A 120 kilós, kötöttfogású Deák Bárdos Mihály a vigaszágon legyőzte a bolgár Ivan Ivanovot az isztambuli olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság keddi napján, az ezzel később megszerzett ötödik helyével pedig londoni indulási jogot szerzett. Az első két menet során nem sok esemény történt, mindketten csupán egy-egy pontnak köszönhetően nyertek menetet.  
Az olimpiai kvótáról döntő utolsó szakaszban a felek már nem "gyűrték" egymást olyan vehemensen álló harcban, mindketten az utolsó fél percre tartalékoltak, illetve a sorsolást várták, hogy kinek kell majd letérdelnie erre a 30 másodpercre.

Végül a bolgár térdelt, ezzel pedig Deák Bárdosnak kellett mindenképpen pontot érő akciót bemutatnia a győzelemhez és a londoni repülőjegyhez. A magyar birkózó utolsó energiatartalékait mozgósítva kiemelte ellenfelét, majd eldobta őt (2-0), ezzel kivívta az olimpiai kvótát. A 36 éves magyar a kazah Nurmahan Tyinalijev elleni bronzmeccsen ugyan később vereséget szenvedett, de így is ötödik lett a világbajnokságon. Deák Bárdos egyedülálló karrierje során immáron negyedik olimpiáján vehet majd részt Londonban.