Néhány nappal a téli olimpia látványos záróünnepsége után ismét Vancouverre figyel a sportvilág: pénteken kezdődik a téli paralimpia.

A manapság már paralimpiai játékok néven futó eseménysorozat a második világháború után fejlődött ki, igaz annak idején még rekreációs jelleggel rendezett versenyekkel indult a történet. Az 1948-as londoni olimpia idején Dr. Ludwig Guttmann a Stoke Mandeville kórházban szervezett sportversenyeket brit világháborús veterán katonák, elsősorban gerincsérültek részére. Négy év múlva már a holland veteránok is részt vettek a versenyeken, az innentől kezdve pedig éves rendszerességgel megrendezett viadalok a paralimpiai mozgalom előfutárának számítottak. A mozgássérült és fogyatékkal élő sportolók számára a kilencedik Stoke Mandeville Játékokat Rómában rendezték meg 1960-ben, azóta is ezt az eseményt tekintik az első hivatalos paralimpiának. A nyári sportágak seregszemléje után 1976-tól kezdődően már télen is megszervezték a hasonló jellegű sportversenyeket. Eleinte más helyszínen rendezték meg az eseményeket, mint magát az olimpiát, 1988-tól kezdve (a téli játékoknál 1992-től) azonban már azonos városban, azonos létesítményekben kerül lebonyolításra a paralimpia, mint ahol az adott évi olimpia. Két évvel ezelőtt Pekingben már 148 ország 4200 sportolója vett részt a paralimpián, Vancouverben pedig több mint negyven ország 540 sportolója szerepel majd a március 12. és 21. között sorra kerülő téli játékokon.
 
Kanada most másodszor adhat otthont paralimpiának (1976 – Torontó után), de most először rendezheti majd a téli paralimpiai játékokat. Az elmúlt hét szerdáján, március harmadikán Ottawában gyúlt fel az olimpiai láng, a fáklyát a helyi őslakosok leszármazottainak képviselői megáldották a kanadai fővárosban, majd elsőként a házigazdák 1976-os paralimpiai bajnoka, Arnold Boldt vette kézbe. A megnyitóig hátralévő tíz napban egy több mint 600 tagú váltó viszi a játékok jelképét, amely pénteken lobban fel a vancouveri BC Place Stadionban (itt volt az olimpia megnyitója is) sorra kerülő megnyitó ünnepségen. Ezúttal összesen két magyar sportoló szerepel majd Vancouverben, az egyaránt alpesi síelő Dani Gyöngyi és Koleszár Balázs. A világ- és Európa-bajnok vívó, Dani Gyöngyi az első magyar női sportoló, aki nyári és téli paralimpián is versenyez, hiszen korábban Athénban (2004) és Pekingben (2008) kerekes székes vívóként indult. Ezt megelőzően a magyar sportolók közül csak Navratyil Sándor tudott téli és nyári paralimpián is szerepelni, aki Atlantában (1996) teniszben, Salt Lake Cityben (2002) és Torinóban (2006) pedig alpesi sízésben szerepelt. A tervek szerint Koleszár Balázs műlesiklásban és óriás-műlesiklásban áll rajthoz, Dani Gyöngyi pedig szintén ebben a két számban méri össze tudását a vetélytársakkal.
 

A tízedik alkalommal megrendezésre kerülő téli paralimpián ezúttal 5 sportág (alpesi sí, biatlon, sífutás, kerekes székes curling, jégkorong) 64 versenyszámában rendeznek versenyeket