Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Londoni jegyek

A következő olimpiát két év múlva Londonban rendezik. Mivel nyári olimpiáról van szó, ráadásul a brit főváros jóval közelebb fekszik hozzánk, így várhatóan sokkal több magyar szurkoló utazik majd ki az eseményekre 2010 nyarán. A londoni szervezőbizottság külön hírlevélben igyekszik tájékoztatni az érdeklődőket az esetleges jegyvásárlási lehetőségekről. A hírlevélre az ALÁBBI  linken lehet feliratkozni.

 

 

A londoni jegyek értékesítését ugyan csak 2011-ben kezdik el, de már most érdemes keresni az információkat, hogy le ne maradjunk a számunkra legérdekesebb eseményekről. A jegyértékesítési stratégiák várhatóan most sem változnak majd a korábbi nyári olimpiák rendszeréhez képest, így lesz a szokásos egycsatornás (vélhetően Pegazus Tours-os) magyarországi értékesítés mellett majd az Internet kínálhatja a másik olyan lehetőséget a magyar szurkolóknak, hogy belépőhöz jussanak.

 

0 Tovább

Homokon készült a téli olimpiára

A vancouveri olimpiának is megvoltak a maguk sztárjai, akikről az elmúlt hetekben sokat írtak a sajtóban és az Interneten is. Van viszont egy olyan sportoló, aki ugyan kiemelkedő eredményt nem ért el a kanadai városban, viszont mégis különleges szereplője a 2000-es évek olimpiáinak. A brazil Jaqueline Mourão-ról van szó, aki egyedüliként mondhatja el magáról azt, hogy a legutóbbi négy olimpián (2010, 2008, 2006, 2004) egyaránt ott volt versenyzőként. A most 34 éves sportember tehát hat éven belül négy olimpiára jutott el, ami nem rossz ahhoz képest, hogy korában az orvosi felmérések azt mutatták ki nála, hogy nem alkalmas nagyobb mértékű fizikai terhelésre a szervezete. A brazil sportoló mindössze 15 évesen kezdett el komolyabban foglalkozni a kerékpározással, első komolyab versenye pedig az 1997-es mountain bike világbajnokság volt. Ezt követően az Olimpiai Szolidaritási programnak is köszönhetően a 2004-es athéni olimpiára megszerzett kvalifikációjával ő lett az első brazil, aki ebben a szakágban ott lehetett az ötkarikás játékokon (18. hely). Az igazi fordulatot Mourao életében egy 2005-ös quebeci edzőtábor hozta meg, ahol akkora hóvihar fogadta őket, hogy nem tudtak kerékpáros edzéseken részt venni, így a holtidőben edző-férje (az egykori kanadai sífutó olimpikon, Guido Visser) javaslatára ekkor tanult meg sífutni.

Jacqeline Mourao téli sport karrierje innentől kezdve viharos gyorsasággal haladt, aki egy évvel ezután már ott lehetett a torinói olimpia sífutó versenyén is (10km - 67. hely). Pekingben újra a sífutók számára amúgy az egyik fő kiegészítő sportnak számító mountain bike-ban indult el az olimpián (19. hely), majd Vancouverben ismét láthattuk őt szerepelni a hölgyek 10 km-es sífutó versenyén (67. hely). A negyedik olimpiáján szereplő Jacqueline Mouraot a vancouveri olimpia záró ünnepségén hatalmas megtiszteltetés érte, hiszen ő vihette a brazil nemzeti színeket. A brazil sportolónő hazájában nem nagyon van hó, így Vancouver előtt igencsak kreatív módját választotta az edzési módszereknek, hiszen a brazil tengerpartok homokos (!) részein tréningezik – sífutó lécen - ld. az alábbi videót.

0 Tovább

Nők a férfiak között?

Szombaton ért véget a vancouveri paralimpián a jégkorong (sledge hockey) torna, amelyen első alkalommal már nem csak férfiak vehettek részt. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) tavaly áprilisi döntése értelmében a korábbi, csak férfiak számára kiírt tornával ellentétben Vancouverben már vegyes csapatok (mixed teams) versenyezhettek a sportágban. A szabályok szerint 15 fős csapatot lehetett nevezni a paralimpiára, abban az esetben azonban, ha valaki egy női játékos szerepeltetését is vállalta, akkor ez a létszám 16 főre duzzadhatott. A paralimpiai programban 1994 óta szereplő sportág női részének fejletlenségét egyelőre még az mutatja a leginkább, hogy a vancouveri játékokon részt vet nyolc nemzet egyike sem nevezett végül játékost a gyengébbik nem soraiból.

 

A 2006-os torinói paralimpia előtt a svédek be akartak nevezni egy hölgyet a hoki tornára, de akkor erre végül nem kaptak lehetőséget. A vegyes csapatokról szóló szabály egyelőre csak a 2010-es paralimpiára volt érvényes, a sportág nyitottságának megmaradásáról és a hölgyek esetleges Szocsiban történő hasonló szerepléséről majd csak később dönt a nemzetközi szövetség.

 

0 Tovább

Viviane Forest a paralimpiai hős

A nyári olimpiák történetével foglalkozók, a különlegességek iránt fogékony sportbarátok részére ismerősen csenghet az amerikai Edward „Eddie” Eagan neve, aki az egyetlen olyan sportoló a világon, aki téli és nyári olimpián is tudott aranyérmet szerezni. Az amerikai sportoló 1920-ban Antwerpenben ökölvívásban, majd tizenkét évvel később Lake Placidben a bobosok között is aranyérmes lett.

 

Eddie Eagan teljesítményéhez hasonló bravúrt ért el a 31 éves látássérült Viviane Forest. A Sydneyben (2000) és Athénban (2004) megrendezett nyári paralimpián a quebeci születésű sportolónő tagja volt a paralimpiai bajnoki címet szerző kanadai csörgőlabda válogatottnak. A 2010-es vancouveri téli paralimpián viszont alpesi sízésben indult el, ahol rögtön négy érmet is szerzett. Két ezüst- és egy bronzérem mellett övé lett a női lesiklás aranyérme, így a paralimpiai sportok történetében ezzel ő lett az első, aki téli és nyári játékokon is aranyérmet tudott szerezni.

 

0 Tovább

Nosztalgia I. - Egerszegi Krisztina

Jelenleg ugyan olimpiai holtszezon van, de ettől függetlenül szívesen emlékezhetünk korábbi olimpiák magyar sikereire. Sorozatunkat a legendás Egerszegi Krisztinával kezdjük, akivel kapcsolatban sokan sok mindent tudnak, de van pár olyan érdekesség, ami talán említést érdemel a népszerű „Egér” sportolói pályafutása kapcsán:

- Az 1988-as szöuli olimpián ugyan 11 aranyérmet szerzett a magyar küldöttség, ebből viszont az ő nevéhez fűződik az egyetlen női sikerünk.
- Mindössze két olyan magyar sportoló volt, aki egy olimpián legalább három aranyérmet tudott nyerni, Egerszegi Krisztina (1992) és Keleti Ágnes (1956)
- Az aranyérmeket tekintve ő a magyar sport legeredményesebb női olimpiai szereplője (holtversenyben Keleti Ágnessel)
- Ő minden idők legfiatalabb magyar olimpiai bajnoka, az 1988-as szöuli olimpián a Csamsil uszodában 14 évesen és 41 naposan tudott olimpiai bajnoki címet szerezni.
- Az ausztrál Dawn Fraser mellett ő a másik úszó a világon, aki képes volt egyéni versenyszámban háromszor egymás után aranyérmet szerezni (1988-1992-1996 - 200 méteres hátúszás)
- Az 1996-os atlantai olimpián a Nemzetközi Olimpiai Bizottság aktuális elnökétől, Juan Antonio Samaranchtól vehette át pályafutása ötödik olimpiai aranyérmét.
- Egerszegi Krisztináról bélyeget is adtak ki (1996-ban), méghozzá a világ egyik legújabb szuverén államában, a Csendes-óceánban található Palau szigetén!
 
Egy kis nosztalgia a kilencvenes évek eljéről - ugye mindenki emlékszik erre a reklámra...

 

0 Tovább

Whitaker mehet az olimpiára?

A Brit Olimpiai Bizottság eltörölte Michael Whitaker díjugrató ötkarikás játékokra vonatkozó eltiltását, így elképzelhető, hogy a sportoló két év múlva Londonban mégis rajthoz állhat. A szervezet szabályai szerint olyan versenyző nem vehet részt olimpián, aki valaha megbukott doppingvizsgálaton, ugyanakkor a szerdai közlemény szerint Whitaker fellebbezése nyomán jelentős enyhítő körülmények vetődtek fel. Az 50 éves sportoló Tackeray nevű lovának szervezetében a szintetikus hormonként nyilvántartott altrenogeszt nyomaira bukkantak egy tavaly májusi, franciaországi versenyt követő ellenőrzésen, ezért júniusban pénzbüntetést kapott és négy hónapra eltiltották.

A háromszoros Európa-bajnok, 1984-ben csapatban olimpiai ezüstérmes Whitaker ügye különösen a kitűnő sprinter Dwain Chambers ügyének tükrében számít érdekesnek. A doppingvétség miatti eltiltása után 2005-ben visszatérő 31 éves sprinter ugyanis hiába futotta meg Peking előtt az olimpiai kiküldetéshez elegendő szintidőt, a Brit Olimpiai Bizottság a fenti elvek mentén hosszas pereskedés után sem engedte őt elindulni a 2008-as olimpián. Chambers nem adta fel a küzdelmet, a közelmúltban a dohai fedett pályás atlétikai világbajnokságon győzött a 60 méteres síkfutásban és bízik benne, hogy Londonban, a hazai rendezésű olimpián mégis szerepelhet. Mint tudjuk, hazai pályán minden nemzet szeretne eredményesen szerepelni, így (ha addig nem akad nála jobb sprinter), akár az ő esetében is találhatnak majd egy kiskaput az angol illetékesek. A precedens mindenesetre a Whitaker-üggyel már megvan hozzá, ami –mint tudjuk- az angolszász jogrendszerben sok mindenre elég lehet…
0 Tovább

Olimpia - 2018

Már korábban is tudott volt, de március 15-én hivatalossá is vált, hogy három város pályázik csupán a 2018-as téli olimpiai játékok megrendezésére. A koreai Pyeongchang városa zsinórban harmadszor próbálkozik (2010-re Vancouver, 2014-re pedig Szocsi ellen veszítettek), mellettük a németországi München és a francia Annecy pályázik még a rendezésre. München lehetne az első olyan város, amely téli és nyári olimpia helyszínéül is szolgálhatna, Annecy viszont most először pályázik olimpiai rendezésre. A három pályázó közül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai 2011 július hatodikán, a dél-afrikai Durban-ben megrendezésre kerülő 123. kongresszuson választanak majd. A téli olimpiákat tekintve az 1988-as játékok óta most pályázik ismét csupán három város a rendezésre. Az előzetes egyeztetéseken ugyan többek között Östersund, Genf, Szófia, Szarajevo, Denver és Almaty is érdeklődött a rendezés iránt, de végül hivatalosan nem adták be pályázatukat. Ti mit gondoltok, melyik város lehetne a legjobb rendező?

0 Tovább

Usain Bolt autópálya

Sok létesítményt (stadion, sportcsarnok) és közterületet (utca, tér) neveztek már el híres sportolókról, olimpiai bajnokról. Olyasmire azonban még aligha akadt példa, hogy valakiről egyenesen autópályát nevezzenek el. Ez történt azonban a jamaikaiak háromszoros olimpiai bajnok sprinterével, Usain Bolttal, akiről tavaly novemberben nevezték el hazájában a St. Catherine és Clarendon közötti útszakaszt, amely mostantól a Usain Bolt Highway nevet viseli. A sors furcsa fintora, hogy ez éppen az a pályaszakasz, ahol a BMW-jével száguldó (ld. kép) klasszis 2009 áprilisában egy autóbalesetben könnyebb lábsérüléseket szenvedett.

A karibi szigetországban eddig csupán három egykori miniszterelnökről (Sir Alexander Bustamante, Norman Manley, Michael Manley) neveztek el autópályát, két korábbi olimpiai bajnok sportolójuk (Herb McKenley, Arthur Wint) nevét ugyanakkor már utca neve is őrzi az országban.
 
0 Tovább

Nyári olimpikonok Vancouverben

A vancouveri olimpián számos olyan sportoló szerepelt, akik valamilyen szempontból különlegesek voltak. Az olimpia alatt írt blog bejegyzésekben már írtunk számos érdekes témáról, most megnézzük, hogy kik voltak azok az idei téli olimpián, akik korábban már szerepeltek nyári játékokon is (ha valaki tud még ilyet, jelezze, bővítjük a listát)

Elsőként a kanadaiak gyorskorcsolyázóját, Clara Hughes-t kell megemlíteni, aki az 1996-os atlantai olimpián kerékpározásban indult, ráadásul érmeket is szerzett, hiszen mind az országúti versenyben, mind pedig az egyéni időfutamban a harmadik helyen végzett. A Torinóban 5000 méteren a gyorskorcsolyázók között olimpiai bajnoki címet is gyűjtő Hughes mindmáig az egyetlen olyan sportoló a világon, aki téli és nyári olimpián is egyaránt legalább két érmet nyert pályafutása során.
 
A kanadai jégkorongozóval, Hayley Wickenheiser-el folytatjuk a sort,aki Vancouverben sorozatban harmadszor volt tagja az olimpiai bajnok női együttesnek, emellett pedig 2000-ben Sydneyben részt vett a nyári olimpián is, ahol tagja volt a nyolcadik helyen végző kanadai softball válogatottnak is. Wickenheiser Pekingben is ott volt a nyári olimpián, de ott szakkommentátorként segítette a sotfball versenyek közvetítését.
 
A korábban magyarként induló, de 1998 óta horvát színekben versenyző Haklits András három nyári olimpián (2000, 2004, 2008) szerepelt kalapácsvetőként, Pekingben a nyolcadik helyen végzett ebben a versenyszámban. Vancouverben a horvát sportember a négyes bob csapat tagjaként szerzett huszadik helyezést.
 

A brazil sífutónőről, Jaqueline Mourao-ról egy későbbi posztban teszünk majd említést, ő amúgy az egyetlen sportoló a világon, aki a legutóbbi két téli (2010, 2006 - sífutás) és nyári (2008,2004 - kerékpározás) olimpián egyaránt részt vett.

0 Tovább

Dr. Mező Ferenc évforduló

A mai napon különleges évfordulót ünnepelhetünk a magyar olimpiai mozgalomban, hiszen 125 éve, 1885. március 13-án született dr. Mező Ferenc, a szellemi olimpiák egyetlen magyar győztese, a magyar olimpiai mozgalom kiemelkedő személyisége. Dr. Mező Ferenc a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tevékeny tagja volt 1948-tól egészen 1961-ig. Az 1928-as amszterdami olimpián szellemi olimpiai bajnokságot nyert Az olimpiai játékok története című munkájával, amely könyv formájában magyarul (1929), majd németül (1930) is megjelent. Dr. Mező Ferenc életrajzát a róla elnevezett nagykanizsai iskola honlapján olvashatjuk el.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek