Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vége a müncheni kvótaosztásnak

Kedden ért véget Münchenben az 50. sportlövő világbajnokság, amely egyben olimpiai kvalifikációs viadal is volt. A monstre versenyen összesen 35 ország szerzett érmet, az éremtáblázat élén pedig a 21 arannyal (!) záró Kína végzett. A világbajnokság programjában voltak olyan számok is, amelyek nem szerepelnek az olimpia programján, de a figyelem középpontjában természetesen azok a számok voltak, ahol londoni kvótát lehetett szerezni. A közel kéthetes müncheni verseny során összesen 69 kvótát osztottak ki (egyet Sidi Péter révén Magyarország is szerzett), de a sportág erőviszonyainak kiegyenlítődését jól mutatja, hogy ezeken összesen 26 ország osztozott. A sportág két nagyhatalma, Kína és Oroszország remekelt ebben a vonatkozásban is, hiszen mindkét nemzet 9-9 olimpiai indulási jogot szerzett.

A kvótaszerző országok listáján igazi egzotikumok is megtalálhatóak, hiszen ciprusi, iráni, koreai vagy török lövők is remekeltek a világbajnokságon. Nézzük a kvóták részletes megoszlását nemzetenként:
 

Országok neve
Megszerzett kvóták száma
Kína, Oroszország
9
Olaszország
6
Egyesült Államok
5
Németország, Dél-Korea, Szerbia
4
Fehéroroszország, Ciprus, Csehország, Spanyolország, Franciaország, India, Japán, Szlovákia, Ukrajna
2
Ausztrália, Finnország, Magyarország, Irán, Kazahsztán, Norvégia, Portugália, Észak-Korea, Svájc, Törökország
1
0 Tovább

Új típusú füvezés

Forradalmi újításra készülnek a londoni olimpia tenisz versenyeinek szervezői. A győztes pályázat kijelölése után mindenki számára, de különösen a hagyományszerető és tisztelő angolok számára egyértelmű volt, hogy a teniszversenyek helyszíne Wimbledon lesz. A kivitelezés technikai nehézségeire azonban első ránézésre kevesen gondoltak. Az olimpia ugyanis alig két héttel a nem hivatalos füves pályás világbajnokság után kerül sorra és köztudomású, hogy a kéthetes Grand Slam torna „megöli” a gyepet, amelynek ezt követően közel egy évre van szüksége az újjászületéshez.

Aggodalomra azonban úgy tűnik, hogy nincsen ok, hiszen a londoni szervezők szerint erre a problémára is van megoldás. Ráadásul olyan, amely a gyakorlatban is működik. Az idei wimbledoni torna után ugyanis már tesztelték az újfajta füvet, amely a két héttel a viadal befejezése után már szinte tökéletes állapotban várta az újabb bevetést. A teszteket Eddie Seaward, a wimbledoni gyepmester végezte el, az ő referenciái alapján pedig Debbie Jevans sportigazgató is bizakodva nyilatkozott: „Már egy éve dolgozunk a probléma megoldásán a wimbledoni szakemberekkel, az elvégzett tesztek pedig azt mutatják, hogy nem kell aggódnunk az eredmények miatt.” A titok egyébként egy rendkívül gyorsan növő fűfajtában keresendő, amelyet a gyakorlatban, a londoni körülmények között is sikerült gyors és stabil növekedésre bírni, mondta el a korábban junior wimbledoni döntőt is játszó Jevans, aki annak idején az öt legjobb brit teniszező közé számított.

0 Tovább

Tervezd meg a fáklyát !

A londoni olimpia kapcsán szépen, terv szerint követik egymást az események. A hivatalos logó és a kabalafigurák már korábban bejelentésre kerültek, most pedig az olimpiai fáklya kerül sorra. A szervezőbizottság ennek kitalálásához azonban segítséget, ötleteket vár, így szeretne felkérni tervező irodákat, mérnök konzulenseket és különböző gyártókat is arra, hogy alkossák meg a londoni olimpia és paralimpia fáklyáit. Az olimpiai fáklyaváltóhoz összesen közel 8000 darab fáklyára lesz szükség, amelyek segítségével a váltó majd 70 napon keresztül járja be a szigetországot. „Az olimpiai fáklya egy igazi szimbólum, amely most lehetőséget biztosít számunkra, hogy a brit dizájnt, a brit kézművességet és a tehetséges szigetországi tervezőket rivaldafénybe állítsuk.” – mondta Paul Deighton a szervezőbizottság egyik vezetője.

Az ötletgazdákat és a tervezőket arra kérik, hogy a játékok hivatalos üzleti kapcsolati portálján regisztrálva jelezzék részvételi szándékukat. A jelentkezéseket augusztus 9-22 között várják a tervezőktől, a további részletekről pedig szintén ez az oldal nyújt tájékoztatást. A szakértőkből összeállított zsűri a pályázati folyamat első fázisában öt céget választ ki, amelyek idén októberig adhatják be részletes terveiket és elképzeléseiket, majd ezt követően közülük választanak egyetlen győztest. A tervek szerint az olimpiai és paralimpiai fáklyák a jövő év közepére készülnek majd el.
0 Tovább

No drinks, please !

Aki járt már szurkolóként sporteseményen - pláne nyári időszakban - az tudja, hogy mennyi bosszúsággal jár az, ha a szervezők nem engedik bevinni az otthonról hozott, jól behűtött kedvenc üdítőt. Mert az ember így is úgyis megszomjazik, így kénytelen a létesítményen belül vásárolni, nyilván nem bagóért. Sajnos valami hasonlóra kell felkészülnie azoknak is, akiknek a londoni olimpia helyszíni megtekintése szerepel a terveik között. A brit szervezők szerdai bejelentése értelmében ugyanis valamennyi létesítmény területére –a repülőgépekhez hasonlóan - tilos lesz a folyadékok bevitele...

A brit események biztosításakor öt különböző kockázati fokozatot adnak meg a szakemberek, a 2012-es olimpia pedig a negyedik, vagyis a „komoly” (severe) kategóriába került, közvetlenül a legrosszabb, „kritikus” megjelölés mögé. „A londoni olimpia potenciális terrorista célpont lehet. Még nagyon jól emlékszünk azokra a napokra, amikor egész Londont bombarobbantások fenyegették azon a napon, amikor a NOB-ülésen eldőlt, hogy miénk lehet a 2012-es nyári olimpia. Ezért nem akarunk semmit sem a véletlenre bízni.” nyilatkozta Sir Ian Johnston az olimpiai biztonsági igazgatója.

Az olimpiai létesítmények bejáratánál a tervek szerint mindenki átvizsgálásra kerül és a repülőtéri beléptetési rendszerekhez hasonlóan itt is minden folyékony anyagot elvesznek a belépni szándékozóktól. Elképzelhető, hogy lesznek kivételek (pl. naptej, bébiétel), de ezeknek a listáját egyelőre még nem véglegesítették. „Bízunk benne, hogy ez emberek megértik és átérzik, hogy mindezt nem a saját szórakoztatásunkra végezzük majd el, hanem az ő biztonságuk érdekében” – nyilatkozta Johnston úr, aki azt is hozzátette, hogy ennek ellentételezésre elképzelhető, hogy minden olimpiai létesítményben biztosítanak majd ingyenes ivóvíz vételi lehetőséget a látogatók számára. Arról egyelőre nem született még döntés, hogy ételt lehet-e majd bevinni a csarnokokba, mert elképzelhető, hogy az angolok a piknik lehetőségét megakadályozandó (?) ezt is korlátozni akarják...
0 Tovább

Íjászattal kezdődnek a játékok

Az utóbbi nyári olimpiákon rendre a labdarúgó torna volt az, amely még a megnyitó előtt kezdetét vette. London esetében sem lesz ez másképpen, hiszen a brit szervezők sem tudták a teljes menetrendet 16 napba sűríteni, így már két nappal a megnyitó előtt elkezdődnek a küzdelmek Glasgowban a Hampden Parkban. A szervezők keddi bejelentése értelmében viszont az íjászat lesz majd az első olyan sport, ahol az olimpia londoni eseményei is megkezdődnek. A sportág selejtezői a megnyitó napjának (2012. július 27.) reggelén kezdődnek el a Lord’s Cricket Ground-on. A londoni játékok során ismét egy sportlövő versenyszámban avatnak majd először bajnokot, de hogy melyikben, az még egyelőre nem eldöntött. A sportági szakszövetségek vezetőivel egyeztetett előzetes programtervét a NOB-nak is jóvá kell hagynia, ami legkorábban 2011 elején történhet meg és akkor lesz végleges londoni olimpia teljes sportági menetrendje.

0 Tovább

Szlovák versenyzőé az első női kvóta

Szombaton a férfiaknál, vasárnap viszont már a hölgyeknél is olimpiai kvótákat osztottak a sportlövők olimpiai kvalifikációs világbajnokságán Münchenben. A legelső férfi kvóta az olasz Niccolo Campriani nevéhez fűződött, a hölgyeknél viszont a szlovák Zuzana Stefeckova szerzett elsőként kvalifikációt. A 91 körrel záró szlovák lövő a traposok versenyében kiosztott három kvóta egyikét szerezte meg világbajnoki címével. A 26 éves lövő a 2008-as pekingi olimpián is ezüstérmes volt ebben a kategóriában. Mögötte a kínai Liu Yingzi (89 kör) végzett a világbajnokság második helyén, a harmadik helyen pedig az olasz Jessica Rossi zárt, aki csapatárását, Deborah Gelisiot előzte meg szétlövéssel. Sidi Péter szombaton szerzett olimpiai kvótája óta sajnos a magyar lövők további olimpiai részvételi jogot egyelőre nem tudtak szerezni.

0 Tovább

Már nyerészkednek az angolok?

Napra pontosan két év múlva kezdődik el a londoni nyári olimpia, amely előtt egyre gyakrabban érkeznek a hírek Nagy-Britanniából. Most éppenséggel negatív reakció érkezett a helyi szervezők kapcsán. Az ausztrál vitorlázó csapat ugyanis meglehetősen rossz néven vette azt, hogy nagyon drágán használhatja a Weymouthban és Portlandben található (már korábban elkészült) olimpiai vitorlás központot.  Az angol szervezők ugyanis éves szinten 75.000 angol fontot (~ 25,5 millió forintot) számolnak fel a kikötő használatáért. Az ausztrál szövetség egyik vezetője, Peter Code elmondta, hogy az előző szezonban elfogadható díjakat kellett fizetniük, mostantól kezdve azonban alaposan felsrófolták az árakat, így nekik is plusz források után kell nézniük, ha fedezni akarják a helyszíni felkészülés költségeit.

A Pekingben a 470-es hajóosztályban olimpiai bajnoki címet szerző Malcolm Page elmondása szerint nem ők az egyetlenek, akik panaszkodnak az árak miatt. Page tagja a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (ISAF) sportolói bizottságának is, ilyen módon van rálátása a sportág többi szereplőjére is. „A Sydneyben rendezett olimpia kapcsán azt mondhatjuk, hogy sokkal kisebb összeget kértek a helyiek. A Woollahra Vitorlás Klub csupán a normál klubtagsági díjat számlázta, ami kevesebb, mint 11 font volt napi szinten. Az ilyen jellegű drágaság nem segíti azt, hogy a kis nemezetek is felzárkózzanak a sportág élvonalához. Az olimpiai szellemiség azt kívánná, hogy mindenki számára elérhető feltételeket biztosítsunk. Ez nem olyan sportág, mint az úszás, ahol minden medence egyforma, itt szükség van a helyszín alapos ismeretére a jó szerepléshez.” – mondta Page az eset kapcsán. Az ausztrálok felháborodása érthető, de tudni kell azt is, hogy a vitorlázás olimpiai hajóosztályaiban hatalmas a harc a brit és az ausztrál csapat között, így ez a történet akár a pszichés hadviselés része is lehet. Az elmúlt olimpiákon ugyanis rendre ez a két nemzet végzett a sportági éremtáblázat élén (Pekingben a lehetséges tizenegy aranyéremből a britek 4, az ausztrálok pedig 2 aranyat nyertek meg).
0 Tovább

Kész az Olimpiai Stadion teteje

Bár a londoni olimpia csupán két év múlva kezdődik, az angolok úgy tűnik, hogy nem akarják az utolsó pillanatokra hagyni az előkészületeket. Csütörtökön ugyanis elkészült a leendő Olimpiai Stadion tetőszerkezete. A 80.000 néző befogadására alkalmas létesítményben a tető az ülőhelyek kétharmadán helyet foglalókat védheti az esőtől. A 112 panel által tartott szerkezetre összesen 45.000 négyzetméternyi vásznat feszítettek ki. A londoni Olimpiai Stadion építése jó úton halad, hiszen az Olimpiai Park vezetői jelezték, hogy már most, az év közepén teljesítették az idei évre kiírt valamennyi célkitűzést, így most már a 2011-re esedékes projekt elemek megvalósításán dolgoznak majd a következő hónapokban. Az olimpia létesítmények megépítésén naponta hozzávetőlegesen 10.000 munkás dolgozik és a tervek szerint jövő nyárig valamennyi szükséges létesítmény elkészülhet.

0 Tovább

Kínáé a kvalifikációs vb

A 2012-es londoni olimpia nagy újdonsága lesz a női ökölvívó torna, amely első alkalommal szerepel majd az ötkarikás játékok programjában. A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) a napokban a marokkói Marrakesh-ben meghozott döntése értelmében Kína, azon belül is Chongqing városa rendezheti meg a sportág első kiemelkedő „olimpiai” eseményét. Több sportágtól eltérően ugyanis az ökölvívóknak csak egyetlen kvalifikációs tornájuk lesz az olimpia előtt, így aki szeretne ott lenni Londonban, annak néhány hónappal a játékok előtt (a pontos időpont még nem dőlt el, de 2012 januárja vagy februárja lesz) Kínába kell majd utaznia. A női ökölvívók három súlycsoportot és 36 helyet kapnak a londoni olimpiára, ebből pedig 34-et a dél-nyugat Kínában található Chongqingban osztanak majd ki.

0 Tovább

McCartney lánya tervezi a londoni ruhákat

A Beatles együttes híres tagjának, Sir Paul McCartney-nak a lánya, Stella McCartney tervezheti meg a brit sportolók formaruháját a londoni olimpiára és paralimpiára. A hírt a brit nemzeti csapat olimpiai formaruháit 1984 óta szállító Adidas cég jelentette be szerdán, amely szerint most először vesz majd részt (el)ismert divattervező a formaruhák kitalálásában. A híres sportszergyártó cégnél ugyanis azt szeretnék, hogy a hazai rendezésű olimpián a brit sportolók ne csak a legjobb teljesítményre ösztönző ruhákat, de egyben a legdivatosabbakat is viselhessék.

A nemzetközi divatvilágban közismert, 38 esztendős Stella már korábban is tervezett női sportruha kollekciókat, így ez a terület sem áll távol tőle. A sportolók számára gyártott ruhák mellett a London 2012 névre hallgató kollekció különböző szurkolói kellékeket és ruhadarabokat is fog majd tartalmazni, ilyen módon is egységessé téve a brit csapatot és annak támogatóit. Stella McCartney a Telegraph TV-nek az alábbi linken szereplő videón nyilatkozott a bejelentés után.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek