Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vaskuti István szép magyar sikereket vár Londonban

Vaskuti István, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai alelnöke és a nemzetközi szövetség (ICF) alelnöke a Hathárom TV kamerája előtt beszélt a szegedi vb nemzetközi viszhangjáról, a londoni olimpia szervezésének részleteiről és a magyar csapat esélyeiről.

0 Tovább

Beújított az ötszörös olimpiai bajnok

A növekvő balesetveszéllyel magyarázta tettét Isabell Werth, aki a frankfurti versenyen a sportágban megszokott cilinder helyett bukósisakban versenyzett. Saját bevallása szerint régóta érett már ez a tett a németek ötszörös olimpiai bajnok díjlovaglójában, Isabell Werthben, aki a hétvégi frankfurti nagydíj közönségét hökkentette meg. A hagyományokat maximálisa előtérbe helyező sportágban ugyanis a jól megszokott elegáns ruha a jellemző, amelyet a sportág védjegyének is számító cilinder egészít ki fejfedőként. Éppen ezért tekinthető forradalomnak az a bukósisak, amellyel a most 42 esztendős hölgy fellépett a versenyen.

A német versenyző elmondása szerint az utóbbi időszakban bekövetkezett balesetek, valamint kisfia közelmúltbeli születése miatt döntött úgy, hogy az esztétikum helyett az önvédelemre és praktikumra helyezi a hangsúlyt a jövőben. Persze ki tudja, lehet, hogy az újítást továbbgondolva lesznek olyan fejlesztők, akik majd cilinder kinézetű bukósisakkal állnak elő…

0 Tovább

Ötkarika díszíti a Csalagút bejáratát is

Félretették sértettségüket a franciák és hozzájárultak, hogy a híres Csatorna-alagút bejáratánál is a londoni olimpiát reklámozzák. Hat évvel ezelőtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szingapúri ülésén Londonon éppen a francia főváros Párizs elől orozta el a 2012-es nyári olimpia rendezési jogát. A szoros vereség miatti bosszú azóta már elszállt a büszkeségre sokat adó franciákból, akik most beleegyeztek abba, hogy a Franciaországot és Nagy-Britanniát összekötő Csatorna-alagút (a köznyelvben Csalagút) bejáratánál, Calais közelében egy hatalmas ötkarika hirdesse a jövőre sorra kerülő olimpiát.

A jövő nyáron London felé tartó szurkolók nagy része vélhetően vonattal érkezik majd a brit fővárosba, ahol a kedden felavatásra került hatalmas (9,4 méter széles és 4,6 méter magas) olimpiai szimbólumot fogják utolsóként látni, mielőtt a hosszú föld alatti utazásba kezdenek. A karikák elhelyezését az alagutat üzemeltető Eurotunnel nevű cég finanszírozta, amely anyagilag is támogatja a francia olimpiai bizottságot. A hatalmas ötkarikát Lille-ben készítették el és öt sziklamászó segítségével két napon keresztül helyezték el az alagút bejárata fölé. A keddi megnyitó ünnepségen a hármasugrás korábbi világrekordere, Jonathan Edwards is tiszteletét tette.

0 Tovább

Mark Foster már nem vállalja a hatodikat

Öt olimpiáján sem tudott érmet szerezni, London előtt hatodszor már nincs ereje nekifutni a felkészülésnek.  A britek veterán úszója, Mark Foster kedden bejelentette, hogy nem vállalja a felkészülést a londoni olimpiára. Az immáron 41 esztendős versenyző ugyan Pekingre még visszatért, de most már nem érzi magát lelkileg elég erősnek az újabb kemény felkészüléshez. „Sokszor lett volna rá lehetőségem, de sohasem jelentettem be véglegesen, hogy befejezem. Még Peking után sem vonultam vissza, hiszen szerettem volna nyitva hagyni magamnak az ajtót” - mondta Foster a BBC-nek.

Az 50 méteres gyorsúszás klasszisa sokáig azt mondta, hogy sohasem adja fel a reményt arra, hogy világbajnoki és Eb-sikerei mellett végre olimpiai érmet is szerezzen. A tízszeres Európa-bajnok úszó mostanra azonban elérkezettnek látta az időt arra, hogy végleg befejezze az élsportot. „Ott voltam öt olimpián, de mindet odaadnám azért, ha hazai közönség előtt tudnék sikeresen szerepelni. Tudom, hogy képes lennék bekerülni a csapatba, hiszen a két legjobb brit úszó közé oda tudnék kerülni kedvenc távomon. De mindez nem érne semmit sem, talán az elődöntőig eljutnék, de semmi több” - indokolta a most már véglegesnek szánt döntését Foster, aki a pekingi olimpia megnyitóján vihette a brit nemzeti lobogót.

0 Tovább

Mariel Zagunis Londonban történelmet írna

A női kardvívás eddigi két olimpiai szereplése alkalmával Mariel Zagunis lett az egyéni verseny olimpiai bajnoka - az amerikai vívó Londonban történelmet írna. Kétszeres egyéni olimpiai bajnokok azért akadnak a vívósport olimpiai történetében (gondoljunk csak Elek Ilonára, Nagy Tímeára vagy éppen Kárpáti Rudolfra), de a háromszori siker, ráadásul egymás után eddig csak az olasz tőrvívónak, Valentina Vezzalinak jött össze. Ennek a bravúrnak a megismétlését tűzte ki célul az amerikai Mariel Zagunis, aki athéni és pekingi sikerei után Londonba is aranyért utazik.

„A motivációm nagy része abból ered, hogy imádom a sportot. Szerencsés vagyok, hogy ilyen sokáig és ennyire magas szinten tudom űzni a kardvívást. Örülök annak, hogy minden nap ébredés után elmehetek az edzésre és folyamatosan fejlődhetek” - nyilatkozta az amerikai vívó, aki jelenleg is vezeti a fegyvernem világranglistáját. Zagunis az olimpiai sikerek mellett a világbajnokságokon is rendre jól szerepel, 2009-ben és 2010-ben is győzött, idén azonban Cataniában a döntőben alulmaradt az olimpiai negyedik orosz Szofia Velikajaval szemben.

„Elégedett voltam az ezüstéremmel is, mert az ilyen jellegű vereségek segítik fenntartani a figyelmet és a fókuszt. Nekem sem szabad a sikerek hatására ellustulnom. Most van egy olyan ellenfelem, akinek vissza kellene vágnom és ez érthető módon motiválttá tesz” - mondta Zagunis, aki elmondta, hogy bár a csapatkijelölés még várat magára Londonra vonatkozóan, de ő már „hivatalosan is nem hivatalos” tagnak számít az amerikaiaknál. Az idén márciusban kezdődött kvalifikációs időszak jövő tavasszal ér majd véget. Történjen bármi a londoni olimpián, Zagunis nem tervezi a búcsút, a vetélytársak számára rossz hír, hogy a 2016-os riói olimpiáig mindenképpen folytatja pályafutását a még most is csupán 26 esztendős versenyző.

0 Tovább

Az Underworld lesz a megnyitó zenei felelőse

A Trainspotting című film egyik híres betétdalát szerző kétszemélyes Underworld zenekart bízták meg a londoni olimpia megnyitójának zenei rendezésével. A londoni olimpia szervezőbizottsága pénteken jelentette be, hogy a jövő júliusban sorra kerülő olimpiai megnyitóünnepség programjának zenei rendezésére az Underworld zenekart kérték fel. A kétfős, főként elektronikus zenét játszó brit zenekar az 1996-ban bemutatott kultuszfilm, a Trainspotting egyik legismertebb betétdalát (Born Slippy) szerezte, azóta pedig a brit zenei élet meghatározó alakjai közé tartoznak. Az már korábban kiderült, hogy a három órásra tervezett megnyitó művészeti megrendezését Danny Boyle-ra bízták az angolok, az Underworld megnevezésével pedig teljessé vált a ceremónia kreatív csapata. Rick Smith és Karl Hyde mostani felérése nem okozott nagy meglepetést, hiszen az Oscar-díjas Boyle-al már dolgoztak többször is közösen, példának okáért a Trainspotting című filmben is.


„Az Underworld felkérése az utolsó eleme volt a csapatépítésnek a megnyitóhoz. Vezető brit művészek lesznek felelősek a ceremóniákért, amit jó dolognak tartok. Azért szeretek velük dolgozni, mert sokkal tágabb a zenei ízlésük, mint azt sokan gondolnák róluk. Az emberek zenei memóriájára is szeretnénk majd hatni és nem csak vizuális élményt akarunk nekik nyújtani” - mondta Boyle a bejelentés kapcsán.

0 Tovább

Gádorfalvi Áron ötödik olimpiájára készülhet

A szörfös Gádorfalvi Áron londoni indulási jogot szerzett a Perth-ben zajló olimpiai kvalifikációs vitorlás világbajnokságon. A hazai szörfszövetség szombati tájékoztatása szerint Gádorfalvi a szombati futamokon mutatott teljesítményével biztosította helyét azon 28 versenyző között, akik a mostani vb-ről jutnak kvótához, s így élete ötödik olimpiájára készülhet. Összetettben a 34 éves sportoló a 28. lett, s ezzel a nemzetenkénti rangsorban a 20., azaz magabiztosan vívta ki a londoni szereplés lehetőségét.

"A mezőnyt, a korábbi eredményeket, a világranglistát ismerve már előzetesen 90 százalékig biztos voltam abban, hogy megszerzem a kvótát - nyilatkozta a szombati nap végén Gádorfalvi. - A verseny végül tulajdonképpen sima is volt, igaz, a végére alaposan elfáradtam. 34 évesen már az idősebb versenyzők közé tartozom, de van 40 éves szörfös is a mezőnyben, úgyhogy 1-2 olimpia még belefér. A célom, hogy Londonban az eddigi legjobbamat, a pekingi 19. helyet felülmúljam, ehhez azonban minden feltételnek adottnak kell lennie már a felkészülés során is."

A vb-n korábban a szintén szörfös Detre Diána és a laseres Berecz Zsombor szerzett olimpiai indulási jogot. Pekingben szintén Detre, Gádorfalvi és Berecz vehetett részt a vitorlázók versenyein. Vitorlázásban mindössze két olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek, az idei és a jövő évi világbajnokságot. A részvételi helyek 75 százalékát ebben az évben, a többit jövőre lehet kiharcolni.

0 Tovább

Ilyen lesz a magyar formaruha Londonban

A 2012-es londoni olimpiára elkészülő olimpiai formaruhát az Innoé Design tervezte. A Mohari Kinga és Csergő Noémi által tervezett formaruha tervet a szakmai zsűri terjesztette a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége elé, amely elfogadta a döntést, így legjobbjaink jövőre ilyen ruhában vehetnek részt az olimpia hivatalos eseményein. A Magyar Olimpiai Bizottság szeptember 21-én  hirdetett kreatív pályázatot a XXX. Nyári Olimpiai Játékokra utazó Magyar Csapat felvonuló- és formaruhájának megtervezésére, amelyre 44-en regisztráltak. Ebből a november 2-i határidőig 32-en adták be a pályázatukat. A zsűri november 3-án és 4-én bírálta el a pályázatokat és döntött a második fordulóba jutott tervekről. A 32 pályázatból hatot jelöltek a második fordulóba, ahol az alábbi héttagú zsűri döntött a végső változatról:

Kopek Gábor - a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, fotográfus, médiaművész
Nyári Ildikó - a Magyar Alkotók Országos Egyesülete, Ferenczy Noémi-díjas, MAOE nagydíjas, „A Magyar Felsőoktatásért” díjas iparművész
Vasas Edit - a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus   Alkalmazott Művészeti Osztályának vezetője
Dunai Anita - öltözködési tanácsadó
Tóth Ali - stylist, a „The Room” magazin főszerkesztője
Kovács Katalin - kétszeres olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok kajakozó
Berki Krisztián - kétszeres világbajnok és ötszörös Európa-bajnok tornász

0 Tovább

Berecz Zsombor is olimpiai kvótás

A laser hajóosztályban szereplő Berecz Zsombor kvótát szerzett a Perth-ben zajló olimpiai kvalifikációs vitorlás világbajnokságon. A magyar versenyző a mezőny első harmadában, pontosan a 31. helyen végzett az eddigi futamok alapján - szerdán a negyedik és tízedik pozícióban ért célba -, így az úgynevezett Arany csoportban folytathatja szereplését, ezzel pedig már biztos résztvevője a jövő évi londoni ötkarikás játékoknak. Laserben 35 kvótát osztanak most ki az ausztráliai vb-n.

A múlt héten indult magyarok közül a szörfös Detre Diána jutott olimpiai indulási joghoz, a szintén szörfös Gádorfalvi Áronnak pedig jó esélye van erre. Az ötödik olimpiai részvételéért küzdő Gádorfalvi a vb honlapja alapján négy futam után a 26., ugyanakkor a nemzetek rangsorában a 19. helyet foglalja el, Nagy-Britanniát kivéve pedig - hazai induló automatikusan lesz a londoni játékokon - a 18. Ebben a hajóosztályban a mostani vb-ről az első 28 nemzet szerez indulási jogot a jövő évi játékokra. Vitorlázásban mindössze két olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek, az idei és a jövő évi világbajnokságot. A részvételi helyek 75 százalékát ebben az évben, a többit jövőre lehet megszerezni.

0 Tovább

Stephanie Rice az olimpia után visszavonul

Londonban még versenyez, de utána befejezi karrierjét az ausztrálok háromszoros olimpiai bajnok úszója, Stephanie Rice. Az olimpia előtt nyolc hónappal már a jövőjéről hozott döntést az ausztrálok háromszoros olimpiai bajnoka, Stephanie Rice. „Akkor már 24 éves leszek és éppen itt lesz az ideje annak, hogy valami újjal foglalkozzak” - mondta Rice, aki 2008-ban mindkét vegyesúszó számot megnyerte és emellett tagja volt a 4x200-as győztes gyorsváltónak is. Jelen állás szerint Rice nem tudja elképzelni, hogy a londoni olimpia után is találjon még motivációt az újabb négy évig történő folytatáshoz. Az ausztrál úszónő tavalyi vállműtéte után nem volt igazán csúcsformában az idei sanghaji világbajnokságon, ahol csupán egy egyéni bronzéremmel fejezte be szereplését.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek