Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nagyratörő londoni tervek

„Anglia válasza az Eiffel-toronyra” – így mutatta be Boris Johnson polgármester a 2012-es londoni olimpia egyik leendő ékkövét, a 118 méter magasra tervezett ArcelorMittal Orbit névre hallgató létesítményt. Az indiai Anish Kapoor által tervezett, egy ufóval harcoló fémpolipot imitáló ultramodern (sokak által eléggé jellegtelennek tűnő) monstrum 19,1 millió fontból, közel 6 milliárd forintból épül majd fel. A két év múlva sorra kerülő olimpia egyik legnagyobb turista látványosságának számító építmény finanszírozásának nagy részét az indiai acélipari óriás, a névadó ArcelorMittal nevű cég adja 16 millió (!) fonttal, a többit pedig a Londoni Fejlesztési Hivatal adja bele a projektbe.

 
Az acél építményt egyelőre meglehetősen szkeptikusan fogadta az angol közvélemény, igaz hasonló volt a helyzet egy évtizeddel ezelőtt, amikor mára a város egyik legismertebb jelképévé váló, a Temze partjára épülő London Eye (a 135 méter magas óriáskerék) ellen is szinte össznépi tiltakozás volt Angliában.
0 Tovább

Népes brit csapat Londonban

Minden idők egyik legnépesebb brit küldöttsége vehet részt a 2012-es londoni olimpián. A Brit Olimpiai Szövetség (BOA) szerdai tájékoztatás alapján a házigazda nemzet legalább 500 fővel képviselteti magát a következő nyári olimpián. Bár ez a szám nem éri el az előzetes (optimista) becslések alapján várt 550 fős csapatot, így is az olimpiák történetének második legnépesebb brit csapata szerepelhet majd 2012 nyarán. A pekingi olimpián 311 sportolóval felálló brit küldöttség az éremtáblázat negyedik helyén zárt (47 érem, közte 19 aranyérem).

A briteknél a gazdasági válság hatására pesszimista előrejelzések is napvilágot láttak tavaly, amely alapján egyes sportágakban még úgy sem akartak sportolókat indítani, hogy erre rendezőként lehetőségük lett volna. A 350 fős „mini” küldöttségről szóló rémálmok elmúltak, szinte biztosnak tűnik, hogy a rendező ország kitesz majd magáért minden sportágban. A britek az 1908-as (szintén hazai rendezésű) olimpián indítottak csupán a most tervezettnél nagyobb csapatot, akkor 676 sportolójuk szerepelt az ötkarikás játékokon. A 2012-es londoni olimpia versenyzői létszáma azért is lehet Pekinghez képest ennyire magas, mert olyan sportágakban – például kézilabdában vagy vízilabdában – is lesz a rendező jogán hazai versenyző, amelyekben korábban (a kvalifikációs rendszer miatt) nem lehetett.
0 Tovább

Kivetítők Londonban

Jó hír a magyar szurkolók és az Angliában élők számára, hogy a londoni olimpia idején is lesz lehetőség a közös sportesemény nézésre. A londoni olimpia szervezői ugyanis hétfőn bejelentették, hogy a brit főváros négy forgalmas terén felállított óriás kivetítőkön lehet majd nézni az olimpia 16 napjának eseményeit. Boris Johnson, a város polgármesterének elmondása szerint Londonban négy helyen, a Hyde parkban, a Victoria parkban, a Jubilee Gardensnél és a Potters Fielden lesz majd olyan kivetítő, ahol az eseményeket azok is élvezhetik, aki adott esetben nem jutnak be egy-egy érdekesebb eseményre. A londoniak a woodstocki fesztivál megidézését és békés, az olimpia szellemiségének megfelelő közös szurkolást várnak a kezdeményezéstől és bíznak benne, hogy a 2012 július 27-e és augusztus 12-e között sorra kerülő esemény azért nem bolygatja fel az amúgy is világvárosnak számító London megszokott hétköznapi „nyugalmát”.

0 Tovább

Nem tart ki Londonig

Azt mondják, hogy egy hazai rendezésű olimpia minden sportoló számára egyedi lehetőség az életben. Erről mondott le a napokban a britek olimpiai bajnok (2008-csapat sprint) kerekese, a 36 esztendő Jamie Staff, aki mindössze két évvel a londoni olimpia előtt bejelentette visszavonulását. A 27 éve (!) versenyszerűen kerékpározó brit sportember eredetileg BMX-esként kezdte pályafutását, két olimpiai szereplése előtt sem volt sikertelen két keréken, hiszen 1996-ban BMX világbajnoki címet szerzett. A 2002 óta pályakerékpáros Staff döntését vasárnap hozta nyilvánosságra saját honlapján. Elhatározásában nagy szerepe lehetett annak is, hogy januárban összeszedett hátsérülése miatt kénytelen volt kihagyni a napokban véget ért koppenhágai pályakerékpáros világbajnokságot.

0 Tovább

Londoni jegyek

A következő olimpiát két év múlva Londonban rendezik. Mivel nyári olimpiáról van szó, ráadásul a brit főváros jóval közelebb fekszik hozzánk, így várhatóan sokkal több magyar szurkoló utazik majd ki az eseményekre 2010 nyarán. A londoni szervezőbizottság külön hírlevélben igyekszik tájékoztatni az érdeklődőket az esetleges jegyvásárlási lehetőségekről. A hírlevélre az ALÁBBI  linken lehet feliratkozni.

 

 

A londoni jegyek értékesítését ugyan csak 2011-ben kezdik el, de már most érdemes keresni az információkat, hogy le ne maradjunk a számunkra legérdekesebb eseményekről. A jegyértékesítési stratégiák várhatóan most sem változnak majd a korábbi nyári olimpiák rendszeréhez képest, így lesz a szokásos egycsatornás (vélhetően Pegazus Tours-os) magyarországi értékesítés mellett majd az Internet kínálhatja a másik olyan lehetőséget a magyar szurkolóknak, hogy belépőhöz jussanak.

 

0 Tovább

Whitaker mehet az olimpiára?

A Brit Olimpiai Bizottság eltörölte Michael Whitaker díjugrató ötkarikás játékokra vonatkozó eltiltását, így elképzelhető, hogy a sportoló két év múlva Londonban mégis rajthoz állhat. A szervezet szabályai szerint olyan versenyző nem vehet részt olimpián, aki valaha megbukott doppingvizsgálaton, ugyanakkor a szerdai közlemény szerint Whitaker fellebbezése nyomán jelentős enyhítő körülmények vetődtek fel. Az 50 éves sportoló Tackeray nevű lovának szervezetében a szintetikus hormonként nyilvántartott altrenogeszt nyomaira bukkantak egy tavaly májusi, franciaországi versenyt követő ellenőrzésen, ezért júniusban pénzbüntetést kapott és négy hónapra eltiltották.

A háromszoros Európa-bajnok, 1984-ben csapatban olimpiai ezüstérmes Whitaker ügye különösen a kitűnő sprinter Dwain Chambers ügyének tükrében számít érdekesnek. A doppingvétség miatti eltiltása után 2005-ben visszatérő 31 éves sprinter ugyanis hiába futotta meg Peking előtt az olimpiai kiküldetéshez elegendő szintidőt, a Brit Olimpiai Bizottság a fenti elvek mentén hosszas pereskedés után sem engedte őt elindulni a 2008-as olimpián. Chambers nem adta fel a küzdelmet, a közelmúltban a dohai fedett pályás atlétikai világbajnokságon győzött a 60 méteres síkfutásban és bízik benne, hogy Londonban, a hazai rendezésű olimpián mégis szerepelhet. Mint tudjuk, hazai pályán minden nemzet szeretne eredményesen szerepelni, így (ha addig nem akad nála jobb sprinter), akár az ő esetében is találhatnak majd egy kiskaput az angol illetékesek. A precedens mindenesetre a Whitaker-üggyel már megvan hozzá, ami –mint tudjuk- az angolszász jogrendszerben sok mindenre elég lehet…
0 Tovább

Leisel Jones visszatér

Egy év kihagyást követően az ausztrálok klasszis mellúszója, Leisel Jones úgy döntött, hogy mégis nekivág az újabb olimpiai ciklusnak és szeretne részt venni a londoni olimpián. A még mindig csak 24 esztendős versenyző a tavalyi évben feltöltődött és úgy érzi, hogy lehet esélye arra, hogy három év múlva immáron negyedszer is tagja lehessen az ausztrál olimpiai csapatnak. „Eldöntöttem, hogy teljes emberként tovább csinálom az úszást, nem akarok félgőzzel benne maradni a sportágban. Én lehetek az első ausztrál úszó, aki négy olimpián indul el, ami különleges dolog lenne a számomra. Fizikálisan abszolút rendben vagyok, így csak a koncentrációmat kell ismét elővennem.” – nyilatkozta a tavalyi római világbajnokságot kihagyó úszó. Jones eddig nyolc éremmel (három arany-, négy ezüst- és egy bronzérem) rendelkezik az olimpiákról.

 
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek