Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Riesch-couver

Tudom, hogy hülyén hangzik a cím, de ha már az amerikai média legjobb női sízőjökre utalva előzetesen VONN-couveri olimpiaként harangozta be a versenyeket, akkor utólag nyugodtan lehet módosítani. Az olimpia sztárjának jósolt Lindsey Vonn ugyan nyert két érmet is, de a hölgyek között mégis csak a német Maria Riesch tudott duplázni. Az öt női alpesi sí számból ráadásul hatalmas meglepetésre hármat nyertek a németek, ezen belül a műlesiklás és a szuperkombináció aranyérme Maria Riesché lett. A németek jelenlegi legjobb sízőjének öröme nem volt felhőtlen a pénteki verseny céljában, sajnálta ugyanis hugát, Susanne-t, aki az első futam után még a negyedik helyen állt, de a második futamban kiesett.

0 Tovább

„Magyar arany” Vancouverben

A magyar származású Shannon Szabados fantasztikus védéseinek és shut-outjának köszönhetően az olimpiai döntőben 2-0-ra verte Kanada női válogatottja az Egyesült Államokat. Döntőbeli teljesítményével Shannon Szabados lett az olimpia legjobb kapusa, miután 98,04 százalékos hatékonysággal védett. A jegkorong.blog.hu oldalnak köszönhetően az alábbiakban közelebbről is megismerkedhetünk a 24 éves magyar származású játékossal. Shannon Szabados dédszülei vándoroltak ki a tengerentúlra, de ő maga 1986-ban már Edmontonban született. A válogatottban húszévesen mutatkozott be. A svédországi négy nemzet kupa a vb után a legrangosabb női rendezvény volt abban az évben. Álomszerűen, shut-outtal nyitott az Egyesült Államok válogatottja ellen. Végül ezen tornán is a legjobb kapus díjat vehette át, az aranyérem mellett, természetesen.

"Igen, magyar származású vagyok, de nem tudok magyarulárulta el az 1986-ban Edmontonban született hokis.A dédnagyszüleim vándoroltak ki Kanadába. Őszintén bevallom, sohasem jártam Magyarországon, de szeretnék minél hamarabb ellátogatni a dédnagyszüleim országába." Határozott igennel felel arra a kérdésre, hogy hallott-e a magyar férfi válogatott 2009-es sikeréről. "Természetesen meg is néztem a tévében a meccset, fantasztikus hírük volt a magyar szurkolóknak, a buzdításon magam is meglepődtem."
0 Tovább

Amerikai arany északi síben

Az északi összetettező Bill Demong lett az északi sí (ide értve a síugrás, sífutás és északi összetett sportágakat) első amerikai olimpiai bajnoka. A vancouveri olimpiáig az amerikaiak nem jeleskedtek különösebben ezekben a sportágakban, korábbról mindössze két olimpiai érmük volt csupán. A síugró Andres Haugen egy számolási hiba miatt csak 50 év után kapott bronzérmet az 1924-es olimpia síugró versenyében (az ő története is megér majd hamarosan egy hosszabb írást). A sífutók között elért egyetlen olimpiai érmük pedig Bill Koch nevéhez fűződik, aki az 1976-os innsbrucki olimpián lett ezüstérmes 30 km-en. A sportág akkori megítélésére jellemző, hogy egyetlen amerikai újságíró sem volt jelen a Koch féle siker alkalmával. Bill Demong története azonban ma már valószínűleg hatalmas szalagcímekben szerepel az amerikai sajtóban, hiszen a tavalyi libereci világbajnokág álomszerű (4 versenyszám - 3 arany) amerikai szereplése után itt Vancouverben már szinte (el)várták a sikereket északi összetettben is.

0 Tovább

Hősök

Alpesi síelésben tegnap szakágtörténeti érdekességnek lehettünk tanúi!

A téli olimpiákon először fordult elő, hogy egy technikai versenyszám 2 futamát 2 különböző napon rendezzék meg, a női óriásműlesiklásban pedig ez történt. Olyan előfordult már, hogy a rossz időjárás miatt törölték a részben lefutott versenyt, majd másnap megismételték a teljes versenyt, pl. 1984 női lesiklás (ha még sem ez lett volna az első 2 futamos technikai verseny, amelyet nem egy napon rendeztek meg, írjátok meg nekem).

A ködös időjárás miatt szerdán csak az 1. futamot tudták megrendezni, majd tegnap folytatták a versenyt a 2. futammal. A szervezők döntése - miszerint nem a teljes versenyt rendezték újra -, a Vancouverben már 2 ezüstöt nyerő amerikai Julia Mancusot érintette a leghátrányosabban, aki hiába tett meg minden tőle telhetőt, esélye sem volt megvédenie Torinóban megszerzett bajnoki címét, összesítésben csak 8. lett. De hogyan?

Mancuso valószínűleg pályafutása legbalszerencsésebb futamára és napjára (02.24) fog emlékezni, ha megkérdezik erről a versenyről. Nem elég, hogy megállították a pályán honfitársa (Vonn) bukása miatt, majd miután visszafuvarozták a rajthelyhez, nem engedték elindulni, mert a rajtengedélyét elvették a célban (ahova le kellett mennie, ha vissza akart jutni a rajthoz), majd - rövidebb-hosszabb vita után - indulásakor a melegedés miatt már csak lassabb pályán tudott lejönni (18. hely - 1.30 hátrány). Tegnap aztán leereszkedett a lila köd nála, síelt ahogy tudott (3. hely - 0.09 hátrány), csak a „szűz” pályán elsőnek induló Karbon és az 5.-nek futó Drev tudott valamivel jobb időt menni, de ez is csak az összesítés 8. helyére volt elég (0.55 hátrány maradt).

A célban aztán kitört belőle a feszültség és nem csak álmait siratta! Önnön hibáján kívül, rossz döntések sorozatával elvették tőle még a lehetőségét is annak, amiért küzdött, dolgozott!

Nyilatkozhatnak a NOB magukat nagyra tartó (egoista) vezetői bármit, dicsérhetik magukat össze-vissza, komoly hiányosságaim vannak e téli olimpia körítésével, szervezésével, rendezésével, a tájékoztatással, közvetítéssel!

Nekem nem a bürokratákra van szükségem, hanem az olyan hősökre, mint Mancuso, vagy a szlovén Petra Majdic – és úgy gondolom, ezzel nem vagyok egyedül!

Aki úgy gondolja, írja meg a saját vancouver-i hősét, hisz mindenkit másként érintenek meg az egyes versenyzők, csapatok sokszor vérre menő küzdelmei!

 

0 Tovább

Kim Ju Na pontrekordja

Az esélyeknek megfelelően a dél-koreai Kim Ju Na nyerte meg a női műkorcsolyázók olimpiai versenyét. A rekord pontszámmal nyerő 2009-es világbajnok sportoló kapcsán idézzük fel egy kicsit az elmúlt évtizedek műkorcsolya bajnokait az alábbi videóban:

0 Tovább

Sikeres visszatérések

Az olimpia sokak számára egy örök álom, így nem véletlen, hogy négy évenként za olimpia előtti hónapokban tömegével döntik el a korábban mr visszavonult sportolók, hogy szeretnék ismét megpróbálni az ötkarikás éremszerzést. nem volt ez másképpen vancouver előtt sem, a most visszajövő egykori nagyáégyúk nem is vallottak szégyent. A finn síugró Janne Ahonen (4. hely - normál sánc), a finn északi összetettező Hannu Manninen (4. hely) számára ugyan éppen hogy nem jött össze az éremszerzés, de többen a hossazbb kihagyás ellenére is érmet, érmeket szereztek. Az észt sífutó Kristina Smigun kislánya születése után ezüstérmes lett a 10km-es szabad sítlsuú versenyben, az amerikai északi összettező Todd Lodwick ezüstérmet szerzett csapatban, ahol a másik nagy visszatérővel, Felix Gottwald-dal felálló osztrák csapat előzte meg őket. A műkorcsolyázóknál a kínai páros Shen Xue - Zhao Hongbo két éves kihagyás után aranyérmet ünnepelhetetett az olimpián. Elsőre nekem ők ugrottak be, mint visszatérők, de biztos vannak még többen is. Nektek jutott még valaki eszetekbe?

0 Tovább

Az első fehérorosz arany

Már eléggé előkelő helyen állt Fehérorszország azon a listán (többek között a mieinket megelőzve), amely az eddig aranyérem nélkül álló téli olimpiai nemzeteket sorolja. Négy ezüst- és négy bronzérem után azonban Vancouverben megtört számukra a jég és a 32 éves Alexej Grisin révén megszerezték első aranyérmüket. Az eddig aranyérem nélkül álló országok közül a 2010-es olimpián csak Szlovákia tudta még első győzelmét megszerezni, a biatlonos Anasztazija Kuzmina révén.

0 Tovább

Vancouver 2010 - 13. nap összefoglaló

Az olimpia tizenharmadik napján hat versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Tovább zajlik a versenyfutás a német, a kanadai és az amerikai csapat között az éremtáblázat élén.

Sífutás – női váltó
A férfiak váltóversenye után egy nappal a hölgyek 4x5 km-es futamát rendezték meg a sífutóknál. Az első váltásnál még nem igazán dőlt el semmi, hiszen öt csapat szinte egyszerre ért oda az öt kilométer végére. A legnagyobb esélyesek közül egyedüliként a finn váltó hiányzott (első emberük, Pirjo Muranen 45 másodperces hátrányt szedett össze), ott voltak viszont némi meglepetésre az élen a Kikkan Randall személyében egy világbajnoki ezüstérmes sízővel rajtoló amerikaiak. A második kör során viszont teljesen szétrázódott a mezőny. Az élen a norvég Therese Johaug és az olasz Marianna Longa haladtak, míg a lengyel váltó egyetlen kiemelkedő sízője, Justyna Kowalczyk 38 másodperces lemaradását behozva átvette a vezetést, sőt elsőként váltott féltávnál. A lengyel váltó harmadik tagja, Paulina Maciuszek azonban nem tudta tartani a lépést az élen haladókkal, a norvégok első szabad stílusú futója, Kristin Steira innentől kezdve pedig végig vezette a harmadik öt kilométert, ahol csak az olasz Sylvia Rupil tudott vele menni. Ők ketten váltottak az élen, míg a parádés öt kilométert produkáló Charlotte Kallának köszönhetően a svéd, a finn és a német váltó 16-18 másodperces hátránnyal jött ekkor. Az utolsó körben a kétszeres vancouveri bajnok Marit Björgen futott a norvégoknál, és ahogy az várható volt, rögtön az elején ott is hagyta az olaszok utolsó emberét, Sabina Valbusát, simán nyerve a váltóversenyt Norvégiának. Az ezüstéremért volt nagy csata a hajrában, ahol az olaszok végül leszorultak a dobogóról, mert a Claudia Nystad vezette németek és az Aino Kaisa Saarinennt a végére tartalékoló finnek is megelőzték őket. Mostani sikerével Marit Björgen lett az első sportoló Vancouverben, aki három aranyéremmel rendelkezik, Kristin Steirának pedig négy olimpiai negyedik helyezése után összejött végre az éremszerzés az ötkarikás játékokon. A Vibeke Skofterud – Therese Johaug – Kristin Steira – Marit Björgen összeállítású norvégok 1968 és 1984 után most nyerték meg harmadszor az olimpián a női 4x5 km-es váltóversenyt. Az összesítésben szerzett hat olimpia érmével (3-2-1 megoszlásban) Marit Björgen most már minden idők legjobb norvég női sportolója lett az olimpiákon.
 
Északi összetett – nagysánc
Az olimpia csütörtöki napján befejeződtek az északi összetettezők küzdelmei. Nem indult jól a versenynap, hiszen az eredetileg kiírt időpontban az időjárás miatt közel harminc ugró után félbe kellett szakítani az ugrás sorozatot. Egy órával később sem volt jobb a helyzet, a sorozat majdnem rendben lement, de a végére irreálissá váló szélviszonyok miatt pont a legjobbak (Magnus Moan, Felix Gottwald, Jason Lamy Chappuis) kerültek hátrányba, így az ő aranyérem szerzési esélyeik el is szálltak ezzel. Az ugrás során az osztrák Bernhard Gruber volt a legjobb (134 méterre repült), aki több mint fél perces előnnyel indulhatott a 10 kilométeres sífutó távra. Az ugró rész során az amerikai Johnny Spillane lett a második, míg a szintén kitűnő sífutónak számító honfitársa, Bill Demong a hatodik. A futás során Grubert viszonylag hamar utolérte az összedolgozó két amerikai, de Spillane és Demong ezután sem állt le, hanem folyamatosan olyan tempót diktált, hogy a Hannu Manninen által vezetett üldözőbolynak ne legyen esélye a győzelemre. Gruber némileg meglepő módon tartotta a lépést a két amerikaival, így aztán bebiztosította magának az érmet. A hajrában végül a tavaly Liberecben világbajnoki címet is nyerő Demong bizonyult erősebbnek, és megnyerte az Egyesült Államok első olimpiai aranyérmét északi sízésben. A végül másodikként célba érő Johnny Spillane pedig elmondhatja magáról azt, hogy mindhárom északi összetett versenyben dobogós volt és immár a harmadik ezüstjét szerezte Vancouverben. Bernhard Gruber számára is tökéletesen alakult a nap, az osztrák versenyző ugyanis a csapatban szerzett olimpiai bajnoki cím után most egyéniben egy bronzéremmel zárta a játékokat. Az olimpia előtt egy éves kihagyása után visszatérő Hannu Manninen jött be végül a negyedik helyre, így nem sikerült neki egyéni olimpiai érmet szereznie – ez utóbbi volt visszatérése fő motivációja.
 
Szabadstílusú sízés – férfi síakrobatika
Fehérorosz győzelmet hozott a szabadstílusú sí versenyek utolsó versenyszáma, a férfi síakrobatika döntője. A 12-es finálé után a 2001-es világbajnok Alexej Grisin lett az olimpiai bajnok, aki Salt Lake Cityben harmadik, Torinóban pedig negyedik lett, ezúttal viszont nem talált legyőzőre. Az amerikai Jeret Peterson, a szakági világkupa 2005-ös győztese lett az ezüstérmes, hiába mutatott be három szaltó során öt csavart is, míg a bronzérem azé a kínai Liu Csung-Csingé lett, aki Világkupa versenyen eddig mindössze két alkalommal tudott dobogóra állni. A döntő első sorozata után még vezető kanadai Kyle Nissen másodszorra hibázott egy könnyebb ugrás során, így végül visszacsúszott az ötödik helyre. Grisin sikere azt jelenti, hogy hosszas várakozás, valamint négy ezüst- és négy bronzérem után Fehéroroszország végre megszerezte első olimpiai aranyérmét a téli játékok történetében. Ezzel Fehéroroszország lett a 35. ország, amely már rendelkezik olimpiai bajnoki címmel a téli olimpiákon.
 
Női jégkorong
Az előzetes esélyeknek megfelelően a két legerősebb válogatott, Kanada és az Egyesült Államok került be női jégkorong torna döntőjébe. A magyar idő szerint pénteken hajnalban rendezett fináléban a házigazdák együttese végül 2-0-ra verte meg az ezúttal mérsékelt teljesítményt nyújtó amerikai csapatot. A magyar származású Shannon Szabadossal a kapujában felálló hazaiak Marie-Philip Poulin révén kétszer is betaláltak az első harmadban, és mivel több gól már nem született a mérkőzésen, így Kanada sorozatban harmadszor nyerte meg az olimpiai aranyérmet. Ezzel a sikerrel a kanadai olimpiai küldöttség már a nyolcadik aranyérmét szerezte meg Vancouverben, erre pedig soha korábban nem volt még példa (az eddigi rekord a 2006-os és 2002-es hét aranyérem volt). A kanadai csapattal most egymás után harmadszor lett olimpiai bajnok négy játékos (Becky Kellar, Jayna Hefford, Jennifer Botterril, Hayley Wickenheiser) is. A bronzmérkőzésen a torinói ezüstérmes Svédország a legutóbbi két olimpián egyaránt a negyedik helyen végző Finnországgal találkozott. A finnek szereztek vezetést Heidi Pelttari góljával a 25. percben, Maria Rooth azonban nyolc perccel később emberelőnyből egyenlített. Michelle Karvinen megint a finneknek szerzett vezetést, viszont Danijela Rundqvist egyenlített, így hosszabbítás döntött az éremről. A ráadás harmadik percében Karoliina Rantamäki-nek köszönhetően Finnország végül kiharcolta a győzelmet (3-2) és ezzel 1998 után ismét bronzérmet szerzett a női jégkorong tornán.
 
Műkorcsolya - nők
A világbajnoki címvédő dél-koreai Kim Ju Na nyerte meg a hölgyek műkorcsolya versenyét. Kim már a rövidprogram után is majdnem öt ponttal vezetett, a kűr során viszont még növelte előnyét. A koreai versenyző 16 pontot javított a szabadkorcsolyázás eddig elért legmagasabb pontszámán, és összesített pontszámával is új rekordot (228,56) állított fel. A rövidprogramhoz képest nem változott a sorrend a dobogón, hiszen a 2008-as világbajnok japán Mao Asada végzett a második helyen, míg a bronzérmes a hazai színekben versenyző, és néhány nappal ezelőtt elhunyt édesanyját gyászoló kanadai Joannie Rochette lett. A magyar színeket képviselő és negyedik olimpiáján szereplő Sebestyén Júlia négy helyet rontva helyezésén végül a 17. helyen zárta a vancouveri olimpiát. A hazájában nemzeti hősnek számító Kim Ju Na Dél-Korea első aranyérmét szerezte meg a műkorcsolyázók között, ráadásul a gyorskorcsolya és a rövidpályás gyorskorcsolya után ez volt mindössze a harmadik sportág, ahol az ázsiai ország aranyérmet tudott nyerni. Az orosz csapat legjobbja, Alena Leonova csak a kilencedik helyen végzett, így eldőlt, hogy 1960 után először a szovjet/orosz műkorcsolyázók aranyérem nélkül zárták a téli olimpiát. A legjobb európai műkorcsolyázó a finn Laura Lepistö lett, aki a hatodik helyen zárta a nők versenyét.
 
Alpesi sí – női óriás-műlesiklás
A szerdai ködös időjárás miatt félbeszakadt program után csütörtökön sikerült befejezni a női alpesi sízők óriás-műlesikló versenyszámát, ahol a második futamra került sor.  Az esélyesek közül az amerikaiak már szerdán elszálltak, mivel Lindsey Vonn kiesett, Julia Mancusot pedig éppen honfitársa bukása miatt futam közben megállították, majd másodszorra már gyengébben teljesített. Az osztrák női sízők ellenben remekül álltak, a második futam előtt az első négyből három síző Ausztria színeiben versenyzett. Az első futam után a hatodik helyen álló, tavaly junior világbajnoki címet szerző Viktoria Rebensburg remek időt síelt a második futamban, amivel átvette a vezetést. Ezt követően a pálya felső részére leszállt a köd, alaposan megnehezítve ezzel a hátralévő öt versenyző dolgát. A szlovén Tina Maze mindössze négy századmásodperccel kapott ki Rebensburgtól, a két osztrák síző, Eva-Maria Brem és Kathrin Zettel viszont jócskán elmaradt a némettől. A francia Taina Barioznak szintén nem volt esélye a dobogóra állni, az utolsóként induló Elisabeth Görglnek azonban több mint három tizedmásodperces előnye volt. Ez a második időmérő pontig azonban már nála is hátránnyá vált, így hiába jött Görgl remekül a pálya alsó részen, végül a lesikláshoz hasonlóan ismét csak harmadik lett. Ezzel pedig eldőlt, hogy hatalmas meglepetésre a mindössze 20 éves Viktoria Rebensburg lett az új olimpiai bajnok. Az osztrákokon továbbra is ül az átok női óriás-műlesiklásban, hiszen továbbra is ez az egyetlen olyan olimpiai versenyszám, amit még sohasem tudtak megnyerni a téli játékokon.
 
0 Tovább

Az első triplázó: Marit Björgen

Az olimpia 13. napján megszületett az első háromszoros bajnok, a sífutó Marit Björgen személyében. A 29 éves norvég versenyző a 2005-ös oberstdorfi világbajnokságon tette le igazán a névjegyét, ahol három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett. A korábbi kétszeres összetett Világkupa győztes versenyző az elmúlt két évben nem tudott ott lenni a közvetlen élmezőnyben, alig-alig tudott versenyt nyerni. Az idei évre azonban eltérő, a korábbiaknál sokkal kevésbé intenzív edzésekkel készülő Björgen Vancouverben immáron három aranyéremmel rendelkezik (klasszikus stílusú sprint, 15 km-es üldözéses verseny, 4x5 km-es váltó), emellett pedig a 10 km-es szabad stílusú versenyen is szerzett már egy bronzérmet, így akár az egész olimpia legeredményesebb versenyzője is lehet majd. Az összesen hat éremmel (3 2 1 megoszlásban) rendelkező Björgen minden idők legsikeresebb norvég női olimpikonja lett, megelőzve az eddig három aranyéremmel rendelkező Sonia Henie-t. Utoljára az 1998-as olimpián volt példa arra, hogy valaki sífutásban három aranyérmet szerezzen (Akkor Björn Dahlie és Larissza Lazutyina triplázott Naganóban)

0 Tovább

Mik voltak a meglepetések?

Lassan a végéhez közeledik a 21. téli olimpia, így nem árt lassan majd összegezni, hogy mi is történt eddig a játékok során. Érdekelne engem, hogy az elmúlt tizenkét nap során szerintetek mik voltak a legnagyobb meglepetések? 

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek