Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Enyhülne a vasárnapi szigor Londonban

A londoni olimpia és a paralimpia ideje alatt lazítani akarnak a vasárnapra érvényes szigorú kereskedelmi szabályokon. Az idén nyáron sorra kerülő j idején (összeseátékokn nyolc hétvégén) módosítani akarnak a vasárnapra érvényes kereskedelmi szabályokon Nagy-Britanniában - ezt erősítette meg a brit kancellár, George Osborne. A döntés hátterében az áll, hogy szeretnék elérni, hogy a brit gazdaság ezeken az extra napokon is profitálhasson a versenyek rendezéséből. A tervek szerint július 22. és szeptember 9 között a hétköznapi kereskedelmi szabályok lesznek érvényben vasárnapokra is. „Az egész világ nálunk lesz látogatóban Londonban. Úgy véljük, hogy nagy szégyen lenne, ha a legjobb és legizgalmasabb versenyen idején kitennénk a zárva-feliratot” - mondta Osborne.

A terveket még a brit parlamentnek is jóvá kell hagynia, amennyiben pedig ez megtörténik, akkor a most érvényes szabályokkal (maximum hat órás nyitva tartás) ellentétben a nagyobb áruházak is egész nap fogadhatják majd vásárlóikat. A döntés azért is lehet érdekes, mert egyes lobbicsoportok évek óta küzdenek a még 1994-ben hozott korlátozó szabályozások ellen. Az olimpia idejére tett ideiglenes engedmények után pedig a játékok után ennek a harcnak még vélhetően lesz folytatása.

0 Tovább

Május 10-én gyújtják meg az olimpiai lángot

Május 10-én gyújtják meg a görögországi Olümpiában a londoni nyári olimpia lángját. Amint azt a Görög Olimpiai Bizottság hétfőn jelezte: a gazdasági válság ellenére sikerült elegendő szponzort találni a láng egyhetes görögországi útjára, amely negyven várost érint, és közel 2900 kilométeres lesz. Korábban a görög kormány is komoly összegekkel segítette az olimpiai láng utaztatását. A fáklyaváltó első futója az úszó Szpirosz Dzsanniotisz lesz, akinek az édesanyja angol.

Olümpia volt a helyszíne az ókor egyik legfontosabb sportversenyének, amelyet négyévenként augusztusban, az első telihold idején tartották. A játékokat a hagyomány szerint Kr. e. 776-ban rendezték meg először Zeusz tiszteletére, majd 1170 évvel később, 393-ben tiltotta be I. Theodosius római császár, aki a versenyt pogány jellegűnek ítélte. Hagyományosan Olümpiából indul útra az újkori olimpiák lángja, amelyet Héra istennő 2600 éves temploma előtt tizenegy "papnő" korhű jelmezben, a Nap sugaraival, egy fém parabolatükör segítségével gyújt meg.

A fáklya május 17-én érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, majd másnap adják át Angliában a vendéglátóknak. Az olimpiai láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

0 Tovább

Federer olimpiai aranyra vágyik

A svájciak 16-szoros Grand Slam győztes játékosa az utóbbi hónapokban újra kezd formába lendülni. Három tornagyőzelemmel a háta mögött pedig ismét kezdhet újabb kiemelt tornákról vagy akár az olimpiáról is álmodozni. „Történelmi és egyszeri lehetőség lesz az, hogy az olimpiai érmeket majd Wimbledonban adják át. Bízom benne, hogy valóra válhat az aranyéremről szőtt álmom” - nyilatkozta a Miamiban zajló torna helyszínén Federer.  A 30 esztendős svájci játékos Pekingben Stanislas Wawrinkával együtt megnyerte a párosok küzdelmeit, most viszont egyéniben is szeretne győzni. Erre minden esélye meg is van Federernek, hiszen a wimbledoni füves pályás torna az egyik kedvenc helyszíne, ahol korábban hatszor (2003-2007, 2009) is győzni tudott a férfi egyes tornán.

0 Tovább

Állandó stresszben van Manaudou

A franciák olimpiai bajnok úszója, Laure Manaudou az elmúlt héten rendezett országos úszóbajnokságon két számban (100 és 200 hát) is kiharcolta a londoni szereplés lehetőségét. A két évvel ezelőtti szülése után tavaly nyáron visszatérő klasszis azonban mégis aggódik londoni részvétele miatt. Tavaly ugyanis már két doppingellenőrzést is elmulasztott (mivel az ellenőrök nem találták őt a holléti nyilvántartás szerint előzetesen megadott helyen), a harmadik ilyen eset pedig eltiltással fenyegeti.

"Tavaly szeptemberben két tesztet is elmulasztottam. Egyszer egy órát késtem, egy másik alkalommal pedig éppen étteremben voltam az otthonom helyett. Ez azt jelenti, hogy ha még egy alkalmat elrontok, akkor eltilthatnak. Az életem most a folyamatos stresszről szól, nem mulaszthatok el egyetlen percet sem az előzetes menetrendhez képest és nem szabad a nyilvántartás kitöltésénél házszámot sem tévesztenem" - nyilatkozta a Parisien című lapnak az élete harmadik olimpiájára készülő 25 éves úszó.

0 Tovább

Gőzössel is utazik az olimpiai láng

A világ egyik legjobb állapotú gőzmozdonya is részt vesz az olimpiai láng nagy-britanniai útján. Igaz, a 85 éves Scots Guardsman csak "beugró" lesz, ugyanis eredetileg egy másik gőzös, a Flying Scotsman vitte volna a lángot Yorkból Thirskbe június 20-án. A yorki vasúttörténeti múzeum március 16-án jelentette be, hogy a Flying Scotsman, amelyet közadakozásból 2006 óta újítanak fel, nem készül el határidőre. A Repülő Skót az egyik leghíresebb brit gőzös, amely az elmúlt nyolcvan évben több mint négymillió kilométert tett meg, és 1934-ben először lépte át az óránkénti 160 kilométeres sebességet. A Flying Scotsmant váltó Scots Guardsman arról híres, hogy főszereplője volt a korai brit dokumentumfilmezés egyik legjobb alkotásának, az Éjszakai postának.

Az olimpiai láng történetének nem a Scots Guardsman lesz az első mechanikus szállítója. A második londoni játékok előtt, 1948-ban a láng hajón tette meg az utat a La Manche-csatornán, majd később utazott evezős csónakban, bennszülött kenuban és kínai sárkányhajón is. A Görögországban gyújtott tüzet először 1952-ben vitték repülőgépen, de nem utoljára, később egy Concorde is szállította Európa és az Egyesült Államok között. A láng utazott lóháton és tevén is, 2000-ben pedig búvárok úsztatták meg a Nagy-Korallzátonynál.

A montreali olimpia előtt, 1976-ban a lángot rádióhullámmá "alakították", majd a jelet egy műhold segítségével Kanadába továbbították, ahol az működésbe hozott egy lézert, amely ismét meggyújtotta lángot. A 2014-es, Szocsiban sorra kerülő téli játékok szervezői még merészebb terveket szövögetnek: Alekszandr Zsukov miniszterelnök-helyettes tavaly nyáron bejelentette, azt tervezik, hogy a fáklyát az űrbe is eljuttatják.

0 Tovább

Bernard nem védhet címet Londonban

Alain Bernard, a 100 méteres gyorsúszás olimpiai bajnoka nem védheti meg címét Londonban, miután a francia bajnokságon csak az ötödik helyen csapott célba. A 28 éves versenyzőnek az első két hely valamelyikét kellett volna megszereznie a csütörtöki fináléban, 48.92 mp-es idejével azonban messze elmaradt a győztes Yannick Agneltől (48.02 mp) és a második Fabien Gilot-tól (48.38 mp) is. Bernard ugyanakkor valószínűleg helyet kap majd a 4x100 méteres francia gyorsváltóban a londoni játékokon. A stafétával négy éve ezüstérmet szerzett Pekingben.

0 Tovább

Ilyen lesz a brit sportolók ruhája

Csütörtökön hivatalosan is bemutatták a brit csapat hivatalos sportruházatát, amelyet a legjobb hazai sportolók viselhetnek majd az idei olimpián és paralimpián. Az ismert brit tervező, Stella McCartney által megálmodott kollekciót az Adidas "ültette át" a gyakorlatba. A londoni bemutatón harminc éremesélyes brit sportoló mutatta be a ruházat különböző elemeit, köztük szerepet kapott a hármasugrás klasszisa, Phillips Idowu és a hétpróba világbajnoka, Jessica Ennis is. A sportolók ruházatának színösszeállítását a nemzeti zászló színei (kék, fehér, piros) ihlették meg.

"Amikor az ember egy ilyen kaliberű megbízatást elvállal, akkor keresi a motivációs pontokat. Alapvető elképzelés volt a nemzeti színek használata, ettől nem akartunk eltérni. Azt szerettük volna elérni, hogy a sportolóink igazi csapatként szerepelhessenek a játékokon és büszkék legyenek az általunk megálmodott identitásra" - nyilatkozta a 40 éves tervező, a Beatles együttes legendás tagjának, Paul McCartney-nek a lánya. "Mindenki bennünket fog nézni és mindenki a hazai sportolókat akarja legyőzni. Fontos, hogy jó megjelenésünk legyen, amely adott esetben akár pszichés előnyt is jelenthet" - nyilatkozta a bemutatón a ruházattal maximálisan elégedett Idowu.

A brit sportolók 26 olimpiai és 20 paralimpiai sportágban készülnek a játékokra, a most bemutatott kollekcióval pedig a tervek szerint 900 sportolót látnak majd el. A gyártó cégre komoly feladat vár tavasszal, hiszen összesen 175.000 különböző ruhadarab és kiegészítő legyártására lesz szükség. A kollekció érdekessége, hogy összesen 590 (!) különböző elemből áll.

0 Tovább

Nyolcadik olimpiájára készül a francia szupernagyi

A francia kerékpársport nagyasszonya, Jeannie Longo Londonban, nyolcadik olimpiáján is ott lehet.
Egy nagy lépéssel közelebb került álma megvalósulásához, a nyolcadik olimpiai szerepléshez Jeannie Longo. Az atlantai olimpián győztes francia kerékpárost ugyanis a hazája szövetsége jelölte abba a nyolc fős keretbe, amelyből a londoni olimpiára utazók végleges névsorát jelölik majd ki. A végső jelölésről majd július 5-én döntenek a franciák, Longo azonban bízik benne, hogy 53 éves kora ellenére is ott lehet karrierje nyolcadik ötkarikás versenyén.

A franciák nagyasszonya az utóbbi hónapokban inkább negatív hírekkel került a figyelem középpontjába, férjét és edzőjét, Patrice Ciprellit ugyanis letartóztatták tiltott anyagok birtoklása miatt. A vizsgálatok során Longoék Grenoble-ban található házát is átvizsgálták. Az eljárás során Jennie Longot is doppingolással vádolták meg, de a 13-szoros országúti világbajnok tisztázta magát és gőzerővel készül a londoni olimpiára.

0 Tovább

Michelle Obama vezeti az amerikai küldöttséget

A londoni olimpia július 27-ei megnyitóján számos közismert politikai személy is jelen lesz a brit fővárosban, Közéjük tartozik majd az Egyesült Államok elnökének, Barack Obamának felesége is. Michelle Obama személyes jelenlétével szeretné tovább népszerűsíteni a sportot az amerikai fiatalok körében, ezért döntött az angliai utazás mellett. Nem mellesleg egy szép hagyományt is folytatnak ezzel, hiszen az amerikai First Ladyk több alkalommal is jelen voltak már olimpiai megnyitókon.

Hillary Clinton az 1994-es lillehammeri, Laura Bush pedig a 2006-os torinói olimpia megnyitóján volt jelen. Michele Obama a tervek szerint majd a brit miniszterelnök feleségével, Samantha Cameronnal együtt nézi a versenyeket. A sport jó apropót jelent a brit-amerikai kapcsolatok elmélyítésére, amelyhez az elnök, Barack Obama is hozzájárul, aki ugyan Londonban nem lesz jelen, de a napokban meghívta David Cameron brit miniszterelnököt egy kosárlabda mérkőzésre.

0 Tovább

Az evezős Simon Bélát megműtötték

Orvosi beavatkozáson esett át Simon Béla, a kormányos nélküli kettesek közt Juhász Adriánnal tavaly londoni olimpiai kvótát szerző magyar evezős. A Szolnoki Főiskola-Tisza Evezős Egylet sportolójának a térdét műtötték, így megszakította tavaszi alapozó edzéseit, néhány hét kényszerpihenőre szorul. A versenyző a belgrádi világkupára már tervez.

Simon Béla a február végi ergométeres országos bajnokságon ezüstéremmel zárt; a beavatkozásra edzőtábori felkészülését megszakítva hétfőn, a horvátországi, sibeniki edzőtábor után került sor. „Három helyen volt többlet a térdemben, ami folyamatos gyulladást eredményezve, az alvásban is sokszor zavart okozott. Hosszú ideje futni sem tudtam, szerencsére az evezés nem terhelte úgy, hogy azt is mellőzni kelljen. A fájdalom hátráltatott a felkészülésben, ami remélhetőleg most már zavartalan lesz. Két kis bemetszés van a térdemen, egy forgópengés műszerrel vágott ki Berkes doktor a Kelen Kórházban zsírcsomókat. Évek óta küszködöm a térdfájással, 11 féle gyógyszert szedtem rá és számtalan orvosnál jártam eddig, de úgy látszik, kvalifikációt kellett szerezni ahhoz, hogy eljuthassak olyan orvoshoz, aki végső megoldást talál" - nyilatkozta Simon Béla.

"Várhatóan két hétig nem igen használhatom a bal lábam, de attól a többi izmot mozgásban kell tartani, úgyhogy minél előbb lemegyek a klubba és emelem a vasakat. Felsőtestre súlyzózhatok, ezzel is segítve, hogy a kimaradt időszakban formában tartsam magam, természetesen az edzőm, Molnár Dezső felügyelete mellett. Addig a társam, Juhász Adrián végzi helyettem is a feladatokat, így a közös munkában övé most a nagyobb teher. Remélhetőleg az olimpián 200%-os leszek és csak egy rossz emlék lesz ez az időszak. Most folytatnám az utánpótlás-válogatott edzőtáborában a felkészülést, de helyette kényszerleállás van. Remélem, három hét múlva ismét teljes erővel rójuk a kilométereket a vízen és készülünk az első világkupára, ami Belgrádban lesz május elején” - foglalta össze a kvótaszerző sportoló.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek