Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hat versenyszámban csökkentek az olimpiai szintek

Kedden a nemzetközi szövetség hat versenyszámban is módosította a londoni olimpiai atlétikai versenyeinek kvalifikációs szintjeit. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hat versenyszámban csökkentette a londoni olimpia kvalifikációs szintjeit. A döntés hátterében az idei tegui szabadtéri világbajnokság eredményei illetőleg az idei világranglisták rangsorai állnak, amelyek jelezték, hogy bizonyos szakágakban túl magasak a korábban kiírt szinteredmények. Atlétikában az ún. „A”-szint teljesítése esetén országonként három-három versenyző indulhat el a játékokon, amennyiben viszont ilyen teljesítmény nincs, akkor az alacsonyabb teljesítményt jelentő „B”-szintet elérők közül egyvalaki indulhat az adott nemzetből.

A férfiaknál 400 méteres síkfutásban most már „csak” 45,30-at kell futni a korábbi 45,25-höz képest az erősebb szinthez (B-szint: 45,90/45,70), míg a hölgyeknél is elegendő csupán az 51,55-öt (51,50 helyett) megfutni az „A”-szint eléréséhez (B-szint 52,35/52,30). Változott még a női 5000 méteres síkfutás (A: 15:20/15:15, B: 15:30/15:25) és a női 400 méteres gátfutás szintje is (A:55,50/55,40, B:56,65/56:55). A női dobószámokban is talált az IAAF két olyan versenyszámot, ahol szükség volt a módosításra, így súlylökésben (A: 18,30/18,35, B: 17,20/17,30) és gerelyhajításban (A:61,00/61,50) is megkönnyítette valamelyest az olimpiára történő kijutást a szervezet.

Az érintett versenyszámokban szereplő a magyar atléták közül korábban a junior Eb-t nyerő 400-as Deák Nagy Marcell (45,42-vel, új országos csúccsal) és a súlylökő Márton Anita is „B”-szintet teljesített, így jelen állás szerint olimpiai résztvevőnek tekintheti magát.

0 Tovább

Detre Diána kijutott a londoni olimpiára

Detre Diana ötkarikás részvételi jogot szerzett a női RS:X szörf kategóriában az olimpiai hajóosztályok kvalifikációs világbajnokságán, az ausztráliai Perthben. A magyar sportági szövetség szombati tájékoztatása szerint Detre a tízfutamos versenyen a 39., a nemzetek sorrendjében a 21. helyen végzett és ezzel az első lehetséges alkalommal kvalifikálta magát a londoni olimpiára.

Erre csak az idei és a jövő  évi világbajnokság ad módot vitorlázásban. A vb-n a következő héten még három hajóosztályban érdekeltek a magyarok. Közülük korábbi eredményeik alapján elsősorban Berecz Zsombortól (Laser) és Gádorfalvi Árontól (RS:X Férfi Szörf) várható olimpiai kvalifikáció.

0 Tovább

Az eBay-en árulja magát az olimpiára készülő sprinter

Különös módot választott az olimpiai felkészülésre James Ellington, aki az Ebay-en licitálás útján keres magának támogatót. Azt eddig is tudtuk, hogy a világ egyik legismertebb on-line eladásokkal foglalkozó portálja, az Ebay sok mindenre alkalmas. Az olimpia közeledtével viszont akad egy brit sportoló, aki egyenesen saját magát bocsátotta áruba az oldalon. A szponzorok utáni hiábavaló hajsza után a sprinter, James Ellington úgy döntött, hogy egy internetes aukcióra bízza magát. „Szeretnék napi szinten edzeni, hogy jövőre ott lehessek a londoni olimpián. Ezt nem tudom megtenni egy normális munkahely mellett. Ezért döntöttem úgy, hogy az interneten keresek támogatót” - mondta a 26 esztendős sportoló. A licit indulási értéke 30.000 font (saját becslése szerint ennyire van szüksége a normális felkészüléshez az olimpiáig) volt, amely cikkünk írásának pillanatában már 30.300 fonton állt.

Aki megnyeri a licitálást, az jogosult lesz arra, hogy Ellington ruházatán hirdetéseket helyezzen el, igaz - az olimpiák speciális szabályozása miatt - a játékokon nem, csak edzéseken vagy az azt megelőző versenyeken. Ellington az utóbbi négy évben elég sokat volt sérült, így a szponzorok elfordultak tőle. „Most már nem vagyok sérült és így a következő évek egyik reménysége lehetek a brit atlétikai életben” - tette hozzá a 200-on 20,52-es idei legjobbal rendelkező Ellington, aki így jócskán elmarad a táv legjobbjaitól, az idén 19.26-ot is teljesítő Yohan Blake-től valamint a világcsúcstartó jamaicai Usain Bolttól.

1 Tovább

Janics Natasa Portugáliában készül az olimpiára

Hétfőn Portugáliába utazott Douchev-Janics Natasa, ahonnan március végéig biztosan nem jön haza. Storcz Botond szerint tökéletes állapotba kerülhet tavaszra a háromszoros olimpiai bajnok. Négy hónapig külföldön edzőtáborozik Janics Natasa "Nagyon jó dolgom van, hiszen tökéletesek a napjaim. Sokat edzek, és sokat vagyok a kislánnyal is. Nevetés, kacagás jellemzi a mindennapokat amellett, hogy tényleg komoly edzésmunkát végzek el. Portugáliába éppen miatta megyünk ilyen hosszú időre, hiszen Bulgáriából hazafelé jövet megtapasztaltam, mennyire megviselte az út, nem jó neki a sok változás. A jövő évi olimpiai válogatókon egyesben, Kovács Katival párosban és négyesben is elindulok, bár az utóbbi összeállítása a szövetségi kapitány döntése lesz" - mesélte Douchev-Janics Natasa azon a szegedi sajtótájékoztatón, ahol először mutatta meg az újságíróknak és a szurkolóknak szeptemberben született gyerekét, Milanát.

Az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzőjét kislánya mellett elkíséri Portugáliába férje, Andrian Douchev, annak 19 éves fia - aki a tervek szerint Magyarországon folytatja a pályafutását -, illetve Natasa barátnője, aki Milanára vigyáz majd. Később csatlakozik majd hozzájuk két fiatal szegedi versenyző, Horváth Alexandra és Kárász Anna is. Storcz Botond szövetségi kapitány nemrég a bulgáriai edzőtáborban meglátogatta Natasát és természetesen a következő hónapokban is nyomon követi a felkészülését.


„Natasa kihagyott egy évet, de igazából csak a versenyzés szempontjából, hiszen szinte megszakítás nélkül edzett, vízen volt. Számomra nem kérdés, hogy nagyon jó állapotban tér majd vissza tavasszal. Igazából csak szervezés kérdése, hogy Milana mellett jól be tudja osztani a napjait, de ahogy most Szegeden is láttunk, óriási segítséget kap ehhez a családjától és barátaitól” - mondta Storcz Botond.

Douchev-Janics Natasa száz kajakos kisgyereket is meghívott a sajtótájékoztatóra, akiknek ajándékcsomaggal kedveskedett. „Még jobban értékelem a fiatalok sportolását, mióta nekem is megszületett Milana. A gyerekek még inkább sikerre éhesek, mint a felnőttek, és örülök, hogy most az alapítványomon keresztül végre jutott időm velük foglalkozni" - nyilatkozta az MTI-nek a háromszoros olimpiai bajnok kajakos.

0 Tovább

Paula Radcliffe ötödik olimpiáján indulhat

A brit atlétikai szövetség megnevezte első sportolóit, akik biztosan ott lehetnek a jövő évi londoni olimpián. A világcsúcstartó Paula Radcliffe harmadszor futhat majd olimpiai maratonit. Ezzel ő lesz az első brit hölgy, aki olimpián három maratoni versenyen is elindulhat. A kétgyermekes anyukának számító, 37 éves futónőnek eddig nem sok szerencséje volt az olimpiákkal, hiába indult már négy alkalommal is az ötkarikás játékokon. Legjobb eredményein a pályaversenyeken érte el, Atlantában ötödik volt 5.000 méteren, majd Sydneyben a 10.000 méteres versenyben szerzett negyedik helyet. Hiába indult viszont Athénban és Pekingben is éremesélyesként a maratoni távon, előbbi versenyt feladta, a kínai főváros szmogos levegőjében futva pedig csak a 23. helyen végzett. Radcliffe tarja a női maratoni futás világcsúcsát (2:15,25 - 2003 London), így most hazai közönség előtt sokat várnak tőle.

Radcliffe mellett a brit atlétikai szövetség a 2009-es Londoni Maratoni ezüstérmesének, Mara Yamauchi-nak és Scott Overallnak a nevét hozta nyilvánosságra, így ők hárman már biztosan tagjai lesznek az olimpiai keretnek. Radcliffe-ék ezzel csatlakoznak ahhoz a 11 vitorlázóhoz és 5 ökölvívóhoz, akik szintén kvalifikálták magukat név szerint a jövő évi játékokra. Korábban egyébként a brit atléták közül csak kettőnek (a hétpróbázó és gerelyhajító Tessa Sanderson és a gyalogló Chris Maddocks) sikerült öt olimpián is szerepelnie. A brit sportolók népes küldöttséget alkotnak majd Londonban, ahol a tervek szerint 550 sportolójuk szerepelhet.

0 Tovább

Négymilliárd ember nézheti a londoni megnyitót

A szervezők szerint négymilliárd ember nézheti élő közvetítésben a jövő évi, londoni olimpia és paralimpia nyitó- és záróünnepségét. Martin Sorrell PR-vezető szerint a hatalmas nézőszám miatt a ceremóniák biztosan visszahozzák majd azt az ötmilliárd fontot, amelyet reklámozásra költöttek Nagy-Britanniában. A négy ünnepségen mintegy 20 ezer ember működik majd közre, a sztárfellépők névsorát egyelőre nem tudni. A szigetországi sajtó főként Paul McCartney és Ringo Starr koncertjét valószínűsíti.

0 Tovább

Dara Torres 44 évesen is szélvészgyors a medencében

Még mindig fantasztikusan gyors a vízben az amerikai úszónő, Dara Torres, aki 2008 óta legjobb idejét úszta 50 méter gyorson. Az amerikai téli úszóbajnokságon ismét hallatott magáról Dara Torres. Az amerikaiak olimpiai bajnok úszója korábban azzal keltett feltűnést, hogy bejelentette, már bőven túl a 40. életévén is szeretne elindulni a 2012-es londoni olimpián. Az 50 méteres gyorsúszásban még Pekingben is olimpiai ezüstérmet szerző Torres most ebben a számban a második helyen végzett az amerikai téli bajnokságon, ahol 25,24-es időeredményénél csak a győztes Jessica Hardy (25,08) tudott jobbat úszni.

Torres utoljára három évvel ezelőtt, még a 2008-as olimpián tudott ilyen időeredményt úszni, ami jelzi, hogy a londoni olimpia közeledtével ismét jó formában van. „Nagyon boldog vagyok a második helyem miatt. Ahhoz azonban, hogy a legjobbakkal is felvegyem a versenyt, még gyorsabbnak kell lennem” - mondta Torres, aki Londonban pályafutása hatodik olimpiáján indulhatna el.

0 Tovább

Contador a londoni olimpián is indulna

Amennyiben lehetséges lesz, a londoni olimpián is indulna a háromszoros Tour de France-győztes országúti kerékpáros, Alberto Contador. "Miért ne próbálnám meg? Igen érdekes és új kihívásnak tűnik a londoni ötkarikás játékok" - mondta a 28 éves spanyol bringás klubjának, a Saxo Banknak a csapatbemutatóján. Contador ugyanakkor doppingügyéről és a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) múlt héten ezzel kapcsolatban lezajlott meghallgatásról nem kívánt nyilatkozni. Mint megjegyezte, csak a jövővel és az éppen előtte álló feladattal, azaz jelenleg a Saxo Bank soron következő izraeli edzőtáborával foglalkozik. Contador azt is kijelentette, hogy jövő évi legnagyobb célja a Tour de France megnyerése, noha tudja, ez rettenetesen nehéz lesz.

Contador a Tour de France-ot 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben, a Giro d,Italiát 2008-ban és idén, míg a Vuelta a Espanát 2008-ban nyerte meg, ő volt a világon az ötödik, aki mindhárom nagy háromhetes viadalon diadalmaskodni tudott. Jövő évi versenyzése azonban erősen kérdéses, ugyanis 2010-ben lebukott a Touron, szervezetében klenbuterol nyomaira bukkantak. Először felfüggesztették versenyzői engedélyét, majd hazája szövetsége felmentette, de az ítélet ellen a nemzetközi szövetség (UCI) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is fellebbezett a CAS-nál. A versenyző ártatlannak vallja magát, elmondása szerint fertőzött hús miatt akadt fenn a vizsgálaton. Döntés csak a jövő év elején várható, mivel a bizottságnak - korábbi közlése szerint - hat-nyolc hétre lesz szüksége ahhoz, hogy megalapozott ítéletet hozzon.

0 Tovább

Nem próbálja ki az Olimpiai Stadiont a hétpróba világbajnok

A britek nagy reménysége, a hétpróbázó világbajnok Jessica Ennis nem szeretne edzeni a londoni Olimpiai Stadionban az ötkarikás játékok előtt, hogy újdonságként hasson rá a stadion és a légkör. "Nem akarok az olimpia előtt a stadionban edzeni, és fotóztatni magam a média előtt. Az akarom, hogy minden új legyen. Boldog vagyok, hogy a távolban készülök, mert azt akarom, hogy teljesen friss legyen az érzés, amikor először a pályára lépek" - nyilatkozta Ennis a BBC-nek. A sportolónő Sheffieldben lakik, ott készül a hazai olimpiára."Ha ez bárhol máshol lenne a világon, akkor talán előtte bejárnám a stadiont, de most ez elrontaná az egyediségét" - tette hozzá.A 25 éves atléta 2009-ben világbajnoki aranyat nyert Berlinben, idén nagy csalódásra csak második lett Teguban, miután az utolsó előtti számban, gerelyhajításban 13 méterrel elmaradt a győztes Tatjana Csernovától. A brit közvélemény Londonban aranyat vár Ennistől, aki Pekingben lábsérülése miatt nem indulhatott.

0 Tovább

Négy érmet vár a kajakosok elnöke Londonban

Dr. Baráth Etele a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke négy érmet, közte két aranyat vár legjobbjainktól jövőre Londonban.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek