Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Végleges a londoni olimpia maratoni útvonala

A londoni olimpia maratoni futásának vonalvezetése kapcsán már régóta zajlott a vita Angliában. Hétfőn viszont felszállt a fehér füst, eldőlt, hogy miként fest majd a 42.195 méteres táv a brit főváros olimpiáján. Bár sokan másképpen gondolták és várták, végül mégis az a verzió lett a győztes, amelyben a rajt és a cél is a Buckingham Palota előtt lesz. A londoni olimpia maratoni futása tehát a történelmi nevezetességek köré csoportosul majd, hiszen a három körből álló útvonal többek között érinti majd a Parlamentet, a Szent Pál Székesegyházat és a Towert is. Az új útvonalat a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a londoni olimpia szervezőbizottságának vezetése is elfogadta, így várhatóan ez lesz a végleges verzió. A szervezőbizottság részéről Sebastian Coe azzal indokolta a döntést, hogy azért nem viszik el mégsem London keleti részébe (és ezzel a maratonik „hagyományos” helyszínére, az Olimpiai Stadionba) a futást, mert ezzel hatalmas fennakadásokat okozhatnának a főváros közlekedési rendszerében, amivel nem szeretnék a játékok remélt sikerét aláásni.

0 Tovább

Elrettentő darabok a londoni kollekcióból

Az olimpia üzleti vállalkozás (is). Közhelynek hangzik, de tényleg így van. Ne csodálkozzunk tehát, ha két évvel a londoni játékok megkezdése előtt már javában zajlik a London-2012 néven futó csecse-becse biznisz. A londoni olimpia ajándékokkal foglalkozó hivatalos honlapján korábban még csak alaptermékek szerepeltek, most azonban már szinte a teljes termékportfóliót kínálják eladásra. Nézzük melyek a legelrettentőbb darabok, melyeket remélhetőleg egyetlen magyar bőröndben sem fognak megtalálni éber ferihegyi vámosaink az olimpiáig hátralévő időszakban...

1. A 20 fontért vesztegetett Wenlock kabalafigurát gyerekeknek nem ajánljuk, mert vélhetően még a legjobb lurkóknak is álmatlan éjszakákat okoz…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.  Az igazi tökös ajándék: rózsaszínű londoni taxi ritmikus gimnasztika sportág felirattal... Amúgy ha nagyon kell valakinek, öt fontért megvásárolható:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. A színes párnák minden nappalit feldobnak, így ne is nézzük az árát, csak vegyünk belőle minél többet...

 

 

 

 

 

 

 

4. Ha valaki már nagyon nem bírja ki a londoni olimpiáig hátralévő időszakot, alhat 25 fontot érő brit zászlós ágyneműben is. Igaz a nagy kereslet miatt ez a színkombináció jelenleg nem kapható...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Tovább

London 2012: Áthelyezik a maratoni befutót?

A világ legismertebb maratoni futó versenyei közé tartozik a londoni 42.195 méteres futás, amely Chicago, New York, Berlin és Párizs mellett a legrangosabbak közé is tartozik egyben. Ennek tükrében lehet különösen érdekes, hogy a brit főváros olimpiáján (2012) a szervezők milyen pályát jelölnek ki. Mivel az évente sorra kerülő maratoni verseny (35.000 futó, eltérő erőállapot és tudásszint) igényszintje teljesen más, mint egy olimpiai távú futásé (csupán 80-100 profi futó), így a két pályavezetés között várható volt, hogy nem nagyon lesz átfedés. Végleges útvonal azonban egyelőre még mindig nincs az olimpiai futásra. A londoni olimpia szervezői azt szeretnék ugyanis, hogy az eredetileg kijelölt új Olimpiai Stadion helyett London belvárosa adjon helyt a 2012-es játékok maratoni futó céljának.

A rendezők azért szeretnék átrajzolni az útvonalat, mert a külvárosban található új stadionban és környékén valószínűleg kevesebb lenne az érdeklődő a befutóra, mint a centrumban, és a televízióknak is jobban el lehetne adni így az eseményt. A változtatásról egyelőre még folynak a tárgyalások, ugyanis a módosítást nemcsak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hanem a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek és számos londoni hivatalnak is jóvá kell hagynia. A szervezők korábbi bejelentése értelmében a pálya amúgy is „turisztikai” szemmel lett kijelölve, hiszen a férfiak és a hölgyek számára kijelölt 42.195 méteres táv elhalad majd London látványosságai (pl. Buckingham Palota, Tower Bridge, Westminster Abbey, Trafalgar Square, London Eye, stb.) mellett. Az eredeti elképzelések szerint a Tower híd lenne a start színhelye (innen indult a Tour de France is a közelmúltban), a befutó pontos helyszíne körül azonban úgy tűnik, hogy még zajlik az egyezkedés a háttérben.

0 Tovább

Dara Torres hatodszor is indulni akar

Soha egyetlen úszó sem szerepelt még hat nyári olimpián, ennek a ténynek az átírására készül az elnyűhetetlen Dara Torres. A jelenleg már 43 esztendős amerikai úszó ugyanis ismét edzésbe állt, hogy a londoni nyári olimpián is ott lehessen. A komolyabb térdműtéte után lábadozó Torres az egyik reggeli televíziós showban nyilatkozott a visszatérésről, ahol elmondta, hogy a térde még fáj ugyan, de már öt hete ismét edzésbe állt. Torres számára nem újdonság, hogy olyan versenyzők ellen fog medencébe szállni, akik akár a gyermekei is lehetnének. A már az 1984-es los angelesi olimpián is szerepelt amerikai úszónő ugyanis Pekingben 41 évesen is érmes volt (három ezüstérmet szerzett) és eddig mind az öt olimpiáján (1984, 1988,1992, 2000, 2008) dobogóra tudott állni.

Az amúgy négyszeres olimpiai bajnok Torresnek egy gyermeke is van (2006-ban született meg Tessa Grace névvel kislánya), emellett pedig egyike azon 13 úszónak, akik eddig öt olimpián is részt vettek. A jelenleg is aktív úszók közül egyébként még másoknak is van esélye a hatodik olimpiai szereplésre. A törökök hátúszója, Derya Büyükuncu ugyan nem volt itt a budapesti EB-n, de a 34 esztendős úszónő (ha jól tudom, még nem vonult vissza véglegesen) akár még Londonban is ott lehet. A svéd Lars Frölander viszont szerepelt a budapesti nagymedencés EB-n is (3. hely 4x100-as gyorsváltóval), a 36 esztendős úszónak pedig nem titkolt célja, hogy a londoni olimpián is részt vegyen, így hasonló rekordot érhetne el, mint a nőknél Torres. Az öt olimpián is szerepelt úszók listáján egyébként olyan ismert nevek is megtalálhatóak, mint a brit Mark Foster, a szlovák Martina Moracvoca, az orosz, majd később spanyol színekben versenyző Nina Zsivanyevszkaja vagy a dán Mette Jacobsen és bár közülük bármelyik visszatérhet még a medencék világába, meglepetés lenne, ha Torreshez csatlakoznának ilyen szempontból.

0 Tovább

Berlusconi segített Londonnak

Az egykori brit miniszterelnök, Tony Blair múlt héten megjelent önéletrajzi könyvében („The journey”) a londoni olimpiával kapcsolatos kandidációról is tesz említést. Blair könyvében elismeri, hogy a pályázati folyamat során voltak olyan pillanatok, amikor kételkedett a győzelemben és attól félt, hogy az ősi rivális franciák Párizs révén legyőzik őket. A 2005. júliusi szavazás végül London 54-50-es sikerét hozta a francia fővárossal szemben, a sikert pedig Blair véleménye szerint az olasz Silvio Berlusconi-nak (is) köszönhetik az angolok. Az öt évvel ezelőtti szingapúri szavazás előtt maga Blair is fontos lépést (amely azóta követendő példává, hagyománnyá vált a pályázó városok, nemzetek között) tett, hiszen hivatalban lévő elsőszámú politikai vezetőként személyesen lobbizott London sikeréért. Az utolsó órákban számos NOB taggal különbeszélgetést folytató Blair szerint azonban ez is kevés lehetett volna: „Egy olyan személy volt a végső folyamatban, aki sokat segített nekünk: Silvio Berlusconi” – írja Blair.

A szavazás előtti év augusztusában Blair személyes látogatást tett Berlusconinál Szardínia szigetén, hiszen tudta, hogy Olaszország kulcsszereplő lehet a lobbi harc során. Berlusconi azt kérdezte tőle, hogy valóban ennyire fontos-e az angoloknak a győzelem. Amikor pedig megkapta az igenlő választ, csak ennyit mondott: „Te a barátom vagy. Nem ígérhetek semmit, de megnézzük, hogy miben segíthetek.” Blair szerint ez tipikus Berlusconis viselkedés volt, hiszen míg más politikusok ígérgetnek (és végül nem tesznek semmit), addig ő nem bíztatta semmivel, ám valójában mégis segített. Az olaszoknak a döntés során öt tagjuk is volt a NOB-ban (a legtöbb, a svájciakkal holtversenyben), és „bár nem tudom, hogy miként szavaztak, de…”- írja talányosan Blair a szavazásról.

A szoros verseny miatt három átszavazó is a franciák javára dönthette volna el a versenyt, így az sem kizárt, hogy végül tényleg az olasz NOB-tagok voksain múlhatott a 2012-es nyári olimpia rendezésének kérdése. Blair arról is ír, hogy a kabinet iroda előzetesen nem volt biztos a sikerben, így végül csak a pályázati biztos Tessa Jowell tanácsára döntött úgy, hogy személyes tekintélyét is kockára téve vállalja a szingapúri utazást. „Mi lesz akkor, ha veszítünk, pláne akkor, ha a franciákkal szemben?”- szólt a politikusi dilemma az utazás előtt. Az egykori brit miniszterelnök szerint London még a két közvetlen favorit között sem volt bent a helyszínről döntő NOB kongresszus kezdetekor, de a labdarúgó David Beckham és az egykori olimpiai bajnok középtávfutó, Sebastian Coe (aki az amerikai Barbara Cassani-t váltotta a pályázati bizottság élén) személyes kampányának is nagy része volt a győzelmükben.

A közel tíz fontba kerülő könyvben Blair részletesen leírja, hogy miként találkozott néhány nap leforgása alatt 40 NOB taggal is. A segítőitől külön lapokon kapott információkat az egyes szavazókról, amelyek az illetők karrierjét, pályafutását, személyes preferenciáit írták le. Blair említ egy olyan esetet is, amikor véletlenül az egyik NOB-tagot olimpiai bajnok gerelyhajítónak titulálta, holott ő műkorcsolyázóként szerepelt, de a szintén jelen lévő Sebastian Coe roppant diplomatikusan korrigálta a kínosnak induló helyzetet. Az akkori francia elnök, Jacques Chirac később érkezett meg csupán a szingapúri szavazásra, ahol személyesen is beszélt a hallgatóságnak (ellentétben az inkább a háttérben dolgozó Blair-el, aki végül videó üzenetben szólt csak a tagokhoz nagy plénum előtt), de ez sem vezetett eredményre, hiszen végül London lett a befutó. Blair egyébként a végső szavazás előtt a G8 csúcstalálkozóra utazott el a skóciai Gleneagles-be, ott értesült a számára és országa számára is örömteli hírről.

0 Tovább

Felfújható tető alatt a pólósok

Jóváhagyták a londoni szervezők a 2012-es olimpia vízilabda tornájának helyszínére vonatkozó terveket. Az ideiglenes létesítmény szürke színű lesz majd, amelynek a teteje felfújhatóra lett tervezve. Az uszoda az Olimpiai Park déli részén kerül majd kialakításra, a könnyűszerkezetes tetőzet viszont különleges szigetelést fog adni a medencének, amelynek köszönhetően csökkenni fog a belső páratartalom. „A Water Polo Arena egy különleges, dinamikus épület, amely az Olimpiai Park egyik fontos arculati eleme lesz. A csarnok kialakítása is innovatív, a könnyűszerkezetes megvalósítás pedig a sportolók és a nézők érdekeit is szolgálja”nyilatkozta David Higgins a szervezőbizottság vezetője. Az aszimmetrikus alakzatú, 5000 néző befogadására tervezett csarnok építését jövő tavasszal kezdik majd el, a tervek szerint pedig 2012 tavaszára fejeződik be. A vízilabda mérkőzések helyszínét az olimpia után teljesen lebontják és a tervezettek szerint az ország egy másik részén, részben, vagy teljes mértékben hasznosítják újra. A tervezett csarnokról már látványtervek is készültek és érdekes módon (vajon miért?) a britek magyar zászlókat is tettek az egyik rajzra…

0 Tovább

A NOB is parázik a londoni dugóktól

Kevesebb, mint két év van hátra a londoni olimpiáig, amely a normál sportszeretők számára még elég távolinak tűnik, de a szervezők nyaka körül kezd szorulni már az a bizonyos hurok. Az utóbbi időben számos elismerő, az előkészületeket dicsérő hír látott napvilágot a 2012-es nyári olimpia kapcsán. Vannak persze nehézségek is, amelyekről eddig kevés szó esett. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint az angol főváros közlekedése lehet a legnagyobb gond. A szervezet aggódását Gilbert Felli, a NOB Végrehajtó Bizottságának vezetője fejtette ki: „Nem hiszem, hanem tudom, hogy a 2012-es olimpia legnagyobb problémája a közlekedés lehet. Már a rendezés odaítélésekor tudtuk mindezt, hiszen egy világváros arculatát, utcáinak szerkezetét nem lehet átalakítani. A kérdés csak az, hogy miként tudjuk majd orvosolni a felmerülő torlódásokat.” 

A szingapúri ifjúsági olimpián tartózkodó Felli kifejtette azt is, hogy eddig a NOB és a londoni szervezők között a közlekedés kérdése volt az egyetlen kényes terület. A britek a közelmúltban be is mutattak egy 39 millió dollárosra tervezetett projektet, amelynek a lényege, hogy az olimpia hivatalos szereplői (versenyzők, bírók, olimpiai család, stb.) számára – a korábbi nyári játékokról már megszokott módon – speciális olimpiai sávokat alakítanak ki. A speciális úthálózatot Londonon belül 100 mérföld, azon kívül pedig 170 mérföld hosszúságúra tervezik kialakítani.

0 Tovább

Lézerrel lőnek Londonban

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) szerint a tesztelések során - így a szingapúri ifjúsági olimpián is - kiválóan vizsgázott a rendszer, ezért a 2012-es londoni olimpián lézerpisztolyokra cserélik a légpisztolyokat az öttusaversenyeken. Az új technológia – az eddigi tapasztalatok alapján – Klaus Schormann, a szövetség elnöke és Albert herceg, az UIPM tiszteletbeli elnöke szerint is tökéletesen bevált. A lézeres fegyverekkel a lövészet költségei jelentősen, mintegy kétharmadnyival csökkennek, emellett sokkal biztonságosabbá is válik a futással kombinált utolsó szám, amelyet ezek után olyan helyeken is meg lehet majd rendezni, ahol eddig nem.

„Az új technikával szélesebb lesz a sportág bázisa, bármely országból érkezhetnek majd versenyzők – nyilatkozta Schormann az ifjúsági olimpia honlapjának. – Parkokban, vagy akár bevásárlóközpontokban is lehet majd versenyeket rendezni.” Albert herceg hangsúlyozta, hogy komoly fejlődést jelent a sportágnak a lézerfegyverek bevezetése. „Nagyon fontos szempont, hogy sokkal egyszerűbb a fegyverek szállítása, nincs probléma a repülőtereken sem. Ez a jövő útja” – nyilatkozta a monacói uralkodó. (Forrás: MTI)

 

0 Tovább

Megvan a sajtóközpont

Egy újabb puzzle darab került a helyére a London-2012 kirakós játékban, miután a napokban kijelölték a két év múlva sorra kerülő nyári olimpia sajtóközpontjának helyszínét. A One Great George Street elnevezésű konferencia központ (ld. kép) lesz a játékokról tudósító újságírók főhadiszállása az olimpia és a paralimpia ideje alatt. A központot Boris Johnson, London polgármestere nyitotta meg, amely az akkreditált és a nem akkreditált újságírók rendelkezésre is fog állni az olimpia ideje alatt, ahol összesen 50.000 médiamunkást várnak majd a helyszínre. A nap 24 órájában nyitva tartó központban egyszerre közel 250 (nem lesz ez egy kicsit kevés?) újságíró dolgozhat majd kényelmes körülmények között.

0 Tovább

Lazul a wimbledoni „dress code” az olimpiára

A sportban az angol hagyományokat egyik leginkább megtestesítő dolognak a wimbledoni teniszbajnokság tekinthető. Bár renitens próbálkozók voltak a múltban is (ld. például Andre Agassi "Paradicsommadár" korszakát), azért a füves pályás Grand Slam torna szervezői a mai napig megőrizték a hagyományt, hogy az All England Club pályáin fehér dominanciájú mezben lehet csak pályára lépni. Mivel a 2012-es nyári olimpia tenisz versenyeit is Wimbledonban rendezik, így az „all white” szabályt felül kellett vizsgálniuk a klub vezetőinek, akik végül a másfél évszázada alkalmazott „dress code” lazítása mellett döntöttek. „Mindenben igyekszünk támogatni az olimpia szervezőit. Az ötkarikás játékok ideje alatt bizonyos szempontból más közönségünk lesz, mint amilyen a Grand Slam verseny alatt szokott lenni. Egy nem szokványos versenyünk lesz, a maga sajátos stílusával és olimpiai hangulatával, amelyet mi is különlegesnek tekintünk” – nyilatkozta a döntés kommentálva Ian Ritchis, a wimbledoni verseny egyik szervezője.

A londoni olimpia idején a versenyzők olyan (természetesen az egyéb ötkarikás szabályokat figyelembe vevő) felszerelésben játszhatnak, amiben akarnak, így várhatóan sokan a nemzeti színeknek megfelelő mintázatú felszerelésben fognak pályára lépni. Ennek a döntésnek amúgy már volt előzménye Wimbledonban, hiszen ugyanez volt érvényes akkor is, amikor korábban Davis Kupa találkozókra került sor a sportág egyik szentélyében. Az olimpiai tenisz versenyek amúgy nem először vendégeskednek Wimbledonban, hiszen az 1908-as londoni játékok idején is itt rendezték a sportág küzdelmeit.

További változást jelent majd, hogy a kiemelt páholyban 2012 nyarán nem a királyi család tagjai, hanem a NOB vezető tisztségviselői foglalhatnak majd helyet. A megszokott 40.000 fős napi látogatói létszám az olimpia ideje alatt csupán 26.000 lesz, mivel a rendelkezésre álló 17 pályából csupán 12-re van szükség az olimpiai tornák lebonyolításához. A 2012-es olimpián (1924 után) ismét szerepelnek majd a vegyes párosok, így összességében öt aranyérmet osztanak majd ki ebben a sportágban.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek