Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Marad a férfi négyes összetétele

A hétvégi zágrábi Európa-bajnokságon ötödik helyezést elért Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású kajaknégyes indulását javasolja a londoni olimpián Storcz Botond szövetségi kapitány. Az ősszel elfogadott válogatási elvek szerint amennyiben a kajaknégyes dobogós helyen végzett volna a múlt heti kontinensviadalon, a csapattagok automatikusan bekerültek volna az olimpiai keretbe. Ellenkező esetben - ez a szabály lépett életbe az ötödik helyezéssel - a kapitány dönthetett az egység összetételéről.

"Azt javaslom, hogy az eddig jóváhagyott olimpiai kereten felül a hazai válogatót magabiztosan megnyerő, Európa-bajnoki ötödik egység tagjai kerüljenek a londoni csapatba. Sem a szegedi válogatóversenyeken, sem az Eb-n nem láttam ugyanis olyan férfi kajakost, akinek a teljesítménye hiányozna a négyesből" - indokolta döntését a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közleményében Storcz Botond. Az olimpiai kajakos-kenus csapatban így már csak egy hely kiadó: az nem dőlt el mostanáig, hogy férfi K-1 200 méteren ki indul.

0 Tovább

Végre szaúdi nők az olimpián

Szaúd-Arábia vezetése engedélyezte női sportolók részvételét a londoni nyári olimpián. A muszlim államot először képviseli a gyengébbik nem ötkarikás sporteseményen. A bejelentés véget vetett azoknak a spekulációknak, miszerint a nők hátrányos megkülönböztetése miatt kizárják a teljes szaúdi olimpiai csapatot a játékokról. A szaúdi konzervatív vallási vezetők ugyanakkor élesen ellenzik a női sportolók indulását Londonban. Jelenleg csak a díjugrató Dalma Rushdinak van kvótája, de még többen csatlakozhatnak hozz - persze a teste elfedő öltözékben.

0 Tovább

Az athéni sprint bajnok újra a régi

Az Oregon állambeli Eugene-ben rendezték az elmúlt hétvégén az amerikai atléták olimpiai válogatóját. A tízpróba fantasztikus világcsúcsa mellett egy másik kiemelkedő eredmény is született, ezúttal a férfi 100 méteres síkfutásban.  A válogatót ugyanis az athéni olimpiai bajnok Justin Gatlin nyerte meg, aki 9,80-s futásával feljött az idei világranglista második helyére. Nála gyorsabban csak a háromszoros olimpiai bajnok jamaicai Usain Bolt tudott futni, aki 9,76-ot és 9,79-et is futott már ebben az évben. A 30 éves - korábban doppingolás miatt négy évre eltiltott - Gatlin ugyan 1,8 m/s-os hátszélben futott a fináléban, de ez sem von le semmit az érdemeiből, hiszen élete legjobbját teljesítette a klasszikus távon.



"Minden irreálisnak tűnik most, pedig nem csináltam semmi különöset, csak kimentem és futottam egy jót" - nyilatkozta Gatlin a futás után, amellyel még a 2004-es olimpián futott 9,85-ös egyéni legjobbját adta át a múltnak. A kiváló futásával egyben olimpiai éremre is bejelentkező Gatlin mögött az oszakai világbajnokság (2007) háromszoros bajnoka, Tyson Gay végzett a második helyen (9,86), aki lágyékműtéte miatt közel egyéves kihagyás után tért vissza ezzel sikeresen. Harmadik amerikaiként Ryan Bailey (9,93) jutott még ki a 100 méteres síkfutásban a londoni olimpiára.

0 Tovább

Merlene Ottey 52 évesen is az olimpiára tör

A veterán sprinter, Merlene Ottey 100 méteres síkfutásban egyelőre nem futotta meg a londoni szintidőt, de a 4x100-as váltóban még van esélye az olimpiai szereplésre. A jamaicai születésű, szlovén színekben versenyző Ottey a hétvégén egy maribori versenyen 11.82 másodperces eredménnyel ért célba 100-on, ami több mint négy tizeddel elmarad a nevezési időtől, de a 4x100-as stafétába még bekerülhet.

Az 52 esztendős Ottey nyolc érmet nyert hét olimpián, háromszoros világbajnok, 14 világbajnoki érme van, de az ötkarikás játékokon nem akasztottak aranyat a nyakába. 2008-ban mindössze két századmásodperc hiányzott neki, hogy teljesítse a szintidőt a pekingi olimpiára.

0 Tovább

Nadal viszi a spanyol zászlót a megnyitón

A férfi egyesben olimpiai címvédő Rafael Nadal lesz a spanyol olimpiai csapat zászlóhordozója a megnyitóünnepségen. A 11-szeres Grand Slam-győztest elsöprő többséggel szavazta meg a Spanyol Olimpiai Bizottság, a vitorlázós duó, Iker Martinez és Xabi Fernandez előtt.

A 26 éves teniszező karrierje harmadik olimpiáján vesz részt, Athénban párosban versenyzett (Carlos Moyával az első fordulóban kiestek), négy éve, Pekingben egyesben aranyérmes volt. Londonban természetesen címvédésre készül, párosban Marcel Granollersszel próbál szerencsét.

Korábban kiderült, hogy Szerbia lobogóját Nadal nagy riválisa, a világelső Novak Djokovics viszi majd július 27-én, míg az oroszoknál a Roland Garros-sikerrel a karrier Grand Slamet teljesítő Marija Sarapováé lesz a megtisztelő feladat.

0 Tovább

Putyin a cselgáncs tornát nézné meg

A helyszínen szeretné megtekinteni a londoni olimpia cselgáncstornáját Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az 59 éves államfő kedden, a mexikói G20-csúcstalálkozón beszélt olimpiai látogatásának tervéről, miután találkozott David Cameron brit miniszterelnökkel. A feketeöves dzsúdós Putyin - a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség tiszteletbeli elnöke - 2003 óta nem járt a szigetországban.

0 Tovább

Biros Péter viszi a magyar zászlót

A küldöttek határoztak arról, hogy az olimpiai delegációt Borkai Zsolt MOB-elnök vezeti, helyettese - és a csapatvezető - Molnár Zoltán, a MOB főtitkára lesz. A csapatvezető helyettese Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója. A küldöttségvezetés további tagjai: Magyar Zoltán, Deutsch Tamás, Leyrer Richárd és Tóth Miklós MOB-alelnökök, Mihók Ildikó marketing igazgató, Szabó Bence sportigazgató, valamint Török Olivér sajtóattasé.

A paralimpiai csapatot Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke vezeti, helyettese Tóth Ildikó csapatvezető, a paralimpiai attasé pedig Kovács Brigitta, az MPB gazdasági vezetője lesz. A magyar sportolók a londoni olimpiára 24 sportágban eddig csaknem 160-an, a paralimpiára 9 sportágban 31-en szereztek indulási jogot, ám ahogy Gömöri Zsolt kiemelte: a parasportolók közül még várnak néhányan szabad kvótára. A végleges nevezéseket az olimpiára a MOB-irodában július 5-ig, míg a paralimpiára augusztus 6-ig a londoni szervezőbizottsághoz (LOCOG) kell benyújtani.

Molnár Zoltán beszámolójában visszautalt a MOB 2009. szeptemberi közgyűlésére, ahol azt tűzték ki célul, hogy 20-22 sportágban induljanak magyarok a londoni olimpián, az éremtáblázaton, valamint a nem hivatalos pontversenyben az ország végezzen az első húsz között, valamint ne legyen magyar doppingeset a játékokon.

"Van esély arra, hogy jobban szerepeljünk, mint Pekingben, ahol három arany-, öt ezüst- és két bronzérmet, illetve 94 pontot szereztünk, amivel az éremtáblázaton a 21., a pontversenyben a 20. helyen végeztünk" - mondta Molnár Zoltán, hozzátéve: az állam részéről tisztességes támogatást kap a sport, az olimpiai bizottság. Kiemelte azt is, hogy a sportolóknak már a kvóta megszerzése is komoly nemzetközi eredményt jelent, és sikerült megfelelő pénzügyi, valamint sportegészségügyi hátteret teremteni nekik.

Jelezte: előfordulhat, hogy az állami kifizetések csúsznak, ugyanakkor a MOB-iroda 24 óra alatt minden esetben előleget tud biztosítani azoknak, akiknek szükségük van rá. "Ez az egyik előnye, hogy a MOB kezelheti a pénzügyi forrásokat, és csúszások esetén is tudunk fizetni" - tette hozzá a MOB főtitkára.

A közgyűlésen elhangzott, hogy a londoni olimpiai csapat létszámban nem tudja elérni a pekingit (171), így kevesebb lesz a kísérő is. A MOB a jelen állás szerint kicsivel több mint száz edző, sportágvezető, sportegészségügyi szakember részvételét tudja biztosítani. Molnár Zoltán ezzel kapcsolatban kifejtette: a kísérők elosztásának MOB-kritériumai között szerepelt, hogy sportág nem maradjon ellátatlanul, ugyanakkor az érem- és pontszerzésre esélyesek kiemelt figyelmet kapjanak.

A július 27-ei megnyitón Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok (2000, 2004, 2008) vízilabdázó viszi a magyar zászlót. A tervek szerint a július 27-én kezdődő olimpiára Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő is ellátogat. Az olimpiai csapat ünnepélyes fogadalomtétele pénteken lesz a Művészetek Palotájában.

0 Tovább

Risztov Éva hosszútávúszásban is olimpikon

Risztov Éva a nyíltvízi úszók 10 kilométeres olimpiai számában is rajthoz állhat a londoni nyári játékokon. A debreceni versenyző a jogot szombaton szerezte meg Setubalban azzal, hogy második lett a vízi maratonisták nyári olimpiára selejtező utolsó kvalifikációs viadalán, ahonnan elvben az első kilenc helyezett, de országonként csak egy úszó szerezhetett biztosan kvótát. Éppen e szabály miatt nem lehet ott a brit fővárosban a női 10 kilométer szereplői között Olasz Anna, aki a portugáliai viadalon a harmadik lett.

Amint azt a helyszínről Kalaus Valter, a honi hosszútávúszókat összefogó szövetség főtitkára elmondta, Risztov végig az élbolyban haladt, s a végén csak egy amerikai rivális tudott elébe kerülni, míg Olasz nagy hajrát kivágva - négy másodperccel Risztov után - érkezett be a célba harmadikként. Risztov Éva a szombati kvalifikációs versenyre úgy utazhatott ki, hogy normálmedencében, vagyis 50 méteres uszodában már korábban kiharcolta a londoni indulás lehetőségét. Setubalban vasárnap rendezik meg a férfiak hasonló versenyét 10 kilométeren, ahol szintén két magyar próbál szerencsét: Gercsák Csaba és Gyurta Gergely.

0 Tovább

Dopping eset miatt változik a magyar evezős csapat

Nagy valószínűség szerint változás lesz a londoni olimpiára készülő Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettesnél, mert az MTI információi szerint az evezősduó egyik tagja fennakadt a doppingvizsgálaton. Ott Zsuzsanna, a hazai szövetség főtitkára elmondta: valóban kaptak értesítést a Magyar Antidopping Csoporttól egy doppingvétségről, de a versenyző személyiségi jogainak védelme miatt nem árulhatja el, hogy kiről van szó. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jövő heti, müncheni Világkupa-viadalon Simon társa Széll Domonkos lesz a kormányos nélküli ketteseknél. A főtitkár elárulta, hogy már több hete tudnak az esetről, s emiatt a múlt héten pótválogatót tartottak ebben a számban. Ott Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy az érintett sportolónak minden jogi segítséget megadnak.

Molnár Dezső, a Simon, Juhász kettős edzője az MTI érdeklődésére nem kívánta kommentálni a doppingvétségről szóló hírt, s úgy fogalmazott: valóban tartottak egy válogatót, de annak az volt a célja, hogy megtalálják a Simon, Juhász egység tartalékját. Mint mondta, a versenyt Széll nyerte, s Juhász betegsége miatt a jövő heti, müncheni Világkupa-viadalon kipróbálják a Simon, Széll duót. Magyar részről két evezős egység indulhat a július 27-én kezdődő londoni olimpián: a Simon, Juhász kettős a tavalyi, bledi világbajnokságon, a Hirling Zsolt, Varga Tamás könnyűsúlyú kétpár pedig a májusi, luzerni pótkvalifikációs regattán szerzett kvótát.

0 Tovább

McCartney-val zárul a nyitóünnepség

A Beatles legendás tagja, Sir Paul McCartney bejelentette: övé lesz a zárószám a londoni olimpia július 27-i megnyitó ünnepségén. A Telegraph című angol napilap tavaly júliusban írt arról, miszerint a zenész igent mondott a szervezők felkérésére, ugyanakkor McCartney eddig tagadta, hogy szerepet vállal a hivatalos ceremónián.

A 70. születésnapját június 18-án ünneplő sztár most a BBC rádiónak elmondta: "leszerződtem, én fogom zárni a megnyitót." A "Csodák szigetei" című nyitóünnepség fellépőinek névsorát egyébként hétpecsétes titokként őrzik a szervezők, McCartney szereplését azonban már eddig is biztosra vette a brit sajtó.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek