Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kamerun elveszíti kétszeres bajnokát

A tudományos életben már régóta ismert fogalom a brain drain, vagyis az „agyelszívás” jelensége. A tehetséges tudósok külföldre áramlását mi magyarok is ismerjük (ld. még Nobel-díjas tudósaink amerikai sikerei), de a sportban is jelen van ez, igaz jóval kisebb mértékben. A gyarmatokról felfrissített és világbajnoki címet nyerő francia, vagy a korábban Európa-bajnokságot nyert holland labdarúgó csapat is jó példa minderre. Az utóbbi időszakban az atlétika világában is elindult a honosítások folyamata (igaz már korábban is akadt ilyenre példa – ld. a kenyaiból dánná váló Wilson Kipketer, vagy az amerikai színekben futó egykori kenyai Bernard Lagat esetét), amelyet az utóbbi években főleg a spanyolok és a franciák táplálnak nagy lendülettel. Nem kapott ugyan nagy nemzetközi visszhangot, Kamerunban ugyanakkor sokan értetlenül állnak azelőtt, hogy kétszeres olimpiai bajnok hármasugrójuk, Francoise Mbango Etone hazát váltott és a jövőben francia színekben versenyez tovább. (Forrás: www.athleticsafrica.com)

Az Athénban és Pekingben is hazája egyetlen olimpia érmét szerző kétszeres ötkarikás bajnokot már hat évvel ezelőtt is megkeresték a franciák, a mostani váltás azonban már aligha hoz számukra fontos sportsikereket. A 34 éves atlétanő ugyanis már túl van atlétikai karrierje zenitjén (idén még nem is versenyzett), így elsősorban családja jövője miatt választotta a francia útlevelet. Kamerunnak egyébként az olimpiai játékok történetében mindössze három olimpiai bajnoki címe van, Etone mellett a labdarúgó csapat tudott még nyerni a 2000-es olimpián Sydneyben.
 
A kameruni sportolónő athéni győztes ugrása (15,30m) az alábbi videóban tekinthető meg:
 
0 Tovább

Visszakapták az érmeket Jones társai

Visszakapták érmeiket a Sydneyben olimpiai érmet nyert női amerikai futóváltók tagjai, akiket korábban Marion Jones doppingvétsége miatt fosztottak meg a medáliáktól. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság előbb 2008-ban elvette a váltótársaktól is az érmeket, de az atlétanők fellebbeztek, és a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pénteki ítélete szerint ők legalább visszakaphatják érmeiket. A CAS azzal indokolta döntését, hogy a 2000-es játékok idején a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél (IAAF) még nem volt érvényben az a szabály, hogy a doppingoláson ért versenyző váltótársaitól is el kell venni az érmeket. A döntés értelmében a 4x400-as váltó tagjai, Jearl Miles-Clark, Monique Hennagan, LaTasha Colander Clark és Andrea Anderson megtarthatják aranyérmüket, míg a 4x100-as váltóval bronzot szerző Chryste Gaines, Torri Edwards, Nanceen Perry és Passion Richardson szintén dobogós maradt.

0 Tovább

Marad ausztrál a kétszeres világbajnok?

Nem csak nekünk van „Nagy Laci-ügyünk”, a londoni olimpia közeledtével (már csak két év van a rajtig) sok sikeres sportoló kapcsán zajlanak még háttértárgyalások az esetleges hazaváltásról (ld. például korábbi cikkünket Szergej Litvinovról). Az ausztrálok kétszeres világbajnok atlétájáról, Jana Rawlinson-ról is felvetődött, hogy hazát cserél és esetleg brit színekben próbálkozik meg az aranyszerzéssel 2012-ben. Az ausztrál sajtóval és az atlétikai szövetség illetékeseivel amúgy sem felhőtlen viszonyt ápoló, 27 éves sportolónő esetleges távozása nagy vihart kavart az ötödik kontinensen, ugyanakkor a versenyző menedzsere az elmúlt hét végén kategorikusan cáfolta a váltást. A Sydneyben született, a 400 méteres gátfutásban 2003-ban és 2007-ben világbajnoki címet szerző Rawlinson a hírek szerint nagyobb pénzügyi támogatásra kapott ígéretet a britektől, ami megkönnyíthetné az utóbbi időszakban elszenvedett kellemetlen sérüléseiből történő felépülését.

A sztori keletkezését egyébként az a tény lendítette fel a leginkább, hogy Rawlinson már egy jó ideje Nagy-Britanniában, Loughboroughban él, ráadásul brit férje (a korábbi kitűnő 400 gátas Chris Rawlinson, akitől 2009-ben elvált ugyan, de idén márciusban ismét hozzáment) miatt a közelmúltban brit állampolgárságért is folyamodott. „A brit útlevél igénylésére azért volt szükség, hogy az Európában élő versenyző könnyebben mozoghasson a kontinensen és az Európai Unió országaiban, hiszen nagyrészt ezen a környéken versenyez. Jana olykor másfél órát tölt el azzal, hogy az ausztrál zászlót fesse rá a körmeire, Önök szerint ez arra utal, hogy el akarja hagyni Ausztráliát?” – tette fel a költői kérdést az ausztrál atlétikai szövetség versenyigazgatója, Eric Hollngsworth az ügyre vércseként ráharapó újságíróknak.
 
Szakértők és a versenyzőhöz közel álló illetékesek ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a fentiekben leírt polémia lehet, hogy hiábavaló, mert az is elképzelhető, hogy a sérülékeny versenyző végül egyik ország színeiben sem lesz ott Londonban. Rawlinson ugyanis 2007 óta nem indult komoly versenyen (a pekingi olimpiát és a tavalyi berlini vb-t is kihagyta) és jelenleg is Achilles-ín sérüléssel küzd, így továbbra is kérdéses, hogy az októberben Indiában sorra kerülő Nemzetközösségi Játékokon indulhat-e majd. Az persze külön csavar a történetben, hogy a korábban még Jan Pittman néven versenyző ausztrál hölgy gyermekének (Cornelius 3 és fél éves) születése és a közel három éves, sérülésekkel teli időszak miatt szinte az összes szponzorát elveszítette, így egy kedvező brit ajánlat akár kecsegtető is lehetne számára. A távozási szándék amúgy már 2006-ban is felvetődött vele kapcsolatba, ám akkor egy házon belüli versenyzői konfliktus után végül maradt az ausztrál atlétikai válogatott tagja.  
0 Tovább

Az ifjabb Litvinov útkeresése

A londoni olimpia atlétikai versenyein a magyar szurkolók leginkább alighanem a férfi kalapácsvetés versenyszámát figyelik majd. Az (egyelőre) olimpiai negyedik Pars Krisztián várhatóan esélyesként utazik majd a brit fővárosba, ellenfelekből azonban nem lesz hiány. Ott lehet a riválisok között egy érdekes figura is, ifj. Szergej Litvinov személyében. Az ő szerepe azért különleges, mert édesapja olimpiai bajnok volt kalapácsvetésben (1988-Szöul), így fia adott esetben történelmet írhat, ha 24 évvel később megnyeri ugyanazt a versenyszámot. A még csak 24 éves dobó folyamatosan fejlődött az utóbbi években, tavaly már ötödik volt a berlini világbajnokságon (éppen Pars mögött), idén májusban Hengelóban pedig 78,98-ra javította egyéni legjobbját.

Az eredetileg fehérorosz színekben versenyző, később német állampolgárságot és rajtengedélyt (2008 óta versenyez német színekben) kapó dobóval kapcsolatban fontos hírek érkeztek a napokban, Litvinov ugyanis nem volt hajlandó elindulni a bergeni csapat EB-n. Mint kiderült, nem akar többet német színekben versenyezni, hanem inkább szülőhazája, Oroszország színeit választaná. Az eset különlegessége (ld. még Nagy László sztori) az, hogy mindezt megteheti, abban az esetben, ha három évet kihagy pályafutásából. Ebben az esetben viszont a tavaly német bajnoki címet is szerző Litvinovnak „ugrik” az idei barcelonai Európa-bajnokság, sőt mi több, a 2012-es londoni olimpia is, amit pedig nyilván nem akar. Kiskapu persze így is van, a kihagyási idő egy évre csökkenhet, ha a Litvinov döntésén egyelőre alaposan meglepődő német szövetség (DLV) mindehhez hozzájárul...

0 Tovább

Gagarin után szabadon

Sok olyan híres és kevésbé ismert sportoló van a világon, akik különleges módon kapták nevüket. Talán kevéssé közismert, hogy van egy olyan olimpiai bajnok atléta is, aki az első úrhajósról, Jurij Gagarinról kapta nevét.

Az oroszok 800-as futójáról, Jurij Borzakovszkij-ról van szó, aki Athénban ért fel pályafutása csúcsára, ahol olimpiai bajnoki címet szerzett. A most 29 éves sportoló Kratovoban (Moszkva mellett) született 1981. április 12-én. A születési dátumnak fontos szerepe volt az ifjú jövevény névadásakor, lévén a Vostok-1 fedélzetén pontosan húsz évvel ezelőtt indult (1961. április 12-én) első emberi űrutazására a híres űrhajós Jurij Gagarin. Az 1968 márciusában egy repülőgép bemutatón elhunyt Gagarin iránti tiszteletből a szülők fiukat Jurijnak nevezték el.
0 Tovább

Bolt nem megy Indiába

Idén októberben Indiában rendezik meg a Nemzetközösségi Játékokat. Az október 3-14 között sorra kerülő rendezvény egyik csúcspontja lehetett volna a háromszoros olimpiai bajnok Usain Bolt szereplése. A jamaikai csodafutó (sokak szerint jelen korunk legnagyobb atlétája) viszont nem indul a versenyen. A 100-on és 200 méteren is világcsúcstartó jamaikai futó edzője, Glen Mills elmondta, hogy tanítványa a 2011-es világbajnokság (Bolt idén a Gyémánt Liga versenyen indult is a leendő vb-helyszínen a koreai Daegu-ban) és a két év múlva sorra kerülő olimpia miatt hagyja ki a brit nemzetközösség tagországai számára fontos versenyt. Bolt négy évvel ezelőtt sérülés miatt nem vehetett részt a versenyen, az indiai szervezők nagy bánatára nem lesz ott Új-Delhiben. Bolt egyébként a jövő héten esedékes jamaikai bajnokságot is kihagyja, Mils szerint ennek nincs köze a 23 éves futó közelmúltban összeszedett (emiatt nem indult a new yorki versenyen sem) Achilles-sérüléséhez…Háááát?

0 Tovább

Olimpia aranyérem tíz év után

Egy évtizeddel a sydneyi olimpia után megkapta a 200 méteres női síkfutás Marion Jonestól elvett aranyérmét a bahamai Pauline Davis-Thompson. A karibi sprinter eredetileg a második helyen ért célba, ám a győztes amerikait 2007-ben megfosztották valamennyi Sydneyben szerzett medáljától (3 arany, 2 bronz), miután bevallotta: doppingszereket használt a versenyek idején. A jelenleg 44 éves Davis-Thompson - aki a 4x100-as váltóval is nyert - az arany mellé egy tízezer dolláros csekket is kapott pénteken, mivel ennyi volt a különbség az ezüst- (40 ezer) és az aranyérem (30 ezer) állami jutalmazása között.

Ha a bahamai futónő esetét vesszük alapul, akkor kis szarkazmussal azt mondhatjuk, hogy Pars Krisztiánnak még lehet nyolc éve addig, hogy végre hozzájusson a megszolgált ezüstérméhez …

0 Tovább

Kvíz VI. - A meglepetés ember

Olimpiatörténeti vetélkedőkben is frappáns kérdés lehetne az alábbi: Versenyszáma legfiatalabb és később legidősebb olimpiai bajnoka lett. Ki ez a kétszeres olimpiai bajnok atléta?

Aki nem szeretne gondolkozni, az kattintson a „tovább” gombra, ahol jön a megfejtés…

A németek magasugrónőjéről, Ulrike Meyfarth-ról van szó, aki 1972-ben a müncheni olimpián mindössze 16 évesen, majd 1984-ben immáron 28 évesen nyerte meg versenyszámát az olimpián. A "magasugrás legidősebb olimpiai bajnoka" titulust aztán később át kellett adnia a bolgár Sztefka Kosztadinovának, aki az 1996-os atlantai olimpián 31 évesen lett a legjobb női magasugró.
 
A frankfurti születésű atlétanő ugyan csak 13 évesen kezdett el a magasugrással foglalkozni, de 1971-ben (mindössze tizenöt évesen) már a második lett a német bajnokságon, majd a következő évi olimpiai válogatón elért harmadik helyének köszönhetően az olimpiai részvétel lehetőségét is kiharcolta. A ’68-as olimpián Dick Fosbury által meghonosított stílus (a Fosbury-flop) egyik úttörője volt Meyfarth (ennek is köszönheti gyors berobbanását az élmezőnybe), akitől azonban ennek ellenére sem sokat vártak a müncheni játékokon. A 185 centiméteres egyéni legjobbja sem jogosította fel (v)érmes reményekre, de a lelkes hazai közönség előtt hét centimétert (!!) javítva egyéni legjobbján, 192 centiméteres világrekord beállítással nyerte meg végül a versenyt. Mindkét nemet figyelembe véve azóta is Meyfarth a legfiatalabb (16 év 123 nap) egyéni olimpiai bajnok az atlétika történetében.
 
A hirtelen jött olimpiai siker (és az ezt követő nagy felhajtás) után aztán egy kicsit megakadt a fiatalon indult karrier, hiszen 1978-ig nem is sikerült javítania a 192 cm-es egyéni csúcson, ezt az időszakot egy EB-5. helyezés jellemzi, ráadásul Meyfarth a montreali olimpián nem is jutott döntőbe. Az 1980-as moszkvai olimpiát aztán a bojkott miatt kihagyták a nyugatnémetek, így Meyfahrt csak a '84-es los angelesi olimpián szerepelhetett újra az ötkarikás játékokon.
 
Az 1982-es év volt a nagy visszatérés a német ugró számára, ki fedett pályán és szabadtéren is Európa bajnok lett, majd 202 centiméteres ugrásával új világrekordot is felállított. Az 1983-ban első alkalommal megrendezett atlétikai világbajnokságon Helsinkiben ezüstérmes lett Tamara Bykova mögött. Meyfarth számára az 1984-es olimpia volt az utolsó nagy világverseny, ahol az ismételt bojkottok miatt legfőbb vetélytársai (köztük Bykova) sem voltak ott a mezőnyben. Érdekesség, hogy a los angelesi női magasugró döntő első öt helyezettje közül hárman (!) is ott voltak már 12 évvel korábban is a döntőben, Meyfarth mellett a kanadai Deborah Brill és az olasz Sara Simeoni. A német atléta 202 centiméteres ugrása ezúttal elég volt az újabb sikerhez, amivel a címvédő olasz Sara Simeonit (200cm) tudta legyőzni és lett ezzel a női magasugrás történetének - a román Iolanda Balas (1960,64) mellett - második kétszeres olimpiai bajnoka. A kitűnő lengyel futó Irena Szewinska mellett Ulrike Meyfarth a másik olyan női atléta, aki 12 éves különbséggel tudott olimpiai bajnoki címeket szerezni.
 
A 188 centiméter magas Ulrike Meyfarthot legfontosabb sikerei idején sorozatban négyszer (1981-1984) is megválasztották Németország legjobb női sportolójának. A 35.000 lakossal rendelkező Wesseling (ahol Ulrike felnőtt) 2004. május 23-án a város atlétikai stadionjának az Ulrike Meyfartrh Stadion elnevezést adta.
0 Tovább

Buktunk egy ezüstöt... :(

Ezt nem hiszem el… A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyt adott csütörtökön a fehéroroszok fellebbezésének a 2008-as pekingi olimpia férfi kalapácsvető döntőjével kapcsolatban, így Pars Krisztián mégsem lép elő ezüstérmessé. A magyar atléta marad a finálé negyedik helyezettje…:(

A 76 oldalas hivatalos ítélet az alábbi linken található. Bocsi, de nem volt idegrendszerem végigolvasni. Na meg persze komplex jogi-orvosi szakangol is kéne hozzá, hogy valaki megfejtse a dolgot...

Pars Krisztián lehetett volna Szentgotthárd város első olimpiai érmese, ám úgy tűnik, hogy mégsem lehet az. Ja, amúgy majd kiváncsi leszek, hogy az érintett miként reagál a dologra, mert az biztos, hogy ezt neki lesz a legnehezebb megemészteni...

0 Tovább

Merlene Ottey világcsúcsa

Az elnyűhetetlen, szokták erre mondani… Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb futónője, Merlene Ottey ismét hallatott magáról. Az ötven év felett még mindig elbűvölően szép és nem utolsósorban roppant gyors és atletikus futónő ugyanis új világrekordot állított fel 100 méteren. A korábban jamaikai, de 2002 óta már szlovén színekben versenyző atléta a szlovéniai Postojnában rendezett atlétikai versenyen 11,72 másodperc alatt teljesítette a legrövidebb szám távját, ami új korosztályos világrekordnak felel meg. A korábbi rekord még a masters kategória egyik legjobbjának, Philippa Raschkernek a nevéhez fűződik, aki 12,50-el tartotta eddig a legjobb korosztályos eredményt.

 
A több mint három évtizedes atlétikai karrierrel (ne feledjük, a ’80-as moszkvai olimpián már bronzérmes volt 200-on) rendelkező, idén májusban már az 50. születésnapját megünneplő atléta kilenc olimpia éremmel rendelkezik és bár nagy bánatára egyetlen egyszer sem győzött az ötkarikás játékokon, három ezüst- és hat bronzérme miatt így sem kell szégyenkeznie. Merlene Ottey egyébként egyike azon négy hölgynek, akik a legtöbb nyári olimpián vettek részt, hiszen ugyanúgy hét alkalommal volt ott a játékokon, mint a svéd vívónő Kerstin Palm, az olasz kajakos Josefa Idem és a francia kerékpáros Jeannie Longo.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek