Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szerepelj a londoni megnyitón!

A londoni olimpia szervezői jelezték, egyelőre hiány van jó mozgásérzékkel megáldott férfi önkéntesekben. Bajban vannak a londoni olimpia szervezői, mivel nem tudták meg feltölteni az olimpiai megnyitó és záróünnepséghez szükséges önkéntesek körét. Elsősorban férfiak hiányoznak a stábból. „Azon férfiak jelentkezését várjuk elsősorban, akik tudnak táncolni, dobolni és van ritmusérzékük. Itt az egyedülálló alkalom, hogy valaki részese lehessen az olimpiai megnyitónak. Az előadóművészetekben szerzett korábbi tapasztalat nem szükséges a jelentkezéshez” - adták hírül a szervezők.


A jelentkezésre ugyanakkor sok időt nem adtak, hiszen hétfőig biztosítanak lehetőséget azok számára, akik elég bátrak ahhoz, hogy a televíziónézők millió előtt mutassák be produkciójukat. A ceremóniák próbáit áprilisban kezdik meg, amelyek rendezését még korábban az Oscar-díjas rendezőre, Danny Boyle-ra bízták a londoni szervezők. A július 27-ei megnyitó kreatív igazgatója pedig az ismert koreográfus, Kim Gavin lesz. A mostani pótjelentkezést az alábbi oldalon lehet megtenni.

0 Tovább

Hamburg is olimpiát rendezne

Németország meglehetősen régen (1972) rendezett utoljára olimpiai játékokat. Figyelembe véve az ország gazdasági erejét, valamint a nemzetközi sportéletben betöltött vezető szerepét, lassan tényleg „kijár” már egy olimpia neki. Bár a 2018-as téli játékokra kandidáló München pályázata nem volt sikeres, a nagy bevétellel és presztízsnövekedéssel járó ötkarikás rendezés máshol is beindította a városvezetők fantáziáját. A német olimpiai bizottság vezetője, Thomas Bach arról beszélt, hogy Berlin mellett most már az észak-német kikötőváros, Hamburg is potenciális jelölt lehet a jövőbeni rendezésre.

„Az esetleges nyári olimpiai pályázatról majd csak 2015 környékén kellene döntenünk, addig ráérünk kiválasztani, hogy melyik német várost támogatjuk a jelöltek közül” - mondta a sportvezető, aki arról is beszélt, hogy a jövőbeni stratégia sok mindentől függ: „Mely országok mely városai pályáznak 2020-ra? Melyik tartomány mennyire támogatja a saját városát? A helyi lakosság valóban az olimpia rendezése mellett van? Ki viseli majd a rendezés költségeit? Ezekben a kérdésekben csak 2013-ban fogunk tisztábban látni és akkor tudunk megalapozott döntéseket hozni.”

Mivel a 2020-as nyári játékok rendezéséért zajló harcba német város nem kapcsolódott be, így a következő lehetséges olimpia a 2024-es lehet csupán a németek számára. Hamburg egyszer - a 2012-es évre vonatkozóan - már jelezte rendezési igényét, de akkor Lipcsével szemben elbukta a hazai „válogatót”. Ezt követően a város vezetői arról határoztak, hogy 2016-ra vagy 2020-ra is kandidálnak majd, de ebből végül nem lett valóság. A hamburgi városvezetés annak idején viszont úgy döntött, hogy tovább fejleszti a város sportéletét és infrastruktúráját, a jövőbeni olimpiai pályázatok koncepciója pedig változatlan lesz. Ezek szerint a játékok központi eleme a kikötőváros arculatát meghatározó víz lesz, ahol az olimpiai falut is nagy óceánjáró hajókon képzelik el megvalósítani.

0 Tovább

A mágikus szőnyegben bízik Baki

Másodszor is nekifut az olimpiarendezésre vonatkozó pályázatának az azeri főváros Baki, amely az ország egyik szimbólumát választotta logójának. Az ötödik század óta Azerbajdzsán egyik fő exportcikke a kézzel készített szőnyeg. Talán nem véletlen, hogy a 2020-as nyári olimpia megrendezésére pályázó ország vezetői is ezt az évszázados szimbólumot felhasználva akarnak hatást gyakorolni a döntéshozókra. A főváros Baki (régebbi nevén Baku) pályázata az előzetes esélylatolgatások alapján nem tartozik ugyan a favoritok közé, de az ország (el)ismertségének növeléséhez nagyban hozzájárulhat. Nála fajsúlyosabb pályázók is akadnak a jelentkezők között, így Doha, Isztambul, Madrid, Róma vagy éppen Tokió is joggal kalkulálhat azzal, hogy alig másfél év múlva megkapja a felhatalmazást a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) a 2020-as nyári játékok megrendezésére.

Az azeri olimpiai bizottság elnökhelyettese, Csingiz Huseynadze is jelen volt az új logó bemutatásánál, ahol elmondta, hogy alig 30 évvel az ország függetlenségének elnyerése után a 2020-as olimpia jó lehetőséget kínálna számukra arra, hogy a nemzetek sorában még előkelőbb helyet vívjanak ki maguknak. A pályázat szlogenje (Together we can) is arra utal, hogy az egykoron a Szovjetunió részének számító terület ma már szuverén, önálló állam, amely saját céljaiért képes összefogással kiállni. Az ország területének kétharmadán hatalmas olaj-tartalékok vannak, így Azerbajdzsán - bár kevesen gondolnák - a világ egyik legdinamikusabban fejlődő állama, pénzügyi helyzetét tekintve pedig jelen helyzetben stabilabb, mint a szintén olimpiarendezésről álmodó Olaszország vagy Spanyolország.

Az azeriek bíznak abban, hogy a NOB a helyszínek kiválasztásánál tovább folytatja az utóbbi évek gyakorlatot, amely szerint (2016 - Rio de Janeiro, 2018 - Pjongcsang) rendre olyan helyszíneket jelöl ki a játékokra, amelyek új piacokat nyitnak meg az olimpiai mozgalom előtt. Baki már pályázott a 2016-os játékokra is, de akkor nem tudott bekerülni a második körbe. A város vezetői ugyanakkor bíznak benne, hogy ilyen szempontból is követik majd Riót, amely 2012-ben még szintén gyengének találtatott az első körben, de a következő nyári játékok rendezését már elnyerte. A pályázat logójának bemutatásakor jelen voltak az ország legjobban szereplő olimpikonjai, így a sportlövő, 2000-ben olimpiai bajnoki címet szerző Zemfira Meftahegyinova is, aki egykoron Igaly Diána nagy ellenfele volt a skeetesek mezőnyében.

0 Tovább

Az Underworld lesz a megnyitó zenei felelőse

A Trainspotting című film egyik híres betétdalát szerző kétszemélyes Underworld zenekart bízták meg a londoni olimpia megnyitójának zenei rendezésével. A londoni olimpia szervezőbizottsága pénteken jelentette be, hogy a jövő júliusban sorra kerülő olimpiai megnyitóünnepség programjának zenei rendezésére az Underworld zenekart kérték fel. A kétfős, főként elektronikus zenét játszó brit zenekar az 1996-ban bemutatott kultuszfilm, a Trainspotting egyik legismertebb betétdalát (Born Slippy) szerezte, azóta pedig a brit zenei élet meghatározó alakjai közé tartoznak. Az már korábban kiderült, hogy a három órásra tervezett megnyitó művészeti megrendezését Danny Boyle-ra bízták az angolok, az Underworld megnevezésével pedig teljessé vált a ceremónia kreatív csapata. Rick Smith és Karl Hyde mostani felérése nem okozott nagy meglepetést, hiszen az Oscar-díjas Boyle-al már dolgoztak többször is közösen, példának okáért a Trainspotting című filmben is.


„Az Underworld felkérése az utolsó eleme volt a csapatépítésnek a megnyitóhoz. Vezető brit művészek lesznek felelősek a ceremóniákért, amit jó dolognak tartok. Azért szeretek velük dolgozni, mert sokkal tágabb a zenei ízlésük, mint azt sokan gondolnák róluk. Az emberek zenei memóriájára is szeretnénk majd hatni és nem csak vizuális élményt akarunk nekik nyújtani” - mondta Boyle a bejelentés kapcsán.

0 Tovább

Gádorfalvi Áron ötödik olimpiájára készülhet

A szörfös Gádorfalvi Áron londoni indulási jogot szerzett a Perth-ben zajló olimpiai kvalifikációs vitorlás világbajnokságon. A hazai szörfszövetség szombati tájékoztatása szerint Gádorfalvi a szombati futamokon mutatott teljesítményével biztosította helyét azon 28 versenyző között, akik a mostani vb-ről jutnak kvótához, s így élete ötödik olimpiájára készülhet. Összetettben a 34 éves sportoló a 28. lett, s ezzel a nemzetenkénti rangsorban a 20., azaz magabiztosan vívta ki a londoni szereplés lehetőségét.

"A mezőnyt, a korábbi eredményeket, a világranglistát ismerve már előzetesen 90 százalékig biztos voltam abban, hogy megszerzem a kvótát - nyilatkozta a szombati nap végén Gádorfalvi. - A verseny végül tulajdonképpen sima is volt, igaz, a végére alaposan elfáradtam. 34 évesen már az idősebb versenyzők közé tartozom, de van 40 éves szörfös is a mezőnyben, úgyhogy 1-2 olimpia még belefér. A célom, hogy Londonban az eddigi legjobbamat, a pekingi 19. helyet felülmúljam, ehhez azonban minden feltételnek adottnak kell lennie már a felkészülés során is."

A vb-n korábban a szintén szörfös Detre Diána és a laseres Berecz Zsombor szerzett olimpiai indulási jogot. Pekingben szintén Detre, Gádorfalvi és Berecz vehetett részt a vitorlázók versenyein. Vitorlázásban mindössze két olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek, az idei és a jövő évi világbajnokságot. A részvételi helyek 75 százalékát ebben az évben, a többit jövőre lehet kiharcolni.

0 Tovább

Újra fellobbant az olimpiai láng

Szombaton Athénban fellobbant az olimpiai láng, amely hamarosan az innsbrucki ifjúsági olimpiára utazik. Januárban első alkalommal kerül sor a téli sportokat illetően is az ifjúsági olimpiára. Január közepén Innsbruck lesz a házigazdája a 14-18 éves korosztály legjobbjainak versenyének. Az osztrák város 1964-ben és 1976-ban már rendezett téli olimpiát is, így most harmadszor várhatja az olimpiai láng érkezését. Az esemény kapcsán szombaton az athéni Panathinaiko Stadionban - a hagyományoknak megfelelően a nap sugarainak segítségével - gyújtották meg a lángot.

Az eseményen jelen volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, a belga Jacques Rogge, az osztrák olimpiai bizottság elnöke, Karl Stoss, valamint az osztrák sportminiszter, Norbert Darabos is. A láng a meggyújtást követően elindult Ausztria felé, a 2012 főből álló fáklyaváltó december 27-én érkezik meg Ausztriába, majd a január 13-ai megnyitóra az innsbrucki Bergisl stadionba.

0 Tovább

Ilyen lesz a magyar formaruha Londonban

A 2012-es londoni olimpiára elkészülő olimpiai formaruhát az Innoé Design tervezte. A Mohari Kinga és Csergő Noémi által tervezett formaruha tervet a szakmai zsűri terjesztette a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége elé, amely elfogadta a döntést, így legjobbjaink jövőre ilyen ruhában vehetnek részt az olimpia hivatalos eseményein. A Magyar Olimpiai Bizottság szeptember 21-én  hirdetett kreatív pályázatot a XXX. Nyári Olimpiai Játékokra utazó Magyar Csapat felvonuló- és formaruhájának megtervezésére, amelyre 44-en regisztráltak. Ebből a november 2-i határidőig 32-en adták be a pályázatukat. A zsűri november 3-án és 4-én bírálta el a pályázatokat és döntött a második fordulóba jutott tervekről. A 32 pályázatból hatot jelöltek a második fordulóba, ahol az alábbi héttagú zsűri döntött a végső változatról:

Kopek Gábor - a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, fotográfus, médiaművész
Nyári Ildikó - a Magyar Alkotók Országos Egyesülete, Ferenczy Noémi-díjas, MAOE nagydíjas, „A Magyar Felsőoktatásért” díjas iparművész
Vasas Edit - a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus   Alkalmazott Művészeti Osztályának vezetője
Dunai Anita - öltözködési tanácsadó
Tóth Ali - stylist, a „The Room” magazin főszerkesztője
Kovács Katalin - kétszeres olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok kajakozó
Berki Krisztián - kétszeres világbajnok és ötszörös Európa-bajnok tornász

0 Tovább

Berecz Zsombor is olimpiai kvótás

A laser hajóosztályban szereplő Berecz Zsombor kvótát szerzett a Perth-ben zajló olimpiai kvalifikációs vitorlás világbajnokságon. A magyar versenyző a mezőny első harmadában, pontosan a 31. helyen végzett az eddigi futamok alapján - szerdán a negyedik és tízedik pozícióban ért célba -, így az úgynevezett Arany csoportban folytathatja szereplését, ezzel pedig már biztos résztvevője a jövő évi londoni ötkarikás játékoknak. Laserben 35 kvótát osztanak most ki az ausztráliai vb-n.

A múlt héten indult magyarok közül a szörfös Detre Diána jutott olimpiai indulási joghoz, a szintén szörfös Gádorfalvi Áronnak pedig jó esélye van erre. Az ötödik olimpiai részvételéért küzdő Gádorfalvi a vb honlapja alapján négy futam után a 26., ugyanakkor a nemzetek rangsorában a 19. helyet foglalja el, Nagy-Britanniát kivéve pedig - hazai induló automatikusan lesz a londoni játékokon - a 18. Ebben a hajóosztályban a mostani vb-ről az első 28 nemzet szerez indulási jogot a jövő évi játékokra. Vitorlázásban mindössze két olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek, az idei és a jövő évi világbajnokságot. A részvételi helyek 75 százalékát ebben az évben, a többit jövőre lehet megszerezni.

0 Tovább

Hat versenyszámban csökkentek az olimpiai szintek

Kedden a nemzetközi szövetség hat versenyszámban is módosította a londoni olimpiai atlétikai versenyeinek kvalifikációs szintjeit. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hat versenyszámban csökkentette a londoni olimpia kvalifikációs szintjeit. A döntés hátterében az idei tegui szabadtéri világbajnokság eredményei illetőleg az idei világranglisták rangsorai állnak, amelyek jelezték, hogy bizonyos szakágakban túl magasak a korábban kiírt szinteredmények. Atlétikában az ún. „A”-szint teljesítése esetén országonként három-három versenyző indulhat el a játékokon, amennyiben viszont ilyen teljesítmény nincs, akkor az alacsonyabb teljesítményt jelentő „B”-szintet elérők közül egyvalaki indulhat az adott nemzetből.

A férfiaknál 400 méteres síkfutásban most már „csak” 45,30-at kell futni a korábbi 45,25-höz képest az erősebb szinthez (B-szint: 45,90/45,70), míg a hölgyeknél is elegendő csupán az 51,55-öt (51,50 helyett) megfutni az „A”-szint eléréséhez (B-szint 52,35/52,30). Változott még a női 5000 méteres síkfutás (A: 15:20/15:15, B: 15:30/15:25) és a női 400 méteres gátfutás szintje is (A:55,50/55,40, B:56,65/56:55). A női dobószámokban is talált az IAAF két olyan versenyszámot, ahol szükség volt a módosításra, így súlylökésben (A: 18,30/18,35, B: 17,20/17,30) és gerelyhajításban (A:61,00/61,50) is megkönnyítette valamelyest az olimpiára történő kijutást a szervezet.

Az érintett versenyszámokban szereplő a magyar atléták közül korábban a junior Eb-t nyerő 400-as Deák Nagy Marcell (45,42-vel, új országos csúccsal) és a súlylökő Márton Anita is „B”-szintet teljesített, így jelen állás szerint olimpiai résztvevőnek tekintheti magát.

0 Tovább

Detre Diána kijutott a londoni olimpiára

Detre Diana ötkarikás részvételi jogot szerzett a női RS:X szörf kategóriában az olimpiai hajóosztályok kvalifikációs világbajnokságán, az ausztráliai Perthben. A magyar sportági szövetség szombati tájékoztatása szerint Detre a tízfutamos versenyen a 39., a nemzetek sorrendjében a 21. helyen végzett és ezzel az első lehetséges alkalommal kvalifikálta magát a londoni olimpiára.

Erre csak az idei és a jövő  évi világbajnokság ad módot vitorlázásban. A vb-n a következő héten még három hajóosztályban érdekeltek a magyarok. Közülük korábbi eredményeik alapján elsősorban Berecz Zsombortól (Laser) és Gádorfalvi Árontól (RS:X Férfi Szörf) várható olimpiai kvalifikáció.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek