Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Clara Hughes viszi a kanadai zászlót

A gyorskorcsolyázó Clara Hughes-t érte a megtiszteltetés, hogy a vancouveri olimpia megnyitó ünnepségén a rendező ország, Kanada zászlaját vihesse. A 206 fős hazai sportoló küldöttségből eredményesség szempontjából is kiemelkedő Hughes öt olimpiai éremmel rendelkezik. A négy olimpián is indult sportolónő még az atlantai nyári játékokon kezdte meg az éremgyűjtést, ahol kerékpározásban szerzett két bronzérmet, majd gyorskorcsolyázóként még sikeresebb karriert futott be. Pályafutásának eddigi csúcspontját a torinói olimpia jelentette, ahol az 5000 méteres versenyszám aranyérmét szerezte meg. Hughes már 2006-ban is ott volt a lehetséges zászlóvivő jelöltek között, akkor azonban a versenyek fontosságára hivatkozva nem vállalta a szerepet. Sőt mi több, eddigi négy olimpiáján is csupán egyszer vett részt magán a megnyitó ünnepségen.

 
Az utóbbi években jó ómennek bizonyult a zászló a kanadai sportolók számára a téli olimpián, hiszen Naganóban a szabadstílusú síző Jean-Luc Brassard negyedikként zárt, Salt Lake Cityben a gyorskorcsolyázó Catriona Le May Doan, legutóbb Torinóban a női jégkorongozó Danielle Goyette aranyéremmel térhetett haza az olimpia után. Az alábbi videó a hivatalos bejelentésről tudósít.
0 Tovább

Hét új ország a téli olimpián

Bár a megnyitóig hátralévő napokban még sok minden változhat, úgy tűnik, hogy öt új ország is debütál majd a téli játékokat tekintve Vancouverben. A Bahamák, Ghána, Gabon, Málta és a Kajmán-szigetek ugyanis eddig még sohasem küldött sportolót, sportolókat a téli olimpiára. Az új érkező országokkal tovább színesedik a résztvevő országok palettája, reméljük a megnyitón is sikerül majd üde színfoltként bevonulni ezen országok képviselőinek.

2010-02-13 UPDATE: A megnyitón végül eldőlt, hogy összesen hét új ország vesz részt a vancouveri játékokon: Kajmán-szigetek, Kolumbia, Ghána, Pakisztán, Peru és önállóan Szerbia és Montenegró is előszür van jelen. Az előzetesekkel ellentétben Bahamák, Gabon és Málta végül nem nevezett versenyzőket

 

0 Tovább

Különös görög zászlóvivő

A téli olimpián induló legidősebb biatlonos, a 45 esztendős Atanasszios Carikisz viszi majd a görög zászlót a vancouveri játékok megnyitó ünnepségén, február 12-én. Carikiszt, akinek ez lesz az ötödik ötkarikás versenye, harmadszor tisztelték meg azzal, hogy ő viheti a nemzeti lobogót a megnyitón. A vancouveri olimpián Carikisz lánya is részt vesz, a húszéves Giona sífutásban indul majd. A magyar sport történetében is volt példa arra, hogy egy családon belül a szülő és a gyermek is részt vett a téli játékokon (igaz nem egyazon olimpia alkalmával). A műkorcsolyázó Czakó György oslói szereplése után lánya, Krisztina is ott volt két olimpián (1992,1994). A sífutó Holéczy Tibor Grenoble-ban (1968) indult téli olimpián, leánya, Beatrix pedig Albertville-ben és Lillehammerben szerepelt biatlonban. A négyszeres olimpikon gyorskorcsolyázó Egyed Krisztina édesanyja (Mató Edit) az 1968-as olimpián indult jégtáncban, igaz a sportág akkor még csak bemutató jelleggel szerepelt a programban.

0 Tovább

Majdnem meglett a hetedik

A téli olimpiákat tekintve egyedülálló rekord felállítására készült az olasz szánkós, Wilfried Huber. Az 1994-es lillehammeri olimpián párosban (Kurt Brugerrel) olimpiai bajnoki címet szerző versenyző ugyanis januárban Oberhofban hetedik téli olimpiájára is kvalifikációt szerzett. Az ötkarikás játékokon Huber 1988-ban, Calgaryban szerepelt először, azóta pedig valamennyi téli olimpián ott volt. Pechére azonban most nagyon erős az olasz szánkó csapat, így a kvalifikációs szint teljesítése önmagában nem volt elegendő a vancouveri részvételhez. Az erős hazai konkurencia miatt Hubernek válogatóznia kellett a szintén az olimpiára hajtó David Mair-rel. A 39 éves dél-tiroli versenyző ebben az összevetésben lemaradt, így végül mégsem vehet részt a 21. téli olimpián. „A rekorddal szerettem volna valamit visszaadni szeretett sportágamnak, ezért sajnálom igazán hogy nem jött össze. A vetélytársaim egyszerűen jobbak voltak nálam, ezért nem sikerült.” – mondta nagyon sportszerűen az olasz sportoló, miután kiderült, hogy mégsem utazhat Kanadába.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Huber kárpótlásul a lettországi EB-n vehetett részt, ahol a 12. helyen végzett, várhatóan ez lesz az idény végén visszavonuló sportoló utolsó nemzetközi eredménye is egyben.

 

0 Tovább

Do a Bradbury !

A 2002-es téli olimpia után új kifejezés került be az angol nyelv szleng szótárába. A Salt Lake Cityben rövidpályás gyorskorcsolyázásban győztes ausztrál Steven Bradbury ugyanis elképesztő szerencsével nyert olimpiai aranyérmet. Már az 1000 méteres versenyszám elődöntőjében is profitált abból, hogy előtte buktak a többiek, de mindez semmi sem volt ahhoz képest, ami a döntő utolsó kanyarjában várt rá. Aki emlékszik Bradbury hihetetlen „mákjára” és látta már a videót, annak azért, aki még nem tud róla, annak pedig azért érdemes megnéznie az alábbi videót…

 
 
Ja, azóta a „to do a Bradbury” az angol szlengben annak szinonimája, ha valaki totálisan esélytelenül, de a sors által neki megadott szerencsével élve tud sikert elérni.
0 Tovább

Kanada végre aranyat akar

Végre hazai rendezésű olimpián is szeretne aranyérmet gyűjteni Kanada. Az eddigi két olimpiai rendezése (1976-Montreal, 1988-Calgary) során meglehetősen pechesen versenyző kanadaiak ugyanis hazai földön még nem nyertek aranyérmet. A nyári olimpiák történetében Montreal mindmáig az egyetlen olyan rendező város, amely elmondhatja azt a kétes dicsőséget magáról, hogy a hazai versenyzők nem nyertek aranyérmet; 34 évvel ezelőtt öt ezüst- és hat bronzéremmel zárták akkori szereplésüket a juharlevelesek.

 
Tizenkét évvel később, Calgaryban sem ment jobban a kanadaiaknak, hiszen aranyérem nélkül (2 ezüst- és 3 bronzéremmel) zárták a téli olimpiát. A házigazdák akkor nagyon sajnálhatták, hogy a szabadstílusú sízés csak négy év múlva, Albertville-ben került fel az olimpia programjára, 1988-ban ugyanis az akkor még bemutató jelleggel szereplő aerials versenyszámban a kanadai Jean-Marc Rozon (ld. kép) győzött ugyan, de olimpiai bajnok mégsem lehetett.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A téli olimpiák történetében négyszer fordult elő, hogy a rendező nemzet képviselői nem nyertek aranyérmet, Calgary mellett az alábbi három olimpia rendezői bosszankodhattak a nagy hazai siker elmaradása miatt: 1924-Chamonix,1928-St. Moritz, 1984-Szarajevó
0 Tovább

Sebestyén Júlia rekordja

A vancouveri olimpián összesen 16 magyar sportoló vehet majd részt. Köztük vannak néhányan olyanok, akik már a korábbi olimpiákon is indultak. A műkorcsolyázó Sebestyén Júlia ráadásul rekordot is dönt majd a kanadai városban, mert ő lesz mindössze a második olyan magyar sportoló, aki négy téli olimpián is részt vesz. Az eddigi rekorder a gyorskorcsolyázó Egyed Krisztina volt, aki Albertville és Salt Lake City között szerepelt négy téli olimpián. A Tagscherer testvérpár mindkét tagja harmadik olimpiájára készülhet, ami a férfiakat tekintve szintén rekordbeállításnak minősül.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A legtöbb téli olimpián részt vett magyar sportolók listája:
4 olimpián indult:
Egyed Krisztina (1992,1994,1998,2002)
Sebestyén Júlia (1998,2002,2006,2010)
 
3 olimpián indult:
Nagy Marianna, Nagy László (1948,1952,1956)
Engi Klára, Tóth Attila (1984,1988,1992)
Bozsik Anna (1992,1994,1998)
Panyik János (1992,1994,1998)
Almássy Zsuzsanna (1964,1968,1972)
Mayer Gábor (1984,1988,1992)
Nicholas Frankl (1994,1998,2002)
Pintér Bertalan (1998,2002,2006)
Tagscherer Zoltán (2002,2006,2010)
Tagscherer Imre (2002,2006,2010)
 
0 Tovább

Hét nap a vancouveri olimpiáig

Alig egy hét van már csak hátra a vancouveri olimpia megnyitójáig, a 2010. február 5.-én induló új blog oldal indulásához így stílszerűen a játékok egyik hivatalos filmje dukál...

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek