Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Doppingvétség miatt nem indulhat a pekingi bajnok

Doppingvétség miatt biztosan nem vehet részt jövőre a londoni olimpián Hui Liao, Peking 69 kg-os súlyemelő bajnoka. A kínai sportminisztérium ugyan még nem erősítette meg a hírt, de a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség honlapja már arról tudósít, hogy 2014 szeptemberéig eltiltották Hui Liaot, a pekingi olimpia súlyemelő bajnokát. A most 24 éves emelő a kínai fővárosban elért sikere után egy évvel világbajnoka is lett a súlycsoportnak, most azonban - egyelőre még nem publikált - tiltott anyag használatán érték, így még három évig, tehát 2014 szeptemberéig nem versenyezhet.

0 Tovább

Gebre ad még egy esélyt a londoni indulásnak

A kétszeres olimpiai bajnok Haile Gebrselassie ad még egy esélyt magának, hogy kiharcolja a londoni olimpián történő szereplés lehetőségét - jövő februárban Tokióban fut majd maratonit.
A 38 esztendős etióp futólegenda egy évvel ezelőtt egyszer már visszavonult, ám a londoni olimpia maratoni futóversenye mégsem hagyta nyugodni. A közkedvelt és mindig mosolygós Gebre azonban szeptemberben légzési problémák miatt feladta a berlini maratonit (ahol ráadásul Patrick Makau elvette az ő korábbi világrekordját is), így kérdésessé vált, hogy sikerülhet-e kiharcolnia a csapattagságot. A hazai konkurenciát elnézve Gebrselassie-nak olyan idő környékén kellene futnia (2:06), amelyre utoljára két évvel ezelőtt Dubaiban volt képes. Idén ugyanis már hét etióp futó is produkált 2:08-on belüli futásokat, vagyis a 10.000-en kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok etiópnak nem lesz könnyű bekerülni a legjobb három közé.

Az október 23-án rendezett birminghami félmaratonin Gebre remekül időeredményt futva (1:01,29) győzött, amely jelzi, hogy nincs jó formában, igaz az utóbbi maratoni távú versenyein a problémák rendre 30 km után jöttek. Az etióp sztáratléta jövő február 26-án ad még egy esélyt magának az olimpiára, a japán szervezők pénteki bejelentése alapján ugyanis elindul majd a Tokióban rendezett 42.195 méteres versenyen, ahol tavaly térdsérülése miatt nem tudott rajthoz állni.

0 Tovább

Öt aranyat jósol Magyarországnak a neves olasz elemző

Öt arany-, öt ezüst- és hat bronzérmet szereznek a magyarok a londoni olimpián - legalábbis ezt jósolja Luciano Barra, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) volt sportigazgatója, aki több mint tíz éve készít prognózisokat az egyes országok világbajnokságokon elért eredményei alapján. A neves szakember legfrissebb elemzése szerint - amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez - Magyarország az említett mérleggel a fehéroroszokkal holtversenyben a 16. helyen zár majd az éremtáblázatot, amelyet a kínaiak nyernek 43 arannyal az amerikaiak (35) és az oroszok (31) előtt. Az elemzés szerint összesen 84 ország szerezhet érmet a brit fővárosban.

A USA Today "éremszimulátorának" legfrissebb adatai ennél valamivel biztatóbbak, ugyanis öt arany- mellett, hat ezüst- és tizenegy bronzérem megszerzését jósolja a magyar sportolóknak, a csapatot pedig a 11. helyre várja. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke múlt héten úgy nyilatkozott: 140 fős magyar csapatlétszámot tart elérhetőnek a 2012-es londoni ötkarikás játékokon, ahol tíz érem, közte három arany megszerzése a kitűzött cél.

0 Tovább

Bemutatták a londoni olimpia és paralimpia hivatalos érméit

Hétfőn Londonban hivatalosan is bemutatták azt az ötfontos pénzérmét, amelyet a 2012-es nyári olimpia kapcsán nyilvános pályázat keretében terveztettek meg. Az egyik oldalon Erzsébet királyné portréjával, a másikon pedig London látképe köré gyűjtött sportági szimbólumokkal ellátott érmék már forgalomba is kerültek. Az alábbi fotón látható kétféle változatban egyaránt helyet kap a londoni olimpia logója. Az érméket a Brit Királyi Pénzverde készíti el, a 24 esztendős mérnök-hallgató, Saiman Miah tervei alapján.

„Egy klasszikus dizájnt képzeltem el, amely a hagyományos brit értékekre épül. A jövő évi olimpia modern lesz, így a régi és az új értékeket is ötvöztem a tervben. London fő nevezetességei mellet a sportági piktogramok utalnak az olimpia közeledtére. Büszke vagyok arra, hogy ezzel részese lehetek az olimpiának és egyben a brit örökségnek is” - nyilatkozta a nyílt pályázaton kiválasztott tervező, aki munkájáért ötezer fontot (kb. 1,8 millió forintot) kapott. A paralimpiai érme tervezője a dizájnernek tanuló Pippa Sanderson volt, aki hasonló juttatásban részesült. Az érmék december elejétől vásárolhatóak meg. Az olimpiai érméket a Helsinkiben rendezett 1952-es nyári olimpia óta bocsátják ki a szervezőbizottságok.

0 Tovább

Michael Johnson szerint Bolt nem nyerhet négy aranyat

A korábbi 400-as olimpiai bajnok Michael Johnson kételkedik benne, hogy Usain Bolt négy aranyérmet tudna nyerni a jövő évi londoni olimpián. A jamaicai futó - aki idén az év atlétája lett - a 100 m, a 200 m és a 4x100-as váltó mellett a 4x400-s stafétával is indulna, de már jelezte: igazából nem érdeklődik a hosszabb távok iránt. "A 400-ra másként kell edzeni, az nem annyira egyszerű" - jegyezte meg az 1996-os olimpián 200-on és 400-on, 2000-ben pedig 400-on ötkarikás aranyérmes - és ebben a számban még mindig világrekorder - Johnson. "Úgy gondolom, hogy 400-on is képes lenne világcsúcsra, de azt mondta, hogy nem igazán érdekli az edzés erre a távra." Az utolsó atléta, aki négy aranyérmet szerzett egy játékokon, az amerikai Carl Lewis volt, még 1984-ben: ő 100-on, 200-on, a 4x100-as váltóval és távolugrásban győzött.

0 Tovább

FBI ügynökök vigyázzák az amerikai csapatot Londonban

Sportolóik megfelelő védelme miatt aggódnak az amerikaiak, így a jövő évi londoni olimpiára 1000 biztonsági embert, közte 500 FBI ügynököt utaztatnak a csapat mellé. A Guardian információi szerint az amerikai diplomácia időnként nemtetszését fejezte ki a londoni biztonsági előkészületek miatt, a mostani döntés pedig jelzi, hogy továbbra sem bíznak a londoniak rátermettségében, így inkább saját szakaembereikre bíznák sportolóik és diplomatáik biztonságának felügyeletét. Amerikai szakemberek elsősorban a létesítmények biztonságát érzik szűk keresztmetszetnek. A londoni szervezők eredetileg 10.000 főben állapították meg a 32 olimpiai létesítmény biztonsági személyzetének létszámigényét, de az amerikaiak által is forszírozott újabb elemzések alapján immáron 21.000 fővel számolnak - a kérdés csak az, hogy ezt a növekményt ki fogja finanszírozni.

„Az amerikaiak túlságosan aggódnak a veszélyek miatt. Éppen ezért mindent látni akarnak, mindenről tudni akarnak, ami nálunk történik biztonság címszó alatt. Nem vagyunk egyenrangú partnerek ebben a kérdésben. Ők akarnak mindent megszabni, a védelem felépítésétől kezdve a terrorista elhárítási stratégián át egészen a VIP-személyeik védelméig mindenbe bele akarnak szólni” - idézi a brit lap az egyik brit biztonsági főnököt. A londoni olimpia szervezőbizottságával (LOCOG) szerződésben álló biztonsági cég egyelőre továbbra is csak 10.000 fővel számol, így elképzelhető, hogy a növekvő létszámigényeket - állami forrásból - a hadsereg állományából oldják majd meg a londoni szervezők.

0 Tovább

Így épült fel a londoni olimpiai stadion

Két perces videóban minden olyan egyszerűnek tűnik. Pedig nem volt az. A londoni olimpia központi atlétikai stadionja két év alatt épült fel és már várja az olimpiai eseményeket.

0 Tovább

Usain Bolt négy aranyért megy Londonba

A jamaicai sztáratléta, Usain Bolt azt mondta: négy aranyérmet szeretne nyerni a jövő évi, londoni olimpián úgy, hogy szokásos számai mellett a 4x400 m-es váltó tagjaként is rajthoz állna.  A 100, a 200 és a 4x100 méteres síkfutás jamaicai címvédője szombaton úgy fogalmazott: ha megfelelő fizikai állapotban lesz és hazája stafétája esélyes lesz a győzelemre, akkor szeretne ott lenni a hosszabb távú váltóban még akkor is, ha ebben a számban a legmagasabb szinten eddig még sohasem versenyzett. „Ha tudok segíteni nekik az arany megszerzésében, akkor szeretnék csapattag lenni 4x400-on is" - mondta Bolt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) monacói gáláján, ahol az ausztrál gátas Sally Pearsonnal egyetemben az év atlétája kitüntetést is átvehette. Mostanáig Carl Lewis az utolsó férfi atléta, aki egy olimpián - 1984-ben, Los Angelesben - négy elsőséget is begyűjtött.

0 Tovább

Dwayne Wade menne a londoni olimpiára

A Miami Heat klasszisa, Dwayne Wade pénteken tiszta vizet öntött a pohárba és egyértelművé tette szándékát a jövő évi olimpia kapcsán. A címvédésre hajtó amerikai kosárlabda válogatott még alakulóban van és Wade szereplése mellett is egy komoly kérdőjel virított - de úgy tűnik, csak mostanáig. Júniusban a hétszeres All-star játékos még bizonytalan volt a céljait illetően, most azonban a Reutersnek határozottan nyilatkozott szándékairól. „Voltak egyeztetések már a londoni csapat kapcsán és szerintem a jövőben is lesznek még. Én a magam részéről megmondtam, hogy ha akarnak engem, akkor ott leszek. London nagyszerű olimpiát ígér, amely remek alkalom lehet számomra, hogy befejezzem olimpiai pályafutásomat” - mondta a jövőre már 30. életévét is betöltő játékos.

Wade már a 2004-es athéni bronzérmes csapatnak is tagja volt, állítása szerint több 2008-as bajnok csapattársa is kapacitálta őt a játékra. „Nagyon élveztem a pekingi olimpiát. Amikor ott álltam a dobogó tetején, akkor arra gondoltam, hogy ennyi volt, ez a legjobb hely, ahol búcsúzhatok az olimpiától. Korábbi csapattársaim viszont meggyőztek arról, hogy van értelme újra nekifutni a játékoknak. Sokan akarták, hogy jöjjek vissza, ami nekem nagyon jól esett” - mondta Wade, aki a spanyolok ellen 118-107 arányban megnyert pekingi döntőben 27 pontot szerzett.

0 Tovább

8000 mérföldet utazik az olimpiai láng

Hetven nap és 8000 mérföld megtétele után érkezik majd meg a július 27-i nyitóünnepség helyszínére a jövő évi londoni olimpia lángja. A legutóbbi, pekingi játékokat megelőző lángváltóval ellentétben a londoni szervezők (LOCOG) a gazdaságosabb megoldást választottak, így a fáklya nem tesz nemzetközi utazást, "csupán" Nagy-Britanniát járja körbe, igaz, a királyságon belül kifejezetten változatos útvonalat tervezett meg a LOCOG.

A hétfői prezentáción kiderült, hogy a láng csatornán fog "hajózni", siklón, villamoson, gőzmozdonyon, hőlégballonon, illetve motorkerékpár oldalkocsijában is utazik majd, amíg körbeér a szigeten. Emellett lovagolni és korcsolyázni is fognak vele. A fáklya eljut többek között a legendás skóciai tóhoz, a Loch Nesshez, valamint Stonehenge-hez és a walesi Snowdon csúcsra is, mely 1080 méterrel a tengerszint felett fekszik, ez lesz a lángváltó legmagasabb pontja.

Sebastian Coe, a LOCOG vezetője arról beszélt hétfőn, céljuk az volt, hogy kreatívak legyenek az út megtervezésénél. A másik fontos szempont az volt, hogy az országban élő minden ember megnézhesse a lángot. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a lakosság 95 százalékának legfeljebb egy órát kell majd utaznia mindehhez. A staféta során 8000 futó viszi majd lángot május 17-től július 27-ig. A fáklyát a megnyitóra a Hampton Court Palace-tól hajón úsztatják le a Temze fiolyón az olimpiai Stadionig. A fáklyaváltó eredete az ókori Görögországban gyökerezik, amikor a rendezők követeket küldtek szét, hogy kihirdessék a seregszemlét. Az újkorban az 1936-os berlini játékok előtt elevenítették fel a hagyományt.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek