Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

70.000 önkéntes kell !

Az utóbbi húsz évben gigantikus méretekre hízott olimpiai (főleg a nyári) játékok megrendezése manapság már lehetetlen lenne önkéntesek bevonása nélkül. A londoni szervezők sem akarják kihagyni ezt a lehetőséget és vélhetően már fiatalok ezrei álmodoznak világszerte arról, hogy munkájukkal segíthessék az olimpia megrendezését. A londoni szervezők pénteki bejelentése alapján elmondható, hogy minden idők egyik legangyobb volumenű önkéntes programját indítják majd útjára az angolok, akik 70.000 önkéntest (az ő olvasatukban „Games Maker”-t) keresnek a játékok idejére. A jelentkezések 2010. július 27-én indulhatnak majd el, napra pontosan két évvel a 2012-es olimpia megnyitója előtt. A korhatár egyelőre 18 év, de ahogy korábban is írtunk már róla, lesz egy külön program a kiskorúak számára is, amely viszont majd csak 2011 júliusában kerül meghirdetésre. A London 2012 önkéntes programot egy nagy világcég, a McDonald’s támogatja. Az önkéntes programról bővebb információ az alábbi linken található (angol nyelven).

0 Tovább

A Premier League kitér az olimpia elől?

A dél-afrikai vb-kudarc ellenére továbbra is az angol labdarúgó bajnokság, a Premier League számít a világ legerősebb bajnokságának. Van azonban olyan dolog, ami még ezt is ütni tudja a sport világában. A 2012-es londoni olimpia ugyanis időben ütközhet az angol Szuper Kupa döntőjével (az ún. Community Shielddel, amelyet a bajnok és az FA Kupa győztes játszik egymással), amelyre minden év augusztusának második hétvégéjén rendeznek. 

Mivel tudjuk, hogy az angolok a hagyományokra milyen sokat adnak, így tényleg probléma az, hogy ez az időpont ütközik az olimpia játékokkal (2012. július 27 - augusztus 12). A kupadöntőt amúgy rendre a Wembley Stadionban rendezik meg, így az időpont ütközésen felül létesítmény kérdések is felvetődnek, ami miatt az olimpiát szervezők azt szeretnék elérni, hogy ezúttal a labdarúgók „térjenek ki”. A londoni olimpia szervezői amúgy már azon is dolgoznak a háttérben, hogy az egyéb kisebb sportesemények szervezői is vegyék figyelembe az olimpiát és arra az időszakra lehetőleg ne szervezzenek rá semmit. Az angol Szuperkupa döntő esetleges halasztása azt is jelentené egyben, hogy a 2012/13-as angol bajnoki szezon rajtjára is később kerülhetne csak sor az előzetesen tervezettnél.
0 Tovább

Ilyen lesz az olimpiai falu

A közelmúltban volt szerencsém Barcelonában járni, ahol nagy nehézségek árán sikerült csak megtalálni az 1992-es olimpiára elkészült olimpiai falut. A húsz évvel ezelőtt a sportolók által használt lakások azóta már „normál” funckióban, lakásként, igazi tulajdonosokkal üzemelnek és a térképen jelzett feliraton kívül semmi nem jelzi már, hogy egykoron milyen világsztárok laktak errefelé. Ezt a koncepciót (az olimpiára kialakított falu  apartmanjainak utólagos értékesítését) az utóbbi évtizedek olimpiáin rendre alkalmazták és így lesz ez természetesen a 2012-es londoni játékok kapcsán is. A londoni olimpiai falu, - amely a képeket elnézve inkább „olimpiai lakótelepnek” is minősülhetne - épül, szépül, a BBC olimpia blogján megtekinthető videóban pedig már láthatunk is egy mintaszobát (érdemes megnézni a videót) a következő nyári játékokról. 

Ahogy a rövidfilmben Sebastian Coe, a szervezőbizottság vezetője is elmondja, a funkció volt az elsődleges a falu megtervezésénél, mégpedig az, hogy a sportolók minél nagyobb része lakhasson közel az olimpiai létesítményekhez, így számukra legyen könnyebb a mozgás és a közlekedés a játékok ideje alatt. A szobák kialakítása egyébként érdekes, hiszen egy apartmanban hatan lakhatnak majd (egy közös nappali helyiség mellett két fürdőszoba és három kétágyas hálószoba áll majd rendelkezésre). A kilátás olyan, amilyen, de végül is nem azért érkeznek majd a brit fővárosba a sportolók, hogy panorámás lakásban töltsenek el két hetet, számukra a verseny lesz a legfontosabb. A közel 2800 apartmant egyébként még nem kezdték el árulni, csak 2011-ben kezdődik majd meg az értékesítés, a park és a házak olimpia utáni átalakítását követően pedig várhatóan 2014-ben költözhetnek majd be az első lakók.
0 Tovább

Jacques Rogge Londonban

Ha valaki figyelmesen nézte a vasárnapi wimbledoni férfi döntőt, akkor a díszpáholyban észrevehette a NOB elnökét, Jacques Rogge urat is. A belga sportvezető természetesen nem csak a finálé két résztvevője, Tomas Berdych és Rafael Nadal kedvéért érkezett Londonba, hanem természetesen a közelgő nyári olimpia miatt. A NOB elnök hétfőn látogatást tett az épülő új Olimpiai Stadionban, ahol Sebastien Coe-val, a szervezőbizottság elnökével közösen felszerelték a stadion (stílszerűen) 2012. székét. „A stadion csodálatos lesz, amely igazán intim hangulatot varázsol majd az olimpiára és nagyszerű öröksége lesz a 2012-es játékoknak” – mondta az elnök a stadionbejárás után, melyet követően még hétfőn a brit miniszterelnöknél, David Cameronnál is tett egy rövid udvariassági látogatást.

0 Tovább

Futurisztikus tervek Londonban

A 2012-es londoni olimpia szervező bizottsága ismét egy jövőbe mutató tervvel állt elő, amivel szeretnék a játékok ideje alatt javítani a közlekedést. A (lenti képen látható) tervek szerint ugyanis 25 millió fontos beruházás keretein belül egy speciális függővasút kötné össze a játékok két kiemelt helyszínét. A tisztán magán forrásokból megépülő rendszer harminc másodperenként indulna, amivel a földtől nagyjából 50 méteres magasságban óránként 2500 embert tudnánk szállítani.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A látványos megoldás az észak Greenwichben található O2 Arénát (a torna és a kosárlabda versenyek helyszínét) kötné össze az Excel Arénával, ahol az ökölvívó, cselgáncs, vívás, asztalitenisz, taekwondo, súlyemelő és birkózó versenyek kerülnének lebonyolításra. A privát szféra azért is érdekelt a projekt iránt, mert a londoni közlekedési társaság tájékoztatása szerint hasonló megoldások már működnek például Barcelonában, Kölnben, Hong Kongban, Lisszabonban, New Yorkban és Szingapúrban is – méghozzá profitábilis módon. A londoni polgármester, Boris Johnson elmondása szerint a tervezett megoldás nem csak az olimpia idejére nyújtana látványos alternatív közlekedési módot a látogatóknak, hanem a játékok után is jól illeszkedne a brit főváros látképébe, hiszen a magasból London Temze parti fő nevezetességei is más perspektívából lesznek élvezhetőek.
0 Tovább

Dover sziklái fáklyát akarnak

Két év múlva London lesz a házigazdája az olimpiai játékoknak, amely az első város lesz a játékok történetében, amely (1908 és 1948 után) harmadszor rendezhet nyári olimpiát. A két év nagy idő ugyan, de a londoni olimpia fontos eseményeinek megrendezéséért már javában zajlik a lobbi harc a háttérben. Dover városa például szeretné elérni, hogy az országba érkező olimpiai fáklyaváltó (az 1948-as eseményekhez hasonlóan) ismét náluk lépjen először brit földre. A fáklyaváltó a tervek szerint 2012. május 18-án érkezik Nagy-Britanniába és hetven napot tölt majd a szigetországban, mielőtt július 27-én Londonba érkezne. A doveriek persze nem ma kezdték a kampányukat, a város vezetői már 2008 májusától kezdve gyűjtenek támogatójukat az ötlet mellé. Ismerve az angolok hagyományok iránti szeretetét, nem lenne meglepetés, ha ezzel a szimbolikus doveri érkezéssel is tisztelegnének a londoni szervezők a korábbi olimpiarendezéseik előtt...

0 Tovább

London a melegekre is figyel

A 2012-es londoni olimpia lesz az első olyan ötkarikás esemény, amely külön kitűzővel emlékezik meg a melegekről is – jelentette be a következő nyári olimpia szervezőbizottsága csütörtökön. A képen is látható kitűzőt az a korábbi walesi rugby játékos, Gareth Thomas mutatta be a nyilvánosságnak, aki a közelmúltban ismerte el homoszexualitását. A londoni szervezők két kitűzőt is terveztek (egyet az olimpiára, egyet pedig a paralimpiára), mindkettő 5 fontba kerül majd a nagyközönség számára.

0 Tovább

Nőket az olimpiára !

Az olimpiák történetében eddig három olyan ország akad, amely részt vett már a játékokon, de még sohasem küldött női indulót, talán nem meglepetés, hogy ezek közül két nemzet is az arab világban található. A NOB és az ENSZ közös kezdeményezése (amely a nők egyenjogúsítására irányul) azonban könnyen lehet, hogy a 2012-es londoni olimpián ez ügyben is változást hoz, így Szaúd-Arábia, Katar és Brunei is nevez majd női sportolókat a játékokra. A NOB-on belül az egykori evezős olimpikon, Anita DeFrantz vezeti azt a bizottságot, amely a nők szerepével foglalkozik. Az amerikai sportvezető elmondása szerint jó úton haladnak, hiszen míg az 1984-es olimpián a sportolók 23%-a volt csupán nő, a legutóbbi 2008-as játékokon ez a szám már a résztvevő sportolók 43%-át jelentette.

A hírhez kapcsolódóan Katar sportvezetői is megszólaltak a napokban, akik kifejtették, hogy már a NOB kezdeményezése előtt eldöntötték, hogy mindenképpen indítanak női sportolókat is a londoni olimpián. A katari csapatban a tervek szerint négy hölgy is részt vehet majd az olimpián, akik lövészetben és vívásban képviselhetik hazájukat. „A nők sportja egy meglehetősen új koncepciónak számít ebben a térségben, hiszen ez nem volt része a hagyományoknak és a helyi tradícióknak. Az elmúlt években azonban – különösen a Katari Női Sport Bizottság 2001-es megalakulása óta – gyors fejlődés mutatkozik ezen a téren, most már egyre több szülő bíztatja sportolásra leány gyermekét is.” – nyilatkozta az egyik helyi szervezet szóvivője. Katar 1984-ben Los Angelesben debütált az olimpiákon, a pekingi játékokon pedig hét sportágban 22 férfi sportolóval vett részt. Az orszgának amúgy két olimpiai bronzérme van eddig a játékokról (1992-atlétika és 2000-súlyemelés).
 
Szaúd-Arábia már nehezebb feladat lesz a NOB számára, hiszen egyelőre nemzeti törvények (!) tiltják azt, hogy női sportolót nevezhessenek az olimpiára. Anita DeFrantz elmondása szerint az országgal szemben az is felvetődött, hogy esetleg kizárják őket a játékokról, amíg ezügyben nem lesz változás. A szaúdiak Pekingben öt sportágban vettek részt 15 férfi sportolóval. Az állami iskoláknak a lányok nem sportolhatnak Szaúd-Arábiában, ráadásul nincs egyetlen olyan szervezet sem az országban, amely az ő sportolásukat szervezné és egy-két kivételtől eltekintve minden stadionból ki vannak tiltva. A szaúdi sportolók eddig egy ezüst- (2000-atlétika) és egy bronzérmet (2000-lovaglás) gyűjtöttek az olimpiákon.
 
A Délkelet-Ázsiában található Brunei az 1988-as szöuli olimpián debütált az olimpiákon, ahol azonban –ez is egyfajta kuriózum- csak hivatalos küldöttekkel vett részt, sportoló nélkül. Az 1992-es barcelonai olimpiát kihagyták és amire talán többen is emlékeznek, a pekingi játékokról is lemaradtak, mivel a határidőig egyetlen sportolójukat sem nevezték be a 2008-as olimpiára, így a megnyitó napján lekerült a nevük a pekingi résztvevő országok listájáról. Amikor részt vettek viszont az olimpiákon, akkor sem küldtek egynél több sportolót, így náluk a hölgyek mellőzése talán nem annyira feltűnő. Érdekesség, hogy Pekingben már két sportolójukat szerették volna nevezni (köztük egy 15 éves úszónőt!), de hiába tartózkodott már a brunei szultán is a kínai fővárosban, a megnyitón nem láthatta csapatát felvonulni az adminisztrációs hiba miatt...
0 Tovább

Marad a „túlkoros szabály” a fociban

A Dél-Afrikában zajló labdarúgó világbajnokság idején a FIFA illetékesei természetesen nem csak az aktuális sorozattal, hanem a következő évek eseményeivel is foglalkoztak. Az egyik témakör a 2012-es londoni olimpia labdarúgó tornája volt, amellyel kapcsolatban az a döntés született, hogy marad a korábbi rendszer, amit már Pekingben is alkalmaztak a sportágban: vagyis a csapatokat 23 év alatti játékosok alkothatják, kiegészítve három túlkoros labdarúgóval. A pekingi játékok előtt rengeteg huzavona volt abban a kérdésben, hogy az európai élklubok elengedik-e (kötelesek-e elengedni) legjobbjaikat az olimpiára, mely az ő olvasatukban nem volt része a FIFA versenynaptárnak. A klubok és a FIFA/NOB közötti perlekedés csúcspontja Lionel Messi szereplését illetően alakult ki, az ügy a Barcelona jóvoltából egészen a Nemzetközi Sportdöntőbíróságig jutott el. Messi végül ott volt az olimpián a győztes argentin csapatban, de a legjobb játékosok olimpia szereplésének ügye azóta sem került nyugvópontra.

A klubok és ezt meghallgatva a FIFA vezetői is szerették volna ugyanis elérni, hogy a 23 éves korhatárt a NOB levigye 21 évre (ily módon kevesebb sztárjátékost kellene elengedni a nagy csapatoknak az olimpiára). A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban bekeményített ezügyben és jelezte, ha a FIFA tényleg ezt szeretné, azzal saját sportágának helyét illetve résztvevő csapatainak (a többi labdajátékhoz képest kiemelten magas) létszámát (16 férfi és 12 női) veszélyezteti az olimpiai programban. A FIFA mostani dél-afrikai szavazásán végül a tagok 89%-a arra voksolt, hogy maradjon az eredeti szabály, így Londonban is az „U23-as korosztály + három túlkoros” képviselheti országát. Mivel Nagy-Britannia 1960 után először indít majd ismét csapatot ötkarikás játékokon, így adott esetben olyan „túlkorosok” előtt is megnyílhat az ötkarikás szereplés lehetősége, mint a vasárnap kiesett angol nemzeti csapatban ezúttal gyengén teljesítő Wayne Rooney…
0 Tovább

Ainslie visszajön a negyedikért

Az olimpiák történetében mindössze egyetlen olyan vitorlázó van, aki négyszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát. Az 1948 és 1960 között zsinórban négy olimpián is győztes dán Paul Elvström babérjaira törhet a londoni olimpián Ben Ainslie (a képen jobbra). A brit vitorlázó Sydneyben (laser), Athénban (finn dingi) és Pekingben (finn dingi) is győzött, majd a három olimpiai bajnoki címe után a vitorlázó sport más kategóriáiban is kipróbálta magát. A világtörténelem egyik legősibb sport trófeájáért a vitorlázók Amerika Kupája (America’s Cup) győzelemért is harcba szálló 33 esztendős vitorlázó figyelme az utóbbi két évben a match racing (a mezőnyverseny helyett csupán két hajó küzdelmét hozó futamok) felé fordult. Ainslie az egyik atyja és szellemi vezére volt a Team Origin névre hallgató projektnek, melynek legfőbb célja, hogy helyreállítsa a britek tekintélyét a vitorlázó sport Formula-1-ének is hívott Amerika Kupája sorozatban.

Két évvel az olimpia előtt azonban - korábbi ígéretéhez híven - Ainslie ismét beül a finn dingi hajóba, hiszen a hazai rendezésű olimpián sem akar lemaradni az aranyéremről. Korunk egyik vitorlázó zsenije már a nyáron indul angliai versenyeken, hogy bebizonyítsa, hogy szigetországi fő riválisainál (Ed Wright és Giles Scott) még mindig jobban kezeli az egyszemélyes olimpiai hajóosztályt. Ainslie döntését valószínűleg az is megkönnyítette, hogy az idén lezajlott Amerika Kupája verseny (az amerikai BMW Oracle legyőzte a címvédő svájci Alinghit) folytatása egyelőre bizonytalan, a következő kiírás várhatóan csak 2013-ban vagy 2014-ben esedékes. A brit vitorlázó visszatérése amúgy nem egyedi, hiszen már a pekingi olimpia előtti években is kacérkodott a nagyobb hajókkal és a kínai fővárosban nyújtott teljesítménye bizonyította, hogy a két projekt összeegyeztethető számára.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek