Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kell a jó kabala Londonnak

Hosszas tervező munka és együtt gondolkozás után a londoni olimpia szervezőbizottsága május 19-én szerdán este jelenti be, hogy milyen kabalafigurája lesz a 2012 augusztusában sorra kerülő nyári olimpiának. Millióan várják kíváncsian az új figurát, amely a sportesemények mellett fontos szerepet tölthet majd be az olimpia ideje alatt. Mivel tudjuk, hogy az olimpia nem csak sportesemény (sőt ma már talán nem is elsősorban az), a leendő üzlet és a következő évek bevételei szempontjából sem mindegy, hogy milyen dizájnt találtak ki az angolok.

Annak idején éppen Anglia volt az első, amely kabalafigurával népszerűsített egy sporteseményt, az 1966-os labdarúgó világbajnokság World Cup Willie-je (ld. kép) később divatot teremtett, hiszen innentől kezdve minden foci vb, majd pedig valamennyi olimpia rendelkezett valamilyen kabalafigurával. Az utóbbi időben (az üzlet az üzlet felkiáltással) már nem is volt elég általában egy kabala, a kínálat növelése, diverzifikálása érdekében több figurát is kitaláltak a tervezők. A férfi-női párosok (pl. 1994- Lillehammer Kristin és Hakoon, 2004-Athén – Athina és Phevos, 2006- Torinó – Neve és Gliz) után Peking ebből a szempontból is rekordot döntött, ahol már öt kabala figura hirdette a játékok nagyszerűségét és kellette magát színpompás formában az ajándéküzletek kirakataiban.
 
A kabalák persze minden olimpia esetében megosztják a közvéleményt és garantálható, hogy London esetében sem lesz ez másképp. A briteknél már az olimpiai logó félresikerült kiválasztása is kiverte korábban a biztosítékot, így az általában konzervatív elveket valló szigetországi közvélemény számára várhatóan nehéz lesz konszenzusos, mindenki számára elfogadható és az olimpiai értékeket is frappánsan kifejező kabalát találni. Jó és rossz példák persze akadnak bőven a közelmúltból, a tavalyi atlétikai világbajnokság kabalaállata, Berlino például igazi telitalálatnak bizonyult, de vajon alig három hónappal a vancouveri olimpia után van-e valaki, aki fejből fel tudná sorolni a kanadai téli játékok három kabalafiguráját…
 
Az nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy az 1980-as moszkvai olimpia Misa mackójához hasonló kultuszfigurát nem fognak alkotni az angolok, de így sem mindegy, hogy mi maradt végső verzióként a tervezőasztalon. Az előzetesen kiszivárgott információk alapján a kabala figura elsősorban a londoni játékok könnyedebbik oldalát igyekszik megfogni. Bár a brit Guardian című újság olvasói korábban már tettek javaslatokat a lehetséges kabalafigurára (ld. képek lentebb), de a végleges megoldás konkrét tervét és az elnevezését egyelőre csak néhány kiválasztott tudja, köztük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság belga elnöke, Jacques Rogge. A brit szervezők nem csak a logó-ügy miatt várják izgatottan a BBC szerda este hét órakor kezdődő élő közvetítése miatt hatalmas nyilvánosságot kapó bejelentést, hanem azért is, mert a költségvetésben 70 millió fontos tétel szerepel a bevételi oldalon az ajándéktárgyak rovatban. Egy balul sikerült dizájnnal viszont ez az összeg aligha teljesíthető…
 

 

 

0 Tovább

London 2012: Már az utóhasznosítás is téma

Az üzleti világban otthonosan mozgók bizonyára tudják, hogy a nagy pénzeket megmozgató beruházások esetén a döntések nem egyik napról a másikra születnek meg. Még több mint két éve van hátra a londoni olimpia megnyitójáig, ám már most is a létesítmények olimpia utáni hasznosítása a téma Angliában. Az újonnan építendő központi olimpiai stadionok ügyében mindig gondban vannak a szervezők (ld. például Peking és a Madárfészek névre hallgató stadion utólagos kihasználatlanságának problémája), de úgy tűnik az üzleti világban amúgy is sokfelé etalonnak számító Nagy-Britanniában ilyesféle gondok nem lesznek majd. A londoni Olimpiai Stadion iránt ugyanis már most nagy az érdeklődés, az angol labdarúgó bajnokság élvonalában szereplő West Ham United csapata és többek között az amerikai sport- és szórakoztatóipari óriás, az AEG is érdeklődik a lehetséges üzlet iránt.  Az utóhasznosításra kiírt pályázat jelentkezési határideje ezen a héten hétfőn járt le, a pályázat elbírálói pedig (a konkrét jelentkezők ismertetése nélkül) jelezték, hogy több szektorból is kaptak megkeresést, de a pályázók konkrét számát nem ismertették. Az AEG már korábban is dolgozott londoni projekteken, a pénzügyileg veszteséges Millenium Dome-ot például néhány év alatt a világ egyik legjobban kihasznált koncert- és sportközpontjává alakította át, amely London keleti felén most már O2 Arena néven várja látogatóit. A 80.000 néző befogadására alkalmas, 780 millió dollárból épülő új londoni Olimpiai Stadion olimpia utáni sorsáról várhatóan 2011 márciusában döntenek.

0 Tovább

London 2012: Új helyszínen az rg versenyek

Beadta a derekát a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG), így hosszas tárgyalások után eldőlt, hogy a ritmikus gimnasztika versenyek részére nem építenek új, ideiglenes létesítményt a londoni olimpia szervezői. Az már egy évvel ezelőtt ismert volt, hogy a LOCOG költségtakarékossági okokra hivatkozva lemondta a Greenwich régióba tervezett csarnok építését, ahol a tollaslabda illetve a ritmikus gimnasztika versenyek kerültek volna lebonyolításra. A 40 millió font megtakarítás hozó döntés ellen ugyan mindkét sportág képviselői hevesen tiltakoztak, sőt a tollaslabdázók még most sem adták be a derekukat. A FIG beleegyezése után viszont az már biztos, hogy az rg versenyeket a Wembley Arénában rendezik majd 2012 nyarán. A tollaslabdázók eredetileg idén márciusban az angol bajnokság idején hoztak volna döntést az új helyszínről, de a végső szó kimondása azóta is csúszik, dacára annak, hogy a Wembley Aréna már kijelölt helyszíne a 2011-es tollaslabda világbajnokságnak is. A tollaslabdázók azért húzzák a beleegyezést, mert szerintük túl messze van ez a létesítmény az olimpiai falutól és egyelőre még az sem győzte meg őket, hogy megegyezés esetén sportolóik a játékok idejére a csarnok közvetlen közelében kapnának elszállásolást és kiemelt edzési lehetőségeket is.

0 Tovább

London 2012: végleges a röplabda kvalifikációs rendszere

A londoni olimpia közeledtével ismét előtérbe kerül a KVALIFIKÁCIÓ fogalma, amely sok sportoló számára alapvetően határozza meg az olimpiai felkészülést. A kvalifikáció megszerzése sportáganként különböző módon lehetséges, van ahol ranglisták alapján alakul ki, van ahol egyetlen verseny, máshol pedig hosszú, akár másfél éves versenysorozat után jön létre az olimpián résztvevők mezőnye. Mivel még több mint két év van hátra a londoni olimpiáig, így néhány sportágban még csak most kerülnek pontosításra/véglegesítésre a kvalifikációs feltételek, így vannak ezzel például a röplabdázók is. A NOB pénteken Lausanne-ban elfogadta a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) áprilisban hozott határozatát, amely a korábbiakhoz képest némiképp módosította a sportág kvalifikációs rendszerét. A legfontosabb változás a strandröplabdázóknál lesz, ahol az olimpiai részvételi jogot Londonra a párosok már nem saját maguk részére, hanem országuk számára szerezhetik meg. A 24 csapatos londoni strandröplabda tornán a házigazdák párosa mellett a nemzetek pontversenyének 2012. június 17-ei állása alapján az első 16 nemzet nevezhet párosokat, a fennmaradó hét helyre pedig az öt kontinens kupagyőztesei (ez új sorozat lesz) és a Világkupa sorozat két döntős országa nyerhet el még olimpiai részvételi jogot. Az egyes nemzeti szövetségek ezt követően saját hatáskörben dönthetnek - az országonként maximálisan két - páros(ok) nevezéséről.

A röplabdázóknál is véglegesítették a londoni kvalifikációt, itt azonban nincs lényeges változás Pekignhez képest, mivel a férfi és a női torna is 12 csapattal zajlik majd az angol fővárosban. A házigazdák csapata mellett a 2011-es Világkupa első három helyezettje, az öt kontinensen rendezett kvalifikációs torna győztesei, valamint a további három olimpiai kvalifikációs torna első helyezettje juthat el az olimpiára. A részletes kvalifikációs feltételek a nemzetközi szövetség honlapján megtekinthetőek.
0 Tovább

London 2012 – 18 év alattiaknak is?

A korábbi olimpiákhoz hasonlóan a londoni olimpia rendezői is számítanak a most már nélkülözhetetlennek tűnő önkéntesek munkájára. A 70.000 önkéntessel kalkuláló londoni szervezőbizottság azonban a korábbi szokásjog alapján korhatárt határozott meg a jelentkezésre, így eredetileg csak az (olimpia idején, tehát 2012-ben) a 18. életévet betöltők jelentkezését várták. A terveket azonban a BBC komoly kritikai észrevételekkel „jutalmazta”, így az önkéntesek toborzásáért felelős szakemberek újragondolták a fiatalok szerepeltetésének lehetőségét. „Eredetileg a 18 év feletti korosztálynak szántuk csak az önkéntes programot, de szeretnénk megtalálni annak a lehetőségét, hogy az ennél fiatalabb korosztály képviselőinek is helyet találjunk az olimpián segítőként” – szólt a módosításról szóló nyilatkozat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az eredeti tervekben is volt már „kiskapu”, hiszen a Wimbledonban sorra kerülő olimpiai tenisztorna során a labdaszedők csapata 10-12 év körüli lányokból és fiúkból áll majd össze, de most más helyszíneken és sportágakban is keresik a további fiatalítás lehetőségét. A vancouveri olimpián a kanadaiak külön önkéntes programot kínáltak a 15-19 éves korosztálynak, de Angliában is volt már példa hasonló "korengedményre", hiszen a 2002-es manchesteri Nemzetközösségi Játékokon 16 éves kor felettiek jelentkezését várták a szervezők. A londoni olimpiához kapcsolódó önkéntes programra természetesen magyarok jelentkezését is várják, a jelentkezés feltételei az alábbi linken találhatóak meg.
0 Tovább

Paralimpiai szponzor

Minden idők legnagyobb volumenű szerződését hozták tető alá a paralimpiai mozgalom képviselői, akik exkluzív megállapodást kötöttek a Sainsbury’s áruházlánccal. A BBC beszámolója szerint a megállapodás arról szól, hogy a külföldön is ismert áruházlánc egyike lesz a 2012-es londoni paralimpia két fő szponzorának. A több millió fontos megállapodás értelmében a Sainsbury’s 850 áruházában exkluzív kereskedelmi jogokkal rendelkezik majd a paralimpiához köthető termékek és szolgáltatások ügyében. A brit áruházlánc lett az első olyan szponzora a két év múlva sorra kerülő paralimpiai játékoknak, amely ezzel párhuzamosan nem támogatja az olimpiai játékokat is.

A Sainsbury’s ügyvezető igazgatója, Justin King elmondta, hogy azért fókuszálnak egyedüliként a parasportolók vetélkedésére, mert ezáltal egyedi lehetőséghez jutnak. Az olimpiával ellentétben ugyanis a paralimpián a támogatók jelen lehetnek a stadionokban, a cég pedig a sportolók rajtszámát és a fáklyaváltót is szeretné támogatni. A brit áruházlánc dolgozói közül (amolyan ellentételezésként) jó néhány részesei lehetnek majd az olimpiai fáklyaváltónak, ráadásul a cég szeretné megkönnyíteni azt is, hogy dolgozói önkéntesként vegyenek részt a 2012 nyarán rendezett eseményeken.

0 Tovább

London 2012: Szabad a vásár !

Habár 817 nap még hátravan a 2012 júliusában kezdődő londoni nyári olimpia megnyitójáig, egyre több jel mutatja azonban már azt, hogy igencsak közeledik a következő olimpia. A londoni szervezőbizottság ugyanis néhány napja elindította a 2012-es olimpiához tartozó ajándéktárgyak értékesítésével foglalkozó weboldalt. A www.london2012.com/shop oldalon található ajándéktárgyak között megtalálhatóak az ilyenkor szokásos termékek (nadrágok, pólók, kitűzők, hátizsákok, stb.) A jelenleg 250 különböző tételből álló, de a tervek szerint folyamatosan bővülő kínálatban egyelőre az érmék (pin/coin) vannak túlsúlyban. Az olimpia idején közel 500 termék lesz majd elérhető, amelyet a London 2012 logóval ellátva igyekeznek majd – természetesen jó áron - értékesíteni. A jelenlegi kínálatból nézzük az érdekesebbeket:

 
London – kisbusz (matchbox) – 30 font
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
London busz – kitűző (6,5 font)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyermek póló – London 2012 (10 font)
 
 
 Női baseball sapka (10 font)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Férfi sport hátizsák (7 font)

0 Tovább

Brit olimpiai kvíz

Érdekes on-line játékot indítottak útjára a britek. A nemzeti lottótársaság honlapján ugyanis keresik azt az embert, aki az olimpiai és a paralimpiai játékokkal kapcsolatban a legszéleseb ismeretekkel rendelkezik. Az alábbi LINKEN elérhető játékra egy névvel és e-mail címmel lehet regisztrálni, igaz a kérdések megértéshez és a válaszadáshoz az angol nyelv ismerete mindenképpen szükséges. A kérdések nem „szárazak”, olykor videó anyaggal és eredeti angol nyelvű közvetítési részletekkel tarkítottak, így érdemes böngészgetni őket. Ha valaki talál valami érdekességet (csemegét a kérdések között), nyugodtan ossza meg velünk itt a blogon.

0 Tovább

Jól megy az olimpiai lottó

Jól működik a brit olimpia lottó rendszere, amely két évvel a 2012-es olimpia kezdete előtt már 500 millió angol fontot gyűjtött az olimpia szervezőbizottságának. A hivatalos oldalon is futó játékok és különböző nyereményakciók eddig jól megmozgatták a fogadásokra amúgy is mindig fogékony szigetországi közvéleményt. „Jó érzés látni, hogy a britek ennyire a kezdeményezés mögé állnak és már most olimpiai hangulatban vannak” – mondta a kerek bevételi szám elérése után a fogadási játékok egyik arcának számító evezős olimpiai bajnok, Steven Redgrave.

0 Tovább

London 2012 - konferencia

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Edzők Társasága május 5-én (szerdán) 10 órától sportszakmai konferenciát rendez a Magyar Sport Háza tanácstermében: "Irány London!" címmel. A konferencia fő célja a számvetés, hol is tart a magyar sport, egyrészt az eredményességet, másrészt a felkészülést illetően, mintegy 800 nappal az ünnepélyes megnyitó előtt. A magyar versenysport helyzete két évvel London előtt,-  címmel Kovács Tamás, a MOB sportigazgatója tart bevezető előadást. Majd néhány szakszövetség és egyesület képviselője Storcz Botond, a kajak-kenu, Kiss László az úszók szövetségi kapitánya és Hajdu János a kézilabda-szövetség szakmai igazgatója, valamint Molnár Imre a Bp. Honvéd elnöke az olimpiai felkészülésükről tájékoztatja a megjelenteket. Szabó Tamás a NUPI -  NUSI igazgatója a Csillag Program, a londoni felkészülésbeli szerepéről,  Nagy Zsigmond, a MOB Nemzetközi Igazgatója pedig London előkészületeiről tart tájékoztatót. A szakmai konferencián a Wesselényi-Gerevich Alapítvány ösztöndíjban részesülő és a Heraklesz Programban érdekelt edzők számára a részvétel kötelező.

(Forrás: www.mob.hu)

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek