Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

Harry Potter IV.

A J. K. Rowling által világsikerre vitt Harry Potter sorozat négynél több részt élt meg, Simon Ammann immáron negyedikolimpiai parádéjáról is lehetne lassan könyvet írni (biztos vagyok benne, hogy Svájcban születni is fog ilyen jellegű mű). A madárcsontú síugró ugyanis történelmet írt a vancouveri olimpián azzal, hogy a normál sánc versenye után a nagysáncon is győzni tudott. Az egy olimpián mindkét egyéni verseny megnyerése is csak keveseknek jött eddig össze, ám mindezt kétszer (ne feledjük Salt Lake Cityben is két aranyat nyert a svájci) megcsinálni, tényleg parádés. Nyolc éve előzetesen esélytelen volt Ammann, most azonban mindenki várta tőle a sikereket. Most már két olyan síugró van a világon, aki négy olimpia aranyéremmel rendelkezik, de a finn Matti Nykänennel (3 egyéni és egy csapat arany) ellentétben Ammann-nak négy EGYÉNI aranyérme van, ami példátlan.

0 Tovább

Skeleton = brit specialitás

Bár szombatra virradóra csak négy számban avattak olimpiai bajnokot Vancouverben, a skeletonosok versenye így is tartogatott érdekességeket. Talán sokak számára meglepően hangozhat az a tény, hogy eddig (a nem túl nagy téli sportnemzetként ismert) Nagy-Britannia volt az egyetlen ország, amely a skeleton sportág eddigi összes olimpiai szereplésén érmet szerzett. Ez a tény Vancouver után sem változik, lévén Amy Williams révén ezúttal is szereztek érmet, ráadásul első alkalommal aranyéremnek is örülhettek a britek. Íme az eddigi öt „skeleton olimpia” érmesei:

1928 – férfiak, David Carnegie 3. hely
1948 – férfiak, John Crammond 3. hely
2002 – nők, Alex Coomber 3. hely
2006 – nők, Shelley Rudman – 2. hely
2010 – nők, Amy Williams – 1. hely

0 Tovább

Vancouver 2010 - 7. nap összefoglaló

Az olimpia hetedik napján csak négy versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Norvégia ismét két aranyérmet gyűjtött így feljött az éremtáblázat második helyére.

Sífutás – 15 km-es női üldözéses verseny
Az olimpia hetedik napján győztest hirdettek a női sífutók 15 km-es üldözéses versenyszámában, ahol a táv első 7,5 kilométerét klasszikus, a második felét pedig szabad stílusban tették meg a versenyzők. A hatvannyolc fős mezőny az első kilométereken még együtt haladt ugyan, két kilométer után azonban a sprintverseny győztese, a norvég Marit Björgen többször is ritmust váltott és fél távig leszakította a mezőny java részét. A léccsere után már csak heten maradtak az élen, a világbajnoki címvédő lengyel Justyna Kowalczyk, a svéd Anna Haag, az olasz Marianna Longa, a finn Aino Kaisa Saarinen, valamint Björgen két honfitársnője, Kristin Steira és Therese Johaug. Meglepetésre a leszakadók között ott volt az üldözéses verseny címvédője, az észt Kristina Smigun is, aki még a klasszikus rész során fel is adta a versenyt. Szintén nem bírta a tempót a 10 kilométeres szabad stílusú verseny győztese, a svéd Charlotte Kalla, aki később a számára kedvezőbb technikájú részben sem tudta ledolgozni hátrányát az élen haladókkal szemben, sőt végül egy perc feletti hátránnyal a nyolcadik helyre jött csak be a célba.
 
A szabad stílusú rész első köre után Saarinen és Longa is lemaradt, sőt később a léccsere során öt másodperces hátrányt összeszedő Johaug sem bírta már a Björgen által diktált tempót. A norvégok 29 éves klasszisának irama aztán a többieknek is sok volt, Björgen két kilométerrel a cél előtt, az utolsó nagy emelkedőn elment Kowalczykéktól is, ettől kezdve pedig már csak a második hely kérdése volt nyitott. A célban a norvég síző végül 8,9 másodperccel előzte meg a kitűnően hajrázó Haagot, míg Kowalczyk és Steira között célfotó döntött. Győzelmével Marit Björgen lett az első olyan versenyző, aki a vancouveri olimpián két aranyérmet szerzett és egyben ő az első olyan versenyző is, akinek már három érme van ezen az olimpián. Érdekesség, hogy Björgenen kívül már kilenc olyan sportoló is van már, aki két éremmel rendelkezik. A svéd Anna Haag élete első olimpiai érmét szerezte meg, míg a végül harmadikként záró Kowalczyk ismét dobogóra állhatott. Kristin Steirát továbbra sem fogadja kegyeibe a sors, a torinói játékokon három versenyszámban is a negyedik helyen végző norvég ezúttal mindössze 8 centiméterrel csúszott le a dobogóról.
 
Alpesi sí – férfi szuperóriás-műlesiklás
A pénteki napon rendezték meg a második férfi alpesi sí versenyt, a szuperóriás-műlesiklás volt azonban az első olyan férfi szám, amit az eredeti időpontjában sikerült megtartani. A győzelmet a norvégok korábbi összetett Világkupa győztese, Aksel Lund Svindal szerezte meg, aki az időjárás miatt romló pálya tetején még három tizedmásodperces hátrányban volt az addig vezető amerikai Bode Miller mögött, ám a második időmérő pontnál már ő volt a gyorsabb. Svindal a befutónál 28 századmásodperccel előzte meg az aranyéremről ezúttal is lemaradó amerikai sízőt. A norvég síző két összetett Világkupa győzelem, és három világbajnoki arany után olimpiai bajnok lett, ráadásul ezzel a nagy előd, a szuperóriás-műlesiklást korábban három olimpián (1992, 2002, 2006) is megnyerő Kjetil André Aamodt örökébe is lépett. A négyszeres világbajnok Bode Millernek csak nem akar sikerülni az aranyérmek az olimpián, a lesiklásban elért bronzérme és a nyolc évvel ezelőtt Salt Lake Cityben szerzett két ezüstérme után ugyanis megint leszorult a dobogó tetejéről, ezúttal 28 századmásodperccel. A verseny legnagyobb meglepetése azonban mégsem ez, hanem a hármas rajtszámmal induló amerikai Andrew Weibrecht szereplése volt, aki Millertől mindössze három századmásodperccel lemaradva végül a harmadik helyen fejezte be a futamot. A nagy esélyesek közül elsősorban a két svájci, Carlo Janka és Didier Cuche eredménye okozott csalódást, előbbi a nyolcadik, utóbbi mindössze a tízedik helyet szerezte meg. Az osztrák sízők számára is csalódást okozott a verseny, legjobbjuk, Benjamin Raich ugyanis csupán a 14. helyen végzett. A futam krónikájához sajnos az is hozzátartozik, hogy a 29-es rajtszámmal induló svéd Patrick Järbyn egyik léce beakadt egy kapuba, ezt követően pedig óriásit bukott. A 41 éves versenyző nem is mozdult az esés után, végül mentőhelikopterrel szállították el a pályáról.
 
Skeleton - nők
A női szkeletonosok versenye is befejeződött szombaton hajnalban a téli olimpián. Az aranyérmet a brit Amy Williams szerezte meg, aki a két német versenyzőt, Kerstin Symkowiakot és Anja Hubert előzte meg. A hazaiaknak nagy csalódás volt Mellissa Hollingsworth záró napi szereplése, hiszen a kanadai versenyző az utolsó futam előtt még a második helyen állt, de a végén nagyot hibázott, amivel az ötödik helyre csúszott vissza. Az első nap és a harmadik futam után is vezető Williamsnek a negyedik futamban egy biztonsági menet is elég volt, hiszen a skeletonban fölényesnek mondható 56 századmásodperces előnnyel tudott végül győzni. Amy Williams sikere azt is jelenti, hogy a britek is megszerezték első érmüket a vancouveri olimpián és ezzel most már 26 ország rendelkezik éremmel, ami a torinói rekordot jelentő szám beállítását jelenti. A brit skeletonos egyben 30 év után az első egyéni aranyérmet szerezte meg Nagy-Britanniának.
 
Skeleton - férfiak
Kanadai aranyéremmel zárult a férfi szkeletonosok olimpiai versenye. A csütörtöki első futam után még a Világkupában vezető lett Martins Dukurs vezetett ugyan a versenyben, de a következő három futamot a hazaiak versenyzője Jon Montgomery nyerte meg, ráadásul az utolsó futamban Dukurs hibázott - újabb 25 századmásodpercet veszített riválisával szemben - így visszacsúszott végül a második helyre. A harmadik helyen az orosz Alexander Tretyakov végzett, míg Martins Dukurs testvére Tomass Dukurs lett a negyedik. A torinói olimpiát követően ismét kanadai aranyérmest avattak férfi szkeletonban, négy évvel ezelőtt ráadásul kettős kanadai siker született Duff Gibson és Jeff Pain révén. Jon Montgomery szerezte a házigazdák negyedik vancouveri aranyérmét, amivel az eddig remekül szereplő Kanada a negyedik helyre jött fel az olimpiai éremtáblázaton. Lettországban nagyon sokan keltek korán szombaton hajnalban, hogy országuk történetének első téli olimpiai bajnokát köszönthessék, de végül csalódniuk kellett, hiszen a három futam után még vezető Martins Dukurs végül nem tudott győzni, hét századmásodperccel kikapott kanadai vetélytársától.
0 Tovább

Björgen az első duplázó

Ha egy üzlet beindul - szokták erre mondani. Marit Björgen szerdán három érem után végre aranyérmet ünnepelhetett a téli olimpián. A sprintverseny megnyerése után aztán a 15 km-es üldözéses futamban sem volt ellenfele, a 29 éves norvég sífutónő fölényesen győzött. Ezzel ő lett a vancouveri téli olimpia első olyan versenyzője, aki két aranyérmet nyert + ő az első, akinek három érme is van már a 2010-es olimpiáról.

0 Tovább

Fortuna az egyetlen lengyel bajnok

Lehet, hogy már csak néhány óráig állja meg a helyét az a kijelentés, amely szerint a síugró Wojciech Fortuna a lengyel sport egyetlen téli olimpiai bajnoka. Az 1972-es sapporói olimpia hőse annak idején hatalmas szerencsével (nomen est omen) lett olimpiai bajnok. Az Okurayama sáncon rendezett nagysánc verseny első sorozatában ugyanis a hihetetlenül kedvező szélnek köszönhetően 111 méterig repült. A második sorozatban aztán hiába ugrott csak 87,5 métert és lett a sorozaton belül csupán a 22. a lengyel ugró, összesítésben egy tized ponttal így is a svájci Walter Steiner előtt tudott maradni. A vancouveri olimpia hetedik napján nagy esély van arra, hogy Fortuna társat kap, a sífutó Justyna Kowalczyk ugyanis a legnagyobb esélyese a magyar idő szerint 22.00-kor sorra kerülő üldözéses versenynek...

0 Tovább

Különös dobogó

A női snowboardosok félcső versenyén igazi különlegesség fordult elő, a győztes ausztrál Torah Bright mögött ugyanis az előző két olimpia győztese, a 2006-os bajnok amerikai Hannah Teter és a 2002-es győztes Kelly Clark végzett a dobogón.

Tud még valaki hasonló felállásról téli olimpiai dobogón?

0 Tovább

Björndalen tízedik érme

A férfi biatlonosok egyéni versenyében a norvég Ole-Einar Björndalen (holtversenyben) ezüstérmet szerzett, amivel egy szűk elit tagjává vált a téli olimpiákat tekintve. Ez volt ugyanis az ötszörös olimpiai bajnok versenyző tízedik olimpia érme. A vonatkozó rangsort a szintén norvég Björn Daehlie vezeti 12 téli olimpiai éremmel.

Érmek
Név
Sportág
Arany
Ezüst
Bronz
Időszak
12
Björn Daehlie (NOR)
sífutás
8
4
-
1992-1998
10
Raisza Szmetanyina (RUS)
sífutás
4
5
1
1976-1992
10
Stefania Belmondo (ITA)
sífutás
2
3
5
1992-2002
10
Ole-Einar Björndalen (NOR)
biatlon
5
4
1
1998-2010
9
Sixten Jernberg (SWE)
sífutás
4
3
2
1956-1964
9
Ljubov Jegorova (RUS)
sífutás
6
3
-
1992-1994
9
Claudia Pechstein (GER)
gyorskorcsolya
5
2
2
1992-2006
9
Uschi Disl (GER)
biatlon
2
4
3
1992-2006
0 Tovább

Vancouver 2010 - 6. nap összefoglaló

Az olimpia hatodik napján hat versenyszámban avattak bajnokot Vancouverben. Norvégia két aranyérmet gyűjtött biatlonban, megvan Maria Riesch első aranya is, Jevgenyij Pljusenkonak viszont nem sikerült a címvédés.

Biatlon – női egyéni verseny (15 km)
A biatlonosok számára csütörtökön két versenyszámmal folytatódott az olimpia, ahol a hölgyek számára a 15 km-es egyéni versenyt rendezték meg. A 87 tagú mezőnyből másodikként induló norvég Tora Berger nem csak elsőként ért be a célba, hanem mint később kiderült, a győzelem is az övé lett. A nagyszerűen futó, csak a legutolsó lövésénél célt tévesztő norvég biatlonos végül 20,7 másodperccel előzte meg a hibátlanul célzó kazah Jelena Hrusztaljovát és közel fél perccel a harmadikként végző fehérorosz Darja Domracsevát. A német Kati Wilhelmnek is lehetett volna esélye a dobogós eredményre, de a háromszoros olimpiai bajnok német versenyző egy lövést elrontott, ráadásul most a síje sem volt olyan gyors, így végül negyedikként végzett az egyéni versenyben. A németek másik olimpiai bajnoka, a Salt Lake Cityben éppen ebben a versenyszámban győztes Andrea Henkel is az élmezőnyben zárt, végül 6. lett. A verseny végére már csak két olyan versenyző volt a pályán, akik hibátlan lövészettel megszerezhették volna akár az aranyérmet is, a lengyel Veronika Nowakowska és az ukrán Valj Szemerenko. Három lövészet után még mindketten hibátlanok voltak, azonban mindig az utolsó álló lövészet a legkritikusabb. Nem csoda, hogy mindkettőjük keze megremegett, rontottak, így viszont még a dobogóról is lemaradtak. Ezúttal nem szólhatott bele viszont az aranyéremért folyó küzdelembe az eddigi két versenyszám győztese, a négy lövő hibával tízedikként záró német Magdalena Neuner, valamint az ötöt rontó szlovák Anasztazija Kuzmina sem. Az összetett Világkupa éllovasa, a svéd Helena Jonsson számára sem alakult jól ez a verseny, a svéd ugyanis négy hibát követett el, így csak a 49. helyen ért célba. Tora Berger egyébként a norvég sport 100. téli olimpiai bajnoka lett és egyben a norvég női biatlonos csapat első olimpiai bajnoki címét is begyűjtötte.
 
Biatlon – férfi egyéni verseny (20 km)
Alig egy órával a nők futama után a férfiak 20 km-es egyéni indításos versenyével folytatódott a sílövők vancouveri programja. Az eddigi két férfi számban elsősorban a svédek és a  franciák remekeltek, most azonban talán első alkalommal az olimpián az esélyesek domináltak. A norvég Emil Hegle Svendsen pályafutása első olimpiai bajnoki címét szerezte, miután mindössze egy lövő hibát követett el és emellett a tőle megszokott módon kiválóan futott. A második helyen holtverseny alakult ki, hiszen a kétszer hibázó Ole Einar Björndalen, és a 20-ból húsz korongot leszedő, de gyengébben futó fehérorosz Szergej Novikov azonos időt értek el. Hosszú ideig úgy tűnt, hogy a sprintverseny ezüstérmesének számító Svendsen hibátlan lövészettel fejezi be a versenyt, de a második álló lövészetében hibázott, így megnyitotta honfitársa, Björdalen számára a győzelem felé vezető utat. A látványosan gyorsabban sífutó norvég rivális azonban szintén hibázott utolsóra, így tizenhét másodperces hátrányt kellett volna ledolgoznia az utolsó körben, amit megfelezett ugyan, de Svendsennek így is maradt 9,5 másodperces fórja a célban. Ekkor úgy tűnt, hogy sima kettős norvég siker lesz a vége, ám jött a hibátlanul lövő Novikov, aki az utolsó lövészet után még vezetett ugyan, de mivel a sífutásban az egész táv során lassabb volt a két norvégnál, így Svendsenre aligha volt veszélyes. A befutónál végül tizedre azonos eredményt ért el Björndalennel, így az olimpiai biatlon versenyek történetében először alakult ki holtverseny a dobogón – ezúttal annak második fokán. Az orosz Nyikolaj Kruglov is hibátlanul lőtt, neki azonban a negyedik körben technikai gondjai akadtak, elszakadt a fegyvert tartó pántja, így többször is meg kellett állnia. A szituációt idegileg profi módon kezelő orosz utolsóra sem tévesztett célt, de az időveszteségek miatt így is csak a 11. helyen zárta a versenyt. Ole-Einar Björndalen lett az első olyan téli olimpikon, aki nem sífutásban tudott tíz olimpiai érmet szerezni és ő lett az első olyan biatlonos is, aki az egyéni számokat tekintve zsinórban három olimpián is érmet szerzett egyazon versenyszámban.
 
Alpesi sí – női szuperkombináció
Mindössze egy nappal a lesiklás után Whistlerben csütörtökön megrendezték a női alpesi sízők számára a szuperkombináció versenyszámot is. A vancouveri olimpia újdonsága a csak egy szlalomot tartalmazó szuperkombináció, a korábbi játékokon (így Torinóban is) a még két műlesikló futamot tartalmazó sima kombinációban vetélkedtek egymással a sízők. Az elsőként megrendezett lesiklást a papírformának megfelelően az előző napi lesikló verseny olimpiai bajnoka, az amerikai Lindsey Vonn nyerte meg, de mindössze harminchárom századmásodperc volt az előnye ekkor a szlalom 2009-es világbajnoka, a német Maria Riesch előtt. A lesiklást a harmadik pozícióban a szerdai ezüstérmes amerikai Julia Mancuso fejezte be. A két órás szünet után következő második részben, a műlesikló futamban az igazán nagy nevek közül a svéd Anja Pärson vezetett sokáig. Az olimpiai bajnok svéd sízőt azonban már csak ketten tudtak megelőzni, így a szerdai lesiklás során a cél előtti ugratón hatalmasat bukó és közel 60 métert repülő svéd végül bronzéremmel zárt. Julia Mancuso kockázatos menetével bebiztosította az érmet, és végül a második helyen zárta a versenyt, így két napon belül másodszor állhatott fel az olimpiai dobogóra. A torinói olimpián óriás-műlesiklásban aranyérmet szerző Mancuso pályafutása harmadik olimpiai érmének örülhetett. A lesiklás után második helyen álló Maria Riesch szenzációs szlalomot ment, aminek köszönhetően 92 századmásodperccel átvette a vezetést Mancusótól, komoly nyomást helyezve az utolsóként rajtoló Lindsey Vonnra. A friss olimpiai bajnok amerikai nem is bírta el a terhet, hibázott és kiesett. Így végül a fantasztikusan versenyző Maria Riesch nyerte az aranyérmet, aki ezzel kárpótolta magát a lesiklás során elért 8. helyezése után, és megszerezte pályafutása első olimpiai bajnoki címét. A 34 induló között ott volt a magyar Berecz Anna is, aki mindkét futamot teljesítette, és végül a 27. helyen végzett. Maria Riesch 1998 után nyert ismét aranyérmet a német női alpesi sízőknek. Anja Pärson is történelmet írt, aki hatodik olimpiai érmével utolérte a vonatkozó rangsor élén álló (igaz négy aranyérmével messze kiemelkedő) horvát Janica Kostelicet.
 
Snowboard – női félcső
Magyar idő szerint pénteken hajnalban az ausztrálok versenyzője, a mindössze 23 éves Torah Bright nyerte meg a női snowboardosok félcső versenyszámát. Az ezüstérmet a szám címvédője, a torinói aranyérmes amerikai Hannah Teter szerezte meg, míg a dobogó legalsó fokára a Salt Lake Cityben olimpiai bajnoki címet szerző Kelly Clark léphetett fel. Az esélyesek közül a későbbi győztes, az olimpia előtt nem sokkal agyrázkódást szenvedő Brightnak nem volt könnyű napja, hiszen két trükkje után is esett első döntőbeli gyakorlatánál. Az ausztrál versenyző viszont félelmetesen nehéz elemeket mutatott be, és másodjára sokkal pontosabb is volt, öt kitűnő ugrással került vezető helyre. Igaz, egy trükköt így sem húzott elő, egy rendkívül nehéz, női versenyen még sosem látott elemet nem mutatott be, hiába gyakorolta hónapok óta. Így is elég volt azonban a pontszáma, Bright 2.6 pontot vert a címvédő Teterre. A 2010-es olimpia megnyitó ünnepségén az ausztrál zászlót vivő Bright ezzel az első ausztrál snowboardos bajnok lett a téli játékokon, illetve Steven Bradbury (2002), Alisa Camplin (2002) és Dale Begg-Smith (2006) győzelmei után a negyedik ausztrál téli olimpiai bajnok is lett egyben.
 
Gyorskorcsolyázás – női 1000m
Az olimpia hatodik napján egy versenyszámban osztottak érmeket a Richmond Olympic Oval pályán, ahol a hazai szurkolók örülhettek, hiszen a női 1000 méteres számot az utóbbi időszakban uraló Christine Nesbitt révén kanadai siker született. A 36 tagú mezőny utolsó előtti párjában futó kanadai sportoló gyengébb kezdés után az utolsó négyszáz métert nagyon bírta és bár a célegyenesre már láthatóan elmerevedett, végül két századmásodperccel megelőzte az addig az élen álló holland Annette Gerritsent. Az utolsó futamban azonban még két további esélyes, a szintén kanadai Kristina Groves és az ezen a távon a legjobb hollandnak tartott Margot Boer következtek. Az első másfél körben nem is volt gond a tempójukkal, mindketten kedvező helyzetből várták a hajrát, amelyben azonban visszaestek, így végül mindketten leszorultak a dobogóról, Groves a negyedik, Boer pedig csak a hatodik helyen végzett. A hollandok számára így sem okozott csalódást azonban a versenyszám, hiszen mind a négy (!) versenyzőjük a legjobb nyolc között végzett, ráadásul Gerritsen ezüst-és a fiatal Laurine van Riessen bronzérme azt jelenti, hogy a szám történetében most először fordult elő, hogy két holland is dobogón végzett az olimpián. Talán így a holland szurkolók sem hiányolták annyira a szám korábbi kétszeres bajnokát (1998, 2006), a címvédő Marianne Timmert, aki két hónappal az olimpia előtt szenvedett súlyos saroksérülést és így nem tudott itt lenni Vancouverben. Nesbitt sikere azt jelenti, hogy Kanada immáron a harmadik elsőségét szerezte meg, így jó úton halad afelé, hogy megismételje a torinói olimpián mutatott teljesítményét, ahol az éremtáblázat ötödik helyén végzett. A gyorskorcsolyához kapcsolódó hír még, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság végleg elutasította a német legenda, Claudia Pechstein fellebbezését, így a doppingvétség miatt kétéves eltiltását töltő német gyorskorcsolyázó nem indulhat Vancouverben. Az ötszörös olimpiai bajnok német versenyző korábban kétéves eltiltást kapott, mert vörösvértest-állománya kiugróan magas értéket mutatott több korábbi tesztelés alkalmával.
 
Műkorcsolya – férfiak
Az amerikai Evan Lysacek nyerte a férfi műkorcsolyázók magyar idő szerint pénteken hajnalban véget ért olimpiai versenyét a címvédő Jevgenyij Pljusenkóval szemben. A tavalyi világbajnokságon győztes Lysacek a rövidprogram után minimális hátránnyal állt a hároméves kihagyás után visszatérő orosszal szemben. Az éremre esélyesek közül elsőként az amerikai versenyző lépett jégre, akit az sem zavart meg, hogy ő volt az utolsó csoport első szereplője, így is tökéletes programot futva (167,37 pont) alaposan feladta a leckét ellenfeleinek. A nyolc évvel ezelőtt ezüst-, négy éve aranyérmet szerző Pljusenko azonban hiába tett négyfordulatos ugrást is a kűrjébe és hiába korcsolyázott hibátlanul, ezúttal nem voltak annyira meggyőzőek az ugrásai és talán előadásmódja sem volt a régi. Pljusenko is kiemelkedő pontszámot (165,51) kapott a kűrjére, de ez összességében csak ahhoz volt elegendő, hogy 1,31 ponttal Lysacek mögött a második helyet szerezze meg az olimpián. A dobogó alsó fokára a súlyos térdsérülésből visszatérő japán Daiszuke Takahashi léphetett fel, aki ezzel az első férfi műkorcsolyázó lett, aki Japánnak érmet szerzett az olimpiákon. Csak minimális különbséggel szorult le a dobogóról a szintén az aranyérem reményében visszatérő svájci Stephane Lambiel. A korábbi kétszeres világbajnok letette a kezét a négyfordulatos toe-loop ugrás után, talán ezen ment el számára a dobogós helyezés, így végül minimális különbséggel Takahashi mögött csak a negyedik helyen zárt. Brian Boitano (1988) győzelem után ezúttal is egy kanadai rendezésű téli olimpián avattak amerikai győztest férfi műkorcsolyázásában. Pljusenkonak pedig nem jött össze a sokak által várt bravúros címvédés, amire továbbra is csak hárman (a svéd Gillis Graftsröm, az osztrák Karl Schäfer és az amerikai Richard Button) voltak képesek a sportág férfi szereplői közül.

 

0 Tovább

Megvan a 100. norvég arany

A vancouveri olimpia hatodik napján a biatlonos Tora Berger révén megszületett a norvég sport 100. téli olimpiai bajnoki címe. A téli játékok örökrangsorát Vancouver előtt 98 arannyal vezető norvégok Marit Björgen sprint sífutó sikere után értek a mérföldkőnek számító százas szám küszöbére. Már négy évvel ezelőtt, Torinóban tervezték elérni a mágikus számot, de akkor hiába szereztek összesen 19 érmet, csak a síelő Kjetil André-Aamodt és a síugró Lars Bystol tudott aranyéremmel zárni. Vancouverben csak a nők 15 km-es egyéni biatlon versenyéig kellett várni, most pedig eldőlt, hogy a 28 éves Tora Berger lett a norvégok Hegedűs Csabája…

0 Tovább

Hedrick a legendák nyomában

A férfiak 1000 méteres gyorskorcsolya versenyében ugyan az amerikai Shani Davis győzött, honfitársa, a harmadikként záró Chad Hedrick ugyanakkor nem akármilyen teljesítményt nyújtott ezúttal is. A korábbi három olimpiai érme mellé most egy újabb bronzérmet nyerő Hedrick ugyanis ezzel immáron a negyedik különböző távon tudott olimpiai érmet szerezni. A gyorskorcsolya sport történetében mindössze három olyan férfi gyorskorcsolyázó van, aki öt különböző versenyszámban is érmet tudott szerezni. A finn Clas Thunberg (1924-1928), a norvég Roald Larsen (1924-1928) és az amerikai Eric Heiden (1980) tudott eddig ilyen bravúrt elérni. Érdekesség, hogy Heiden mind az öt távot megnyerte a lake placidi olimpián, míg Larsen bár hatszor volt érmes, aranyérmet mégsem sikerült nyernie a téli játékokon.

 
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek