A művégtagokkal futó Oscar Pistoriust hazája olimpiai bizottsága (SASCOG) előbb beválasztotta a dél-afrikai 4x400 m-es váltóba, majd néhány órával később 400 m-en is engedélyezte az indulását a londoni játékokon. "Ez életem legboldogabb pillanata, büszke vagyok" - mondta a 25 éves futó kevéssel azután, hogy megtudta a jó hírt. A SASCOG szerdán először azt közölte, hogy Pistorius tagja lesz a 4x400 méteres stafétának, ám az egyéni számban nem nevezi, majd - az atlétikai szövetség közbenjárására - jelezte, a versenyző 400-on is futhat majd.

A 25 éves atléta egyéni indulása azért volt kétséges, mivel nem sikerült a SASCOG által felállított kritériumoknak megfelelnie, idei legjobbja, a benini Afrika-bajnokságon futott 45.52 mp-es időeredménye ugyanis rosszabb, mint a szövetség által előírt 45.30 mp-es szint. Pistorius tavaly teljesítette az erősebb, 45.25 mp-es olimpiai kvalifikációs szintet, ám a SACOG már szeptemberben jelezte, hogy ez még nem elég az ötkarikás indulásához. A döntés azért volt furcsa, mivel ő volt a tavalyi világbajnokságon az egyetlen dél-afrikai versenyző 400 méteren, ráadásul ott az elődöntőbe jutott.

A 2008-as paralimpián három aranyérmet nyert atléta - akinek születési rendellenességek miatt 17 hónapos korában mindkét lábszárát amputálták - négy évvel ezelőtt is megpróbált kvótát szerezni az olimpiára, de akkor nem járt sikerrel.