Bár a britek komoly sikereket remélnek sportolóiktól a 2012-es nyári olimpiai játékokon, most úgy tűnik, hogy mégsem bánnak majd bőkezűen legjobbjaikkal. Erre utal ugyanis a Daily Telegraph szerdai cikke, amely szerint az idei nyári olimpián győztes brit sportolóknak - prémium hiányában - a dicsőséggel és a hírnévvel kell beérniük. "Azon az állásponton vagyunk, hogy a sportolók motivációját az olimpián már nem lehet érdemben befolyásolni pénzügyi jutalommal" - idézte a Brit Olimpiai Bizottság (BOA) egy meg nem nevezett tagját a lap.

A brit elképzelések szerint tehát sportolóik egyetlen font jutalmat sem kapnak majd sikerük után, a sikeresen szereplők a játékok után a szponzori piacon hasznosíthatják a győzelem illetve az éremszerzés által megszerzett hírnevet - amiben az olimpiai bizottság igyekszik segíteni nekik. A Telegraph információi szerint az olimpiai szervezőbizottság - a BOA-tól függetlenül - már korábban 12.000 eurónak (kb 3,5 millió forint) megfelelő összegű pénzjutalmat ajánlott fel a bajnokoknak, akiket a tervek szerint a játékok után bélyegen (melyeket a brit posta ígérete szerint állítólag már egy nappal a győzelem után ki is bocsát róluk) is megörökítenek majd.

A bejelentés azért is lehet furcsa a brit sportolók számára mert korábban több nagy sportnemzet is bejelentette már, hogy busásan megjutalmazza a Londonban sikeresen szereplő sportolóit. Az olaszok 42 millió, míg az orosz kormányzat hozzávetőlegesen 30 millió forintnak megfelelő összeggel jutalmazza londoni aranyérmeseit.