Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Esőért imádkozik a brit gerelyhajító bajnok

Esőért imádkozik a britek legjobb női gerelyhajítója, Goldie Sayers, aki a napokban rendezett brit bajnokságon hasonló körülmények között dobott új nemzeti rekordot. A versenyt 66,17-es dobásával megnyerő brit atléta rögtön az első sorozatban egyéni rekordot javított. Korábbi csúcsát négy évvel ezelőtt éppen a pekingi olimpián érte el (65,75), ami akkor a negyedik helyhez volt elegendő.

Érdekesség, hogy a 2008-as olimpiai bajnok Barbora Spotakova most (64,19-el) csak a második helyen végzett Sayers mögött, akinek jól láthatóan nem ízlett a kellemetlen szigetországi időjárás. Az idei világranglistát vezető dél-afrikai Sunette Viljoen is csak a negyedik helyen végzett, ami azt jelenti, hogy esős körülmények között a brit gerelyhajító akár még az aranyéremért is harcba szállhat.

"Szeretnék az olimpiai stadionban még nagyobbat dobni, de abban biztos vagyok, hogy nekem előnyös lenne, ha a verseny idején esne az eső. Az edzőm szerint szörnyű időjárás lesz majd a döntő alatt, így direkt meggyőztem őt, hogy menjünk ki zuhogó esőben is készülni" - nyilatkozta Sayers.

0 Tovább

Már az első napon dugó volt Londonban

Tizenegy nappal az olimpiai játékok megnyitója előtt már jelentkeztek a közlekedési káosz jelei Londonban. Ennek egyik oka, hogy hétfőn reggel megnyitották a játékok idején üzemelő ún. olimpiai sávok egyikét, amely az M4-es autópályán rögtön balesethez, majd helyi jelentések szerint közel 50 km-es dugóhoz vezetett. Szakértők már korábban is jelezték, hogy a brit főváros igencsak intenzív közlekedését felboríthatják az újonnan kialakított és csak az olimpia hivatalos szereplőit, szponzorait ellátó sávok.

London fő közlekedési útvonalain majd csak az olimpia kezdetén kerülnek alkalmazásra az olimpiai sávok, az M4-et viszont azért kellett megnyitni már most, mert ez köti össze a Heathrow repülőteret az Olimpiai Parkkal. Az olimpiai család 80%-a pedig ezt az útvonalat választja majd londoni szálláshelye megközelítéséül.

A hétfőn érkező sportolók közül többeket is érintett a káosz az utakon, így a kétszeres világbajnok 400 gátas, Kerron Clement is dühös volt a dugók miatt, ennek az érzésének pedig Twitter oldalán hangot is adott: "Négy órát vesztegeltünk az úton, ami cseppet sem volt jó első benyomás Londonnal kapcsolatban. Álmosak, éhesek és fáradtak vagyunk, ráadásul itt még WC-re sem tudunk elmenni. Bejuthatnánk végre az olimpiai faluba?" - áll a kétségbeesett bejegyzés az amerikai atléta oldalán. Reméljük azért időközben már ő is álomra hajthatta fejét a hétfőn reggel kapuit megnyitó olimpiai faluban...

0 Tovább

Tiszaújvárosban sorsolták a triatlon-rajtszámokat

A tiszaújvárosi Világkupa-viadal keretében sorsolták ki a július 27-én kezdődő londoni olimpia triatlonversenyeinek rajtszámait. A szervezők tájékoztatása szerint a helyi polgármesteri hivatalban lezajlott ceremónián két ifjúsági olimpikon, Dudás Eszter és Hankó Gábor segédkezett. A nőknél Chile kapta az 1-es rajtszámot, míg az egyetlen magyar induló, Kovács Zsófia a 6-os rajtszámmal versenyezhet majd a brit fővárosban. A férfiaknál a Costa Rica-i sportolóé lett az 1-es szám. A londoni olimpián 55 női és 55 férfi triatlonos indulhat, a versenyeket augusztus 4-én, illetve 7-én rendezik a Hyde Parkban.

A férfiaknál a két hazai esélyes, az aktuális világbajnok Alistair Brownlee a 30-as, testvére, Jonathan pedig a 31-es rajtszámot kapta. A legfőbb vetélytársnak gondolt, kétszeres világbajnok Javier Sanchez az 51-es, míg az olimpiai címvédő német Jan Frodeno a 49-es számot viseli majd a versenyen. Érdekesség, hogy a 34-es rajtszám akár kabalának is jó lehet az új-zélandi Nicky Samuels számára, a triatlon eddigi három olimpiai szereplése alkalmával ugyanis mindig nyert érmet az ezt a rajtszámot viselő versenyző.

A 13-as számot a triatlonosok sem szeretik, így ezt nem osztották ki a sorsoláskor, helyette az 55 indulót felvonultató versenyben 56-os rajtszámot is kiosztottak. A 39 nemzet versenyzőinek részvételével zajló olimpiai triatlon versenyeken most Londonban indít először versenyzőt Ecuador, Mauritius, Monaco, Dél-Korea és Szlovénia.

0 Tovább

Detre Diána utazik elsőként Londonba

A szörfös Detre Diána utazik elsőként a londoni olimpia helyszínére a 158 fős magyar versenyzői csapatból. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) utazási terve szerint Detre nem egyedüli sportolóként repül jövő kedden a brit fővárosba, ám a vitorlázó Berecz Zsombor, illetve a sportlövő Bognár Richárd és Csonka Zsófia néhány nap edzés után még visszautazik Magyarországra londoni szereplése előtt. Jövő szombaton utaznak a tornászok, illetve három asztaliteniszező és a teniszező Szávay Ágnes.

A magyar olimpiai küldöttség első nagy csoportja július 24-én érkezik majd Londonba, a megnyitó előtt három nappal utaznak ugyanis az úszók, valamint a bokszolók, illetve a Széll Domonkos, Simon Béla evezős duó, valamint Lovassy Krisztián országúti kerékpáros. A férfi kézilabdázók is ezen a napon érkeznek, de ők Franciaországból, vonattal jutnak el a brit fővárosba.

A megnyitó napján, július 27-én szintén ugrásszerűen nő majd a magyarok száma az olimpiai faluban, ekkor érkezik majd többek között a férfi és női vízilabda-válogatott. A 13 fős kajak-kenu válogatott csak augusztus 4-én kel útra. A magyar küldöttségből elsőként Molnár Zoltán csapatvezető utazik a játékok helyszínére. A MOB tájékoztatás szerint az "Aranygép" augusztus 13-án reggel indul Londonból Budapestre.

0 Tovább

Minden országból lesz női induló Londonban

Még soha egyetlen nyári olimpián nem fordult elő az, hogy minden küldöttség delegált volna női indulót csapatában. Londonban ez a széria megszakad, mert Szaúd-Arábia, Katar és Brunei is úgy döntött, hogy küld női résztvevőt az ötkarikás játékokra. A szaúdiak a 78 kg-os súlycsoportban dzsúdózó Vodzsan Ali Szeradzs Abdulrahim Sarkani és atlétikában a 800 méteren futó Szara Attar személyében két versenyzőt neveztek a hivatalos, július 9-i határidő előtt. A 19 éves, San Diegóban tréningező Attar elmondta, hatalmas inspirációt jelent számára, hogy ő lehet országa egyik legelső olimpiai résztvevője, s reméli ennek hatására több nő kezd majd sportolni Szaúd-Arábiában.

A négyfős katari küldöttség az úszó Nada Arkazsiból, az atléta Noor Al-Malki-ból, az asztaliteniszező Aja Magdiból és a sportlövő Bahija Al-Hamadból fog állni. Utóbbit ráadásul különleges megtiszteltetés éri, mert várhatóan ő lesz Katar országának zászlóvivője: "Nagyon boldog vagyok, hogy én vihetem a katari zászlót a megnyitó ünnepségen. Sporttörténeti pillanat ez minden versenyző számára." Brunei Maziah Mahusint indítja atlétikában.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) egyik feladatának tartja, hogy elősegítse a nők egyenjogúságát az olimpiákon, s ezt alapító okiratában is megfogalmazza. Az 1996-os atlantai olimpiáig még 26 nemzet nem delegált női versenyzőt, ez a szám a legutóbbi, pekingi játékokra háromra csökkent - éppen a szóban forgó országokról van szó. A nyári ötkarikás játékokon a női részvétel egyébként is folyamatosan növekszik: 1908-ban Londonban még csak a versenyzők 1,8 %-a, ezzel szemben száz évvel később Pekingben a résztvevők 42%-a már nő volt.

1 Tovább

Nem Beckham lesz a lánggyújtó

Nem David Beckham, 115-szörös angol válogatott labdarúgó fogja meggyújtani az olimpiai lángot a július 27-én kezdődő londoni ötkarikás játékok megnyitó ünnepségén - legalábbis ezt sugallja legfrissebb nyilatkozata. A 37 éves futballista azt mondta, szerinte a lángot egy olimpikonnak kell meggyújtania, aki "hihetetlen dolgokat vitt véghez és aranyérmeket nyert az országnak".

Stuart Pearce, a brit olimpiai labdarúgó-válogatott szövetségi edzője június végén úgy döntött, nem válogatja be Beckhamet az ötkarikás csapat három túlkoros játékosa közé. A játékok futballtornáján alapvetően 23 éven aluli labdarúgók szerepelhetnek, de csapatonként három túlkoros nevezésére nyílik lehetőség. Beckham - a londoni játékok pályázatának nagykövete - akkor nem tagadta, csalódott, hogy nem játszhat az olimpián, de hozzátette, "nem lesz nála nagyobb szurkolója az együttesnek".

0 Tovább

Folytatódik a Dream Team pechsorozata

Az NBA legutóbbi szezonjában meccsenként átlagban 20,7 pontot és 10,9 lepattanót szerzett Blake Griffin térdsérülése miatt még a csapat első, Dominikai Köztársaság ellen vívott, csütörtöki felkészülési mérkőzése előtt elhagyta az együttest, s Los Angelesbe utazott vizsgálatokra. Az orvosok szerint a térdében a porc tört el, s műtét vár rá, mely után várhatóan nyolc hét pihenőre kényszerül.

Griffin korábban éppen a válogatott keretét sújtó sérüléshullám miatt került be a csapatba, miután Mike Krzyzewski szövetségi kapitánynak olyan sztárokról kellett lemondania, mint Chris Bosh, Dwyane Wade és Dwight Howard.

A szakvezető most a legutóbbi szezonban még az egyetemi bajnokságban szerepelt, a júniusi játékosbörzén (draft) elsőként kiválasztott Anthony Davist hívta be a csapatba. A fiatal játékos csütörtökön már játszott, s kilenc pontot szerzett a dominikai együttes ellen, melyet az esélyeknek megfelelően nagyon könnyedén, 113-59-re győzött le a Team USA. A csapat legjobbja Kevin Durant volt 24 ponttal és 10 lepattanóval.

0 Tovább

Szombattól lép életbe a repülési tilalom

Két héttel a londoni olimpia rajtja előtt, szombatra virradóra életbe lép az a rendelet, amely kitiltja a brit főváros légterének egyes részeiből a kisebb repülőgépeket, a vitorlázó repülőket és a hőlégballonokat.

A kisebb légi járművek a London keleti részén található Olimpiai Park felett egyáltalán nem repülhetnek. A brit légierő pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy komolyabb esetekben halálos fegyvereket is bevethetnek a veszély elhárítására. A környéket egyébként katonai repülőgépek és harci helikopterek is vigyázzák majd. Az utasszállító gépeket nem érinti az augusztus 15-ig tartó tilalom. Az olimpia július 27-én rajtol, és augusztus 12-ig tart.

0 Tovább

Bryant és James is a Dream Teamben

Vészesen közelegnek a londoni ötkarikás játékok, a csapatok keretei már alakulnak, mára virradóra az amerikai férfi kosárlabda-válogatott résztvevőinek névsorát hozták nyilvánosságra. Az már korábban kiderült, hogy Dwayne Wade, Chris Bosh (mindkettő Miami Heat) Dwight Howard (Orlando Magic) és Derrick Rose (Chicago Bulls) nem vállalja a részvételt, de a tengerentúliak így is bombaerős kerettel vágnak neki a viadalnak.

"Számítottunk arra, hogy a sérülésektől függetlenül nagyon nehéz lesz kiválasztani a 12 játékost, mert kiemelkedő képességű kosárlabdázók tömkelege áll rajtra készen. Egy olyan csapatot szerettünk volna kialakítani, amely atletikus, sokoldalú, s megfelelő mélysége van, ezt tükrözi a kiválasztottak végső névsora is" - nyilatkozta Jerry Colangelo, az Amerikai Kosárlabda Szövetség elnöke.

Az együttesben öt 2008-as győztes található Anthony, Bryant, James, Paul és Williams személyében, öt játékos képviseli a 2010-es világbajnok alakulatot (Chandler, Durant, Iguodala, Love és Westbrook), valamint két újonc is helyet kapott.

Az Egyesült Államok férfi kosárlabdacsapata pazar mérleggel rendelkezik az olimpiák történetében. Összesen 13 olimpiai aranyérmet szereztek, 122-5-ös győzelmi mérleget tudhatnak magukénak. A Dream Team 1992-es bemutatkozása óta csak a 2004-es olimpián nem tudtak diadalmaskodni, győzelem-vereség mutatójuk így is meggyőzőnek mondható 37-3. A névsort elnézve Londonban is toronymagas esélyesek lesznek.

Az amerikai férfi kosárlabda-válogatott kerete:
London 2012 Carmelo Anthony (New York Knicks)
Kobe Bryant (Los Angeles Lakers)
Tyson Chandler (New York Knicks)
Kevin Durant (Oklahoma City Thunder)
Blake Griffin (Los Angeles Clippers)
James Harden (Oklahoma City Thunder)
Andre Iguodala (Philadelphia 76ers)
LeBron James (Miami Heat)
Kevin Love (Minnesota Timberwolves)
Chris Paul (Los Angeles Clippers)
Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder)
Deron Williams (Brooklyn Nets)

1 Tovább

Bekele ötezren biztosan nem véd címet

A tavalyi világbajnoksághoz hasonlóan a londoni olimpián sem indul el az 5.000 méteres síkfutásban a szám klasszisa, Kenenisa Bekele. Az etióp olimpiai bajnok a péntek esti párizsi Gyémánt Liga versenyen indult el ezen a távon, ahol azonban csak a kilencedik helyen végzett. Bekele nem csak a helyezés, de az általa futott időeredmény (12:55,79) miatt sem volt elégedett és ezért döntött úgy, hogy semmiképpen sem indul rövidebbik távján a játékokon.

A futam során amúgy Bekele csak az ötödik legjobb etióp futó volt, így nem is biztos, hogy nevezték volna őt az afrikai ország sportvezetői a londoni játékokra ezen a távon. "Sérült voltam az utóbbi időszakban, így nem nyertem még vissza a gyorsaságomat. A nyári olimpián innentől kezdve már a hosszabbik távra koncentrálok" - nyilatkozta szomorúan a 30 éves Bekele, aki négy éve Pekingben mind az ötezer, mind pedig a tízezer méteres táv olimpiai bajnoka lett. Bekele a huszonöt körös táv egyik fő esélyese, amennyiben pedig Londonban is győz, akkor sorozatban harmadszor lehet a táv olimpiai bajnoka.

Érdekesség, hogy a tavalyi tegui világbajnokságon Bekele szintén csak a 10.000 méteren indult el, ahol viszont rosszul érezte magát táv közben és fel is adta a versenyt.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek