Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nem lesz amerikai pályázó 2020-ra

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága hétfőn bejelentette, hogy nem pályázik a 2020-as nyári játékok megrendezésére. Az amerikai városok közül ugyan New York, Chicago, Los Angeles, Minneapolis, Dallas, Tulsa és Las Vegas is érdeklődött a kandidáció iránt, de mégsem lesz amerikai pályázó a 2020-as nyári játékokra. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) szerint ugyanis nincs elég idő arra, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által megszabott, jövő csütörtökön lejáró határidőig versenyképes pályázatot készítsenek el.

Az eddigi hivatalos bejelentések alapján a 2020-as ötkarikás esemény megrendezéséért Róma, Tokió, Madrid és Isztambul akar harcba szállni, de a dél-afrikai Durban, valamint Katar fővárosa, Doha is fontolgatja a kandidálást. A NOB 2013 szeptemberében, Buenos Airesben jelöli ki a játékok helyszínét. Az már korábban eldőlt, hogy jövőre Londonban, 2016-ban pedig Rio de Janeiróban lesz a nyári olimpia.

0 Tovább

Tizennégy olimpiai kvóta a szegedi vb mérlege

Véget ért az idei év legfontosabb hazai sporteseménye, a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság. A magyar válogatott hat arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel zárta a viadalt, az olimpiai versenyszámokat tekintve pedig két arany- és egy ezüstérem jelentette a termést. Az olimpiai programban szereplő versenyszámban győzött a női kajaknégyesünk 500 méteren, valamint Vajda Attila a kenu egyesek 1000 méteres versenyén, ezüstöt pedig Kozák Danuta szerzett kajak egyes 500 méteren.

Storcz Botond szövetségi kapitány előzetesen tíz érmet várt a magyaroktól a szegedi világbajnokságon, ez a kívánsága teljesült, de a maximálisan elérhető kvótaszámot nem sikerült kiharcolniuk a mieinknek, a 18 olimpiai indulási jogból 14-et gyűjtöttek be. A női kajakosoknál hatból hat, a férfi kajakosoknál nyolcból hét, a férfi kenusoknál viszont négyből mindössze egyetlen megszerzett kvóta a szegedi mérleg. A hiányzó négy kvóta megszerzésére jövőre az Európa-bajnokságon nyílik lehetőség, ami a férfi kenu mezőny jelenlegi erősségét látva nem ígérkezik könnyűnek.

0 Tovább

St. Moritz a 2022-es téli olimpiára hajt

Már korábban is rebesgették a szándékot, de hivatalossá csak most, a 2018-as téli játékok helyszínének kijelölése után vált, hogy a svájci St. Moritz megpályázza a 2022-es téli ötkarikás játékok rendezési jogát. A korábban két téli olimpiának (1928, 1948) is otthont adó téli üdülőközpontnak a fennálló szabályok miatt már házi válogatón is át kellett esnie, hiszen az Olimpiai Charta szabályai miatt egy országból csak egy város pályázhat. Mivel Genf is érdeklődött a tizenegy év múlva sorra kerülő versenyek iránt, így a Svájci Olimpiai Bizottságnak kellett döntést hoznia a pályázó város kilétéről.

Bár most St. Moritz kiválasztásra került ugyan, a kandidáció hivatalos útra tereléséről csak 2012. április 27-én születik végső döntés. A svájciak már korábban sem titkolták, hogy mire készülnek, így sejthető volt, hogy a helyszínről szóló döntésben érdekelt NOB-tagjaik nem is München pályázatát támogatták a 2018-as rendezésre. A földrészek közötti – hallgatólagos – rotációs elv miatt ugyanis egymás után aligha kapta volna meg két európai város a téli olimpia rendezését. A svájciak hetven év elteltével szeretnének ismét házigazdák lenni és most a nagyvárost a központba állító (Genf) pályázat helyett inkább a téli sportközpontokra (Davos, St. Moritz) épülő pályázatban gondolkoznak.

0 Tovább

Isztambul ötödször is nekifut az olimpiai rendezésnek

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy Isztambul pályázik a 2020-as nyári olimpia rendezési jogáért.A Boszporusznál található török metropolisz most ötödször jelentkezik az ötkarikás játékok megrendezésére, miután 2000-ben, 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben is alulmaradt a versenyben. "Izgatottak vagyunk, mert ezúttal elérhetjük a célunkat" - mondta magabiztosan a kormányfő. A Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) szeptember 1-ig kell elküldeni a hivatalos jelentkezéseket, egyelőre az biztos, hogy Isztambul mellett Róma, Tokió és Madrid is kandidálni fog, továbbá Katar fővárosa, Doha is fontolgatja jelentkezését. A NOB hét évvel a játékok előtt, 2013-ban jelöli ki a 2020-as nyári olimpia helyszínét.

0 Tovább

Maria Riesch szerint Münchennek újra kell próbálkoznia

A sportoló természetéből fakadóan nem adja fel a harcot. Nem csoda hát, ha az alpesi síző olimpiai és világbajnok Maria Höfl-Riesch a végső győztes Pjongcsangtól elszenvedett nagy különbségű vereség (63-25) ellenére is úgy véli, Münchennek újra kellene pályáznia téli olimpia rendezésére. „Jó lenne ismét nekifutni. Ha ez így lesz, akkor ismét megpróbálnék mindent megtenni a sikerért. Olimpiai játékokat rendezni saját földön, ez lenne a legjobb dolog, még akkor is, ha addigra már biztosan nem lennék aktív síző” – nyilatkozta a német versenyző az osztrák Kronen-Zeitung című újságnak.

Bár a kandidálás fázisában München vezetői még azt hangsúlyozták, hogy egy esetleges vereség esetén biztosan újra pályáznának, a lehangoló különbségű vereség egy időre elvette a kedvet a hangzatos nyilatkozatoktól. Az utóbbi hetekben azonban ismét optimista hangú beszédek érkeznek a müncheniektől, ami előrevetítheti, hogy a 2022-es téli játékok rendezéséért is harcba szállnak majd. Igaz az erre vonatkozó végső döntéssel vélhetően meg kell majd várniuk 2013 nyarát, amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntést hoz a 2020-as nyári játékokról. Egy esetleges európai helyszín ugyanis alapjaiban írhatja át a most még München szempontjából kedvezőnek tűnő sportpolitikai döntéshelyzetet.

0 Tovább

Megvan a két női kvóta öttusában

Vasárnap Tóth Adrienn ezüstérmet nyert, Kovács Sarolta pedig a hetedik helyen végzett az angliai öttusa Európa-bajnokságon, ezzel mindketten olimpiai kvótát szereztek Magyarországnak. A Tóth, Kovács, Gyenesei Leila összeállítású válogatott pedig aranyéremmel zárta a verseny vasárnapi napját, megelőzve a német és a francia csapatot. A magyar trió a vívást és az úszást is megnyerte, majd a lovaglásban őrizte magabiztos előnyét, a lövészetekkel kombinált futásban pedig gyakorlatilag már nem forgott veszélyben a sikere.

Az olimpiai indulási jog kiharcolásához ezúttal az első kilenc hely valamelyikén kellett végezni. Alaphelyzetben nyolc kvótát osztottak ugyan, de mivel a győztes német Lena Schöneborn már a Világkupa-döntő megnyerésével az ötkarikás mezőny tagjává vált, így egy hely felszabadult. A magyar öttusázók közül korábban már Kasza Róbert szerzett részvételi jogot a londoni VK-döntő megnyerésével. Öttusában viszont senki sem saját magának szerez olimpiai részvételi jogot, hanem a nemzetnek, így a londoni játékok közeledtével a Magyar Öttusa Szövetség dönthet majd az indulók kilétéről. A férfiaknak nem sikerült jól az angliai Európa-bajnokság, Marosi Ádámék legközelebb a szeptember elején sorra kerülő egyiptomi világbajnokságon küzdhetnek Londonért, ahol a dobogóra kell kerülni az olimpiai kvalifikációhoz.

0 Tovább

Paul McCartney is fellép a londoni megnyitón

A Beatles legendás tagja, Sir Paul McCartney is fellép a jövő évi londoni olimpia nyitóünnepségén.
A Telegraph című angol napilap híradása szerint a 69 éves zenész igent mondott a szervezők felkérésére, de a részletekről és a műsoron szereplő dalokról egyelőre nincs döntés. A házigazdák a Rolling Stones és a Led Zeppelin együttest is szerették volna megnyerni a megnyitóra, de mindkét zenekar elhárította az érdeklődést, utóbbinak a frontembere, Robert Plant közölte: nem érdekli az ajánlat. Felmerült az is, hogy McCartney a Beatles másik még élő tagjával, Ringo Starr-ral közösen adhatna koncertet, ám a júniusban Budapesten fellépett Starr az ötkarikás játékok idején amerikai turnén lesz együttesével.

A Beatles együttes híres tagjának más kapcsolódása is van a 2012-es játékokkal, lévén lánya, Stella McCartney tervezheti meg a brit sportolók formaruháját a londoni olimpiára és paralimpiára. A brit nemzeti csapat olimpiai formaruháit 1984 óta szállító Adidas cég most először vesz igénybe (el)ismert divattervezőt a formaruhák kitalálásában. A híres sportszergyártó cégnél azt szeretnék, hogy a hazai rendezésű olimpián a brit sportolók ne csak a legjobb teljesítményre ösztönző ruhákat, de egyben a legdivatosabbakat is viselhessék.

0 Tovább

Takács Krisztián is olimpiai kvótás

A magyar úszócsapat újabb olimpiai kvótát szerzett a sanghaji világbajnokságon, miután Takács Krisztián pénteken a férfi 50 méteres gyorsúszásban szenzációs versenyzéssel az elődöntő negyedik helyén jutott be a fináléba. A 21,97-el záró magyar versenyző ezzel teljesítette az olimpiai „A”-szintet (22,11), így tizenharmadikként ő is megváltotta részvételi lehetőségét a 2012-es nyári olimpiára. A fináléban ma kora délután Takács Krisztián igazi világklasszisokkal úszhat együtt, hiszen ellenfelei közül Nathan Adrian, Cesar Cielo Filho és Alain Bernard egyaránt olimpiai bajnoknak számít.

0 Tovább

Így csillognak a londoni érmek

Szerdán este a londoni Trafalgar téren mutatták be a jövő évi londoni olimpia hivatalos érmeit.
A londoni szervezőbizottság hivatalos bemutatásán jelen volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, a belga Jacques Rogge mellett a szervezőbizottság elnöke, Sebastian Coe is jelen volt az eseményen. A 302 éremosztó számra (a csapatversenyek nagy „éremigénye” miatt) összesen 2100 érmet készíttet el a szervezőbizottság. Az érméket a brit művész, David Watkins tervezte, amelyek a győzelem görög istennőjét, Nikét ábrázolják, aki éppen a Parthenonból lép ki, hogy megérkezzen az olimpiai stadionba.

„Remélem, hogy a 2012-es nyári olimpia érmeinek látványa és azok külseje sokak számára lesz inspiráló és a világ minden részén sportolók százai számolják már vissza a napokat a megnyitóig” – mondta büszkén az eseményen Coe, aki egykoron maga is olimpiai bajnok volt atlétikában. Az érmeket a Királyi Pénzverde dél-walesi műhelyében készítik majd el, ahol a megfelelő sportág és versenyszám mellett a sportoló nevét is belegravírozzák.



A londoni érmék nagyobbak (85mm átmérő), nehezebbek és vastagabbak (7 mm) is, mint a három évvel ezelőtt Pekingben kiosztott társaik. Súlyuk 375-400 gramm között lesz, amely messze felülmúlja a nyári olimpiákat tekintve rekorder (1992-Barcelona, 231 gramm) érméket és közel kétszer olyan nehéz lesz, mint a 2008-as (200 gramm) medáliák. Az érmék mérete miatt az angol válogatott londoni ruházatát tervező cégnek is újra kellett kalkulálnia a méreteket, hiszen meg kellett növelni a sportolói ruházaton található zsebek méretét, hogy az esetleges érmek elférjenek benne. Az abszolút rekordot így sem dönti meg a londoni érme, hiszen a Vancouverben tavaly kiosztott olimpia érmek nagyobbak (100 mm átmérő) és nehezebbek (500-576 gramm) voltak.

0 Tovább

Kijutott Londonba a férfi vízilabda válogatott

A Sanghajban zajló férfi vízilabda világbajnoki torna második negyeddöntőjében a szerb válogatott a négy gólt szerző Filipovics vezetésével magabiztosan győzött 9-4 arányban Németország ellen, így a magyar válogatottat követve bejutott az elődöntőbe. A két csapat az elődöntőben éppen egymás ellen játszik. A találkozó az utóbbi évek világversenyein rendre szoros és izgalmas csatát hozott, nem véletlen, hogy már a negyeddöntők előtt elfogyott minden jegy a leendő elődöntős találkozóra. Sokan ugyanis biztosra vették, hogy mind a magyar, mind pedig a szerb válogatott hozza a kötelezőt és legyőzi ellenfelét. Ez végül megvalósult és így újra összejött a magyar-szerb póló rangadó. A magyar csapat az első negyeddöntőben 5-2-es hátrányban is volt az Egyesült Államok ellen, de vgül nagy csatában 9-8 arányban győzött.

A szerbek elődöntőbe jutásával az is eldőlt, hogy a magyar férfi vízilabda válogatott olimpiai kvótához jutott. A világbajnokságon az első három helyezett csapat gazdagodik olimpiai részvételi lehetőséggel, de mivel a szerbek a Világliga győzelemmel már megszerezték azt, így a végül negyedik helyen végző együttes is Londonban érezheti magát. A szerb-magyar elődöntőt július 28-án csütörtökön rendezik meg.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek