Az 50 éves kajakos szinte biztos, hogy a későbbi válogatón sem száll majd vízre, így nem lehet ott Londonban. "Nem jó befejezés ez a számomra. - fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján az 50 éves, legendás kajakos, aki most, Duisburgban tért volna vissza a versenyszerű sporthoz, csütörtökön, egy rutinellenőrzés során azonban egészségügyi problémát állapítottak meg nála, így végül visszalépett. A diagnózis után szinte biztos, hogy a későbbi válogatón sem száll majd vízre, így nem lehet ott a londoni olimpián. - Ha két-három orvos is azt mondja, hogy ne versenyezzek, akkor nincs más választásom. Persze szembemehetnék a véleményükkel, de őszintén: annyira nem fontos ez az egész."

A 27-szeres világbajnok, egykori keletnémet kajakos hat és fél éve nem indult versenyen (a 2005-ös zágrábi vb-n szállt vízre utoljára), de a közelmúltban jelezte: megkísérli a londoni csapatba kerülést.

A kétgyermekes családanya először 1980-ban, Moszkvában szerepelt nyári játékokon, négy évvel később, Los Angelesben a keleti blokk bojkottja miatt nem volt ott. Legutóbb 2004-ben, Athénban szállt vízre olimpián úgy, hogy korábban már kétszer is visszatért: az 1988-as szöuli és a 2000-es sydneyi játékok után egyformán három évet pihent. Az újrakezdést követően mindkét alkalommal újabb aranyat, illetve aranyakat szerzett.