Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egyéniben és váltóban is indulhat Pistorius

A művégtagokkal futó Oscar Pistoriust hazája olimpiai bizottsága (SASCOG) előbb beválasztotta a dél-afrikai 4x400 m-es váltóba, majd néhány órával később 400 m-en is engedélyezte az indulását a londoni játékokon. "Ez életem legboldogabb pillanata, büszke vagyok" - mondta a 25 éves futó kevéssel azután, hogy megtudta a jó hírt. A SASCOG szerdán először azt közölte, hogy Pistorius tagja lesz a 4x400 méteres stafétának, ám az egyéni számban nem nevezi, majd - az atlétikai szövetség közbenjárására - jelezte, a versenyző 400-on is futhat majd.

A 25 éves atléta egyéni indulása azért volt kétséges, mivel nem sikerült a SASCOG által felállított kritériumoknak megfelelnie, idei legjobbja, a benini Afrika-bajnokságon futott 45.52 mp-es időeredménye ugyanis rosszabb, mint a szövetség által előírt 45.30 mp-es szint. Pistorius tavaly teljesítette az erősebb, 45.25 mp-es olimpiai kvalifikációs szintet, ám a SACOG már szeptemberben jelezte, hogy ez még nem elég az ötkarikás indulásához. A döntés azért volt furcsa, mivel ő volt a tavalyi világbajnokságon az egyetlen dél-afrikai versenyző 400 méteren, ráadásul ott az elődöntőbe jutott.

A 2008-as paralimpián három aranyérmet nyert atléta - akinek születési rendellenességek miatt 17 hónapos korában mindkét lábszárát amputálták - négy évvel ezelőtt is megpróbált kvótát szerezni az olimpiára, de akkor nem járt sikerrel.

0 Tovább

11 érmet jósolnak Magyarországnak

Magyarországtól némileg jobb szereplés várható Londonban, mint a legutóbbi, pekingi olimpián: 11 éremmel a 20. legeredményesebb nemzet lehet - derül ki a PwC pénzügyi tanácsadócég előrejelzéséből. A vállalat immár negyedik alkalommal végez tudományos módszereken alapuló becslést a várható ötkarikás eredményekről.

"A főbb tendenciák között elmondható, hogy a házigazda ország rendszerint jobb eredményt ér el, mint amire gazdasági ereje, vagy népességszáma predesztinálná, utóbbi két tényező azonban ugyancsak hangsúlyosan befolyásolja az éremtáblázat alakulását" - áll az MTI-hez eljuttatott PwC-közleményben.

A kutatás szerint ez akár héttel több medált is jelenthet a brit sportolóknak, mint amennyit az előző olimpián, Pekingben sikerült nyerniük. Kína továbbra is az egyik legfontosabb szereplő lesz, az elemzés szerint a földrésznyi ország változatlanul kiélezett küzdelmet vív majd az éremtábla első helyéért az Egyesült Államokkal. A dobogóra - a PwC elemzése szerint - Oroszország fér még majd fel, megelőzve a házigazda Nagy-Britanniát.

Magyarországnak a huszadik hely megszerzését és tizenegy olimpiai érem elnyerését jósolja a nemzetközi felmérés. A PwC a 2004-es athéni olimpia előtt pontosan jelezte előre a magyar érmek várható számát (17 érem), a 2008-as pekingi játékok esetében azonban túlbecsülte azt (17 érem szemben a 10 megszerzettel).

0 Tovább

London miatt aggódik a maratoni rekorder

Sérülés árnyékolja be a brit Paula Radcliffe olimpiai felkészülését. A maratonfutás női rekordere Németországban kezelteti bal lábát. 38 éves versenyző 2009 óta küzd sérült bal lábfejével, most egy németországi specialistához utazott gyógykezelésre. Ugyanakkor reménykedik benne, hogy indulhat a hazai rendezésű olimpián.

Radcliffe 2003-ben futotta meg a maratoni táv máig élő világcsúcsát (2:15:25), de olimpián még az érem közelébe sem került, 1996-ban 5., 2000-ben a 4. helyen végzett, 2004-ben sérülés miatt visszalépett, Pekingben hasonló ok miatt a 23. helyen zárt.

0 Tovább

Teljes a londoni kajak-kenu csapatunk

Dudás Miklós a szerdai, második válogatón is győzni tudott, így ő indulhat a férfi kajak egyesek 200 m-es távján a londoni olimpián. Ezzel teljessé vált az ötkarikás magyar kajak-kenu válogatott. A Bomba Angyalföldi VSE 21 éves versenyzője a délelőtti előfutamban csak negyedik, majd a középfutamban harmadik volt, a délutáni döntőben azonban megismételte június közepi sikerét, s ezzel megváltotta repülőjegyét a brit fővárosba. A londoni játékokon hét férfi és öt női kajakos, valamint egy kenus képviseli majd a magyar színeket.

A magyar kajak-kenu válogatott összeállítása

férfiak:
K-2 1000 m: Dombi Rudolf, Kökény Roland
K-4 1000 m: Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel
K-1 200 m: Dudás Miklós
C-1 200 és 1000 m: Vajda Attila
K-1 1000 és K-2 200 m-en, illetve C-2 1000 m-en nem indít, illetve indíthat egységet Magyarország.
 
nők:
K-1 500 m: Kozák Danuta
K-2 500 m: Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa
K-1 200 m: Douchev-Janics
K-4 500 m: Szabó Gabriella, Kozák, Kovács, Fazekas Krisztina

0 Tovább

Felix fut majd 100 méteren is

A női 100 méter - Carmelita Jeter és Tianna Madison melletti - harmadik indulója azért volt sokáig kérdéses, mert a válogatón Felix holtversenyben lett harmadik Jeneba Tarmoh-val. Az amerikai szövetségnek (USATF) nem volt terve arra, hogy mi történjen ilyen esetben, így végül a versenyzőkre bízta a döntést, akik vasárnap úgy határoztak, újra megküzdenek egymással. Tarmoh azonban néhány órával a hétfői futás előtt visszalépett. Az egyéni indulástól ezzel elesett Tarmoh - aki 200-on csak ötödik lett -, de az olimpián azért ott lehet majd a 4x100-as váltó tagjaként.

Az amerikaiak csapatában négy olimpiai címvédő - LaShawn Merrit (férfi 400 m), Angelo Taylor (férfi 400 m gát), Dawn Harper (női 100 m gát), Stephanie Brown-Trafton (női diszkosz) -, és nyolc regnáló világbajnok - Jason Richardson (férfi 110 m gát), Christian Taylor (férfi hármasugrás), Jesse Williams (férfi magasugrás), Trey Hardee (tízpróba), Carmelita Jeter (női 100 m), Jenny Simpson (női 1500 m), Lashinda Demus (női 400 m gát), Brittney Reese (női távolugrás) - kapott helyet.

0 Tovább

Lewis Hamilton is fut az olimpiai lánggal

A vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjra készülő Lewis Hamilton, a McLaren világbajnok pilótája is fut majd az olimpiai lánggal jövő hétfőn. A 2008-ban vb-t nyert brit autóversenyzőt eredetileg arra kérték fel, hogy szülővárosán, Stevenage-en keresztül fusson a fáklyával, amely azonban épp vasárnap dél körül, közvetlenül a brit GP rajtja előtt éri majd el a települést. Hamilton ezért másnap, egy másik helyszínen viheti a lángot, az azonban még nem dőlt el, hogy pontosan hol.
Az ötkarikás fáklyafutás hétfőn Milton Keynes-t, Buckinghamet, Bicestert és Oxfordot érinti.

0 Tovább

Michael Phelps megint nyolc számban indulhat

Michael Phelps vasárnap 100 méteres pillangóúszásban is győzött az amerikai válogatón, ezzel eldőlt, hogy a pekingi játékokhoz hasonlóan Londonban is nyolc számban rajtol majd.
A 27 éves, 14-szeres olimpiai bajnok sportoló úgy tudott a világ idei legjobbjával, 51.14 mp-cel győzni Omahában, hogy az első 50-en kifejezetten lassan tempózott, s csak hatodiknak fordult.

"Azt hiszem, összességében rendben van a dolog, bár az első hossz és a benyúlás is szörnyű volt - mondta önkritikusan Phelps. - A legfontosabb számomra az volt ezen a héten, hogy megmutassam, megint magas szinten tudok teljesíteni egy ilyen sűrű programot."

Phelps Omahában korábban 400 vegyesen ugyan kikapott a vb-címvédő Ryan Lochtétól, 200 gyorson és 200 vegyesen azonban legyőzte legnagyobb riválisát, e mellett pedig mindkét pillangót az első helyen fejezte be. Londonban ebben az öt egyéni számban lesz majd ott a rajtnál, illetve mindhárom váltóban (4x100 m vegyes, 4x100 m gyors, 4x200 m gyors).

A hétfőn záruló omahai viadal női versenyeinek sztárja a mindössze 17 éves Missy Franklin volt, aki vasárnap 200 háton - világbajnoki címvédőhöz méltóan - magabiztosan nyert. Franklin négy egyéni számban (100 és 200 m gyors, 100 és 200 m hát) szerzett jogot az olimpiai indulásra, és mindhárom váltónak is a tagja lesz.

0 Tovább

Nem indulhat 400-on Oscar Pistorius

Nem sikerült 400 méteren kvótát szereznie a nyári olimpiai játékokra a művégtagokkal futó dél-afrikai Oscar Pistoriusnak, aki ezüstérmet nyert pénteken a Beninben rendezett afrikai bajnokságon.

A 25 éves atléta a döntőben 45.52 mp-es idővel ért célba másodikként, ez azonban elmaradt az indulási jog megszerzéséhez szükséges 45.25 mp-es A-szinttől. Pistorius ugyan tavaly júliusban 45.07-es futott kedvenc távján, a Dél-Afrikai Olimpiai Bizottság (SASCOG) azonban ezzel nem elégedett meg, előírása szerint a lábprotézisekkel futó sportembernek a kvótaszerzéshez az olimpia előtti három hónapban újra meg kellett volna futnia az A-szintet.

"Nyilvánvalóan csalódott vagyok, hogy csak néhány tizeden múlt a londoni szereplésem" - írta közleményében Pistorius, aki hozzátette, reméli, hogy a 4x400-as váltóba még bekerülhet, s így ő lehet az első paralimpikon, aki az épek ötkarikás eseményén is rajthoz állhat. A 2008-as paralimpián három aranyérmet nyert atléta - akinek születési rendellenességek miatt 17 hónapos korában mindkét lábszárát amputálták - négy évvel ezelőtt is megpróbált kvótát szerezni az olimpiára, de akkor nem járt sikerrel.

0 Tovább

Beckham nem lesz ott az olimpián

A Los Angeles Galaxy középpályása is áldozatul esett a Stuart Pierce keretszűkítésének, a 37 éves klasszis túlkorosként vett volna részt az ötkarikás játékokon. Nem jött össze a két veterán újabb közös játéka Nem jött össze a két veterán újabb közös játéka Az angol nemzeti válogatott korábbi csapatkapitánya a 35 fős listán még szerepelt, sőt, sokáig úgy tűnt, hogy a 18 fős keretben is helyet szoríthatnak neki.

Stuart Pierce szövetségi kapitány csütörtökön adta le az előzetes nevezési listát a londoni játékokra. A 23 éven aluliak alkotta csapatokban egyaránt három-három túlkoros játékos szerepelhet, így Craig Bellamy, Ryan Giggs és Micah Richards is ott lehet majd Londonban -  Beckham viszont nem.

"Mindenki tisztában van vele, hogy mennyire sokat jelent nekem a hazámért pályára lépni. Nagy megtiszteltetés lett volna az olimpián szerepelni és ennek az egyedülálló brit csapatnak a tagja lenni" - mondta a Beckham. "Természetesen nagyon csalódott vagyok a döntés miatt, de nálam nagyobb szurkolója nem lesz a gárdának. Másokhoz hasonlóan én is remélem, hogy megnyerhetik az aranyérmet".

A most 37 esztendős Beckham 2000 és 2006 között volt a Háromoroszlánosok kapitánya, összesen 115 alkalommal húzhatta magára a válogatott szerelését. Stuart Pierce áprilisban úgy fogalmazott, hogy habár Beckham nagyszerűen tudná képviselni a csapatot, nem garantálja számára a csapattagságot. Nagy-Britannia a londoni játékok az A-csoportban szerepel majd, Uruguayjal, Szenegállal valamint az Egyesült Arab Emirátusokkal együtt. A végleges és hivatalos keretet a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

0 Tovább

Szigorú és gyors lesz a bíróság Londonban

Szigorú és extrém módon felgyorsított ügyrendet ígér a brit igazságszolgáltatás az olimpia idejére. Erről írt a The Times című napilap keddi száma, amely szerint a július 27-én kezdődő olimpiai játékok ideje alatt elkövetett bűncselekmények prioritást élveznek majd az ítélethozatalkor. A lapnak nyilatkozó ügyész, Alison Saunders elmondta, hogy a tervek szerint 24 órán belül elrendelhetik ezen időszak alatt a bűnösök letartóztatását.

"Sok látogatónak nem London az állandó tartózkodási helye, így különösen fontos lesz, hogy gyorsan és hatékonyan hozzunk ítéleteket az esetleges rendbontások esetén" - tette hozzá Saunders, aki szerint ha valaki például kedden büntetendő cselekedetet követ el, azt szerdán akár már bíróság elé is állíthatják.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek