befutó embere, Petter Northug pedig szinte a lehetetlennel szembesült, amikor közel negyven másodperces hátránnyal kellett indulnia az utolsó 10 km-re. Northug viszont nagy hajrával csökkentette a különbséget, az aranyéremre hajtó svédek befejező embere, Marcus Hellner ezt megérezve három kilométerrel a cél előtt megindult és végül fölényesen hozta az aranyérmet az északiaknak. Northug végül a cél előtt néhány száz méterrel utolérte a lemaradó cseh és francia váltót, sőt le is hajrázta őket, így megszerezte Norvégiának a bravúros ezüstérmet. A Daniel Ryckardsson – Johann Olsson – Anders Södergren, Marcus Hellner összeállítású váltó 1988 után nyert ismét aranyérmet Svédországnak ebben a számban. A csehek is nagyon örültek a célban, hiszen négy éve az olimpián és tavaly a hazai rendezésű világbajnokságon is esélyesek voltak ugyan, de mindkétszer leszerepeltek, most viszont parádés csapatteljesítménnyel szerezték meg a bronzérmet. A végig az élen haladó franciák végül Northug nagy hajrájának köszönhetően lemaradtak a dobogóról és a negyedik helyen végeztek.
 
Gyorskorcsolya – női 5000 méter
Az olimpia utolsó egyéni gyorskorcsolya számában, a női 5000 méteres versenyben nem született meglepetés, hiszen a toronymagas esélyes Martina Sablikova lett az olimpiai bajnok. A 3000 méteren is győztes cseh versenyző 6 perc 50 egész 91 századmásodperces idővel győzött. Sablikova mögött a 3000 méteren szintén ezüstérmet szerző német Stephanie Beckert végzett a második helyen, míg a szám címvédőjének számító 37 esztendős kanadai Clara Hughes lett a bronzérmes. A vancouveri gyorskorcsolya versenyekből a két csapatverseny van még hátra.
 
Rövidpályás gyorskorcsolya – női 3000 méter váltó
Magyar szempontból az olimpia 12. napjának legfontosabb eseménye a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál zajlott, ahol a női 3000 méteres váltóverseny „B”-döntőjében a Huszár Erika – Heidum Bernadett – Darázs Rózsa- Keszler Andrea összeállítású váltónk pontszerző helyezést szerzett. A kisdöntőben a második helyen végző magyar váltó végül az ötödik helyen zárt, hiszen a finálét megnyerő dél-koreai váltó kizárásra került. A döntőben a kínai váltó lett végül a győztes, amely 4 perc 6 egész 610 ezredmásodperces időeredménnyel, új világrekorddal lett aranyérmes. A legutóbbi négy olimpián egyaránt győztes koreai csapat érhetően dühösen vette tudomásul a kizárást, ami után a második helyet Kanada, míg a harmadik helyet az Egyesült Államok váltója szerezte meg. A nap történéseihez tartozik még, hogy Heidum Bernadett a női 1000 méteres verseny selejtezőjéből továbbjutott. Ugyanez nem sikerült viszont Huszár Erikának és a férfi 500 méteres versenyen Knoch Viktornak és Darázs Péternek.
 
Bob - női kettes
Kettős kanadai siker született a női kettes bobok versenyében, ahol az első két futam után vezető, a harmadik futamban új pályacsúcsot elérő Kaillie Humphries – Heather Moyse egység tovább növelve előnyét és végül 85 századmásodperccel győzött. Az első nap után még csak a negyedik helyen álló honfitársaik, a Helen Upperton – Shelley-Ann Brown páros zárt végül másodikként, míg a harmadik futamban nagyot rontó amerikai Erin Pac – Elana Meyers páros egy helyet visszacsúszva végül a harmadik helyen végzett. A negyedik futam érdekessége volt, hogy az éremért hajtó német Cathleen Martini – Romy Logsch páros felborult, így a kizárás sorsára jutott.

Szabadstílusú sízés - női aerials
Magyar idő szerint ma hajnalban rendezték a női síakrobatika versenyszám 12-es döntőjét, ahol négy kínai, három amerikai, három ausztrál, valamint két fehérorosz versenyző küzdött az érmekért. A címvédő Evelyne Leu ezúttal nem került be a fináléba, a svájci versenyző ugyanis elrontotta második ugrását a selejtezőben. Az első sorozat után még vezető kínai Xu Mengtao másodszorra rontott, így végül csak a hatodik helyen zárt. Ezzel a kiegyensúlyozottan versenyző (januárban világrekord pontszámmal versenyt nyerő) ausztrál Lydia Lassila lett az aranyérmes, megelőzve a tavalyi világbajnok kínai Li Ninát és a szintén kínai Guo Xinxint. A negyedik olimpiáján szereplő ötszörös szakági Világkupa győztes ausztrál Jacqui Cooper ezúttal lemaradt a dobogóról és végül az ötödik helyen végzett.
 
0 Tovább

Felix Gottwald harmadszor

Az északi összetett csapatversenyben győztes Felix Gottwald lett minden idők legeredményesebb osztrák téli olimpikonja. Harmadik aranyával megelőzte ugyanis a legendás alpesi sízőt, Toni Sailert és a két nappal ezelőtt szintén három aranyig jutó síugrót, Thomas Morgensternt. Az egy év kihagyás után 2009 márciusában visszatérő 32 éves Gottwald az érmek számát tekintve (7) sportága történetének valaha volt legeredményesebb versenyzőjévé is vált egyben. 

Név
Sportág
Aranyérem
Ezüstérem
Bronzérem
Felix Gottwald
északi összetett
3
1
3
Anton „Toni” Sailer
alpesi sízés
3
-
-
Thomas Morgenstern
síugrás
3
-
-
Hermann Maier
alpesi sízés
2
1
1
Michaela Dorfmeister
alpesi sízés
2
1
-
Trude Jochum-Beiser
alpesi sízés
2
1
-
Andreas Kofler
síugrás
2
1
-
Benjamin Raich
alpesi sízés
2
-
2
0 Tovább

Finn betli Vancouverben

Bár eddig már 26 nemzet képviselői szereztek érmet a vancouveri olimpián, van néhány ország, amely talán a vártnál is gyengébben áll eddig az éremtáblázaton. Az olaszok sem remekeltek, de a finnek eddig nyújtott teljesítménye minden előzetes várakozás alatt van. Az északiak megpróbáltatásai már négy évvel ezelőtt megkezdődtek, Torinóban hiába szereztek ugyanis kilenc érmet (6 ezüst- és 3 bronz), de aranyérmesük nem volt. Most pedig itt Vancouverben is csupán a snowboardos Peetu Piirionen révén tudtak egy ezüstérmet szerezni a finnek. Éremesélyük még azért van bőven, de fogynak a hátralévő számok…

0 Tovább

Tippjáték - jégkorong negyeddöntők

A férfi jégkorong torna immáron az egyenes kieséses szakaszában jár, így itt az idő, hogy tippeljünk a negyeddöntők végeredményére. Én meg is kezdem a sort az alábbiakban, várom a további szakértő tippeket tőletek !

USA-Svájc 5-1

Oroszország-Kanada 4-2

Finnország-Csehország 1-2

Svédország-Szlovákia 3-2

0 Tovább

Nincs meg a 100. holland arany

A gyorskorcsolyázó Sven Kramer lábában volt a holland sport 100. olimpiai bajnoki címe. A nyári játékokon eddig 71, a téli olimpiákon pedig (a Vancouverben eddig szerzett hárommal együtt) 28 bajnoki címet gyűjtő hollandok a férfi gyorskorcsolyázók 10.000 méteres számában ünnepelhették volna a 100. bajnoki címet. A világrekorder, ezen a távon háromszoros világbajnok Kramer hiába érte el azonban a legjobb időeredményít, kilenc körrel a vége előtt edzője, Gerard Kemkers téves jelzése miatt a belső ívre ment az egyik kanyarban (a külső helyett), így végül kizárták és helyezetlenül végzett. Az eddig mindhárom vancouveri aranyérmét gyorskorcsolyázásban szerző hollandok számára a ma esti női 5000 méter lehet a következő esély a 100. arany megszerzésére.

0 Tovább

Sebestyén Júlia rekordja

Korában ugyan már volt róla szó, de most ismét aktuális az alábbi érdekesség. A vancouveri olimpián összesen 16 magyar sportoló vesz részt. Köztük vannak néhányan olyanok, akik már a korábbi olimpiákon is indultak. A műkorcsolyázó Sebestyén Júlia ráadásul rekordot is dönt majd a kanadai városban, mert ő lesz mindössze a második olyan magyar sportoló, aki négy téli olimpián is részt vesz. Az eddigi rekorder a gyorskorcsolyázó Egyed Krisztina volt, aki Albertville és Salt Lake City között szerepelt négy téli olimpián. A Tagscherer testvérpár mindkét tagja harmadik olimpiájára készülhet, ami a férfiakat tekintve szintén rekordbeállításnak minősül.

A legtöbb téli olimpián részt vett magyar sportolók listája:
4 olimpián indult:
Egyed Krisztina (1992,1994,1998,2002)
Sebestyén Júlia (1998,2002,2006,2010)
 
3 olimpián indult:
Nagy Marianna, Nagy László (1948,1952, 1956)
Engi Klára, Tóth Attila (1984,1988, 1992)
Bozsik Anna (1992, 1994, 1998)
Panyik János (1992,1994,1998)
Almássy Zsuzsanna (1964, 1968,1972)
Mayer Gábor (1984,1988, 1992)
Nicholas Frankl (1994, 1998, 2002)
Pintér Bertalan (1998,2002,2006)
Tagscherer Zoltán (2002,2006,2010)
Tagscherer Imre (2002,2006,2010)
0 Tovább

Vancouver 2010 - 11. nap összefoglaló

Az olimpia tizenegyedik napján öt versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Az osztrákok ismét megnyertek egy csapatversenyt, a gyorskorcsolyázóknál kizárták a 10.000-en legjobb idővel rendelkező Sven Kramert.

Gyorskorcsolya – férfi 10.000 méter
Kedden a férfiak 10 000 méteres versenyszámát rendezték meg a gyorskorcsolyázók számára a vancouveri  téli olimpián. Drámai végkifejlet után az aranyérmet a 12:58,55-el olimpiai csúcsot teljesítő dél-koreai Li Szung Hun szerezte meg az orosz Ivan Szkobrev és a holland Bob de Jong előtt. A verseny különlegességét az adta, hogy a világcsúcstartó, a legjobb idővel célba érő holland Sven Kramert pályaelhagyás miatt utólag kizárták. Kramernek kilenc körrel a verseny vége előtt a külső pályán kellett volna mennie, ám ő edzője téves utasítására a belső pályán korcsolyázott tovább, így elveszítette az aranyérmet. A címvédő Bob de Jongnak mostani bronzérmével teljessé vált az éremgyűjteménye ezen a távon, hiszen a torinói aranyérem mellett 1998-ban már szerzett egy ezüstérmet is az olimpiai 10.000 méteres versenyen. Li Szung Hun győzelme azt jelenti, hogy Dél-Korea igazi gyorskorcsolya nagyhatalommá nőtte ki magát (vezetik a sportági éremtáblázatot) ezen az olimpián, hiszen ez már a harmadik aranyérmüket jelentette ebben a sportágban. Ahhoz képest, hogy a vancouveri olimpia előtt még egyetlen aranyéremmel sem rendelkeztek gyorskorcsolyázásban…
 
Síkrossz - nők
Ismét hazai sikert ünnepelhettek a Cypress hegyen, hiszen kanadai siker született a szabadstílusú sízők, síkrossz versenyszámában. A győzelmet a selejtezőben a második legjobb időt teljesítő Ashleigh McIvor szerezte meg a norvég Hedda Berntsen és a francia Marion Josserand előtt. Érdekesség, hogy az ezüstérmes Berntsen korábban alpesi síző volt, 2001-ben világbajnoki bronzérmet szerzett műlesiklásban. Meglepetésre a szám nagy esélyese, a 2007-es világbajnok francia Ophélie David még az elődöntőbe sem jutott be (a negyeddöntő egyik ugratója után hatalmasat esett) és végül csak a kilencedik helyen végzett. Kanadának ez a mostani volt immáron a hatodik aranyérme a vancouveri olimpián. Hedda Berntsen szerezte meg a norvég sport 300. téli olimpia érmét, így az északi ország elsőként érte el ezt a mérföldkövet.
 
Északi összetett – csapatverseny
Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét hatalmas versenyt hozott az északi összetettezők csapatversenye. Az aranyérmet a síugrás után még csak a harmadik helyen álló osztrák csapat (Bernhard Gruber, David Kreiner, Felix Gottwald, Mario Stecher) szerezte meg a nagy favorit amerikaiak és a német csapat előtt. A síugrást követően még a finn válogatott állt az élen, de mindössze két másodperc volt az előnyük az amerikaiak előtt. A sífutó rész során az élről induló finn-amerikai páros mellé 5 kilométer után a további öt éremesélyes csapat (osztrák, német, norvég, japán, francia) is felért, ekkor pedig nagyon nyíltnak tűnt még a csata az érmekért. A németek második embere, Tino Edelmann az élbolyban haladva elesett, így lemaradt a jó ütemben ritmust váltó és az élre álló osztrák-amerikai páros mögé. A németek további emberei, Eric Frenzel és Björn Kirscheisen aztán az Edelmann által összeszedett hátrányt próbálták ledolgozni, de sikertelenül, így végül hat világversenyen (2002, 2006-olimpia, 2003, 2005, 2007, 2009 – világbajnokság) szerzett ezüstérmük után ezúttal a bronzzal kellett megelégedniük. A váltók utolsó két embereinél az aranyéremért pedig az osztrák és az amerikai válogatott harcolt. Az osztrák Felix Gottwald 14 másodperces előnyt adott át a befejező embernek, Mario Stechernek. Bár a végén az amerikai utolsó embere, a világbajnok Bill Demong utolérte Stechert, az osztráknak voltak még tartalékai, így a stadionba fordulva könnyedén hajrázta le az amerikait. A 32 éves Mario Stecher négy évvel ezelőtt Torinóban is behozta a győzelemre az osztrákokat és most megismételte ugyanezt a teljesítményt. Felix Gotwald újabb sikerével az is eldőlt, hogy az osztrákok 32 éves klasszisa minden idők legeredményesebb északi összetettezőjévé vált, három arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel pedig a valaha volt legeredményesebb osztrák téli olimpikon is lett egyben. Az amerikaiak Johnny Spillane egyéni ezüstérme után immáron a második érmüket szerezték ebben a sportágban.
 
Alpesi sízés – férfi óriás-műlesiklás
A svájci Carlo Janka győzelmével zárult a férfi alpesi sízők óriás műlesikló versenye. A szám aktuális világbajnoka már az első futamban is a legjobb időeredményt érte el és előnye elegendő volt ahhoz, hogy maga mögött tudja tartani a második futamban a legjobb időt produkáló norvég Kjetil Jansrud-ot, valamint a szintén norvég Aksel Lund Svindalt. Jansrud második helyezése azért volt különösen nagy dolog, mert a 25 éves norvég síző csak a 11. helyről várhatta a második futamot. Az osztrákok ezúttal is lemaradtak a dobogóról és hiába nyújtottak kitűnő csapatteljesítményt (Marcel Hirscher a 4., Romed Baumann az 5., Benjamin Raich pedig a 6. lett), az alpesi sízőktől mindig kiemelkedő eredményeket váró osztrák közvélemény számára ez így is csalódásnak minősül. Az amerikai Bode Miller-nek nem sikerült ez a versenye, a Vancouverben eddig Svindalhoz hasonlóan három érmet nyerő Miller az első futamban kiesett, így nem tudta megszerezni negyedik érmét. Az óriás-műlesikló viadalnak magyar indulója is volt, Bene Márton a 103 indulóból végül a 71. helyen végzett. Didier Défago lesiklásban aratott győzelme után ez már a második férfi alpesi sí bajnoki címük volt a svájciaknak, nagy esélyesük, az ezúttal csak a 14. helyen záró Didier Cuche továbbra is érem nélkül áll az olimpián.
 
Biatlon – női 4x6 km-es váltó
Oroszország nyerte a női biatlonosok utolsó vancouveri versenyét, a 4x6 km-es váltót. A futam előtti legfontosabb hír az volt, hogy a németek kétszeres vancouveri aranyérmese, a remek formában lévő Magdalena Neuner lemondta a szereplést, arra hivatkozva, hogy csapattársa, a szezon végén visszavonuló Martina Beck is kapjon esélyt az olimpiai aranyérem megszerzésére. A második váltás után háromszereplősre szűkült a mezőny, innentől kezdve a német, a francia és az orosz váltó harcolt a győzelemért. A harmadik emberek közül Dorin rontott a lövészeteknél, két büntetőkört is kellett futnia, amivel a franciák elvesztették győzelmi esélyeiket. A német Beck is hibázott, Olga Medvedceva viszont nem rontott, így 45 másodperes előnnyel adta át a stafétát az utolsó orosz váltótagnak, Olga Zajcevának. A németektől Andrea Henkel vette őt üldözőbe, de nem tudta behozni a hátrányt, sőt a végén a francia váltót hozó Sandrine Bailly megelőzte őt, így a németek csak a dobogó alsó fokára léphettek fel, a franciák pedig nyolc lövő hibájuk és két büntető körük ellenére is megszerezték az ezüstérmet. Az olimpiai bajnok azonban a címvédő Oroszország (Szvetlana Szlepcova, Anna Bogali-Titovec, Olga Medvedceva, Olga Zajceva) lett ebben a versenyszámban. Az oroszok ezzel a harmadik aranyérmüket szerezték a vancouveri olimpián, a férfi sílövők tömegrajtos versenyének győztese, Jevgenyij Usztyugov és a sífutó sprintbajnok Nyikita Krijukov után.
0 Tovább

Magyar olimpiai bajnok Vancouverben?

Elsőre talán furcsán hangozhat a fenti cím, de mégsem teljes delírium állapotban találtam ki. Szerepel ugyanis a vancouveri olimpián egy olyan sportoló, aki korábban magyar színekben is szerepelt már téli olimpián. A francia síkrosszosról, Ophelie Davidról (ld. kép) van szó, aki 1994-ben Lillehammerben műlesiklásban és alpesi összetettben egyaránt helyezetlenül zárt. A tizenhat évvel ezelőtt Rácz Ofélia néven még magyar színekben induló versenyző később már Franciaországban egy másik szakággal, az utolsó időszakban népszerűvé váló síkrosszal ismerkedett meg. A sportág a vancouveri olimpián debütál a programban, amelynek mai döntőjében Ophelie David immár francia színekben számít a legnagyobb esélyesének. A 2007-ben világbajnoki címet szerző, 33 éves versenyző az utóbbi négy évben egyaránt megnyerte a rangos X-Games versenyen a síkrossz küzdelmeit. Az egykori magyar síző édesapja, az 1964-es tokiói olimpián még a magyar kosárlabda csapatban szereplő Rácz János révén indult annak idején magyar színekben.

0 Tovább

Nem lesz orosz arany műkorcsolyában?

A vancouveri olimpia jégtánc versenyének végeredményének kialakulása után nagyon úgy tűnik, hogy hosszú idő (1960-Squaw Valley) után első alkalommal fordulhat elő, hogy az orosz/szovjet) műkorcsolyázók aranyérem nélkül zárják a versenyeket. A nők versenye van már csak hátra a programból, ahol azonbanb inkább a japán és koreai versenyzők az esélyesek. Az oroszok eddig Jevgenyij Pljusenko ezüst- és az Okszana Domnyina - Makszim Sabalin jégtáncos pár bronzérmére lehetnek büszkék a 2010-es olimpián.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek