Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Brit hölgyek magyar vízben !

Igazi kuriózumot láthatnak majd a nézők az ősztől kezdődően a magyar női vízilabda bajnokságban. Az olimpiára készülő angol válogatott ugyanis „benevezett” a magyar pontvadászatba és mivel mind a szövetség, mind pedig az érintett klubok hozzájárultak ehhez, így a magyar szakember, Fekete Szilveszter által irányított együttes klubcsapatként időnként Magyarországra utazik majd. Mivel házigazdaként az angolok valamennyi sportágban indíthatnak csapatot (kvalifikáció nélkül), így női vízilabdában is lehet bőven idejük behozni a jelenleg a világ élmezőnyével szemben fennálló lemaradásukat. A Magyar Vízilabda Szövetség honlapján jelent meg egy interjú a brit nemzeti csapat edzőjével, a kitűnő riporter, Török László által készített beszélgetést az mvlsz.hu szerkesztőinek engedélyével az alábbiakban itt is közöljük:

A budapesti Világliga selejtező, nem csupán a kvalifikáció eldöntésére, erőfelmérésre volt alkalmas, hanem arra is, hogy egy jót beszélgessünk Fekete Szilveszterrel, az egykori válogatott kapussal, aki három esztendeje, Nagy-Britannia női válogatottjának szövetségi kapitánya.
 
- Meglepetéssel kezdtétek a tornát, hiszen nyertetek Olaszország ellen.
 
- Tudjuk, hogy négy–öt játékos hiányzott az itáliai együttesből, de azért számunkra roppant értékes diadal volt ez így is. - kezdte a beszélgetést Fekete Szilveszter - Ugyanakkor azt kell mondjam, hogy benne volt már a levegőben ez a siker. Sok nemzetközi mérkőzést játszottunk az elmúlt hónapokban. Vívtunk szoros mérkőzést az olimpiai bajnok Hollandiával, és a vb-negyedik görögökkel is. Kirishiben a vb-döntős Kanadától csak négy góllal kaptunk ki, ráadásul a harmadik negyed közepéig döntetlenre álltunk. Ezek az eredmények egyértelműen mutatták, hogy fejlődünk és ennek egyszer már az eredményben is meg kell mutatkoznia. Minden meccs előtti megbeszélést úgy kezdtünk: talán éppen az a mai nap lesz az, amikor meg tudjuk „csípni” valamelyik nagy csapatot.
 
- Tehát formálódik a csapat. Milyen lesz együttesed az olimpiára?
 
- Remélem jó. Tisztában vagyok azzal, honnan indultunk és hol tartunk most. Az az érzésem, hogy most már csak a technikát kell csiszolni, – de azt sokat – aztán rendbe kell tenni lélektanilag is az együttest. A cél az, hogy mindenkivel jó, élvezetes meccset tudjunk játszani. Hogy az mire lesz elegendő, az ötkarikás játékokon, az már más kérdés...
 
- Nehéz feladat vízilabdaedzőnek lenni Nagy Britanniában?
 
- Meghiszem azt! Ez a sportág nagyon is amatőr szinten van a szigetországban. Annak ellenére mondom ezt, hogy roppant népszerű. Elegendő annyit mondanom, hogy a női bajnokságban, négy osztályban küzdenek a csapatok, mégpedig úgy, hogy mindegyik osztályban 10-10 csapat szerepel. A körülmények azonban, no meg a hozzáállás, kezdetleges. Persze így van ez minden nem tradicionális sportágban, tehát kézi-, röp-, kosár-, vagy éppen vízilabdában. Magával a válogatottal azonban nem nehéz együtt dolgozni, mert minden játékos nagyon elkötelezett. Azt mondhatom, hogy a hazai olimpia hatalmas vonzerő, amelyen minden játékosom nagyon szeretne részt venni.
 
- Ha ezek a játékosok amatőrök, hogyan zajlik a felkészülés, miként tudtok tornákon szerepelni, edzőtáborokat szervezni?
 
- Ehhez először is azt kell megérteni, hogy a válogatás nem aszerint történik, hogy kik a legjobbak. Manchester a brit vízilabdasport székhelye. Tehát azok lehetnek tagjai a nemzeti csapatnak, akik odajönnek tanulni, vagy éppen dolgozni. Csakis azoknak van lehetőségük edzeni, felkészülni. Ez nem csupán magától, a játékosoktól kíván nagy áldozatot, hanem a családjuktól is, hiszen el kell költözniük egy idegen városba, ott lakást, megélhetést kell biztosítani, ami a mai világban a brit szigeten sem egyszerű feladat.
 
- Ehhez a szövetség, vagy a brit olimpiai bizottság nem ad valamiféle segítséget?
 
- Változó. Kezdetben volt egy bizonyos keret erre a célra, de 2009 januárjában mi is megéreztük a válságot, alaposan csökkentették az erre fordítható pénz. Most azonban már csaknem visszakaptuk azokat a pénzeket, amelyeket másfél éve megvontak tőlünk.
Az elmúlt időszakban, azok a játékosok, akik dolgoztak, sokszor éjszakáig a munkahelyükön voltak, hogy a másik napon kétszer is tudjanak edzeni. Most szeptembertől úgy néz ki majd, hogy a játékosok amolyan fizetés kiegészítést kapnak, így hetente csak két napot kell a munkahelyükön tölteni, a hét öt napján pedig a válogatott rendelkezésére kell, hogy álljanak.
 
- Te otthon érzed magad, egy idegen országban?
 
- Fogalmazzunk inkább úgy, hogy jól érzem magam. Teljesen viszont sohasem fogom otthon érezni magam Manchesterben, de azt csinálom, amit szeretek. Az is pompás érzés, hogy kézzel fogható eredményeket produkálunk. A majdnem semmiből, odáig jutottunk el, hogy most már a világ legjobb válogatottjainak is olykor sikerül megnehezíteni az életét. Gondolj bele, a "B" csoportos EB hatodik helyéről indulva most pariban játszunk a legjobbakkal.
 
- Milyen rang Nagy-Britanniában szövetségi kapitánynak lenni.
 
-A vízilabda nem top sport. Ezt tudomásul kell venni! De Nagy Britannia vezető hatalom, ahol országosban felelősnek, irányítónak lenni, nagy megtiszteltetés.
 
- Szinte biztosan kijelenthető, hogy a brit válogatott ősztől elindulhat a magyar női bajnokságban.
 
- Hálás köszönet ezért minden magyar klubnak, a szövetségnek, szóval mindenkinek, mert ez hatalmas segítség. Úgy fogunk szerepelni, mint egy klub. Kéthetente jövünk és akkor lejátsszuk az arra az időre esedékes mérkőzéseinket. Erre azért van szükségünk, mert önmagukhoz képest a lányok nagyon sokat fejlődtek, de ezt tovább csak önmagunkban képtelenek vagyunk csinálni. Ehhez ellenfelek kellenek. Nagyon remélem azonban, hogy nem csak mi tudunk profitálni ezekből az összecsapásokból, hanem a magyar együttesek is, mert részvételünkkel színesedik majd az ellenfelek palettája. – fejezte be nyilatkozatát Fekete Szilveszter. 
0 Tovább

Vuvuzela az olimpián?

A dél-afrikai labdarúgó világbajnokság egyik nagy „találmánya” a vuvuzela, amely manapság már minden magyar háztartásban hétköznapi fogalommá vált, olyan gyakran hangzik el a közvetítések során. A fülsértő és európai fül számára szokatlan hangot kiadó szurkolói kellék a helyszínen tartózkodók számára természetesen várhatóan értékes ajándék lesz hazautazáskor, így nem lenne meglepetés, ha hamarosan európai sporteseményeken is feltűnne a sok európai fociszurkoló szemében elsőszámú közellenségnek számító eszköz. London polgármestere, Boris Johnson a napokban érkezett meg Dél-Afrikába, ahol elmondta, hogy magánemberként ugyan nem szereti a vuvuzelát és nem is támogatja annak megjelenését a 2012-es londoni olimpián, de ha a szurkolók részéről lesz rá igény, akkor engedélyezni fogják… Azért én megnéznék mondjuk egy torna vagy szinkronúszó versenyt vuvuzela invázióval, szó se róla…

Ja, zárásként egy kis ízelítő az alábbi videóban a helyszíni vuvzelás hangulatból:

0 Tovább

Danny Boyle rendezheti a londoni megnyitót

Végleg eldőlt, hogy Danny Boyle rendezheti a londoni olimpiai játékok nyitó- és záróünnepségét. A Trainspotting, a Sekély sírhant és a Gettómilliomos rendezőjének nem lesz könnyű dolga, hiszen Zhang Yimou 2008-as pekingi produkciója magasra tette a mércét. A nyolc Oscar-díjas brit rendező azonban nem marad egyedül a kihívással, segítségére lesz a Billy Elliot, A felolvasó és Az órák című filmek rendezője Stephen Daldry is, aki producerként működik majd közre. A háromszoros Oscar-jelölt Daldry azt ígéri, hogy az ünnepségekre a legtehetségesebb fellépőket próbálják felkérni. Boyle és Daldry rendelkezésére 40 millió font (13,3 milliárd forint) áll, amiből azért jó pár világsztárt ki lehet fizetni. A Gettómilliomos című film brit rendezője nagy megtiszteltetésnek, és különleges lehetőségnek nevezte a felkérést, és máris leszögezte, nem érdekli a kínai Zhang Yimou által rendezett 2008-as nyitóünnepség, ő egy abszolút Londonra és a 21. századra koncentráló előadást tervez. A brit rendező London azon részén élt, ahol a megnyitótrendezik majd két év múlva, a tervek szerint pedig 2011 elejétől teljes munkaidőben dolgozik majd a ceremónia és a látvány megtervezésén.

0 Tovább

Újabb költségcsökkentés várható

Továbbra is a költségcsökkentésről szóló hírek érkeznek Londonból. A 2012-es nyári olimpia szervezőbizottsága számos problémával küzd már most is, két évvel az olimpia előtt (ez azt hiszem így normális), de az anyagi gondok tűnnek a legkevésbé orvosolhatónak. Arról már korábban is írtunk, hogy a létesítmények ügyében terveznek költségtakarékos megoldásokat az angolok, de emellett azzal is szembesülniük kell, hogy az általános büdzsét is folyamatosan faragja a közelmúltban hatalomra került új kormány.

Az AP hírügynökség értesülései szerint a brit kormányzat további tervei között is szerepel az olimpia büdzsé (le)faragása, ezt erősítette meg a sportminiszter Hugh Robertson (a képen) is. „Nem jelenthetem ki kategorikusan, hogy nem lesznek további módosítások. Senki sem állítja, hogy rendben van az állami költségvetés, a sport és az olimpiai játékok sem lehetnek mentesek az esetleges csökkentésekből.” - mondta a miniszter. Az olimpia létesítmények építésére fordított pénzkeret a napokban 39,5 millió dollárral csökkent, igaz ez a pénzmennyiség így is eltörpül az olimpia tervezett teljes, 13,6 milliárd dolláros költségvetése mellett. Robertson ugyanakkor jó híreket is jelentett be csütörtökön, amely szerint a nemzeti lottóból befolyó összegből a mostani 16 százalék helyett 2012-re már 20%-al részesül majd a sportszféra, ami éves szinte 73 millió dolláros növekedést jelenthet majd.
0 Tovább

Új helyszín a londoni focitornán

Coventryben is rendeznek olimpiai labdarúgó-mérkőzéseket a 2012-es játékok idején, mivel az eredetileg a helyszínek közé jelölt birminghami pályát átépítik. A másodosztályú futballklub 32.500 férőhelyes Ricoh Arénája átmenetileg - az ötkarikás játékok létesítményei ugyanis nem viselhetik szponzorneveiket - City of Coventry Stadium lesz. A londoni olimpián ezen kívül még a glasgow-i Hampden Parkban, a cardiffi Millennium Stadionban, a manchesteri Old Traffordon, a newcastle-i St James, Parkban, valamint a fővárosi Wembley Stadionban lesznek labdarúgó-találkozók. (Forrás: MTI)

0 Tovább

London 2012: Kész az evezős/kajak-kenu központ

Még több mint két év van hátra a londoni olimpia megnyitójáig, de a létesítmények egy része már most teljesen készen várja a sportolókat. A napokban került átadásra az olimpiai evezős és síkvízi kajak-kenu központ, amely a Londonhoz közeli Etonban található. Ez a pálya már korábban is ismert volt a nemzetközi evezős életben, hiszen rendeztek itt korábban már evezős világbajnokságot (2006) is. A Windsorhoz közel lévő Dorney tavon található létesítményt persze tovább csinosították az olimpia versenyek miatt, ahol többek között átadásra került egy új, 50 méter hosszúságú, 250 tonnás híd (ld. kép lent) a célterületnél, valamint a pálya megközelítésére szolgáló utak is szilárd burkolatot kaptak. Az olimpiai versenyekre javították az összeköttetést a versenypálya, valamint a felevező pályarészek között is.

A határidőre és az előre tervezett költségkereten belüli ráfordítással felújított olimpiai evezős centrum a Weymouthban és Portlandben található, még 2008-ban befejezett vitorlás központ után a második olyan létesítmény, amely teljesen elkészült a 2012-es játékokra tervezett létesítmények közül.

 

 

 

 

 

 

 

0 Tovább

A sportcsarnok is újrahasznosítható?

A környezetvédelem kérdése, de különösen a fenntartható fejlődés szófordulat sokszor előkerül manapság a sportesemények kapcsán is. Bár egy olyan megaesemény, mint a nyári olimpia kapcsán nehéz a környezet tényleges megóvásáról beszélni, az ilyen méretű sportrendezvénnyel együtt járó környezeti károk enyhíthetőek, erre mutathat példát a londoni szervezők egy igencsak forradalmi újítása. A 2012-es nyári olimpiára ugyanis elkészülhet az első, teljes mértékben újrahasznosítható sportcsarnok. A BBC olimpiai blogjának információja alapján ugyanis a közelmúltban posztjáról távozott brit olimpia ügyi miniszter, Tessa Jowell (a képen) elmondta, hogy a kosárlabda mérkőzések helyszínéül szolgáló ideiglenes létesítmény jövőjéről tárgyalásban állnak a brazilokkal. A londonit követő nyári olimpia házigazdája ugyanis kompletten (szőröstül-bőröstül) átvenné a létesítményt, ráadásul fizetne is (!) érte az angoloknak. A hírek szerint elsőként Sao Paolo város venné meg a csarnokot, amelyet már jóval a 2016-os riói nyári olimpia mérkőzései előtt is használatba állítanának Brazíliában. 

A NOB szakemberei már régóta gondolkoznak azon, miként lehetne kisebb, kevésbé fejlett országokat is olimpiarendezéshez segíteni. Az olimpiai létesítmények városról-városra történő vándorlása egy forradalmi gondolat ebben a kérdésben, amely Londonban két év múlva részben akár már meg is valósulhat. A koncepció persze nem csak az új rendező városoknak lehet hasznos, hanem például jelen esetben Londonnak is, hiszen még az angliai metropolisz sem tud annyi létesítményt fenntartani éveken keresztül, amennyi egy nyári olimpia megrendezéséhez szükséges. Az olimpiai létesítmények utóhasznosításának problémaköre mindig kényes terület, amellyel a közelmúlt nyári olimpiai rendezői (Sydney, Athén, Peking) egyaránt komolyan szembesültek és a mai napig is komoly (pénzügyileg is húsba vágó) gondot jelent számukra.

 

0 Tovább

Hetven napos lesz a londoni fáklyaváltó

A pekingi olimpiát megelőzően több atrocitás (pl. Londonban, Párizsban és San Franciscóban) is érte az olimpiai fáklyaváltót, így nem volt meglepetés, hogy mind a vancouveri, mind pedig a londoni olimpia szervezői ezt követően úgy döntöttek, hogy a kínai szervezőkkel ellentétben már nem szerveznek az egész világot bejáró stafétát. A 2012-es nyári játékok szervezői szerdán bejelentették, hogy London előtt mindössze egy 70 napos váltófutást terveznek, azt is csupán brit földön. A tervek szerint a láng 2012. május 18-án érkezne meg Görögországból (ahol természetesen a szokásoknak megfelelően a nap sugarainak a segítségével gyújtják majd meg Olympiában) a szigetországba, ahol a hozzávetőlegesen 8.000 ember által alkotott váltófutás keretein belül szinte a teljes országot érintve egy héttel a megnyitó előtt érkezne meg Londonba. A brit szervezők tervei szerint a stafétára olyan útvonalat alakítanak majd ki, hogy a láng a brit lakosság 95%-ához egy órán belüli távolságon belül haladhasson el. A váltófutás résztvevőinek legalább a fele a tervek szerint 24 év alatti lesz, így kívánják még jobban hangsúlyozni a fiatalság és az olimpizmus kapcsolatát. Az olimpiai fáklya váltó pontos útvonalát majd csak jövőre hozzák nyilvánosságra a brit szervezők.

0 Tovább

Egyszemű kabalafigurák Londonban

Szerdán este Londonban a BBC élő televíziós adásában bemutatták a 2012-es londoni olimpia hivatalos kabalafiguráit. Az olimpiai kabalafigurája Wenlock névre hallgat, az elnevezés arra a településre utal, ahol a korábban rendezett helyi sportversenyek inspirálták a modern olimpiai mozgalmat. A paralimpia kabalafigurájának neve Mandeville, amely egyértelmű utalás az úgynevezett Stoke Mandeville játékokra, amelyből a modern paralimpiai mozgalom kinőtte magát. A Sebastian Coe vezette szervezőbizottság bízik abban, hogy a kabalák segítenek abban, hogy a fiatalokat a korábbinál is jobban bevonhassák az olimpiai mozgalomba. Az egyszemű, interaktív személyiséggel rendelkező kabalafigurák egyértelműen a digitális kor „gyermekei”, melyek a híres gyermek szerző, Michael Morpurgo ötlete alapján a londoni székhelyű Iris kreatív iroda munkájaként születtek meg. Az olimpiai stadion építése során keletkező utolsó acélhulladékból előálló figurák (ld. lenti videófilm) a tervek szerint az olimpiáig hátralévő két évben bejárják Nagy-Britanniát. „Szeretnénk, ha a fiatalok közül minél többen kezdenének el sportolni, ezért gondoltuk azt, hogy jó ötlet, ha a kabalafigurák olyan sport sztárokkal jelennek meg együtt, mint Beth Tweddle, Amir Khan, vagy Thomas Daley.” – nyilatkozta a kétszeres olimpiai bajnok atléta, Sebastien Coe. 

A kabaláknak első ránézésre kevés közük van Londonhoz, vagy Angliához, de természetesen a tervezők a részletekre is gondoltak. A két figura fején látható sárga fény ugyanis a londoni taxikra utal. A tervek szerint a kabalafigurák saját honlappal rendelkezve képesek lesznek kommunikálni is, ráadásul mindenki egy kicsit a saját képére is formálhatja majd őket. A londoni szervezők bíznak benne, hogy a kabalafigurák tetszeni fognak a közönségnek és az előzetes aggályok nem válnak valósággá, valamint sokkal pozitívabb lesz az általános fogadtatásuk, mint volt a 2007-ben nyilvánosságra hozott olimpiai logóé.

0 Tovább

Hét-nyolc magyar arany Londonban ?

Hét-nyolc aranyéremmel számol Londonban a Magyar Olimpiai Bizottság. A szervezet honlapján Kovács Tamás, a MOB sportigazgatója tett közzé elemzést, amelyben a magyar sport nehéz helyzetéről, valamint az olimpiáig hátralévő két év feladatait elemzi. Kovács Tamás ugyanakkor az általa lehangolónak minősített helyzet ellenére derűlátóan nyilatkozott a kilátásokról: "Pekingben 3 első, 5 második, 2 harmadik helyezést és 93 pontot szereztünk. Az elmúlt esztendőben pedig a világbajnokságok olimpiai versenyszámaiban 8 első, 4 második, 9 harmadik helyezést és 139 pontot értünk el. S az idei esztendő is nagyszerűen kezdődött, a cselgáncsozók a Bécsben rendezett Európa-bajnokságon 7 érmet (2 aranyat) nyertek. Bízom a folytatásban. Határozottan állítom, hogy Londonba erős csapattal utazunk, 20-22 sportágban veszünk részt, 130-140 pontot szerzünk, és 7-8 bajnoki címmel térünk haza."

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek