Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés

A lett számhalmozó

A lett korcsolyázó, Harald Silovs igazi kuriózuma a vancouveri téli olimpiának. Az olimpia második napján sűrű programja volt a lett korisnak, aki egyedülálló módon két sportágban is szerepelt egyazon napon. Silovs a férfi gyorskorcsolyázók 5000 méteres számában 20. lett, majd annak rövidpályás változatában, az 1500 méteres viadalon a „B” döntőig jutott, így végül összesítésben a 10. pozícióban zárt. Tudomásunk szerint nem volt még példa arra, hogy valaki egy téli olimpián két sportágban is elinduljon egyazon napon. Valaki tud még ilyen emberről?

0 Tovább

Megtört a Kostelic monopólium

A férfi biatlonosok vasárnapi sprint versenye után véget ért a Kostelic család monopóliuma, ami legalábbis a horvátok téli olimpián szerzett érmeit illeti. Eddig az egyaránt alpesi sízésben szereplő Janica Kostelic (4 arany- és 2 ezüstérem) és Ivica Kostelic (1 ezüstérem) dobták össze a horvátok hét téli érmét, ám a világbajnoki bronzérmes biatlonos Jakov Fak vancouveri harmadik helyezése egy kicsit „belerondított” a családi idillbe. Ivica Kostelic amúgy itt van Vancouverben, így adott esetben javíthat megint az arányon.

Hasonló jellegű képet mutat a liechtensteini sport eddigi téli olimpiai termése, az eddig megszerzett kilenc érem közül ugyanis hat (2 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzérem) az Andreas Wenzel-Hanni Wenzel testvérpárnak köszönhető.

0 Tovább

Folytatódó cseh széria

A női 3000 méteres gyorskorcsolyázásban érvényesült a papírforma, ahol a cseh Martina Sablikova fölényesen győzött. A 23 esztendős sportoló ezzel folytatta a csehek nagyszerű sorozatát, hiszen az elmúlt három olimpián mindig volt aranyérmük. Naganóban a cseh jégkorong válogatott, 2002-ben Salt Lake Cityben a szabadstílusú síző Ales Valenta, míg legutóbb Torinóban a sífutó Katerina Neumanova győzött. Elképzelhető, hogy a 2010-es olimpián nem ez lesz az utolsó cseh győzelem, Lukas Bauer sífutásban, Sablikova pedig az 5000 méteres női gyorskorcsolyázásban akár újabb aranyérmet is nyerhet.

0 Tovább

Vancouver 2010 - 2. nap összefoglaló

A tervezett hat helyett vasárnap is csupán öt versenyszámban avattak bajnokot a vancouveri téli olimpián. Jó napjuk volt a két elsőséget szerző franciáknak, férfi buckasíben pedig megszületett az első hazai aranyérem is a játékokon.

Biatlon – férfi sprint
A 10 km-es sprintversennyel a férfi sílövők is elkezdték a versenyzést az olimpián. A szinte irreális módon változó időjárás, a menet közben rákezdő havazás, majd a későbbi esőzés  miatt teljesen felborult a papírforma. A verseny elején induló versenyzők még ideális körülmények között futhattak, sőt ami szintén fontos, a lövészetnél sem zavarta őket a sűrű hóesés. A később induló, a győzelemre sokkal esélyesebbnek gondolt versenyzőket azonban már nem fogadták kegyeikbe az égiek. Az aranyérmet végül meglepetésre az eddigi egyetlen Világkupa versenyét éppen itt Vancouverben megnyerő, ezúttal hibátlan lövészetet produkáló francia Vincent Jay szerezte meg. A futam előtt kisebb megfázással küzdő és végül szerencsés módon alacsony rajtszámmal induló norvég Emil Hegle Svendsen lett a második, míg a horvátok tavalyi világbajnoki bronzérmese, Jakov Fak lett a harmadik. Fak sikere jelenti egyben az első olyan horvát érmet a téli olimpiák történetében, amit nem Ivica vagy Janica  Kostelic szerzett. Az egyik nagy esélyesnek gondolt norvég Ole-Einar Björndalen négyszer tévesztett célt, így végül több mint másfél perces hátránnyal csak a 17. helyen fejezte be a futamot. A nap egyetlen magyar szereplője, Tagscherer Imre végül négy lövő hibával a 80. helyen zárt a 88 fős mezőnyben.
 
Északi összetett – Gundersen (normál sánc)
Francia győzelemmel zárult a második vasárnapi éremosztó szám is, igaz a Világkupában hatalmas fölénnyel vezető Jason Lamy Chappuis sikere nem volt akkora szenzáció az északi összetettezők normál sáncos versenyében. Az ugrás után a kereken 100 méterig jutó francia versenyző még csak az ötödik helyen állt, de jó esélyei voltak az éremszerzésre. A 10 kilométeres sífutást viszont az ugrás sorozatot 105 méterrel megnyerő finn Janne Rynnanen kezdhette meg az első helyről, igaz a finn kifejezetten gyenge sífutónak számít, így senki sem várta őt a dobogóra (végül a 26. helyen zárt). A favoritok közül a norvég Magnus Moan (91,5 m) illetve a kétszeres torinói bajnok osztrák Felix Gottwald (91 m) már az ugrás sorozat után lemondhatott az éremszerzésről, igaz a mezőny legjobb sífutójának számító Moan a negyvenedik helyről végül így is feljött a kilencedik pozícióba. A sífutó rész fél távja után egy nyolc fős csoport alakult ki az élen, közte három világbajnok amerikai versenyzővel, Johnny Spillane-nel, Todd Lodwickkal és a 24. helyről induló Bill Demonggal. Meglepetés volt, hogy az egy év kihagyás után visszatérő Hannu Manninen nem tudott felzárkózni az élbolyhoz, az első egyéni olimpiai bajnoki címére hajtó finn versenyző végül csak a 13. helyen zárt. Ott volt viszont az élen haladók között a francia Lamy, az olaszok junior világbajnoka, Alessandro Pittin, a legutóbbi Világkupa versenyt Seefelden megnyerő Mario Stecher, a tavalyi összetett Világkupa győztes finn Anssi Koivuranta, illetve az a japán Norihito Kobayashi is, aki a tavalyi libereci vb-n a győztes japán váltó befutó embere volt. A cél előtt 800 méterrel előbb a Kobayashi robbantott, majd az amerikai Johnny Spillane nyitott meglepően hosszú hajrát. A 2003-ban első amerikaiként világbajnoki címet nyerő versenyző már-már győztesnek látszott, de az erejét jól beosztó és a hajrára tudatosan tartalékoló Lamy végül mindenki mellett elment, így győzött Spillane, valamint a végül harmadikként záró Pittin előtt.
 
Gyorskorcsolya – női 3000 méter
A női 3000 méteres gyorskorcsolyázásban érvényesült a papírforma, ahol a cseh Martina Sablikova fölényesen győzött, több mint két másodperccel megelőzve a német Stephanie Beckert-et illetve a hazaiak kétszeres olimpiai ezüstérmesét, Kristina Groves-t. Előzetesen talán ennél fényesebb éremben bíztak a hazai szurkolók, de hiába volt ott az egyaránt olimpiai bajnok Cindy Klassen és Clara Hughes is a kanadai színek képviseletében, végül egyikük sem tudott dobogóra kerülni. Sablikova gyorsan kezdett és a nagy tempót –rá jellemző módon- végig tartani tudta, az utolsó körökre pedig csupán csak az volt a kérdés, hogy mennyivel javítja meg a pályarekordot. Ez végül fölényesen sikerült neki, hiszen közel három másodperccel javította meg a holland Renate Grönevold itteni legjobb eredményét. A címvédő holland Ireen Wüst gyorsabban kezdett, mint a cseh gyorskorcsolyázó, de a fél távig tartott elképesztő tempó végül megbosszulta magát, a holland így csak hetedikként fejezte be a versenyt. A sportág történetében még sohasem született cseh érem az olimpián, Sablikova győzelme ilyen szempontból újdonságnak számít, ugyanakkor a 23 éves cseh versenyző várhatóan nem áll meg egy éremnél Vancouverben, hiszen a február 24-én rendezendő 5000 méteres versenynek is ő a legnagyobb esélyese.
 
Szánkósport – férfi együléses
A német Felix Loch nyerte meg a férfiak együléses szánkóversenyét, megelőzve honfitársát, David Möller-t és az előző két olimpián egyaránt győztes olasz Armin Zöggeler-t. A vasárnapi két futamban már nem változott a sorrend az első három helyen az első naphoz képest, így a korábbi kétszeres világbajnok Loch az olimpián is győzni tudott. A „Kannibálnak” is becézett Armin Zöggeler nem tudta megismételni a német Georg Hackl sorozatát (aki három egymást követő olimpián nyerte meg a versenyszámot), de zsinórban így is az ötödik olimpiáján lett végül érmes. Az utolsó futamban Zöggelernek az éremért is izgulnia kellett, ezt végül sikerült megtartania, hiszen három tizeddel megelőzte az élete hatodik olimpiáján szereplő orosz Albert Demcsenkot. A mindössze 20 éves Felix Loch sikere abszolút megérdemelt volt, hiszen a német versenyző mind a négy futamban a leggyorsabbnak bizonyult, nem mellesleg ő lett minden idők legfiatalabb győztese ebben a sportágban.
 
Szabadstílusú sízés – féri buckasí
A Világkupa sorozat címvédője, a kanadai Alexandre Bilodeau győzött a férfiak buckasí versenyszámában. A négy éve győztes vancouveri születésű, de ausztrál színekben versenyző Dale Begg-Smith kapta a második, az amerikai Bryon Wilson pedig a harmadik legmagasabb pontszámot ebben a versenyszámban. Bilodeau sikere azt is jelenti, hogy hosszú várakozás után Kanada megszerezte az első, hazai rendezésű olimpián elért aranyérmét. Korábban ugyanis a juharleveles sportolók sem az 1976-os montreali nyári, sem pedig az 1988-as, Calgary-ban rendezett téli olimpián sem szereztek első helyezést. A kanadai freestyle-osok jól zárták ezt a versenyszámot, hiszen a negyedik és az ötödik helyen is hazai versenyző végzett.
 
Alpesi sí – újabb halasztás
Eredetileg hat versenyszámban avattak volna olimpiai bajnokot a vancouveri olimpia második versenynapján is, alpesi sízésben azonban ezúttal sem lehetett futamot rendezni, így az előzetesen erre a napra kiírt női szuper-kombinációt sem lehetett megrendezni.
 
Jégkorong – női torna
A női jégkorong torna „B”-csoportjában fölényes győzelmek születtek az olimpia második napján, ahol a finn válogatott 5-1 arányban múlta felül Oroszországot. A találkozó hetedik percében ugyan Alekszandra Vafina révén az oroszok szereztek vezetést, de innentől kezdve a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt bronzérmet szerző finn válogatott játszott fölényben. Az északiak az első harmadban egyenlítettek, majd a két gólt szerző Nina Tikkinen vezetésével 5-1-re győztek. A csoport másik találkozója is egyoldalúra sikeredett, ahol az Egyesült Államok 12-1-re megverte Kínát, Jenny Potter három gólt szerzett a mérkőzésen.
 
Műkorcsolya – párosok
Magyar idő szerint hétfőn hajnalban a műkorcsolyázók is elkezdték az olimpiai küzdelmeket, ahol a párosoknál a rövid programra került sor. A legmagasabb pontszámot a két éves kihagyás után visszatérő kínai Sen Hszüe – Csao Hong-Bo páros kapta, akik rekordot jelentő 76,66-os pontjukkal vezetik a mezőnyt és jó úton haladnak afelé, hogy megszakítsák az ebben a versenyszámban 1964 óta fennálló szovjet/orosz dominanciát. A házaspárnak számító kínaiak mögött a németek kétszeres világbajnoki címvédő párosa, Aljona Savchenko és Robin Szolkowy állnak a második helyen. A legjobb orosz párosnak számító Juko Kavaguti és Alekszander Szmirnov egyelőre a harmadik helyen állnak a versenyben. A páros műkorcsolyázók versenye a magyar idő szerint kedden hajnali két órakor kezdődő kűrrel fejeződik be.
 
0 Tovább

Testvérek Vancouverben - please help !

Ezen blog oldal létrehozásának hátterében elsősorban az a szándék áll, hogy megpóbáljam összefogni a téma iránt érdeklődőket, ahol elsősorban szakmai fórumként beszélgethetünk az olimpiai érdekességekről. A cél az, hogy a különböző emberek fejében lévő tudás és információ egy egységes és kezelhető felületen, mindenki számára hozzáférhető formában jöhessen létre. Ez a mostani hozzászólásom is ezt a célt szolgálja, megpróbálnám ugyanis összegyűjteni azokat a testvérpárokat, akik egyaránt szerepelnek a vancouveri olimpián.

Az én listám egyelőre még csak kezdeti stádiumban van, de várom a segítséget és a bővítést, aki tud még tesókról, írja meg !

Andreas Linger - Wolfgang Linger (AUT) - szánkó

Simone Fourcade - Martin Fourcade (FRA) - biatlon

Jan Schmid (NOR) - Tommy Schmid (SUI) - északi összetet

0 Tovább

Kuriózum a megnyitón

Az osztrák csapat zászlaját ketten hozták be a vancouveri megnyitóján. Ez általában nem szokás, így némiképp meglepő volt látni a sógorok csapatának élén haladó két fiatalembert. Eredetileg a szánkós olimpiai bajnok (2006 Torinó – páros) Andreas Linger lett volna csak az egyedüli zászlóvivő, aki azonban úgy fogadta csak el a felkérést, hogy testvérével, Wolfgang-gal együtt teheti meg mindezt. A testvérpár Torinóban megnyerte a páros szánkósok küzdelmeit, így az osztrákok végül akceptálták a kérést…

0 Tovább

Vancouver 2010 - 1. nap összefoglaló

A tervezett hat helyett csupán öt versenyszámban avattak bajnokot a vancouveri téli olimpia első versenynapján. A svájci Simon Ammanné lett az olimpia első aranyérme.

Síugrás – normál sánc
A pénteki selejtező után szombaton már aranyérmet osztottak a síugróknál az olimpián. A normál sáncon rendezett verseny különlegességét ráadásul az adta, hogy egyben ez volt az olimpia első éremosztó versenyszáma is. Az első sorozat után meglehetősen szoros volt a mezőny, többek között azért, mert az előzetesen favoritnak gondolt osztrák ugrók visszafogottan szerepeltek, Thomas Morgenstern csak negyedik, míg a nagy esélyes Gregor Schlierenzauer csak a hetedik helyen állt. Vezetett viszont az a Simon Ammann, aki az összetett Világkupa éllovasaként csúcsformában érkezett az olimpiára. A svájci ugró 105 méteres ugrása után két és fél ponttal vezetett Michael Uhrmann és további fél ponttal a lengyel Adam Malysz előtt. A második sorozatban Gregor Schlierenzauer 106,5 méteres ugrást mutatott be, amivel végül feljött a dobogó harmadik fokára. A lengyel Adam Malysz élete utolsó olimpiáján kitűnően szerepelt, hiszen végül másodikként zárt. Ammann aranyérme abszolút megérdemelt volt a végén, mivel az egész nap legnagyobb ugrását, 108 métert bemutató svájci összességében hét ponttal volt jobb, mint Malysz. Ammann a normál sáncon aratott győzelmével történelmet írt, korábban ugyanis csak két versenyzőnek, a norvég Birger Ruudnak (1932-36) és a finn Matti Nykaenen-nek (1984-88) sikerült címet védeni. Olyanra azonban még nem volt példa, hogy valaki nyolc év kihagyás után tudjon ismét olimpiát nyerni ugyanazon a sáncon. A német Jens Weissflog abszolút rekordját egyelőre nem veszélyezteti a „Harry Potter” becenévre hallgató ugró, a német ugyanis 1984-ben a normál sáncon, majd tíz év (!) elteltével Lillehammerban a nagysáncon győzött. Végül a finn Janne Ahonen lett a negyedik, megelőzve az első sorozat után még a második helyen álló német Michael Uhrmannt.
 
 
Biatlon – női sprint
Hatalmas meglepetés született a női biatlonosok első vancouveri versenyében, ahol a szlovák Anastasya Kuzmina sikerét láthatta a közönség. A 7,5 km-es távot egy lövő hibával teljesítő versenyző egyben Szlovákia történetének első téli olimpiai bajnoki címét szerezte. Kuzmina mögött a szintén egy lövő hibával rendelkező hatszoros világbajnok Magdalena Neuner zárt másodikként, aki mindössze 1,5 másodperccel maradt le élete első olimpiai aranyérméről. A harmadik helyen a francia Marie Dorin végzett, aki hibátlan lövő teljesítménnyel zárta a futamot. Érdekesség, hogy Kuzmina idén januárban eltörte a kezét, így hosszú ideig edzeni sem tudott és egy ideig az is kétséges volt, hogy egyáltalán elindulhat-e az olimpiai játékokon. Az orosz születésű Kuzmina korábban megpróbálkozott ugyan az orosz válogatottba történő bekerüléssel, de mindezt sikertelenül tette, így indult el később már szlovák színekben a versenyeken.
 
Gyorskorcsolya – férfi 5000 méter
A gyorskorcsolyázóknál férfi 5000 méteren rendezték az első versenyt Vancouverben, ahol az esélyesek egyike, a versenyszám háromszoros világbajnoka (2007, 2008, 2009) Sven Kramer tudott győzni. Bár a vancouveri jégpálya tengerszinten található (így előzetesen senki nem várt kiemelkedő eredményeket) Kramer így is 6:14,60-as olimpiai csúccsal győzött a dél-koreai Li Szung Hun, valamint az orosz Ivan Skobrev előtt. A versenyszám címvédőjének számító, most az utolsó párban induló amerikai Chad Hedrick ezúttal csak a 11. helyen zárta a számot, egy hellyel megelőzve a másik amerikai versenyzőt, a szintén olimpiai bajnok Shani Davist. A hollandok ezzel az eredménnyel jól kezdték az olimpiát, Kramer aranyérme pedig azt jelentette, hogy a sportági éremtáblázaton utolérték az eddig szintén 25 aranyérmet szerző norvégokat. A gyorskorcsolya sportágban továbbra is a 28 aranyéremmel álló Egyesült Államok számít a legeredményesebb nemzetnek. A mindössze 23 éves Kramer egyébként a Torinóban szerzett bronzérem, valamint az 5000 méteren szerzett ezüstérme után most olimpiai bajnok is lett.
 
Rövidpályás gyorskorcsolya – férfi 1500 méter
Az előzetes esélyeknek megfelelően dél-koreai aranyérem született rövidpályás gyorskorcsolyázásban a férfiak 1500 méteres versenyében, ahol Li Jung Szu száguldott át elsőként a célvonalon. Sokáig úgy tűnt, hogy akár hármas koreai siker is születhet, ám az utolsó kanyarban két ázsiai versenyző éppen egymást ütötte ki. Az ezüstérem így az amerikai Apolo Anton Ohnoé lett, aki ezzel amerikai rekordbeállítást (a gyorskorcsolyázó Bonnie Blairt érte be) jelentő hatodik olimpiai érmét szerezte meg a téli játékokon. Ohno honfitársa John Robert Celski lett végül a harmadik ebben a versenyszámban. Magyar indulók is voltak ebben a versenyszámban, ahol a torinói olimpián ötödik helyen végző Knoch Viktor az első körben kiesett (végül 30. lett), Darázs Péter ugyan egy fordulót továbbment, de a döntőbe már nem tudott eljutni és végül a 19. helyen végzett. A rövidpályás versenyek során a magyar szurkolókat leginkább érdeklő elődöntőket rendezték, ahol a 3000 méteres váltóversenyben a Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea összeállítású magyar csapatnak nem sikerült a bravúr. A mieink a sokkal esélyesebbnek tartott Kína, Kanada és Japán mögött a negyedik helyen zártak, a február 24-ei „B”-döntőben Japánnal, Hollandiával és Olaszországgal csatázhatnak az olimpiai pontot érő helyezésekért.
 
Szabadstílusú sízés – női buckasí
Az amerikaiak örülhettek a szabadstílusú sízők női buckasíversenyének döntőjét követően, miután az utolsóként induló Hannah Kearney fantasztikus 26.63-as pontszámmal legyőzte a hazaiak nagy kedvencét és egyben a versenyszám címvédőjét, Jennifer Heil-t. A kanadai hölgy mögött a szintén amerikai Shannon Bahrke lett a harmadik, míg a szintén dobogóra esélyes Heather McFie elesett és csak a 18. helyen zárt. A kanadai szurkolók nagyon szurkoltak Heilnek, aki az első lehetett volna, aki ebben a számban megvédheti címét, végül ez nem jött össze. Mint ahogy továbbra is él az a sorozat, hogy kanadai versenyző hazai földön rendezett olimpián nem nyert még aranyérmet, hiszen a juharlevelesek sem az 1976-os montreali, sem pedig az 1988-as, Calgaryban rendezett olimpián nem tudtak győzni.
 
Alpesi sí – férfi lesiklás
Eredetileg hat versenyszámban avattak volna olimpiai bajnokot a vancouveri olimpia első versenynapján, alpesi sízésben azonban ismételt halasztásokról szólnak a hírek. Magyar idő szerint szombaton este rendezték volna ugyanis a férfiak lesikló versenyét, amit azonban az edzések sorozatos halasztása miatt nem tudtak végül megrendezni. A pálya jelenlegi rossz állapota és a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt jelen állás szerint legkorábban csak hétfőn rendezhetik meg az olimpiai alpesi sí versenyek leginkább várt futamát. Előzetesen vasárnapra tervezték a női szuperkombináció megrendezését, de ezt a számot is el kellett halasztani a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt. A jelenlegi elképzelések szerint csak csütörtökön lesz a lesiklásból és az egy futam szlalomból álló verseny.
 
Az olimpiai éremtáblázat (1.nap)

 
Aranyérem
Ezüstérem
Bronzérem
Egyesült Államok
1
1
2
Dél-Korea
1
1
Hollandia
1
Svájc
1
Szlovákia
1
Németország
1
Kanada
1
Lengyelország
1
Franciaország
1
Ausztria
1
Oroszország
1
 
0 Tovább

Szlovákia első téli aranyérme

A vancouveri olimpia második éremosztó versenyszámában, a női biatlonosok 7,5 km-es sprint versenyében hatalmas meglepetés született, hiszen a szlovák Anastrasia Kuzmina győzött. A szlovák sport eddig mindössze egy érmet tudott felmutatni a téli játékok során, Torinóban a programban először szereplő snowboard crossban Radoslav Zidek lett az első. Érdekesség, hogy a szlovákok a nyári olimpiákon ugyan már hét aranyérmet is nyertek, de valamennyit egy sportágban, a vadvízi kajak-kenuban szerezték.

0 Tovább

Ammanné az első arany Vancouverben

A vancouveri téli olimpia első aranyérmét a svájci Simon Ammann szerezte meg, aki a normál sáncon aratott győzelmével történelmet írt. Korábban csak két versenyzőnek, a norvég Birger Ruudnak (1932-36) és a finn Matti Nykaenen-nek (1984-88) sikerült címet védeni, de olyanra még nem volt példa, hogy valaki nyolc év kihagyás után tudjon ismét olimpiát nyerni ugyanazon a sáncon. A német Jens Weissflog rekordját egyelőre nem veszélyezteti a „Harry Potter” becenévre hallgató ugró, a német ugyanis 1984-ben a normál sáncon, majd tíz év (!) elteltével Lillehammerban a nagysáncon győzött.

0 Tovább

Vancouverben hatodszor

A vancouveri olimpián ugyan nem szerepel az olasz szánkós, Wilfried Huber, így nem lesz új téli részvételi rekord, de ettől függetlenül így is vannak jó néhányan, akik életük hatodik olimpiáján szerepelnek idén februárban. Elsőként a japán síugrót, Noriaki Kasai-t érdemes kiemelni, aki már az 1992-es albertville-i olimpián is ott szerepelt, egyetlen érmét (ezüst) Lillehammerben a csapatversenyben szerezte. Szintén ott volt a legutóbbi öt olimpián az észt sífutó, Andrus Veerpalu is, aki viszont olimpiai bajnoki címet is nyert már pályafutása során. Az év sportolójának Észtországban már többször is megválasztott 39 éves sportoló Salt Lake Cityben és Torinóban is megnyerte a 15 km-es versenyt, emellett pedig egy ezüstérme is van a 2002-es olimpia 50 km-es futamáról.

Az alpesi síversenyek során első alkalommal szerepel majd olyan versenyző, aki hatodszor is szerephez jut ebben az embert próbáló sportágban. A liechtensteini Marco Büchelről van szó, aki Veerpaluhoz hasonlóan immár szintén 39 évesen szerepel a játékokon. Büchel eddig legjobb eredménye a torinói olimpiához fűződik, amikor is a szuperóriás-műlesiklásban hatodik helyen végzett. Érdekes módon Lettország színeiben két olyan versenyző is részt vesz majd a vancouveri olimpián, aki immáron hatodik olimpiai részvételére készül. A biatlonos Ilmars Bricis ugyan nem szerzett még érmet a játékokon, de négy évvel ezelőtt csupán tíz másodperccel szorult a negyedik helyre a férfiak üldözéses versenyszámában. Honfitársnője, a szánkós Anna Orlova is igazi olimpiai veteránnak számít, aki már 1992-ben ott volt a játékokon. A 38 éves lett versenyző eddig öt indulása közül három alkalommal is bekerült a legjobb tíz közé, legjobb eredményét pedig éppen legutóbb, 2006-ban érte el, amikor a hetedik helyen zárta a női szánkósok küzdelmeit.
0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek