Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lillehammerben lesz az ifjúsági olimpia

Öt év múlva, 2016-ban Lillehammer rendezheti meg a második téli ifjúsági olimpiai játékokat - erről döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdán. Bár korábban Luzern, Lake Placid, Zaragoza és Szófia is gondolkozott a pályázaton, nagy meglepetést nem okozott a végeredmény, hiszen a norvég kisváros végül egyedüli pályázó volt a versenyekre. Az 1994-ben téli olimpiát is rendező Lillehammer általános vélekedés szerint minden idők egyik legjobb hangulatú versenyeit rendezte 17 évvel ezelőtt, így most nem okozott meglepetést, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetői bizalmat szavaztak nekik a 14-18 éves korosztály versenyeinek megrendezésére is.

„Örülünk annak, hogy visszatérhetünk Lillehammerbe. Felejthetetlen olimpiát éltünk meg ebben a városban annak idején” - nyilatkozta a NOB belga elnöke, Jacques Rogge a szavazás után. „Ez a döntés segíteni fog nekünk abban, hogy tovább fejlesszük Norvégiában az utánpótlás sportot” - mondta a norvég kultuszminiszter, Anniken Huitfeldt, aki elmondta, hogy a sportolók elszállásolásáról most is az a négy település gondoskodik majd, amely 1994-ben a világ legjobb téli sportolóit látták vendégül. Az olimpiai mozgalom történetében az első téli ifjúsági olimpiát jövő januárban Innsbruckban rendezik majd meg.

0 Tovább

Négymilliárd ember nézheti a londoni megnyitót

A szervezők szerint négymilliárd ember nézheti élő közvetítésben a jövő évi, londoni olimpia és paralimpia nyitó- és záróünnepségét. Martin Sorrell PR-vezető szerint a hatalmas nézőszám miatt a ceremóniák biztosan visszahozzák majd azt az ötmilliárd fontot, amelyet reklámozásra költöttek Nagy-Britanniában. A négy ünnepségen mintegy 20 ezer ember működik majd közre, a sztárfellépők névsorát egyelőre nem tudni. A szigetországi sajtó főként Paul McCartney és Ringo Starr koncertjét valószínűsíti.

0 Tovább

Dara Torres 44 évesen is szélvészgyors a medencében

Még mindig fantasztikusan gyors a vízben az amerikai úszónő, Dara Torres, aki 2008 óta legjobb idejét úszta 50 méter gyorson. Az amerikai téli úszóbajnokságon ismét hallatott magáról Dara Torres. Az amerikaiak olimpiai bajnok úszója korábban azzal keltett feltűnést, hogy bejelentette, már bőven túl a 40. életévén is szeretne elindulni a 2012-es londoni olimpián. Az 50 méteres gyorsúszásban még Pekingben is olimpiai ezüstérmet szerző Torres most ebben a számban a második helyen végzett az amerikai téli bajnokságon, ahol 25,24-es időeredményénél csak a győztes Jessica Hardy (25,08) tudott jobbat úszni.

Torres utoljára három évvel ezelőtt, még a 2008-as olimpián tudott ilyen időeredményt úszni, ami jelzi, hogy a londoni olimpia közeledtével ismét jó formában van. „Nagyon boldog vagyok a második helyem miatt. Ahhoz azonban, hogy a legjobbakkal is felvegyem a versenyt, még gyorsabbnak kell lennem” - mondta Torres, aki Londonban pályafutása hatodik olimpiáján indulhatna el.

0 Tovább

Nem lesz német pályázat a 2022-es téli játékokra

A sikertelen müncheni pályázat után a németek nem pályáznak a 2022-es téli játékokra, erről döntött a Német Olimpiai Bizottság. Nagyon bíztak a németek München kandidációjának sikerében, ám a bajor főváros öt hónappal ezelőtt alulmaradt Pjongcsanggal szemben a 2018-as olimpiáért vívott harcban. A vereség megviselte a müncheni vezetőket, hiszen komoly sportdiplomáciai hátterük miatt végig bíztak a végső sikerben. Egy ideig élt aztán az a gondolat, amely szerint München az elveszített pályázat után 2022-re ismét próbálkozik majd, de végül a józanabbul gondolkodók kerekedtek felül. A Német Olimpiai Bizottság (DOSB) öt hónappal a müncheni vereség után ugyanis úgy döntött, hogy egyetlen várossal sem pályázik a 2022-es téli olimpia megrendezésére.

A döntés hátterében az a tény állhat, hogy a müncheni pályázat mellett álló politikai vezetők éppen újraválasztás előtt állnak, így nem tudnak hosszabb távú elkötelezettséget vállalni az újabb kandidáció mellett. A német sportélet vezetői azonban nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy a 2026-os téli olimpiát ismét megpróbálják majd Németországba csábítani. Ebben az esetben azonban lehet, hogy a mostani pályázatban - a földeket tulajdonló gazdák ellenállása miatt - sok akadályt jelentő Garmisch-Partenkirchen helyett Berchtesgarden lehet majd München társa a pályázat alkalmával.

0 Tovább

A Nagy – Csapkó páros nyerte a Pegazus olimpiatörténeti vetélkedőjét

A Nagy Barnabás, Csapkó Zoltán összeállítású csapat nyerte meg szombaton a Pegazus Sport Tours által kiírt „Szurkolj Londonban!" elnevezésű szellemi vetélkedő fináléját, és sikerüknek köszönhetően a jövő évi olimpia ideje alatt négy napra elutazhatnak a brit fővárosba. A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos utazási irodája által rendezett sorozat döntőjében - a budapesti Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban - a versenyzők nyolc fordulóban küzdöttek meg egymással. A szóbeli erőpróbák, tárgyi tudást igénylő írásbeli feladatok és képek felismerése mellett az egyik körben még egymástól is kellett kérdezni.


A fináléban a második helyen a Surányi Péter, Laky Rudolf páros végzett, megelőzve a Kis János, Nagy Zoltán duót. A háromórás finálén jelen volt Buzánszky Jenő, az Aranycsapat labdarúgója is, aki a Pegazus Tours jóvoltából szintén ott lesz majd a londoni olimpián. A vetélkedő május elején kezdődött, 2798-an jelentkeztek, 404-en teljesítették eredményesen az első kört, és 64-en jutottak tovább az augusztus 31-én zárult úgynevezett online szakaszból, majd ezt követően a megmaradt mezőny egyik része Győrben, a másik pedig Nyíregyházán mérte össze tudását.

A vetélkedő végeredménye:
1. Csapkó Zoltán-Nagy Barnabás 248,
2. Laky Rudolf-Surányi Péter 202,
3. Kis János-Nagy Zoltán 191,
4. Budai Márton-Dr. Szenyéri Zoltán 187,
5. Mecséri Annamária-Tóth Sándor 178,
6. Tóth Attila-Oszter János 167

0 Tovább

Győr városa ifjúsági olimpiát rendezne

Az európai olimpiai bizottságok szervezete (EOC) alkalmasnak találta, egyúttal kiválóra értékelte a 2017-es nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál megrendezésére Győr helyszínnel benyújtott magyar pályázatot a Szocsiban rendezett közgyűlésén. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatása szerint ezzel a döntéssel Győr "hivatalosan és nemzetközileg" is elnyerte a pályázó város jogállását, valamint jelentős lépést tett a rendezési jog megszerzése felé. A közgyűlésen részt vett Borkai Zsolt, a MOB elnöke, valamint Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató és Szabó Bence sportigazgató is. Az EOC szemlebizottsági látogatására jövő májusban kerül sor, míg a végleges pályázati kézikönyv benyújtásának határideje október eleje. A rendezési jog odaítélésről az EOC közgyűlése a december 6. és 9. közötti izraeli ülésén határoz.

0 Tovább

Nem próbálja ki az Olimpiai Stadiont a hétpróba világbajnok

A britek nagy reménysége, a hétpróbázó világbajnok Jessica Ennis nem szeretne edzeni a londoni Olimpiai Stadionban az ötkarikás játékok előtt, hogy újdonságként hasson rá a stadion és a légkör. "Nem akarok az olimpia előtt a stadionban edzeni, és fotóztatni magam a média előtt. Az akarom, hogy minden új legyen. Boldog vagyok, hogy a távolban készülök, mert azt akarom, hogy teljesen friss legyen az érzés, amikor először a pályára lépek" - nyilatkozta Ennis a BBC-nek. A sportolónő Sheffieldben lakik, ott készül a hazai olimpiára."Ha ez bárhol máshol lenne a világon, akkor talán előtte bejárnám a stadiont, de most ez elrontaná az egyediségét" - tette hozzá.A 25 éves atléta 2009-ben világbajnoki aranyat nyert Berlinben, idén nagy csalódásra csak második lett Teguban, miután az utolsó előtti számban, gerelyhajításban 13 méterrel elmaradt a győztes Tatjana Csernovától. A brit közvélemény Londonban aranyat vár Ennistől, aki Pekingben lábsérülése miatt nem indulhatott.

0 Tovább

Bemutatták a londoni olimpia és paralimpia hivatalos érméit

Hétfőn Londonban hivatalosan is bemutatták azt az ötfontos pénzérmét, amelyet a 2012-es nyári olimpia kapcsán nyilvános pályázat keretében terveztettek meg. Az egyik oldalon Erzsébet királyné portréjával, a másikon pedig London látképe köré gyűjtött sportági szimbólumokkal ellátott érmék már forgalomba is kerültek. Az alábbi fotón látható kétféle változatban egyaránt helyet kap a londoni olimpia logója. Az érméket a Brit Királyi Pénzverde készíti el, a 24 esztendős mérnök-hallgató, Saiman Miah tervei alapján.

„Egy klasszikus dizájnt képzeltem el, amely a hagyományos brit értékekre épül. A jövő évi olimpia modern lesz, így a régi és az új értékeket is ötvöztem a tervben. London fő nevezetességei mellet a sportági piktogramok utalnak az olimpia közeledtére. Büszke vagyok arra, hogy ezzel részese lehetek az olimpiának és egyben a brit örökségnek is” - nyilatkozta a nyílt pályázaton kiválasztott tervező, aki munkájáért ötezer fontot (kb. 1,8 millió forintot) kapott. A paralimpiai érme tervezője a dizájnernek tanuló Pippa Sanderson volt, aki hasonló juttatásban részesült. Az érmék december elejétől vásárolhatóak meg. Az olimpiai érméket a Helsinkiben rendezett 1952-es nyári olimpia óta bocsátják ki a szervezőbizottságok.

0 Tovább

8000 mérföldet utazik az olimpiai láng

Hetven nap és 8000 mérföld megtétele után érkezik majd meg a július 27-i nyitóünnepség helyszínére a jövő évi londoni olimpia lángja. A legutóbbi, pekingi játékokat megelőző lángváltóval ellentétben a londoni szervezők (LOCOG) a gazdaságosabb megoldást választottak, így a fáklya nem tesz nemzetközi utazást, "csupán" Nagy-Britanniát járja körbe, igaz, a királyságon belül kifejezetten változatos útvonalat tervezett meg a LOCOG.

A hétfői prezentáción kiderült, hogy a láng csatornán fog "hajózni", siklón, villamoson, gőzmozdonyon, hőlégballonon, illetve motorkerékpár oldalkocsijában is utazik majd, amíg körbeér a szigeten. Emellett lovagolni és korcsolyázni is fognak vele. A fáklya eljut többek között a legendás skóciai tóhoz, a Loch Nesshez, valamint Stonehenge-hez és a walesi Snowdon csúcsra is, mely 1080 méterrel a tengerszint felett fekszik, ez lesz a lángváltó legmagasabb pontja.

Sebastian Coe, a LOCOG vezetője arról beszélt hétfőn, céljuk az volt, hogy kreatívak legyenek az út megtervezésénél. A másik fontos szempont az volt, hogy az országban élő minden ember megnézhesse a lángot. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a lakosság 95 százalékának legfeljebb egy órát kell majd utaznia mindehhez. A staféta során 8000 futó viszi majd lángot május 17-től július 27-ig. A fáklyát a megnyitóra a Hampton Court Palace-tól hajón úsztatják le a Temze fiolyón az olimpiai Stadionig. A fáklyaváltó eredete az ókori Görögországban gyökerezik, amikor a rendezők követeket küldtek szét, hogy kihirdessék a seregszemlét. Az újkorban az 1936-os berlini játékok előtt elevenítették fel a hagyományt.

0 Tovább

Harangozással rázzák fel a lakosokat a megnyitó napján

Pénteken hivatalosan is eldőlt, hogy jövőre, az olimpiai megnyitó napján (július 27.) három perces harangozással rázzák fel egész Nagy-Britanniát a londoni játékok szervezői. Ezzel az eseménnyel még inkább fokozni szeretnék a szigetországban amúgy is folyamatosan emelkedő olimpiai lázat. Az akcióra internetes oldalakon is lehet regisztrálni már. A cél az, hogy az ország lakói minél több harangot, kerékpáros csengőt szólaltassanak majd meg a megnyitó napján reggel nyolc órakor, amellyel jelezzék, hogy az olimpiai játékok megérkeztek - 1908 és 1948 után immáron harmadszor - Londonba. „Ez a hatalmas hangzavar még jobban ki fogja hangsúlyozni, hogy valami különleges dolog érkezett hozzánk” - áll a szervezők közleményében.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek