Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bekele még nem döntött a londoni indulásról

Még bizonytalan, hogy harcba száll-e olimpiai bajnoki címeinek megvédéséért Kenenisa Bekele, az etiópok kiváló atlétája. A Pekingben 5.000 és 10.000 méteren is olimpiai bajnoki címet szerző Bekele 2009-ben elszenvedett sérülése óta nem nagyon indult pályaversenyeken. A tavalyi tegui világbajnokságon ugyan ott volt, de a tízezer méteres versenyt tíz kör után feladta. Igaz ugyan hogy még ebben az évben, Brüsszelben az esztendő legjobb időeredményével megnyerte a 10.000 méteres távot, ám Bekele londoni indulása még mindig kérdéses.

„Jelenleg még nem határoztam el, hogy megpróbálkozom-e a címvédéssel a londoni olimpián. Természetesen szeretnék újra nyerni, de ez nem lesz ilyen egyszerű. Jelenleg is keményen edzek, de még sok időm van a végső döntésig. Sokan bátorítottak a tavaly nyári visszatérésem során, különösen a remek brüsszeli futásom után. A hosszú kihagyás után ez nagyon jól esett” - mondta a 29 esztendős etióp futó.

0 Tovább

Mégsem áll össze a Hingis-Federer vegyes páros

Igazi álompáros lehetett volna Martina Hingis és Roger Federer, ha a londoni olimpia tenisz vegyes páros versenyében elindul. Az ötlet még az év elején, állítólag a Federerhez közel állók javaslatára vetődött fel, amiről a két érintett a napokban személyesen is beszélt. Hingis és Federer végül arra jutottak, hogy nem látnak fantáziát az elképzelésben. Federer ugyanis inkább az egyesre szeretne koncentrálni Londonban, lévén az egyéni olimpiai bajnoki cím az egyetlen, amely még hiányzik rendkívül sikeres pályafutásából.

Párosban ugyan (Stanislas Wawrinka oldalán Pekingben) nyert már olimpiát a svájci, de Wimbledon füvén jövő nyáron szeretne egyéniben is a csúcsra érni. A londoni füves pályás tornán korábban már hat alkalommal is győzött, így most is az esélyesek közé tartozik. A  2011-es év végére remek formába lendülő svájci játékos úgy véli, hogy a felfokozott figyelem  miatt egy esetleges Hungis/Federer vegyes páros szereplés túl sok stresszel járni, ami elvonná a figyelmét a fő feladatról. Arról nem is beszélve, hogy ha mindkét számban döntőbe jutna, akkor nyolc nap alatt összesen 11 mérkőzést kellene lejátszania.

A vegyes páros elsősorban Martina Hingis szempontjából lehetett volna különleges, a karrierje során öt Grand Slam tornát megnyerő és 209 hétig a világranglistát is vezető játékos ugyanis 2007-ben már befejezte a karrierjét, így a londoni olimpia komoly kihívást és egyben sportszakmai különlegességet jelenthetett volna számára.

0 Tovább

Könyvajánló: Olimpiai kuriózumok

A napokban jelent meg dr. Hencsei Pál huszonegyedik sportkönyve, az „Olimpiai kuriózumok”. A szerző vegyészmérnök, éveken át kémiát oktatott a Műegyetemen, 1996 óta foglalkozik sporttörténettel. A könyv alcíme – Érdekességek harmadszor – arra utal, hogy ebben a témában két előzménye volt az új könyvnek: az 1998-ban megjelent „Olimpiai érdekességek”, valamint a 2005-ben kiadott „Ötkarikás érdekességek”.

Az új könyvben számos olyan érdekességről olvashatunk a magyarok olimpiai szerepléséről, amelyek eddig még sehol nem jelentek meg. Többek között megtudhatjuk, hogy kik voltak azok a NOB-tagok, akik az aranyérmet átadták  olimpiai bajnokainknak, milyen mérkőzéseket vezettek a magyar játékvezetők az olimpiákon, milyen mez- és sapkaszámmal szerepeltek játékosaink a csapatsportágakban, sportolóink közül kik hagytak ki büntetőt labdarúgásban és vízilabdázásban, milyen csalások és tévedések történtek az olimpiákon. A könyv magánkiadásban jelent meg 500 példányban, beszerezhető a szerzőtől (phencsei@gmail.com). 

0 Tovább

Szerepelj a londoni megnyitón!

A londoni olimpia szervezői jelezték, egyelőre hiány van jó mozgásérzékkel megáldott férfi önkéntesekben. Bajban vannak a londoni olimpia szervezői, mivel nem tudták meg feltölteni az olimpiai megnyitó és záróünnepséghez szükséges önkéntesek körét. Elsősorban férfiak hiányoznak a stábból. „Azon férfiak jelentkezését várjuk elsősorban, akik tudnak táncolni, dobolni és van ritmusérzékük. Itt az egyedülálló alkalom, hogy valaki részese lehessen az olimpiai megnyitónak. Az előadóművészetekben szerzett korábbi tapasztalat nem szükséges a jelentkezéshez” - adták hírül a szervezők.


A jelentkezésre ugyanakkor sok időt nem adtak, hiszen hétfőig biztosítanak lehetőséget azok számára, akik elég bátrak ahhoz, hogy a televíziónézők millió előtt mutassák be produkciójukat. A ceremóniák próbáit áprilisban kezdik meg, amelyek rendezését még korábban az Oscar-díjas rendezőre, Danny Boyle-ra bízták a londoni szervezők. A július 27-ei megnyitó kreatív igazgatója pedig az ismert koreográfus, Kim Gavin lesz. A mostani pótjelentkezést az alábbi oldalon lehet megtenni.

0 Tovább

Eltört az olimpiai ezüstérmes lába

Edzés közben lábtörést szenvedett a francia tornász, Thomas Bouhail, így várhatóan nem lehet ott a londoni olimpián. Kérdésessé vált a francia tornász, Thomas Bouhail londoni szereplése. Az ugrásban szer-specialistának számító 25 esztendős versenyző edzés közben ugyanis lábtörést szenvedett.

A sikeres műtéten már áteső tornász Pekingben olimpiai ezüstérmese volt a szernek (a lengyel Leszek Blanik mögött), 2010-ben pedig ugrásban lett világbajnok. Az egyelőre még kérdéses, hogy a rehabilitáció miként alakul és képes lesz-e megfelelő módon felkészülni a játékokra.

0 Tovább

Mo Farah az olimpián is duplázna

A tegui világbajnokság arany- és ezüstérme után Londonban is vállalná a dupla terhelést Mo Farah. A britek hosszútávfutója a tegui világbajnokságon megnyerte az 5.000 méteres síkfutást és az etióp Ibrahim Jeilan mögött ezüstérmes lett 10.000 méteren, így igazolta, hogy nagy világversenyen is képes a duplázásra, a két embert próbáló futószámban történő együttes indulásra. „Ha sérülésmentes maradok az olimpiáig, akkor jó esély van arra, hogy Londonban is vállalom mindkét számot. Ha minden jól alakul, akkor közvetlenül a játékok előtt dönthetek arról, hogy melyik számot vállalom végül. Én mindkettőben indulnék, de edzőmet, Alberto Salazart is megkérdezem majd az ügyről” - mondta Farah, aki a közelmúltban az egyesült államokbeli Oregon államba költözött azért, hogy az egykori remek hosszútávfutóval, a most már trénerként dolgozó Salazarral készüljön együtt, akinek a módszereiben - vélhetően annak sikeressége okán is - maximálisan megbízik.

A New York maratonit háromszor is megnyerő Salazar tudatosabb edzésmódszerekkel készíti fel a 28 esztendős futót, aki 2011-ben 10.000-en új Európa-rekordot (26:46,57) állított fel, az 5.000 méteres világranglistán pedig ebben az évben a legjobb időt teljesítette. A szomáliai születésű, de nyolcéves korában Nagy-Britanniába kerülő Farah Pekingben - saját bevallása szerint - elsősorban mentális hiányosságai miatt maradt le az éremről, ahol előfutamában csak a hatodik helyen végzett rövidebbik távján, így még a döntőbe sem került be.


0 Tovább

Az oroszok Vilmos herceg parkjában bulizhatnak

A brit királyi család közleménye szerint a jövő évi olimpia alkalmával bérbe adják a Vilmos herceg és felesége, Kate Middleton jövőbeni otthonának számító Kensington palota parkjának egyes részeit. A különleges alkalom tiszteletére bérlésre felkínált Perks Fieldset a királyi család focipályának illetőleg helikopter leszállónak használja a hétköznapok során, az olimpia idején viszont elképzelhető, hogy az orosz csapat veszi majd igénye promóciós illetőleg ünnepi rendezvényekre.

Az angol-orosz kapcsolatot az Eventica nevű cég hozta össze, amely egyelőre nem nevezete meg azt az összeget, amiért az Orosz Olimpiai Bizottság igénybe veheti a királyi park „szolgáltatásait”. A brit királyi család már korábban is hozott ehhez hasonló rendkívüli döntést, hiszen jövő nyáron a St. James Palota szobáiból is kiadnak majd néhányat a tehetős vendégeknek. Az olimpia “hasznosításának” ötletét bizonyos szinten a kényszer is szülte a királyi családban, hiszen a brit állam a közelmúltban hozott takarékossági intézkedések keretében 2015-ig összesen 9 százalékkal csökkenti a II. Erzsébet és családja részére biztosított állami forrásokat.

0 Tovább

Látványos tűzijátékkal köszöntötte London az olimpiai évet

A szilveszter éjjelén rendezett látványos bemutatót egy igazi hangulatkeltő videóval dobták fel az angol szervezők, ahol bejátszották azokat a 2005. július 6-án készült képeket, amikor eldőlt, hogy London rendezheti meg a 2012-es nyári olimpiai játékokat. A közel negyedmillió ember által a helyszínen megtekintett tűzijáték középpontjában London városának két fő nevezetessége, a London Eye óriáskerék és a Big Ben álltak. A város történetének eddig legnagyobb - tizenegy percig tartó - tűzijátékának zenéjét is gondosan válogatták ki a szervezők, amely a legjobb brit művészek számaiból csemegézett.

0 Tovább

A franciák nem merték eltiltani az olimpiától Tamghot

Megbüntette, de az olimpiától nem tiltotta el kiváló hármasugróját, Teddy Tamghot a francia atlétikai szövetség. A fedett pályás világbajnok és a teremben a világcsúcsot (17,92 m) is tartó Tamgho még októberben egy edzőtáborban került összetűzésbe egy hölggyel. A színesbőrű atlétát 50 órányi közmunkára ítélték, 1500 eurós pénzbüntetése mellett pedig idén novembertől számítva 12 hónapra tiltották el, amiből hat hónapot felfüggesztettek, így Tamgho ott lehet Londonban.

A francia szövetség keddi ítélethirdetése alkalmával nem hozta nyilvánosságra annak az atlétanőnek a nevét, akivel a 22 esztendős Tamgho még egy dél-franciaországi edzőtáborban került viszályba. „Teddy kifejezte sajnálkozását és elfogadta az ítéletet” - nyilatkozta szűkszavúan a szövetség sajtófőnöke az eset kapcsán.

0 Tovább

Bradley Wiggins önző lesz az olimpián

Személyes érdekeit helyezi előtérbe a londoni olimpián, így várhatóan az országúti egyéni időfutamra koncentrál majd Bradley Wiggins. Bár az országúti mezőnyversenyben is nagy segítség lehetne Mark Cavendishnek, a londoni olimpián vélhetően saját eredményességét helyezi előtérbe a britek kerekese, Bradley Wiggins. Az olimpiai bajnok versenyző fő száma az országúti időfutam lesz, amelyben az idei világbajnokságon Koppenhágában ezüstérmes volt. Négy nappal a siker után aztán a mezőnyversenyben is remekül tekert, ahol a később vb-címet szerző Cavendish egyik legfontosabb segítője volt. Ezt a fajta duplázást azonban Londonban vélhetően nem vállalja be, az olimpiai programján ugyanis a mezőnyverseny előbb szerepel, mint saját fő száma, az egyéni időfutam.

„Abszolút elsőbbséget élvez majd az egyéni időfutam. Számomra egy kicsit szerencsétlenül alakult az időrend, de az olimpián mindig ez a sorrend a versenyszámok között, ez nem lep meg senkit sem. Az edzők majd meghatározzák, hogy a mezőnyversenyben milyen szerepem legyen, de az agyamban a három nappal később rendezendő időfutam lesz, az biztos. A csapaton belül rám kiosztott feladatomat viszont szeretném 100%-ban végrehajtani” - nyilatkozta a The Telegraph című újságnak Wiggins, aki idéntől már a Team Sky-nál is Cavendish csapattársa lesz. Wiggins számára jövőre nem csak az olimpia lesz prioritás, hanem a Tour de France is, ahol az összetett versenyben reális esélye lehet a dobogóra kerülésre. A pályakerékpározásban háromszoros olimpiai bajnok brit kerekes amúgy jelezte, hogy amennyiben ezen szakágban is szükség van rá, ott is szívesen vállalkozik a segítségre…

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek