Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Két magyar kvóta maratoni futásban

A világcsúcstól mindössze három másodperccel elmaradva nyerte meg a frankfurti maratoni futóversenyt Wilson Kipsang. A címét megvédő 28 éves kenyai atléta 2:03:41 órás eredménnyel ért célba, ennél gyorsabban csak honfitársa, a 26 esztendős Patrick Makau teljesítette a távot, mégpedig idén szeptember 25-én, amikor Berlinben 2:03:38-cal győzött.
    
A nők versenyében "csupán" versenycsúcs született a 2:21:57 órával záró etióp Mamitu Daska jóvoltából. A versenynek magyar szempontból is volt érdekessége, hiszen Kálovics Anikó a 15. helyen végzett és a 21. Rakonczai Bea is a 2:37:00 órás olimpiai „A”-szinten belül ért célba. Az „A”-szint elérése esetén akár három versenyző is indítható az adott számban a játékokon. A férfiaknál már korábban Kovács Tamás ért el olimpiai szintidőt, aki az idei prágai maratonin a „B”-szintet teljesítette.

0 Tovább

Lemaradhat a világbajnok az olimpiáról

Hatalmas meglepetés született a mexikói Guadalajarában zajló Pánamerikai Játékok női gyeplabda tornájának döntőjében, ahol a 2010-es világbajnok argentin csapat 4-2-es vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól. Az amerikai csapat ezzel a sikerrel kvalifikálta magát a 2012-es nyári olimpiára, míg a dél-amerikai csapat pótselejtezőre kényszerül. Jövő év elején három pótkvalifikációs tornát rendeznek a hölgyeknél, ahonnan a győztesek még szintén olimpiai indulási jogot szereznek az olimpiára.

A 12 csapatos londoni női gyeplabda tornára eddig a házigazda Nagy-Britannia mellett az olimpiai bajnoki címvédő Hollandia, az EB-második Németország, valamint Ausztrália, Új-Zéland, Kína, Dél-Korea és az Egyesült Államok csapatai jutottak el. A pótkvalifikációs tornákat jövő február-márciusban Belgium, Japán és India rendezheti majd meg.

0 Tovább

Berki Krisztián hivatalosan is olimpiai résztvevő

Csütörtökön hivatalossá vált, hogy a lólengésben világbajnok Berki Krisztián indulhat a jövő évi, londoni olimpián. A Nemzetközi Torna Szövetség honlapján nyilvánosságra hozta a játékokra kvótát szerzett versenyzők listáját, s a névsorban - a várakozásoknak megfelelően - a két hete, Tokióban vb-címét megvédő Berki neve is szerepel. A tornászoknál elvileg egyértelmű volt a helyzet a vb előtt: ha Berki két másik szerén (gyűrű, nyújtó) az összes versenyző által elért pontszám átlagának a 85 százalékát megszerzi és lovon érmes, kvalifikálja magát. A tiszta szabályrendszer ellenére azonban egyelőre még nem volt hivatalos, hogy a magyar versenyző ott lehet-e Londonban, miután a nemzetközi szövetség eddig "adós" volt a bejelentéssel.

0 Tovább

Szocsi 2014 - a világűrbe is eljut az olimpiai láng

A világűrbe, az Északi-sarkra és egy ötezres hegycsúcsra is eljut majd a 2014-es szocsi téli olimpia lángja. Dmitrij Csernyisenko, a szervezőbizottság elnöke kedden közölte, hogy minden idők legnagyobb szabású fáklyaváltóján dolgoznak. Ennek során az ötkarikás jelkép többek között a Nemzetközi Űrállomásra (IIS), továbbá Oroszország legmagasabb csúcsára, az 5642 méteres Elbruszra is "ellátogat".

A láng 2013. október 7-én érkezik meg Athénból Moszkvába, majd az onnan 9000 km-re található Vlagyivosztokba utaztatják. A 2014. február 7-én kezdődő játékokig hátralévő 123 napban aztán 40 ezer km-es útja során végigjárja az egész orosz föderációt. "Ez megfelel az Egyenlítő hosszának, és nem tudom elképzelni, hogy valaha túlszárnyalják ezt a teljesítményt" - mondta Csernyisenko, hozzátéve: a fáklya a tervek szerint éppen 2014 településen halad majd át, és 30 ezer önkéntes vesz részt a stafétában.

0 Tovább

Egy magyar országúti kerekes lehet ott Londonban

Véget ért az országúti kerékpárosok Europe Tour versenysorozata, az elért eredmény alapján Magyarország egy kvótát szerzett a 2012-es londoni olimpiára. A magyar szövetség honlapjának pénteki beszámolója szerint Lovassy Krisztián, a magyar válogatott és az Ora Hotels Carrera csapat versenyzője 101 pontjával a 147. helyen végzett. Ez egy indulási jogot eredményezett Magyarországnak a 250 km-es mezőnyversenyre. Az országonkénti résztvevők számát az október 16-i világranglista figyelembe vételével állapították meg. Ez alapján Magyarország nem szerzett kvótát. A további helyeket a kontinentális versenysorozatokon elért eredmények összegzése után osztották ki a kvótához korábban nem jutott nemzeteknek.

0 Tovább

Pellegrini nem akar zászlót vinni Londonban

"Ha nekem ajánlanák fel, visszautasítanám. Nyolcórás feladatról van szó, és mivel úszó vagyok, ez a lábamnak megterhelő lenne, még akkor is, ha másnap nem kellene versenyeznem" - mondott határozott nemet Federica Pellegrini olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó. A hirtelen tett nyilatkozatot a sportoló később korrigálni igyekezett, hangsúlyozva: természetesen nagy megtiszteltetés lenne számára, ha az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) őt kérné fel londoni zászlóvivőnek, de fájó szívvel visszautasítaná, mivel a megterhelő feladat veszélybe sodorhatná a londoni teljesítményét.

Pellegrini rögtön megoldást is talált: azt javasolta, hogy a friss tőröző világbajnok Valentina Vezzali vezesse a londoni olimpia nyitóünnepségén felvonuló olasz csapatot. "A lobogó vitele nem keresztút, hanem valódi megtiszteltetés" - reagált Gianni Petrucci, a CONI elnöke, hozzátéve: csak jövő májusban jelölik ki a zászlóvivőt. Pellegrini első versenye a londoni nyitóünnepség után 36 órával lesz - írták az olasz sportlapok, melyek szerint a 23 éves úszófenomén nem túl diplomatikus kijelentéseivel próbálta meg elkerülni, hogy neki kelljen vinni az olasz zászlót.

1 Tovább

München már az újabb pályázaton gondolkozik

Múlóban a csalódás Németországban - München város vezetői ismét téli olimpia rendezésében gondolkoznak. Hétfőn rendezték meg a München-2018 olimpiai pályázat záró eseményét, ahol a dél-koreai Pjongcsang városa ellenében elbukott kandidáció ellenére is remek hangulat uralkodott. Az eseményen - vélhetően nem csak az elfogyasztott sörök miatt – ismét szóba került a lehetséges újabb pályázat, amelyről a pályázat vezetői egységesen pozitívan nyilatkoztak. A Német Olimpiai Bizottság (DOSB) elnöke, Thomas Bach és München polgármestere, Christian Ude is annak a véleményének adott hangot, hogy újra meg kell próbálni a bajor fővárosba csábítani a téli játékokat.

„Ezt a kincset nem szabad elásnunk. Az itt meglévő értékekkel továbbra is próbálkoznunk kell” - utalt Bajorország remek földrajzi fekvésére és természeti szépségeire is Bach, aki az újabb megcélzandó olimpia időpontja kapcsán viszont nem mondott konkrétumokat. „Az ötlet továbbra is a kalapban marad, a koncepció pedig változatlan lesz. Mi nem a jelenért dolgoztunk már eddig sem, hanem a jövőért” - tette hozzá a polgármester. Az esemény keretein belül a müncheni kandidáció két „arcának” számító Katarina Witt és a paralimpiai bajnok Verena Bentele is külön elismerésben részesült. „Sok szív van itt, amely a közös folytatás mellett dobog” - ütött meg optimista hangot az aranyérem átvétele után az annak idején a „kommunizmus legszebb arcának” becézett kétszeres olimpiai bajnok műkorcsolyázó.

0 Tovább

Minden segítséget megkapnak a londoni olimpikonok

Az olimpiai felkészülést szolgáló minden anyagi forrás rendelkezésre Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára szerint. A sportvezető kifejtette, a MOB számára a legfontosabb, hogy annak ellenére kiváló eredmények szülessenek jövőre Londonban, hogy az induló versenyzők száma alacsonyabb lesz, mint az elmúlt nyári játékokon. Beszámolója alapján ennek szellemében megújult a Gerevich-ösztöndíj is. "Az elmúlt években 560 millió körüli összeg állt rendelkezésre, ezt sikerült nagyjából 900 millióra feltornászni. A legmagasabb ösztöndíj havi 400 ezer forint nettó összeg körül van. Ebben 30 olyan sportoló részesül, akik már letettek valamit az asztalra" - mondta hétfőn Molnár Zoltán a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

A sportvezető hozzátette, azokra a versenyzőkre is gondolnak, akiktől nem várnak feltétlenül olimpiai érmeket, így aki kvótát szerzett, amennyiben A szintes, akkor legalább havi 100 ezer, ha B szintes, akkor 70 ezer forint ösztöndíjban kell részesülnie. "Ha versenyre vagy edzőtáborba szeretnének menni, akkor minden anyagi forrás rendelkezésre áll" - jelentette ki Molnár, aki elmondta, eddig 69 kvótát szereztek a magyar sportolók a 2012-es londoni olimpiára, és szerinte még összejöhet egy 160 fős csapat. A műsorban az is szóba került, hogy a MOB zérótoleranciát hirdetett a dopping ellen. "Aki kvótát szerez, az 24-48 órán belül doppingellenőrzésen vesz részt, de további kontrollt is alkalmaznak. Januártól a kiutazásig minden sportoló legalább három doppingvizsgálaton vesz részt. Lesz olyan is, aki az indulás előtt 24 órán belül ad majd mintát" - mondta Molnár.


0 Tovább

Sastin Marianna újra kijutott az olimpiára

Ismét lesz magyar női birkózó az olimpián, miután a 63 kg-ban szereplő Sastin Marianna ezüstérmet szerzett az isztambuli olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Sastin kifejezetten nehéz ellenféllel került össze a nyolcaddöntőben, ahol a 2007-ben világbajnok francia Audrey Prieto-Bokhashvilivel nézett farkasszemet, akit a korábbi összecsapásaikhoz hasonlóan most is legyőzött. A nyolc között az idei Ázsia-bajnokság ezüstérmese, az észak-koreai Kim Ran Mi talán még annyi ellenállást sem tudott kifejteni, mint korábbi két legyőzöttje.

Az elődöntőben az a mongol Naszanburma Acsirbat várt a Vasas 28 éves birkózójára, akit a tavalyi vb-negyeddöntőhöz hasonlóan most is legyőzött. Sastinnak aztán az esti fináléban a kétszeres olimpiai bajnok japán Icso Kaori volt az ellenfele, aki a tavalyi vb-elődöntőhöz hasonlóan most is legyőzte őt. A már Pekingben is szereplő Sastin már a négy közé jutással londoni indulási jogot szerzett, ugyanis az olimpiai súlycsoportokban a vb-ről az első hat helyezett jut kvótához. Korábban két kötöttfogású birkózónk - hétfőn az 55 kilós Módos Péter, kedden pedig a 120 kilós Deák Bárdos Mihály - váltott londoni repülőjegyet egy-egy vb-ötödik hellyel.

0 Tovább

Deák Bárdos negyedik olimpiájára készülhet

A 120 kilós, kötöttfogású Deák Bárdos Mihály a vigaszágon legyőzte a bolgár Ivan Ivanovot az isztambuli olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság keddi napján, az ezzel később megszerzett ötödik helyével pedig londoni indulási jogot szerzett. Az első két menet során nem sok esemény történt, mindketten csupán egy-egy pontnak köszönhetően nyertek menetet.  
Az olimpiai kvótáról döntő utolsó szakaszban a felek már nem "gyűrték" egymást olyan vehemensen álló harcban, mindketten az utolsó fél percre tartalékoltak, illetve a sorsolást várták, hogy kinek kell majd letérdelnie erre a 30 másodpercre.

Végül a bolgár térdelt, ezzel pedig Deák Bárdosnak kellett mindenképpen pontot érő akciót bemutatnia a győzelemhez és a londoni repülőjegyhez. A magyar birkózó utolsó energiatartalékait mozgósítva kiemelte ellenfelét, majd eldobta őt (2-0), ezzel kivívta az olimpiai kvótát. A 36 éves magyar a kazah Nurmahan Tyinalijev elleni bronzmeccsen ugyan később vereséget szenvedett, de így is ötödik lett a világbajnokságon. Deák Bárdos egyedülálló karrierje során immáron negyedik olimpiáján vehet majd részt Londonban.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek