Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új NOB tagok kerestetnek

Lassan hagyománnyá válik, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által 1981-ben létrehozott Sportolói Bizottságba minden egyes olimpián új tagokat választanak be. A vancouveri játékok ideje alatt is voksolhatnak majd az olimpikonok arról, hogy kinek szavaznak bizalmat saját maguk képviseletére a NOB-on belül. A jelöltek négy kontinens kilenc országából érkeztek, a közülük kiválasztott két „bizalmi ember” pedig majd nyolc éven keresztül lesz ott az olimpiai bizottság tagjai között. A 2002-es olimpia idején, Salt Lake Cityben NOB-taggá avanzsáló Pernilla Wiberg és Manuela di Centa mandátuma most jár le, helyükre keresik a két új tagot. Íme a jelöltek listája: Jacqui Cooper (ausztrál, freestyle sízés), Antoine Deneriaz (francia, alpesi sízés), Khurelbaathar Khash-Erdene (mongol, sífutás), Petra Majdic (szlovén, sífutás), Elene Gedevanishvili (grúz, műkorcsolyázás), Adam Pengilly (brit, skeleton), Angela Marie Ruggiero (USA, jégkorong), Ippolito Sanfratello (olasz, gyorskorcsolyázás), Miroslav Satan (szlovák, jégkorong).

0 Tovább

Kvíz II.

Három olyan versenyző van a vancouveri olimpia mezőnyében, akik már 22 évvel ezelőtt, a Calgaryban rendezett olimpián is ott voltak. Kikről van szó?

 

0 Tovább

Megint Tófalvié a román zászló

Ismét a csíkszeredai biatlonos, Tófalvi Éva kapta a megtiszteltetést, hogy olimpiai megnyitón vihesse a román zászlót. Az élete negyedik olimpiájára készülő versenyző a legutóbbi három olimpián egyaránt szerepelt, Salt Lake City után nyolc évvel pedig ismét ő viszi majd a nemzeti lobogót a vancouveri megnyitón.

0 Tovább

Hokisok a zászlóval

Az olimpiai megnyitó ünnepségek előtt mindig izgalmas téma, hogy az egyes országok kinek és milyen okból adják a feladatot és a megtisztelő felkérést, hogy az olimpiai megnyitóünnepségen a nemzeti lobogót vigye. A vancouveri olimpia előtt, talán nem véletlenül a jégkorongosok kaptak különleges feladatokat a nagyobb nemzeteknél. A norvég csapatban például az a Tommy Jakobsen viszi majd a zászlót, aki hosszú kihagyás után tud ismét olimpián szerepelni. A 39 éves veterán védő az albertville-i (1992) és a lillehammeri (1994) csapatban is ott volt a norvég keretben. Emellett még hatt nagyobb nemzet is jégkorongozónak adta a zászlót: a megnyitón Jaromir Jagr (Csehország), Zigmund Palffy (Szlovákia), Oleg Antonyenko (Fehéroroszág), Peter Forsberg (Svédország), Ville Peltonen (Finnország) és Alekszej Morozov (Oroszország) is országa zászlaját kézben tartva vesz majd részt.

0 Tovább

Kvíz I.

Vannak nemzetek, amelyek a téli olimpiára sokkal jobban koncentrálnak, hiszen sportolóik sokkal eredményesebbek a havas-jeges sportokban, mint a nyári játékokon. Négy olyan ország van az olimpiák történetében, amelynek sportolói jobban szerepeltek eddig a téli olimpián (érmeket tekintve), mint nyáron. Vajon melyek ezek?

0 Tovább

Lánggyújtók a téli olimpián

A téli olimpiák történetében 1952-től kezdődően gyújtják meg a megnyitó ünnepség során az olimpiai lángot. A fáklyaváltó utolsó tagjaként futók között talán kevesebb ismert ember található, mint a nyári játékok alkalmával, de velük kapcsolatban így is jó néhány érdekesség akad. Az 1952-es oslói játékok alkalmával végig síelők, többnyire egykori legendás versenyzők leszármazottai vitték a lángot, végül aztán egy fiatal norvég mérnök Eigil Nansen gyújthatta meg a lángot, aki a legendás felfedező, Fridtjof Nansen unokája is volt egyben. A cortina d’ampezzói téli játékokon (1956) aztán szegény Guido Carioli kis híján orra esett egy televíziós kábelben, a háromszoros olimpikon olasz gyorskorcsolyázó kezében lévő fáklyában azonban a botlás ellenére sem aludt ki a láng.

Az 1976-os innsbrucki játékokon két ember gyújtotta meg egyszerre a lángot. Azt a tényt akarták ezzel szimbolizálni az osztrák szervezők, hogy ekkor már másodszor járt náluk a téli olimpia. Ennek jegyében két külön fáklyaváltót is szerveztek, az egyik északról, a másik pedig délről érkezett Innsbruckba és a megnyitón találkozott a két váltó egymással. Az 1964-es olimpia két aranyérmese, a szánkós Josef Feistmantl és a síző Christl Haas gyújtották meg a lángot. Az 1980-as lake placidi olimpián egy civil, bizonyos Charles Morgan Kerr volt a váltó utolsó embere, az arizonai pszichológust fáklyavivő társai szavazták meg a „befutó embernek”.
 
Az 1992-es albertville-i olimpia szervezői több szempontból is újítottak, a franciaországi helyszínre a Concorde repülőgép fedélzetén is utaztatott lángot végül a híres labdarúgó, Michel Platini gyújtotta meg. Az UEFA jelenlegi elnöke mellett akkor egy nyolc éves gyermek (Francoise-Cryille Grange) is ott állt a lánggal, aki máig a játékok történetének legfiatalabb lánggyújtónak számít. A 2002-es olimpián nagyot húztak az amerikai szervezők Salt Lake Cityben, akik elsőként jelöltek ki jégkorongozót a feladatra, mindjárt egy csapattal. Az 1980-as olimpián győztes amerikai válogatott (tán sokan emlékeznek a legendás, azóta „Miracle on ice” néven emlegetetett hoki meccsre is) kapta ugyanis a felkérést. Négy évvel ezelőtt az olaszoknál Torinóban sokan biztosak voltak Alberto Tomba szerepvállalásában, ám végül mégis a sífutó olimpiai bajnok Stefania Belmondot érte a megtisztelő felkérés az olimpiai láng meggyújtására.
 
A téli olimpiák eddigi lánggyújtóinak listája:
1952 - Eigil Nansen (síző)
1956 - Guido Caroli (gyorskorcsolyázó)
1960 - Kenneth Henry (gyorskorcsolyázó)
1964 - Josef Rieder (alpesi síző)
1968 - Alain Calmat (műkorcsolyázó)
1972- Hideki Takada (gyorskorcsolyázó)
1976 - Josef Feistmantl (szánkós) és Christl Haas (alpesi síző)
1980 - Dr. Charles Morgan Kerr 
1984 - Sandra Dubravcic (műkorcsolyázó)
1988 - Robyn Perry (12 éves iskolás – műkorcsolyázó)
1992 - Michel Platini (labdarúgó)
1994 – Haakon herceg
1998 - Midori Ito (műkorcsolyázó)
2002 – Az 1980-as amerikai jégkorong válogatott tagjai
2006 - Stefania Belmondo (sífutó)
0 Tovább

Gretzky gyújtja meg a lángot?

Én is rá tippelnék. De szerintem vannak még ezzel jó pár ezren rajtam kívül. Ha Kanada és téli olimpia, akkor egyértelműen egy jégkorongos. Ha jégkorong, akkor Wayne Gretzky. Ki más gyújtsa meg a vancouveri olimpián a lángot, mint a Kanadában félistenként tisztelt hoki zseni? Hivatalos bejelentés még nincsen az ügyről (miért is lenne, amikor a szervezők ilyenkor igyekeznek minden részletet az utolsó perceikig eltitkolni – általában persze kevés sikerrel), de a nemzetközi sajtóban Gretzky szinte az egyedüli reális tipp a feladatra. A „Great One” becenévvel is illetett jégkorongos amúgy „véletlenül” már éppen Vancouverben tartózkodik, ahol pénteken délelőtt édesapja, Walter is fut majd az olimpiai lánggal. A legendás „99”-es amúgy sokak véleménye szerint sportága egyik leghitelesebb nagykövete, és bár játékosként nem nyert olimpiát, ő volt az egyik vezetője a 2002-ben Salt Lake Cityben győztes juharleveles együttesnek. A vancouveri szervezőkkel sem ápol rossz viszonyt a 49 éves egykori klasszis, amit jól mutat, hogy annak idején Prágában ő is ott volt a NOB helyszínről döntő szavazásakor és aktívan részt is vette a kanadai város prezentációjában. A blog formát kihasználva adódik a kérdés, hogy vajon kit tartanátok alkalmasnak lánggyújtónak, ha mégsem Gretzky lenne végül a befutó? Ki mit gondol erről?

 
 

 

0 Tovább

Egy nap a megnyitóig

Minden olimpia egyik leginkább várt eseménye a megnyitó ünnepség. Nem csak azért, mert a versenyek ezzel veszik kezdetüket, hanem azért is, mert újra és újra megdöbbentő, szemet gyönyörködtető művészi képek, megoldások színesítik az országok bevonulását. A legutóbbi pekingi olimpia megnyitóján nekem személy szerint a dobosok produkciója volt a legemlékezetesebb, amelyet egy nappal a vancouveri megnyitó előtt - amolyan ráhangolódásként - érdemes újra megnézni. A pekingi megnyitóról készült videóban nagyjából négy perc körül kezdődik a dobosok műsora, de érdemes végig nézni a közel tíz percet is.

0 Tovább

Milliomos olimpikonok

Egy snowboardos és egy műkorcsolyázó vezeti a vancouveri olimpián induló sportolók kereseti listáját. Az amerikai Forbes magazin által publikált listát a 2009-ben egyaránt 8 millió dollárt kereső Yu Na Kim és Shaun White vezetik. A dél-koreai műkorcsolyázónő tavaly megnyerte a világbajnokságot, de bevételeinek nagy részét mégsem közvetlenül a sportból keresi meg. A mindössze 19 éves Kim tavaly mindössze 150.000 dollárt keresett a versenyek pénzdíjaiból, a többit pedig az elsősorban dél-koreai illetőségű szponzorok támogatásának és exponenciális ütemben növekvő reklámbevételeinek köszönheti. Az olimpiai bajnok snowboardos, Shaun White (ld. kép) esete még különösebb, az amerikai versenyző 2009-ben „csak” 40.000 dollár pénzdíjat kapott a sportpályán nyújtott teljesítményei alapján. Az egyik (energia ital gyártó) szponzora egészen odáig ment, hogy Coloradoban egy félmillió dollár értékű félcső pályát is épített White-nak, amit csak helikopterrel lehet megközelíteni. A Forbes listáján nem okozott meglepetést, hogy az amerikai sportolók dominálják a kereseti rangsort, az első hatban ugyanis további négy amerikai sportoló is található még. A harmadik helyen a síelő Lindsey Vonn (3 millió dollár), a negyediken a szintén alpesi síző Ted Ligety (2 millió dollár), az ötödiken pedig a rövidpályás gyorskorcsolyázó Apolo Anton Ohno (1,5 millió dollár) szerepel. Az alpesi sízés fenegyereke, Bode Miller a hatodik a kereseti listán, aki tehetős szponzorainak is köszönhetően 1,3 millió dolláros bevételt regisztrált a tavalyi esztendőben. Az amerikai magazin listájával kapcsolatban fontos, hogy a profi szerződéssel rendelkező sportolók (így az NHL-es jégkorongozók nagy részének) bevételeit nem tartalmazza.

0 Tovább

Harminc éve volt az utolsó magyar érem

A magyar sportolókra finoman szólva sem lehet azt mondani, hogy meghatározó szerepet töltöttek volna be a téli olimpiák történetében. Ugyanakkor tény, hogy az elmúlt húsz téli olimpián sportolóink mindig ott voltak és az összességében megszerzett hat érem (két ezüst- és négy bronzérem) tisztes helytállást sejtet. Legutolsó érmünk a Regőczy Krisztina-Sallay András jégtáncos párunk nevéhez fűződik, akik Lake Placidben 1980-ban szereztek ezüstérmet. Egyetlen helyezési számmal maradtak le csupán a mieink a győztes szovjet Natalia Liniscsuk - Genagyij Karponoszov jégtáncos pár mögött. A magyarok összesítésben 14 helyezési számot kaptak és csupán azzal bukták el az aranyérmet, hogy a szovjet pontozó a magyarokat nem másodiknak tette, hanem harmadiknak, a másik szovjet pár (Mojszejeva-Minyekov) mögé. Minden más pontozó az első vagy a második helyre rangsorolta a magyar párt. A magyar és a szovjet párost is négy-négy bíró tette az első helyre, az angol bírónő Brenda Long holtversenyben látta a két párt elsőnek és hiába ajánlották fel neki a döntési opciót, nem vállalta fel, hogy döntsön a két pár között, így maradt az, hogy az összesített helyezési számok döntsenek. Az eset pikantériája az volt, hogy Sallayék edzője akkoriban az a Betty Callaway volt, aki történetesen szintén angol. Egy kis nosztalgia gyanánt most idézzük fel a Regőczy –Sallay páros 1980-as programját…

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek