Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Beckham is viszi a lángot

David Beckham sztárlabdarúgó is tagja annak a bizottságnak, amely pénteken Athénból Nagy-Britanniába viszi a londoni olimpia lángját. A Los Angeles Galaxy angol középpályása többek között Anna brit királyi hercegnővel, Sebastian Coe-val, a szervezőbizottság (LOCOG) elnökével, Boris Johnson főpolgármesterrel, valamint Hugh Robertson sport és olimpiai ügyekért felelős miniszterrel csütörtökön a görög fővárosban veszi át az egy hete, Olümpiában meggyújtott lángot, amely pénteken érkezik majd meg a szigetországba, Cornwallba.

Beckham "nagykövetként" tagja volt a kandidálást 2005-ben sikerre vivő bizottságnak. A láng egyhetes, csaknem 2900 kilométeres görögországi útja során negyven várost érint, 490-en veszik kézbe, és csütörtökön érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, ahol átadják a rendezőknek.
A szervezők múlt heti bejelentése szerint a szigetországban az első fáklyavivő Nagy-Britannia legsikeresebb olimpiai vitorlásversenyzője, a háromszoros aranyérmes Ben Ainslie lesz. A váltó szombaton indul Land's Endből, amely Anglia legdélnyugatibb pontja. Összesen 8000-en futnak majd a lánggal, amely 8000 mérföldnyi (12 875 km) utat tesz meg 70 nap alatt. Brit körútja után a láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

0 Tovább

Megvannak az első világrekordok az új Olimpiai Stadionban

Alig két és fél hónappal a londoni olimpia előtt megszületett az első világrekord a játékokra épült új Olimpiai Stadionban. A csúcs a brit kerekes székes világbajnok Hannah Cockroft nevéhez fűződik, aki az egyik paralimpiai tesztversenyen 18,56 másodperc alatt teljesítette a 100 méteres távot. Pedig a versenyző napja nem indult jól, ám a sors kárpótolta őt. „Szörnyű reggelünk volt, de így utólag megérte. Az a busz, amelynek a stadionba kellett volna bennünket vinnie, karambolozott, így taxikat kellett rendelni, hogy elvigyenek minket a stadionba, amelyeket viszont a külföldi versenyzőknek adtak oda. A nekünk kirendelt kocsi aztán beszorult a londoni dugóba, így két órára volt szükségünk, hogy elérjünk a stadionig. Lekéstük a bemelegítést, így csak annyi időm maradt a futam előtt, hogy beüljek a kerekesszékembe és kis túlzással már indulnom is kellett” - lelkesedett Cockroft, aki futamában ugyan csak harmadik lett, de mivel a londoni szervezők vegyes futamokat (több sérültségi kategória versenyzőit indították együtt) rendeztek, így is érvényes világcsúcsot érhetett el.

Nem sokkal később az ír Michael McKillopp az első férfi rekordot is elérte, aki az 1500 méteres versenyen 3:59,54-el győzött, így közel 15 másodpercet tudott javítani a korábban is általa tartott legjobb eredményen. A nap folyamán még további két brit atléta is megdöntötte a világrekordot, Paul Blake 1500-on, míg Richard Whitehead 200-on írta át kategóriája korábbi legjobb eredményét. A londoni Olimpiai Stadiont szombaton nyitották meg hivatalosan, ahol nem csak az olimpia, de az augusztus 29. és szeptember 9. között sorra kerülő paralimpia atlétikai versenyeit is megrendezik.

0 Tovább

Ismét meggyújtották az olimpia lángot

Csütörtkön délelőtt meggyújtották a londoni nyári olimpia lángját a görögországi Olümpiában. A fáklyát Héra istennő 2600 éves temploma előtt egy "papnő" korhű jelmezben, a Nap sugaraival, egy fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel. A fáklyaváltó első futója az úszó Szpirosz Dzsanniotisz lesz, akinek az édesanyja angol. A láng egyhetes, közel 2900 kilométeres görögországi útja során negyven várost érint, 490-en veszik kézbe, és jövő csütörtökön érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, majd másnap adják át Angliában a vendéglátóknak. Brit körútja után az olimpiai láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

Olümpia volt a helyszíne az ókor egyik legfontosabb sportversenyének, amelyet négyévenként augusztusban, az első telihold idején tartották. A játékokat a hagyomány szerint Kr. e. 776-ban rendezték meg először Zeusz tiszteletére, majd 1170 évvel később, 393-ben tiltotta be I. Theodosius római császár, aki a versenyt pogány jellegűnek ítélte. London az első város, amely - 1908 és 1948 után - harmadszor rendezhet olimpiát.

0 Tovább

A japán úszók nem mennek magaslatra

A norvég mellúszó világbajnok Alexander Dale Oen tragikus halála után komoly sportszakmai döntést hozott a japán úszó szövetség. A távol-keleti ország sportolói ugyanis a londoni olimpia előtt lemondanak a magaslati edzőtáborozásról. „A jelenlegi körülmények között nem küldhetjük magaslatra a sportolóinkat. Ha ott lennének, biztosan mindenkiben lenne rossz érzés” - nyilatkozta a szövetség egyik vezetője, Kodzsi Ueno.

A japán úszók közül főleg az éremesélyesek - így világbajnokunk, Gyurta Dániel közvetlen ellenfelének számító négyszeres olimpiai bajnok Kitadzsima Koszuke is - utaztak volna magaslatra a játékok előtt. A szövetség döntésében szerepet játszott az, hogy az egyelőre ismeretlen okból elhunyt 26 éves Dale Oen az egyesült államokbeli Flagstaffban, éppen magaslati edzőtáborozás közben lett rosszul.

0 Tovább

Nehéz a csoport: szerb-magyar is lesz az olimpián

Szombaton elkészítették a londoni vízilabda torna sorsolását. A legutóbbi három olimpiát megnyerő magyar férfi vízilabda-válogatott egy csoportba került a nagy rivális szerb csapattal és a januári Eb-n döntőt játszó Montenegróval is, így nem mondhatjuk, hogy szerencsések lennénk. Vagy mégis?

Ha jobban belegondolunk, a nehéz csoportkör akár egy könnyed negyeddöntőt is eredményezhet. Feltéve persze, ha a csoportban jól szereplünk és sikerül az első helyet elcsípni. A magyar tréner, Kovács István vezette románok illetve az ebben a sportágban harmatgyenge (igaz az olimpiai játékok hajnalán még több bajnoki címet is nyerő) britek ellen kötelező nyernie Kemény Déneséknek, a másik három találkozó ugyanakkor felettébb élesnek ígérkezik. A két déli ország mellett a 2008-as pekingi torna döntőjének visszavágóját is lerendezhetjük már a csoportkörben (reméljük tényleg nem lesz visszavágás) az amerikai csapat ellen.

A másik ágon elméletileg az olasz-spanyol-horvát hármas kiemelkedik a többiek közül és vélhetően elviszi majd a csoport első három helyét, így a negyedikként továbbjutó (nagy eséllyel a görögök) ellen az B-csoportot megnyerő csapat könnyebb negyeddöntőre számíthat - hasonlóra, mint amit a magyar női vízilabda válogatott elért a közelmúltban véget ért olimpiai selejtezőn.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya amúgy a brit fővárosban, a helyszínen követte nyomon a  sorsolást, majd a válogatott honlapjának is nyilatkozott: "Ha szárazan a tényeket nézzük, akkor az elmúlt három év eredményeit figyelembe véve csak a görög-angol párosból kaptuk a könnyebbet, tehát összességében a sorsolás révén inkább az erősebb csapatok jutottak nekünk. De miután ez az olimpia újra olyan, mint Sydney, azaz negyeddöntőt az első négy játszik a csoportból, én úgy gondolom, hogy ebből a szempontból nem okvetlenül előnytelen, hogyha a csoport erős, mert az esetleg egy verhetőbb ellenfelet hozhat a nyolc között. A csoportellenfeleink közül az angolokkal egyszer játszunk, mindenki mással kétszer az olimpia előtt"

A 2012-es londoni olimpia két vízilabda csoportja a férfiaknál:
A csoport: Olaszország, Kazahsztán, Spanyolország, Ausztrália, Horvátország, Görögország
B csoport: Egyesült Államok, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Románia, Nagy-Britannia

0 Tovább

A Korisánszky-testvérek nyerték a C2-es pótválogatót

A Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter duó nyerte a kenu párosok 1000 m-es küzdelmének döntőjét szombaton a Szeged melletti Maty-éri pályán, így ebben a számban ők szállhatnak majd vízre a május 16-17-én sorra kerülő, poznani olimpiai pótkvalifikációs regattán. A csepeli színekben versenyző testvérpár magabiztosan utasította maga mögé riválisait. A második helyen a Németh Szabolcs, Vasbányai Henrik, a harmadikon pedig a Varga Dávid, Kozmann György páros végzett.

"A mai teljesítményüket látva nagyon bízom abban, hogy Korisánszkyék győzni tudnak majd Poznanban. A kilences pályán mentek a fináléban, ráadásul erős balos szembeszélben, így egyáltalán nem voltak számukra ideálisak körülmények, ennek ellenére tisztán nyertek" - értékelt az MTI-nek Storcz Botond szövetségi kapitány.

Magyarország eddig a maximális hat női kajakos, valamint hét férfi kajakos és egy kenus kvótával rendelkezik a londoni ötkarikás játékokra, a fennmaradó egy férfi kajakos, illetve három kenus indulási jog megszerzésére a lengyelországi viadalon nyílik lehetőség. Poznanban ebben a számban csak az első hely ér majd kvótát. Storcz korábban elmondta: a mostani győzelem nem jelenti azt, hogy az adott hajó - sikeres kvalifikáció esetén - már olimpiai induló is, ehhez újabb válogatót kell majd nyerni.

0 Tovább

Nagy Péter lesz az egyetlen súlyemelőnk Londonban

Nagy Pétert jelölte londoni olimpiai indulónak a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöksége péntek esti ülésén. Dobos Imre MSSZ-elnök az MTI-t tájékoztatva elmondta, hogy a testület - Bökfi János szövetségi kapitány és az edzőbizottság javaslata alapján - egyhangúlag döntött a szegediek ólomsúlyú versenyzője mellett. "Az első helyen jelöltük Nagy Petit, vagyis ha semmi se jön közbe, sem betegség, sem sérülés, sem más, ő megy Londonba, bár képben marad és tovább készül Baranyai Jani és Gyurkovics Feri is" - mondta az elnök.

Nagy tavaly megnyerte az Universiadét és a londoni előolimpián is első lett súlycsoportjában, a plusz 105 kilósok között. A franciaországi világbajnokságon összetettben nyolcadikként zárt, az idei, áprilisi, törökországi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon pedig úgy lett összprodukciójával hetedik, hogy szakításban bronzérmet érdemelt ki. A magyar férficsapat az antalyai kontinensviadalon harcolta ki az egyetlen ötkarikás kvótát érő negyedik helyet a nemzetek rangsorában. A női válogatott ugyanakkor nem szerzett részvételi jogot a londoni játékokra, így egyetlen férfiversenyző képviseli a magyar súlyemelést a nyári olimpián.

0 Tovább

Szülni fog, így nem mehet az olimpiára

Örömteli, de egyben szomorú híreket kaptak a brit női labdarúgó válogatott vezetői. A hazai rendezésű olimpia közeledtével ugyanis egyik legjobbjuk, a csapatkapitány Faye White terhes lett, így nem lehet ott a nyári játékokon. A 34 esztendős játékos elmondása szerint nagyon sajnálja, hogy ki kell hagynia az olimpiát és egyben azt is valószínűsíti, hogy többé nem fog pályára lépni az angol válogatott színeiben.

"Októberre várom az első gyermekemet. Már beszéltem az edzővel, Hope Powell-el, akinek elmondtam, hogy ne számítson rám" - mondta az Arsenal védője, aki 90 válogatottbeli fellépésével a kilencedik az angol rangsorban. White 1997-ben mutatkozott be a nemzetközi porondon, a csapattal együtt pedig négy nagy tornán, két Európa-bajnokságon és két világbajnokságon szerepelt. Az éppen térdsérülése után lábadozó White egyelőre nem tudja, hogy a szülés után folytatja-e nemzetközi karrierjét, de nagy az esélye annak, hogy többet nem látjuk őt a pályán szerepelni.

0 Tovább

Rókák bandáztak éjszakánként a sportlövő versenyek helyszínén

Különleges helyzettel lesznek kénytelenek szembesülni a londoni olimpia sportlövő versenyének helyszínén az angolok. Nem várt veszéllyel kell szembenéznie a londoni olimpia szervezőinek. A múlt héten a brit fővárosban rendezett sportlövő Világkupa verseny során (az olimpiára épült létesítmény területén) éjszakánként rókák tettek látogatást. A BBC jelentése szerint a verseny igazgatója, Peter Underhill állítása szerint a városba tévedt rókák csak területük megvédésére indították esti akcióikat.

"Már itt voltak a rókák, mielőtt a létesítmény felépült volna. Most éjszakánként bejönnek a területre és ami eléjük kerül, azt szétrágják" - mondta Underhill. Az egykori katonai területen kialakított olimpiai helyszínen a világ legjobb sportlövői sem zavarták a rókákat, akik a televíziós kábelektől kezdve az összes lehetséges hozzáférhető eszközt megrágták. Bár a területen a verseny ideje alatt is rengeteg lőfegyver volt, nem kellett tartaniuk attól, hogy ezek veszélyesek lehetnek rájuk. A londoni olimpia után a sportlövők központját a tervek szerint elbontják, így a rókák augusztus végére visszakaphatják "otthonukat".

0 Tovább

Caster Semenya kijutott Londonba

A 800 méteres női síkfutás 2009-es világbajnoka, a dél-afrikai Caster Semenya ott lesz a londoni olimpián, miután pénteken egy pretoriai versenyen "A" szintet futott. Semenya 2009-ben Berlinben lett világbajnok, de azt követően sokáig nem versenyezhetett, mivel férfias külseje miatt a nemzetközi szövetség nemvizsgálatra kötelezte. Végül 2010. július 6-án  visszakapta versenyzői engedélyét. A tavalyi tegui világbajnokságon ezüstérmet nyert.

A Dél-Afrikai Atlétikai Szövetség szabályainak értelmében sportolóiknak kétszer kell megfutniuk az ötkarikás induláshoz szükséges szintidőt, egy hazai és egy nemzetközi viadalon. Utóbbit Semenya már tavaly Teguban teljesítette, majd pénteken Pretoriában 1:59.60 mp-es eredményével kvalifikálta magát Londonba. "Nagy súly került le a vállamról. Csak saját magammal versenyeztem, és ez rendben volt, nagyon élvezem, hogy elértem a szükséges időt" - nyilakozta a 21 éves futónő.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek