Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hídvégi Vid a londoni bronzérmet tűzte ki célul

A tavaly októberi, tokiói világbajnokságon elért negyedik helyét tekinti kiindulópontnak a londoni olimpiára Hídvégi Vid, akinek alapvető célja az, hogy ott legyen a lólengés ötkarikás fináléjában. "Az indulók létszáma és a reális matematikai számítások alapján a minimális cél az, hogy lovon bejussak a nyolcas döntőbe" - nyilatkozta az MTI-nek a 25 esztendős tornász. - "A fináléban szeretném legalább megismételni az őszi kvalifikációs vb-n elért negyedik helyemet, de ha minden megfelelően alakul, akkor akár még a bronzérem is elérhető lesz."
 
Hidvégi azt mondta, a lólengés kétszeres világbajnokával, az olimpiai arany egyik legfőbb esélyesével, Berki Krisztiánnal nagyon jó a kapcsolatuk, 17 éve együtt versenyeznek, s bár papíron egymás ellenfelei, valójában igyekeznek támogatni egymást. "Könnyű helyzetben vagyunk, mert régóta ismerjük egymást, már az ifjúsági válogatottban is együtt szerepeltünk" - fogalmazott a KSI SE versenyzője. - "A torna egyébként is olyan sportág, amelyben elsősorban nem egymással, hanem saját magunk ellen versenyzünk. Azt mondhatom, hogy Krisztiánnal zökkenőmentes a viszonyunk, kölcsönösen segítünk a másiknak, ahol és amiben tudunk."

Hidvégi elárulta, óriási megkönnyebbülés volt számára, amikor a januári, Londonban rendezett tesztversenyen megszerezte az olimpiai kvótát. "Négy hónapon keresztül készültünk a kvalifikációs vb-re, majd azt követően három hónapig a londoni viadalra, ez pedig egyfelől hatalmas kihívást jelentett, másfelől ebben az időszakban a fokozottabb igénybevétel miatt megnőtt a sérülés veszélye" - mondta. - "Az ötkarikás indulási jog megszerzését követő első két napban kijött rajtam a fizikai és mentális fáradtság, de amikor hazaértünk, akkor volt időm feltöltődni, kikapcsolódni, így már teljes mértékben tudok koncentrálni az olimpiai felkészülésre."
 
Hidvégi azt mondta, minden versenyen a londoni felkészülés jegyében lép a szerekhez, de ennek részleteiről nem egyedül, hanem edzőjével, Laufer Bélával közösen hoz majd döntést. 
"Számomra a lólengés a legfontosabb, egyértelmű, hogy lovon jóval nagyobb esélyem van a jó eredmény elérésére, mint egyéni összetettben" - fogalmazott Hidvégi. - "Március végétől indul a meghívásos Világkupa-sorozat, amelynek állomásain lólengésben leszek érdekelt. Ezeket a versenyeket arra is felhasználjuk majd, hogy az olimpiai gyakorlatot tökéletesítsük. Május végén, az Európa-bajnokságon a csapatverseny miatt valószínűleg több szeren is szerepelnem kell majd, de ez nem jelent problémát, mert mindennap edzek minden szeren."

0 Tovább

Usain Bolt 400 méteren kezdi a szezont

Szombaton hazai pályán egy 400 méteres versennyel kezdi meg a szezont a háromszoros olimpiai bajnok jamaicai atléta, Usain Bolt. A Camperdown Classic névre hallgató szabadtéri versenyen a 25 éves futó tőle szokatlan távon indul. Bolt már régóta kacérkodik az egykörös távval, de nagy világversenyen még nem indult sohasem 400-on. Ezen a távon egyéni legjobbja már öt év óta a 45,27-es eredmény.

Érdekesség, hogy ezen a viadalon - igaz egy másik futamban - a 100-as világbajnok Yohan Blake is futni fog 400 métert. Bolt számára a szabadtéri szezon majd május 31-én kezdődik el, amikor Rómában a Gyémánt Liga sorozaton indul el 100 méteren.

0 Tovább

Májusban lobban fel újra az olimpiai láng

A londoni olimpia szervezői véglegesítették a nyári játékok előtti fáklyaváltó időpontjait és útvonalát. A tervek szerint május 10-én – a nap sugarainak és egy tükörnek a segítségével – Athénban lobban fel ismét a láng, amely nyolc nappal később egy katonai repülőgép fedélzetén jut majd el a szigetországba. A cornwalli érkezés után a fáklya bejárja majd Anglia, Skócia, Észak-Írország és Wales területét, majd egy rövid kitérőt tesz Írország fővárosában, Dublinban is.

A lángot a British Airways egy Airbus 319-es típusú repülőgépével szállítják majd, amelynek a járatszáma stílszerűen BA2012 lesz. Mivel nyílt lángot a nemzetközi légiközlekedésben tilos szállítani, így a londoni szervezőknek külön engedélyt kellett kérniük terveik megvalósításához.

0 Tovább

Nagy pénzt kapnak az olimpiai bajnok oroszok

Négymillió rubelt, azaz nagyjából 100 ezer eurót (körülbelül 29 millió forint) kap a kormánytól minden olyan orosz sportoló, aki aranyérmet nyer az idei londoni olimpián. Vlagyimir Putyin miniszterelnök bejelentése szerint a második helyezettek teljesítményét 2,5 millió (18,3 millió forint), a bronzérmesekét pedig 1,7 millió rubellel (12,4 millió forint) honorálja majd az állam.
Az olimpikonok pénzdíjairól szóló döntést a sportminisztérium és a pénzügyi tárca, valamint az ország olimpiai bizottsága közösen hozta meg. Oroszország versenyzői a 2008-as pekingi játékokon 23 arany-, 21 ezüst- és 28 bronzérmet nyertek, ezzel az összesített éremtáblázaton a házigazda Kína, valamint az Egyesült Államok mögött a harmadik helyen zártak.

0 Tovább

Veszélyben Blanka Vlasic olimpiai szereplése

Hiába műtötték meg Blanka Vlasicot, a horvát magasugrónő nem biztos, hogy ott lehet a londoni olimpián. A kétszeres világbajnok magasugró, Blanka Vlasic a közelmúltban jelentette be, hogy lábműtéte miatt nem indul a fedettpályás szezonban. A kedden az elugró lábán sarokműtéten áteső atlétanő számára azonban nem ennyire egyszerű a képlet. A műtétet végrehajtó orvos ugyanis Vlasic Achillesében is elváltozásokat észlelt, ami miatt veszélybe került a teljes szezonja. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a 28 esztendős horvát atlétanő mennyi ideig lesz kénytelen pihenni, de reményei szerint a londoni játékokra teljesen felépülhet sérüléséből.

0 Tovább

Igény szerinti utazási csomagok Londonba

A magyar szurkolók igényeinek megfelelően alakított ki utazási csomagokat a nyári londoni olimpiára a Pegazus Tours, a Magyar Olimpia Bizottság (MOB) hivatalos utazási irodája, az olimpiai játékok magyarországi hivatalos jegyértékesítője. A cég csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az angol fővárosban július 27-től augusztus 12-ig tartó olimpia idejére három, egyenként 7 napot és 6 éjszakát magában foglaló csomaggal készült a Pegazus, s amint az a korábbi tapasztalatok alapján várható volt, a magyarok leginkább az utolsó néhány napon szeretnének a helyszínen tartózkodni, többek között ekkor kerül sor a kajak-kenu versenyekre. Így az erre az időszakra érvényes utak 90 százaléka már elkelt.

„Az első és a második hétnapos időszakra még könnyebben lehet csomagot vásárolni, akár személyre szabott belépőkkel - mondta Kamuti Balázs, az utazási iroda ügyvezető igazgatója. - Ez azt jelenti, hogy ha például valaki a küzdősportokért rajong, akkor igényelheti úgy a jegyeket, hogy csak ezekre az eseményekre jusson el.” Kamuti hozzátette, London egyébként is drága városnak számít, de az olimpia ideje alatt háromszor-négyszer többe kerül minden. Egyrészt emiatt, másrészt a magyar igényeket felmérve döntött úgy a Pegazus, hogy rövidebb időszakra érvényes csomagokat is kínál vásárlóinak.

„Akár kettő, három, vagy négy napra is ki lehet velünk utazni Londonba, a kétnapos utazás, amely magába foglalja a repülőjegyet, a szállást, illetve a sporteseményekre szóló belépőket, például 295 ezer forinttól már elérhető, s igény szerint alakítható” - mondta az ügyvezető. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Pegazus a férfi kézilabda-válogatott és a női vízilabdacsapat áprilisi olimpiai kvalifikációs tornájára is szervez utakat a magyar szurkolóknak. Cserpes Fábián marketingigazgató azt mondta, a MOB-bal közösen tervezik egy hivatalos szurkolói póló elkészítését, hogy a Londonban tartózkodó magyar drukkerek ezt viselhessék. „A szurkolók részéről igény van arra, hogy a pekingi játékokhoz hasonlóan Londonban is alakítsunk ki úgynevezett találkozási pontot, ahol nemcsak egymással, hanem a sportolókkal is találkozhatnak” - tette hozzá Cserpes.

0 Tovább

Gólrekord a női foci olimpiai selejtezőn

Két nappal a csapatszálláson bekövetkezett lövöldözés után új gólrekordot állított fel az amerikai női labdarúgó válogatott. A londoni olimpiáért zajló selejtező sorozaton az Egyesült Államok csapata 14-0-s győzelmet aratott a Dominikai Köztársaság ellen, ami új rekord a csapat történetében. A korábbi rekord egy 1991-es találkozóhoz fűződik, amelyet Mexikó ellen nyertek meg 12-0-ra. A kanadai Vancouverben rendezett találkozó előtt különös incidens rázta meg a csapatot. A mostani találkozó előtt ugyanis két nappal a szálloda halljában egy városszerte ismert drogdílert lőttek agyon a rendőrök. „A spontán jóga óránk mentett meg engem. Eredetileg le akartam menni kávézni, de így megúsztam azt a pokoli lövöldözést” - írta Twitter oldalán a csapat csinos kapusa, Hope Solo.

A dominikaiak ellen különösen Amy Rodriguez volt elemében, aki a szünetben állt be csupán, de így is öt gólt (!) szerzett, hasonló bravúr pedig korábban egy amerikai női játékosnak sem sikerült nemzeti mezben. Az amerikai női csapat vasárnap Guatemala ellen folytatja, majd Mexikó következik a selejtezőben. Pia Sundage csapata korábban három alkalommal (1996, 2004, 2008) is nyert olimpiát már, így londoni kvalifikációja papírforma lenne.

0 Tovább

Nem indulhat Londonban a férfi hármasugrás címvédője

Sérülés miatt kihagyja a nyári, londoni olimpiát a férfi hármasugrásban címvédő, portugál Nelson Evora. A 27 éves atléta edzés közben fáradásos törést szenvedett a jobb sípcsontjában, és orvosai szerint három-hat hónapos kényszerpihenő vár rá. "Kizárt, hogy felépüljek az olimpiáig, de senki ne írjon le, mert visszatérek" - jelentette be csütörtökön a mindössze 181 centis és 64 kilós versenyző, aki egy műtét miatt egy évet hagyott ki 2010 februárja után. Az elefántcsontparti születésű atléta Portugáliában a futballsztár Cristiano Ronaldóval együtt a legnépszerűbb sportolónak számít. Evora 2008-ban 17,67 m-rel diadalmaskodott Pekingben, emellett a 2007-es világbajnokságon arany-, két évvel később pedig ezüstérmet szerzett.

0 Tovább

A világ legjobbja nélkül utaznak Londonba a hollandok

Meglepő döntést hozott az olimpiai keret kijelölésekor a holland férfi gyeplabda válogatott szövetségi kapitánya. A két szupersztár, Teun de Nooijer és Taeke Taekema kihagyása nagyjábólhasonló kaliberű döntés, mint ha Kemény Dénes mondjuk Kásás Tamás és Biros Péter nélkül képzelné el a londoni olimpián vízbe ugró magyar vízilabda válogatottat. Az Eb-ezüstérmes hollandokat edző Paul van Ass a 445-szörös válogatott, nem mellesleg a világ legjobb gyeplabdázójának háromszor (2003, 2005, 2006) is megválasztott, kétszeres olimpiai bajnok (1996, 2000) Nooijer és a 240 válogatott meccsén 220 gólt szerző Taekema kihagyásával persze nyilván nagy kockázatot vállal.

A keret már nélkülük utazik el a spanyolországi, majd ausztráliai edzőtáborozása és van Ass később sem tervezi behívni a 35 illetve 31 esztendős klasszisokat. Taekea egyenesen „pályafutásom legnagyobb veresége”-ként értelmezte a hírt, amelyet a tréner sejtelmes nyilatkozattal kommentált: „Londonban a lehető legjobb csapatot kell kiállítanom, de ez nem azt jelenti, hogy automatikusan a 18 legjobb játékost kell behívnom a keretbe”

0 Tovább

Kenya földdel és autóval fizetne az olimpiai bajnokoknak

Alig kétszáz nappal a londoni olimpia megnyitója előtt bizakodóak a kenyai olimpiai csapat vezetői, akik úgy látják, hogy idén minden korábbinál népesebb csapatuk lehet a játékokon. Az először 1956-ban olimpiai résztvevő Kenya a 2004-es athéni olimpián indult a legnagyobb csapattal, akkor 94 sportolójuk vett részt a játékokon. A tervezett nagy létszámú csapattól persze eredményeket is várnak, így bíznak a pekingi 14 érmes termés túlszárnyalásában.

Érdekes módon Kenya Pekingben csupán 48 sportolóval vett részt, ennek tökérben pedig az ott megszerzett hat (!) aranyérem kifejezetten jó aránynak minősül, amely amúgy az afrikai ország valaha volt legjobb olimpiai szereplését is jelenti. A kiemelkedő siker természetesen a kenyai atlétáknak köszönhető, akik valamennyi érmet szállították Pekingben és akik ezzel a sportági éremtáblázaton az Egyesült Államok és Oroszország mögött a harmadik helyet szerezték meg.

„Sok fiatal tehetségünk van, akik képesek hasonlóan jól szerepelni majd Londonban is. Ehhez kellenek viszont a megfelelő feltételek és edzési lehetőségek. Ebben a vonatkozásban jobban állunk, mint a 2008-as olimpia előtt, így bizakodva várjuk a nyári eseményt” - nyilatkozta a kenyai olimpiai bizottság elnöke, a korábbi kétszerese olimpiai bajnok Kipchoge Keino. „Szeretnénk kiemelten jutalmazni a jól szereplő sportolóinkat, a szokásos pénzügyi juttatásokon felül pedig azt tervezzük, hogy művelhető földet illetve autót adunk nekik” - tette hozzá Paul Otuoma, kenyai sportminiszter.

Most már nem csak az atlétáktól várnak kiemelkedő eredményt (akik az ország eddigi 75 olimpiai érméből 68-at szereztek), hanem például a korábban a maradék hét érmet megszerző ökölvívóktól is, akik utoljára 1988-ban (Robert Wangila révén) szereztek aranyérmet. Az atlétika szerepel persze nyilvánvalóan most is a fókuszban, de olyan kenyai sportolók is sztárokká válhatnak majd Londonban, mint például Jason Dunford, aki a pekingi olimpia 100 méteres pillangóúszásának döntőjében ötödik lett az amerikai Michael Phelps mögött.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek