Az olimpia tizenkettedik napján hat versenyszámban avattak volna bajnokot Vancouverben. Női óriás-műlesiklásban az időjárás azonban megakadályozta a bajnokavatást.

Sífutás – férfi 4x10 km-es váltó
A svéd váltó sikerével ért véget a férfiak 4x10 km-es sífutó váltó versenye Vancouverben. Az előzetesen esélyesnek gondolt norvégok aranyérem szerzési esélyei a második embernél, Odd-Björn Hjelmesetnél úsztak el, a veterán versenyző ugyanis több mint fél perces hátrányt szedett össze. A Johann Olsson által diktált nagy tempó miatt a harmadik váltásnál már csak a svéd, a francia és meglepetésre a cseh váltó haladt az élen, a norvégok befutó embere, Petter Northug pedig szinte a lehetetlennel szembesült, amikor közel negyven másodperces hátránnyal kellett indulnia az utolsó 10 km-re. Northug viszont nagy hajrával csökkentette a különbséget, az aranyéremre hajtó svédek befejező embere, Marcus Hellner ezt megérezve három kilométerrel a cél előtt megindult és végül fölényesen hozta az aranyérmet az északiaknak. Northug végül a cél előtt néhány száz méterrel utolérte a lemaradó cseh és francia váltót, sőt le is hajrázta őket, így megszerezte Norvégiának a bravúros ezüstérmet. A Daniel Ryckardsson – Johann Olsson – Anders Södergren, Marcus Hellner összeállítású váltó 1988 után nyert ismét aranyérmet Svédországnak ebben a számban. A csehek is nagyon örültek a célban, hiszen négy éve az olimpián és tavaly a hazai rendezésű világbajnokságon is esélyesek voltak ugyan, de mindkétszer leszerepeltek, most viszont parádés csapatteljesítménnyel szerezték meg a bronzérmet. A végig az élen haladó franciák végül Northug nagy hajrájának köszönhetően lemaradtak a dobogóról és a negyedik helyen végeztek.
 
Gyorskorcsolya – női 5000 méter
Az olimpia utolsó egyéni gyorskorcsolya számában, a női 5000 méteres versenyben nem született meglepetés, hiszen a toronymagas esélyes Martina Sablikova lett az olimpiai bajnok. A 3000 méteren is győztes cseh versenyző 6 perc 50 egész 91 századmásodperces idővel győzött. Sablikova mögött a 3000 méteren szintén ezüstérmet szerző német Stephanie Beckert végzett a második helyen, míg a szám címvédőjének számító 37 esztendős kanadai Clara Hughes lett a bronzérmes. A vancouveri gyorskorcsolya versenyekből a két csapatverseny van még hátra.
 
Rövidpályás gyorskorcsolya – női 3000 méter váltó
Magyar szempontból az olimpia 12. napjának legfontosabb eseménye a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál zajlott, ahol a női 3000 méteres váltóverseny „B”-döntőjében a Huszár Erika – Heidum Bernadett – Darázs Rózsa- Keszler Andrea összeállítású váltónk pontszerző helyezést szerzett. A kisdöntőben a második helyen végző magyar váltó végül az ötödik helyen zárt, hiszen a finálét megnyerő dél-koreai váltó kizárásra került. A döntőben a kínai váltó lett végül a győztes, amely 4 perc 6 egész 610 ezredmásodperces időeredménnyel, új világrekorddal lett aranyérmes. A legutóbbi négy olimpián egyaránt győztes koreai csapat érhetően dühösen vette tudomásul a kizárást, ami után a második helyet Kanada, míg a harmadik helyet az Egyesült Államok váltója szerezte meg. A nap történéseihez tartozik még, hogy Heidum Bernadett a női 1000 méteres verseny selejtezőjéből továbbjutott. Ugyanez nem sikerült viszont Huszár Erikának és a férfi 500 méteres versenyen Knoch Viktornak és Darázs Péternek.
 
Bob - női kettes
Kettős kanadai siker született a női kettes bobok versenyében, ahol az első két futam után vezető, a harmadik futamban új pályacsúcsot elérő Kaillie Humphries – Heather Moyse egység tovább növelve előnyét és végül 85 századmásodperccel győzött. Az első nap után még csak a negyedik helyen álló honfitársaik, a Helen Upperton – Shelley-Ann Brown páros zárt végül másodikként, míg a harmadik futamban nagyot rontó amerikai Erin Pac – Elana Meyers páros egy helyet visszacsúszva végül a harmadik helyen végzett. A negyedik futam érdekessége volt, hogy az éremért hajtó német Cathleen Martini – Romy Logsch páros felborult, így a kizárás sorsára jutott.

Szabadstílusú sízés - női aerials
Magyar idő szerint ma hajnalban rendezték a női síakrobatika versenyszám 12-es döntőjét, ahol négy kínai, három amerikai, három ausztrál, valamint két fehérorosz versenyző küzdött az érmekért. A címvédő Evelyne Leu ezúttal nem került be a fináléba, a svájci versenyző ugyanis elrontotta második ugrását a selejtezőben. Az első sorozat után még vezető kínai Xu Mengtao másodszorra rontott, így végül csak a hatodik helyen zárt. Ezzel a kiegyensúlyozottan versenyző (januárban világrekord pontszámmal versenyt nyerő) ausztrál Lydia Lassila lett az aranyérmes, megelőzve a tavalyi világbajnok kínai Li Ninát és a szintén kínai Guo Xinxint. A negyedik olimpiáján szereplő ötszörös szakági Világkupa győztes ausztrál Jacqui Cooper ezúttal lemaradt a dobogóról és végül az ötödik helyen végzett.