Az olimpiák történetében eddig három olyan ország akad, amely részt vett már a játékokon, de még sohasem küldött női indulót, talán nem meglepetés, hogy ezek közül két nemzet is az arab világban található. A NOB és az ENSZ közös kezdeményezése (amely a nők egyenjogúsítására irányul) azonban könnyen lehet, hogy a 2012-es londoni olimpián ez ügyben is változást hoz, így Szaúd-Arábia, Katar és Brunei is nevez majd női sportolókat a játékokra. A NOB-on belül az egykori evezős olimpikon, Anita DeFrantz vezeti azt a bizottságot, amely a nők szerepével foglalkozik. Az amerikai sportvezető elmondása szerint jó úton haladnak, hiszen míg az 1984-es olimpián a sportolók 23%-a volt csupán nő, a legutóbbi 2008-as játékokon ez a szám már a résztvevő sportolók 43%-át jelentette.

A hírhez kapcsolódóan Katar sportvezetői is megszólaltak a napokban, akik kifejtették, hogy már a NOB kezdeményezése előtt eldöntötték, hogy mindenképpen indítanak női sportolókat is a londoni olimpián. A katari csapatban a tervek szerint négy hölgy is részt vehet majd az olimpián, akik lövészetben és vívásban képviselhetik hazájukat. „A nők sportja egy meglehetősen új koncepciónak számít ebben a térségben, hiszen ez nem volt része a hagyományoknak és a helyi tradícióknak. Az elmúlt években azonban – különösen a Katari Női Sport Bizottság 2001-es megalakulása óta – gyors fejlődés mutatkozik ezen a téren, most már egyre több szülő bíztatja sportolásra leány gyermekét is.” – nyilatkozta az egyik helyi szervezet szóvivője. Katar 1984-ben Los Angelesben debütált az olimpiákon, a pekingi játékokon pedig hét sportágban 22 férfi sportolóval vett részt. Az orszgának amúgy két olimpiai bronzérme van eddig a játékokról (1992-atlétika és 2000-súlyemelés).
 
Szaúd-Arábia már nehezebb feladat lesz a NOB számára, hiszen egyelőre nemzeti törvények (!) tiltják azt, hogy női sportolót nevezhessenek az olimpiára. Anita DeFrantz elmondása szerint az országgal szemben az is felvetődött, hogy esetleg kizárják őket a játékokról, amíg ezügyben nem lesz változás. A szaúdiak Pekingben öt sportágban vettek részt 15 férfi sportolóval. Az állami iskoláknak a lányok nem sportolhatnak Szaúd-Arábiában, ráadásul nincs egyetlen olyan szervezet sem az országban, amely az ő sportolásukat szervezné és egy-két kivételtől eltekintve minden stadionból ki vannak tiltva. A szaúdi sportolók eddig egy ezüst- (2000-atlétika) és egy bronzérmet (2000-lovaglás) gyűjtöttek az olimpiákon.
 
A Délkelet-Ázsiában található Brunei az 1988-as szöuli olimpián debütált az olimpiákon, ahol azonban –ez is egyfajta kuriózum- csak hivatalos küldöttekkel vett részt, sportoló nélkül. Az 1992-es barcelonai olimpiát kihagyták és amire talán többen is emlékeznek, a pekingi játékokról is lemaradtak, mivel a határidőig egyetlen sportolójukat sem nevezték be a 2008-as olimpiára, így a megnyitó napján lekerült a nevük a pekingi résztvevő országok listájáról. Amikor részt vettek viszont az olimpiákon, akkor sem küldtek egynél több sportolót, így náluk a hölgyek mellőzése talán nem annyira feltűnő. Érdekesség, hogy Pekingben már két sportolójukat szerették volna nevezni (köztük egy 15 éves úszónőt!), de hiába tartózkodott már a brunei szultán is a kínai fővárosban, a megnyitón nem láthatta csapatát felvonulni az adminisztrációs hiba miatt...