Együttvéve összesen mintegy nyolc hónapot töltött edzőtáborban a kajakos Douchev-Janics Natasa és az úszó Cseh László, akik pénteken közös sajtóbeszélgetés keretében számoltak be arról, hogy hol állnak a felkészülésben, amelynek végcélja a nyári, londoni olimpia. Mindketten azt mondták: aranyérmet szeretnének nyerni a brit fővárosban.

A háromszoros ötkarikás bajnok Douchev-Janics klubja és a szövetség jóvoltából négy hónapot töltött Portugáliában, ahol vele volt családja is. Amint azt elmondta, az edzőtábor a tervek szerint alakult, most is jól mennek a tréningek, de nem érzi azt, amit sokan prognosztizáltak, hogy kislánya szeptemberi születése után fáradhatatlanná vált volna.

"Érdekes módon nem az állóképességemből, hanem inkább a gyorsaságomból veszítettem, ezen még dolgoznom kell a májusi válogatóig - árulta el. - Az edzőim szerint a technikámmal, a mozgásommal nincs gond, de a gyorsaságon még van mit javítani. Szerencsére a szeretteim jól vannak, Milana és a két fogadott gyerekem is rendben van."

 Az EDF Démász-Szeged 29 éves lapátforgatója, aki szülése miatt a tavalyi szezont teljes egészében kihagyta, kérdésre válaszolva elmondta: ha arra kerül a sor, legszívesebben kétszeres olimpiai bajnok társával, Kovács Katalinnal indulna párosban az idény során, de minden attól függ, hogy egyesben hogyan teljesítenek.

"A májusi válogatón egyesben kell jól szerepelni, a csapathajók kijelölése csak ezután történik. Ha valamelyikünk megkaparintja az egyes indulás jogát, a másiknak találnia kell egy másik párt, úgyhogy én is gondolkodok azért alternatív megoldásban" - fogalmazott Douchev-Janics, aki elárulta: szegedi klubtársával, Kárász Annával már kipróbálták magukat együtt, és jól is mentek.

Kajak-kenuban egyelőre nincs biztos londoni induló magyar részről, csak annyi dőlt el, hogy a női kajak szakágnak megvan a maximális hat kvótája. A csapat összetétele a május-júniusi válogatók során alakul majd ki.  A kajakos úgy fogalmazott: először is be akar kerülni a csapatba, s ha ez sikerül, Londonban legalább egy elsőséget szeretne ünnepelni.

Cseh László, a Kőbánya SC 26 éves, háromszoros ötkarikás ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszója elárulta: a májusi, debreceni kontinensviadalon 200 és 400 méter vegyesen, továbbá várhatóan 100 és 200 m pillangón, illetve a 4x100 és 4x200 m-es gyorsváltókban, valamint a 4x100 m-es vegyesváltóban áll majd rajtkőre.

Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz a Michael Phelpsszel kapcsolatos hírhez, mely szerint az amerikai korábbi elhatározását megváltoztatva rajthoz áll Londonban 400 m vegyesen is, Cseh azt mondta: várható volt ez a lépés riválisa részéről.

"Szerintem vissza szeretne vágni Ryan Lochte-nak a sanghaji világbajnokságon elszenvedett vereségért. Engem nem zavar, én is ott leszek, s remélem, hogy amíg ők ellesznek egymással, én odaérhetek az élre" - fogalmazott. Peking háromszoros ezüstérmese a legjobb szeretne lenni az olimpián, azaz aranyat akar nyerni, és szerinte erre 400 m vegyesen van a legjobb esélye.

A Magyar Telekom által szervezett pénteki esemény zárásaként Douchev-Janics és Cseh különböző humoros feladatokban mérte össze erejét, a könnyed vetélkedő - a papírformát igazolva - döntetlennel zárult.