Még soha egyetlen nyári olimpián nem fordult elő az, hogy minden küldöttség delegált volna női indulót csapatában. Londonban ez a széria megszakad, mert Szaúd-Arábia, Katar és Brunei is úgy döntött, hogy küld női résztvevőt az ötkarikás játékokra. A szaúdiak a 78 kg-os súlycsoportban dzsúdózó Vodzsan Ali Szeradzs Abdulrahim Sarkani és atlétikában a 800 méteren futó Szara Attar személyében két versenyzőt neveztek a hivatalos, július 9-i határidő előtt. A 19 éves, San Diegóban tréningező Attar elmondta, hatalmas inspirációt jelent számára, hogy ő lehet országa egyik legelső olimpiai résztvevője, s reméli ennek hatására több nő kezd majd sportolni Szaúd-Arábiában.

A négyfős katari küldöttség az úszó Nada Arkazsiból, az atléta Noor Al-Malki-ból, az asztaliteniszező Aja Magdiból és a sportlövő Bahija Al-Hamadból fog állni. Utóbbit ráadásul különleges megtiszteltetés éri, mert várhatóan ő lesz Katar országának zászlóvivője: "Nagyon boldog vagyok, hogy én vihetem a katari zászlót a megnyitó ünnepségen. Sporttörténeti pillanat ez minden versenyző számára." Brunei Maziah Mahusint indítja atlétikában.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) egyik feladatának tartja, hogy elősegítse a nők egyenjogúságát az olimpiákon, s ezt alapító okiratában is megfogalmazza. Az 1996-os atlantai olimpiáig még 26 nemzet nem delegált női versenyzőt, ez a szám a legutóbbi, pekingi játékokra háromra csökkent - éppen a szóban forgó országokról van szó. A nyári ötkarikás játékokon a női részvétel egyébként is folyamatosan növekszik: 1908-ban Londonban még csak a versenyzők 1,8 %-a, ezzel szemben száz évvel később Pekingben a résztvevők 42%-a már nő volt.