Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Usain Bolt Londonban is világcsúcsot akar futni

Saját világrekordjait akarja megjavítani a londoni nyári olimpián Usain Bolt, a 100 és 200 méteres síkfutás címvédője. A jamaicai atléta a BBC-nek adott interjújában azt mondta, 100 méteren 9,4, 200-on pedig 19 mp a célja. Bolt a 2009-es berlini világbajnokságon állította fel a jelenlegi csúcsokat: a klasszikus sprinttávon 9,58, 200-on pedig 19,19 mp-et futott. "Mindenki rekordokat akar látni tőlem, én pedig keményen dolgozom azért, hogy sikerüljön javítani a csúcsokon" - fogalmazott a 25 éves vágtázó, s hozzátette, ha mindkét távon meg tudná védeni olimpiai bajnoki címét, akkor minden bizonnyal élő legendává válna.

0 Tovább

Az m2 közvetíti a vízilabda olimpiai selejtezőt

A Magyar Televízió m2-es csatornája közvetíti a magyar női vízilabda-válogatott mérkőzéseit a Triesztben zajló olimpiai selejtezőtornáról. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfői tájékoztatása szerint kedden 18:40 órától a világbajnoki bronzérmes oroszok elleni találkozót, szerdán 20:00 órától az Európa-bajnok olaszok elleni összecsapást, csütörtökön pedig 18:40 órától a spanyolok elleni csoportmérkőzést tűzik műsorra. A tornáról az első négy helyezett jut ki a londoni olimpiára.

0 Tovább

Már 107 magyar kvóta van Londonra

Az asztaliteniszező Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám selejtezőtornán aratott sikerével, valamint a férfi súlyemelők által az Európa-bajnokságon szerzett egy kvótával már 107 magyar versenyző nevezhető a nyári olimpiára. Zwickl és Pattantyús a Luxembourgban rendezett európai kvalifikációs viadalon vívta ki a londoni szereplés lehetőségét, míg a férfi súlyemelők a múlt heti kontinensviadalon a kvótával még nem rendelkező nemzetek között lettek a negyedikek, ami egy indulási jogot eredményezett a számukra. Azt majd a hazai szövetség dönti el, hogy ki lesz az, aki a brit fővárosban képviselheti a magyar színeket.

Az úszóknál - akárcsak az atlétáknál - speciális a helyzet, amennyiben ebben a két sportágban szintek teljesítése az olimpiai indulás feltétele. Úszásban versenyszámonként legfeljebb két sportolót lehet nevezni a kvalifikációs A szint teljesítése és egyet a B szint elérése esetén, illetve váltóban versenyszámonként és országonként egy staféta indítható. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az összesítésében pillanatnyilag hét fővel kalkulál a B-szintesek közül, de valószínű, hogy ennél többet lehet majd nevezni, már csak azért is, mert pillanatnyilag 27-en vannak.

Hasonló elven alapuló megkötés vonatkozik az atlétákra is, azzal a különbséggel, hogy ott már most lehet tudni, ki milyen számban indul majd. Eltérés továbbá az is, hogy ebben a sportágban három versenyzőt lehet nevezni az A szint teljesítése esetén, míg a B-nél az úszáshoz hasonlóan egyet. A MOB minimálisan három aranyérmet és összesen tíz dobogós helyet vár, illetve 94 olimpiai pont megszerzését tűzte ki célul Londonban.

0 Tovább

Cseh László aranyért megy Londonba

Együttvéve összesen mintegy nyolc hónapot töltött edzőtáborban a kajakos Douchev-Janics Natasa és az úszó Cseh László, akik pénteken közös sajtóbeszélgetés keretében számoltak be arról, hogy hol állnak a felkészülésben, amelynek végcélja a nyári, londoni olimpia. Mindketten azt mondták: aranyérmet szeretnének nyerni a brit fővárosban.

A háromszoros ötkarikás bajnok Douchev-Janics klubja és a szövetség jóvoltából négy hónapot töltött Portugáliában, ahol vele volt családja is. Amint azt elmondta, az edzőtábor a tervek szerint alakult, most is jól mennek a tréningek, de nem érzi azt, amit sokan prognosztizáltak, hogy kislánya szeptemberi születése után fáradhatatlanná vált volna.

"Érdekes módon nem az állóképességemből, hanem inkább a gyorsaságomból veszítettem, ezen még dolgoznom kell a májusi válogatóig - árulta el. - Az edzőim szerint a technikámmal, a mozgásommal nincs gond, de a gyorsaságon még van mit javítani. Szerencsére a szeretteim jól vannak, Milana és a két fogadott gyerekem is rendben van."

 Az EDF Démász-Szeged 29 éves lapátforgatója, aki szülése miatt a tavalyi szezont teljes egészében kihagyta, kérdésre válaszolva elmondta: ha arra kerül a sor, legszívesebben kétszeres olimpiai bajnok társával, Kovács Katalinnal indulna párosban az idény során, de minden attól függ, hogy egyesben hogyan teljesítenek.

"A májusi válogatón egyesben kell jól szerepelni, a csapathajók kijelölése csak ezután történik. Ha valamelyikünk megkaparintja az egyes indulás jogát, a másiknak találnia kell egy másik párt, úgyhogy én is gondolkodok azért alternatív megoldásban" - fogalmazott Douchev-Janics, aki elárulta: szegedi klubtársával, Kárász Annával már kipróbálták magukat együtt, és jól is mentek.

Kajak-kenuban egyelőre nincs biztos londoni induló magyar részről, csak annyi dőlt el, hogy a női kajak szakágnak megvan a maximális hat kvótája. A csapat összetétele a május-júniusi válogatók során alakul majd ki.  A kajakos úgy fogalmazott: először is be akar kerülni a csapatba, s ha ez sikerül, Londonban legalább egy elsőséget szeretne ünnepelni.

Cseh László, a Kőbánya SC 26 éves, háromszoros ötkarikás ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszója elárulta: a májusi, debreceni kontinensviadalon 200 és 400 méter vegyesen, továbbá várhatóan 100 és 200 m pillangón, illetve a 4x100 és 4x200 m-es gyorsváltókban, valamint a 4x100 m-es vegyesváltóban áll majd rajtkőre.

Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz a Michael Phelpsszel kapcsolatos hírhez, mely szerint az amerikai korábbi elhatározását megváltoztatva rajthoz áll Londonban 400 m vegyesen is, Cseh azt mondta: várható volt ez a lépés riválisa részéről.

"Szerintem vissza szeretne vágni Ryan Lochte-nak a sanghaji világbajnokságon elszenvedett vereségért. Engem nem zavar, én is ott leszek, s remélem, hogy amíg ők ellesznek egymással, én odaérhetek az élre" - fogalmazott. Peking háromszoros ezüstérmese a legjobb szeretne lenni az olimpián, azaz aranyat akar nyerni, és szerinte erre 400 m vegyesen van a legjobb esélye.

A Magyar Telekom által szervezett pénteki esemény zárásaként Douchev-Janics és Cseh különböző humoros feladatokban mérte össze erejét, a könnyed vetélkedő - a papírformát igazolva - döntetlennel zárult.

0 Tovább

Hackertámadás érte a londoni olimpia honlapját

Szombaton a legendás Oxford-Cambridge evezős versenyt zavarta meg egy Trenton Oldfield névre hallgató őrült ausztrál, szerdán pedig a londoni olimpia hivatalos honlapját érte előre kidolgozott hackertámadás. Bár Sebastian Coe, a szervezőbizottság elnöke szerint nem lesz gond a nyári olimpiával a brit fővárosban, mégis egyre nagyobb az aggodalom azügyben, hogy a játékokat egyesek saját célokra akarják majd felhasználni. A szerdai hackertámadást a Camsol névre hallgató, a fenntartható olimpiai mozgalomért küzdő szervezet vállalta magára, amelyben a London 2012 honlapra egy olyan cikket helyeztek el, amely szerint a szervezők megszüntették  szponzori megállapodásukat a British Petrol olajtársasággal.

0 Tovább

Egy fityinget sem kapnak a brit olimpiai bajnokok

Bár a britek komoly sikereket remélnek sportolóiktól a 2012-es nyári olimpiai játékokon, most úgy tűnik, hogy mégsem bánnak majd bőkezűen legjobbjaikkal. Erre utal ugyanis a Daily Telegraph szerdai cikke, amely szerint az idei nyári olimpián győztes brit sportolóknak - prémium hiányában - a dicsőséggel és a hírnévvel kell beérniük. "Azon az állásponton vagyunk, hogy a sportolók motivációját az olimpián már nem lehet érdemben befolyásolni pénzügyi jutalommal" - idézte a Brit Olimpiai Bizottság (BOA) egy meg nem nevezett tagját a lap.

A brit elképzelések szerint tehát sportolóik egyetlen font jutalmat sem kapnak majd sikerük után, a sikeresen szereplők a játékok után a szponzori piacon hasznosíthatják a győzelem illetve az éremszerzés által megszerzett hírnevet - amiben az olimpiai bizottság igyekszik segíteni nekik. A Telegraph információi szerint az olimpiai szervezőbizottság - a BOA-tól függetlenül - már korábban 12.000 eurónak (kb 3,5 millió forint) megfelelő összegű pénzjutalmat ajánlott fel a bajnokoknak, akiket a tervek szerint a játékok után bélyegen (melyeket a brit posta ígérete szerint állítólag már egy nappal a győzelem után ki is bocsát róluk) is megörökítenek majd.

A bejelentés azért is lehet furcsa a brit sportolók számára mert korábban több nagy sportnemzet is bejelentette már, hogy busásan megjutalmazza a Londonban sikeresen szereplő sportolóit. Az olaszok 42 millió, míg az orosz kormányzat hozzávetőlegesen 30 millió forintnak megfelelő összeggel jutalmazza londoni aranyérmeseit.

0 Tovább

Három NBA-s sztár a brit olimpiai keretben

Luol Deng, Ben Gordon és Byron Mullens neve is szerepel a brit férfi kosárlabda válogatott bő keretében. Gordon, a Detroit Pistons játékosa már korábban beszélt arról, hogy szeretne bemutatkozni a nemzeti csapatban, míg a Charlotte Bobcats centere, az anyai ágon angol Byron Mullens a múlt hónapban kapta meg az állampolgárságot. Luol Deng (Chicago Bulls), aki első brit játékosként szerepelt az idei All Star-gálán örömmel üdvözölte új válogatottbeli csapattársait.

Chris Finch szövetségi kapitány július elején nevezi meg azt a 12 kosarast, akik szerepelni fognak Londonban. A keretbe visszatért a Besiktasban remeklő Pops Mensah-Bonsu, az egykori NBA-játékos a tavalyi Európa-bajnokságról sérülés miatt maradt le.

0 Tovább

Birgit Fischert szívritmuszavar akadályozza

Az 50 éves kajakos szinte biztos, hogy a későbbi válogatón sem száll majd vízre, így nem lehet ott Londonban. "Nem jó befejezés ez a számomra. - fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján az 50 éves, legendás kajakos, aki most, Duisburgban tért volna vissza a versenyszerű sporthoz, csütörtökön, egy rutinellenőrzés során azonban egészségügyi problémát állapítottak meg nála, így végül visszalépett. A diagnózis után szinte biztos, hogy a későbbi válogatón sem száll majd vízre, így nem lehet ott a londoni olimpián. - Ha két-három orvos is azt mondja, hogy ne versenyezzek, akkor nincs más választásom. Persze szembemehetnék a véleményükkel, de őszintén: annyira nem fontos ez az egész."

A 27-szeres világbajnok, egykori keletnémet kajakos hat és fél éve nem indult versenyen (a 2005-ös zágrábi vb-n szállt vízre utoljára), de a közelmúltban jelezte: megkísérli a londoni csapatba kerülést.

A kétgyermekes családanya először 1980-ban, Moszkvában szerepelt nyári játékokon, négy évvel később, Los Angelesben a keleti blokk bojkottja miatt nem volt ott. Legutóbb 2004-ben, Athénban szállt vízre olimpián úgy, hogy korábban már kétszer is visszatért: az 1988-as szöuli és a 2000-es sydneyi játékok után egyformán három évet pihent. Az újrakezdést követően mindkét alkalommal újabb aranyat, illetve aranyakat szerzett.

0 Tovább

Felépült sérüléséből Jeremy Wariner

A kétszeres egyéni vb-győztes, a pekingi olimpián és a 2009-es  világbajnokságon is második helyezett amerikai futónak tavaly júliusban egy edzésen elszakadt a szalagja az egyik lábujjában. Sérülése miatt nem vehetett részt az augusztus-szeptemberi, tegui világbajnokságon.

"Ott akartam lenni a vb-n, de jó döntés volt, hogy kihagytam. A távlati terveim kerültek akkor előtérbe, ezek pedig arról szóltak, hogy sikeresen visszatérjek és felkészüljek a játékokra" - nyilatkozott egy austini versenyen csapattársaival 4x400-on aratott győzelme után.

Wariner 20 évesen robbant be a világ élvonalába, s rögtön megnyerte az athéni játékok 400 méteres versenyét, majd egészen 2008-ig egyeduralkodója volt a számnak. A pekingi olimpián aztán kikapott honfitársától, LaShawn Merrittől, aki egy évvel később a berlini vb-n is legyőzte őt.
 

0 Tovább

Már nem csak a bikini a jó

A testet jobban elfedő öltözéket is viselhetnek a londoni olimpia alatt a női strandröplabdázók. A Nemzetközi Röplabda Szövetség keddi döntése értelmében a kulturális hagyományok tiszteletben tartása végett a nyári játékok során - a szokásos bikinin túl - megengedett a hosszúujjú felső és a rövidnadrág is. Utóbbinak legalább három centivel a térd fölött kell végződnie. Az új szabály már a májusban és júniusban sorra kerülő kontinentális selejtezőkön életbe lép.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek