Az olimpia tizenegyedik napján öt versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Az osztrákok ismét megnyertek egy csapatversenyt, a gyorskorcsolyázóknál kizárták a 10.000-en legjobb idővel rendelkező Sven Kramert.

Gyorskorcsolya – férfi 10.000 méter
Kedden a férfiak 10 000 méteres versenyszámát rendezték meg a gyorskorcsolyázók számára a vancouveri  téli olimpián. Drámai végkifejlet után az aranyérmet a 12:58,55-el olimpiai csúcsot teljesítő dél-koreai Li Szung Hun szerezte meg az orosz Ivan Szkobrev és a holland Bob de Jong előtt. A verseny különlegességét az adta, hogy a világcsúcstartó, a legjobb idővel célba érő holland Sven Kramert pályaelhagyás miatt utólag kizárták. Kramernek kilenc körrel a verseny vége előtt a külső pályán kellett volna mennie, ám ő edzője téves utasítására a belső pályán korcsolyázott tovább, így elveszítette az aranyérmet. A címvédő Bob de Jongnak mostani bronzérmével teljessé vált az éremgyűjteménye ezen a távon, hiszen a torinói aranyérem mellett 1998-ban már szerzett egy ezüstérmet is az olimpiai 10.000 méteres versenyen. Li Szung Hun győzelme azt jelenti, hogy Dél-Korea igazi gyorskorcsolya nagyhatalommá nőtte ki magát (vezetik a sportági éremtáblázatot) ezen az olimpián, hiszen ez már a harmadik aranyérmüket jelentette ebben a sportágban. Ahhoz képest, hogy a vancouveri olimpia előtt még egyetlen aranyéremmel sem rendelkeztek gyorskorcsolyázásban…
 
Síkrossz - nők
Ismét hazai sikert ünnepelhettek a Cypress hegyen, hiszen kanadai siker született a szabadstílusú sízők, síkrossz versenyszámában. A győzelmet a selejtezőben a második legjobb időt teljesítő Ashleigh McIvor szerezte meg a norvég Hedda Berntsen és a francia Marion Josserand előtt. Érdekesség, hogy az ezüstérmes Berntsen korábban alpesi síző volt, 2001-ben világbajnoki bronzérmet szerzett műlesiklásban. Meglepetésre a szám nagy esélyese, a 2007-es világbajnok francia Ophélie David még az elődöntőbe sem jutott be (a negyeddöntő egyik ugratója után hatalmasat esett) és végül csak a kilencedik helyen végzett. Kanadának ez a mostani volt immáron a hatodik aranyérme a vancouveri olimpián. Hedda Berntsen szerezte meg a norvég sport 300. téli olimpia érmét, így az északi ország elsőként érte el ezt a mérföldkövet.
 
Északi összetett – csapatverseny
Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét hatalmas versenyt hozott az északi összetettezők csapatversenye. Az aranyérmet a síugrás után még csak a harmadik helyen álló osztrák csapat (Bernhard Gruber, David Kreiner, Felix Gottwald, Mario Stecher) szerezte meg a nagy favorit amerikaiak és a német csapat előtt. A síugrást követően még a finn válogatott állt az élen, de mindössze két másodperc volt az előnyük az amerikaiak előtt. A sífutó rész során az élről induló finn-amerikai páros mellé 5 kilométer után a további öt éremesélyes csapat (osztrák, német, norvég, japán, francia) is felért, ekkor pedig nagyon nyíltnak tűnt még a csata az érmekért. A németek második embere, Tino Edelmann az élbolyban haladva elesett, így lemaradt a jó ütemben ritmust váltó és az élre álló osztrák-amerikai páros mögé. A németek további emberei, Eric Frenzel és Björn Kirscheisen aztán az Edelmann által összeszedett hátrányt próbálták ledolgozni, de sikertelenül, így végül hat világversenyen (2002, 2006-olimpia, 2003, 2005, 2007, 2009 – világbajnokság) szerzett ezüstérmük után ezúttal a bronzzal kellett megelégedniük. A váltók utolsó két embereinél az aranyéremért pedig az osztrák és az amerikai válogatott harcolt. Az osztrák Felix Gottwald 14 másodperces előnyt adott át a befejező embernek, Mario Stechernek. Bár a végén az amerikai utolsó embere, a világbajnok Bill Demong utolérte Stechert, az osztráknak voltak még tartalékai, így a stadionba fordulva könnyedén hajrázta le az amerikait. A 32 éves Mario Stecher négy évvel ezelőtt Torinóban is behozta a győzelemre az osztrákokat és most megismételte ugyanezt a teljesítményt. Felix Gotwald újabb sikerével az is eldőlt, hogy az osztrákok 32 éves klasszisa minden idők legeredményesebb északi összetettezőjévé vált, három arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel pedig a valaha volt legeredményesebb osztrák téli olimpikon is lett egyben. Az amerikaiak Johnny Spillane egyéni ezüstérme után immáron a második érmüket szerezték ebben a sportágban.
 
Alpesi sízés – férfi óriás-műlesiklás
A svájci Carlo Janka győzelmével zárult a férfi alpesi sízők óriás műlesikló versenye. A szám aktuális világbajnoka már az első futamban is a legjobb időeredményt érte el és előnye elegendő volt ahhoz, hogy maga mögött tudja tartani a második futamban a legjobb időt produkáló norvég Kjetil Jansrud-ot, valamint a szintén norvég Aksel Lund Svindalt. Jansrud második helyezése azért volt különösen nagy dolog, mert a 25 éves norvég síző csak a 11. helyről várhatta a második futamot. Az osztrákok ezúttal is lemaradtak a dobogóról és hiába nyújtottak kitűnő csapatteljesítményt (Marcel Hirscher a 4., Romed Baumann az 5., Benjamin Raich pedig a 6. lett), az alpesi sízőktől mindig kiemelkedő eredményeket váró osztrák közvélemény számára ez így is csalódásnak minősül. Az amerikai Bode Miller-nek nem sikerült ez a versenye, a Vancouverben eddig Svindalhoz hasonlóan három érmet nyerő Miller az első futamban kiesett, így nem tudta megszerezni negyedik érmét. Az óriás-műlesikló viadalnak magyar indulója is volt, Bene Márton a 103 indulóból végül a 71. helyen végzett. Didier Défago lesiklásban aratott győzelme után ez már a második férfi alpesi sí bajnoki címük volt a svájciaknak, nagy esélyesük, az ezúttal csak a 14. helyen záró Didier Cuche továbbra is érem nélkül áll az olimpián.
 
Biatlon – női 4x6 km-es váltó
Oroszország nyerte a női biatlonosok utolsó vancouveri versenyét, a 4x6 km-es váltót. A futam előtti legfontosabb hír az volt, hogy a németek kétszeres vancouveri aranyérmese, a remek formában lévő Magdalena Neuner lemondta a szereplést, arra hivatkozva, hogy csapattársa, a szezon végén visszavonuló Martina Beck is kapjon esélyt az olimpiai aranyérem megszerzésére. A második váltás után háromszereplősre szűkült a mezőny, innentől kezdve a német, a francia és az orosz váltó harcolt a győzelemért. A harmadik emberek közül Dorin rontott a lövészeteknél, két büntetőkört is kellett futnia, amivel a franciák elvesztették győzelmi esélyeiket. A német Beck is hibázott, Olga Medvedceva viszont nem rontott, így 45 másodperes előnnyel adta át a stafétát az utolsó orosz váltótagnak, Olga Zajcevának. A németektől Andrea Henkel vette őt üldözőbe, de nem tudta behozni a hátrányt, sőt a végén a francia váltót hozó Sandrine Bailly megelőzte őt, így a németek csak a dobogó alsó fokára léphettek fel, a franciák pedig nyolc lövő hibájuk és két büntető körük ellenére is megszerezték az ezüstérmet. Az olimpiai bajnok azonban a címvédő Oroszország (Szvetlana Szlepcova, Anna Bogali-Titovec, Olga Medvedceva, Olga Zajceva) lett ebben a versenyszámban. Az oroszok ezzel a harmadik aranyérmüket szerezték a vancouveri olimpián, a férfi sílövők tömegrajtos versenyének győztese, Jevgenyij Usztyugov és a sífutó sprintbajnok Nyikita Krijukov után.