Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A snowboarddal bővül a paralimpia programja

A 2014-es téli olimpián már a snowboard is szerepelni fog a sportágak között - erről határozott csütörtökön a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC). "A téli sportok számára fontos, hogy minél több érdekes versenyszám szerepeljen a programban" - nyilatkozta Xavier Gonzalez az IPC főtitkára a döntés kapcsán.

Az új sportág felvételével immáron 72-re nőtt azon téli olimpiai versenyek száma, ahol két év múlva Szocsiban paralimpiai versenyeket rendeznek. A mostani bejelentés értelmében 2014-ben egy férfi és egy női para-snowboard versenyt rendeznek, amelyet egyelőre az alpesi sí versenyek keretében bonyolítanak le. Az ép sportolók versenyein is egyre népszerűbbek a snowboard versenyek, így nem meglepetés, hogy a parasportolók között is növekszik azok tábora, akik a téli száguldást választják.

Idén februárban a franciaországi Orcieresben rendeztek is már világbajnokságot, ahol 10 ország negyven para sportolója indult el. A férfiaknál az amerikai Evan Strong győzött, míg a nőknél a holland Bibian Mentel szerezte meg a győzelmet. A Szocsiban sorra kerülő paralimpiát 2014. március 7-16 között rendezik meg, a sportági kvalifikációs kritériumokat május 28-án hozzák nyilvánosságra. A legutóbbi paralimpiát 2010-ban Vancouverben rendezték meg, ahol 44 ország 502 sportolója 64 számban küzdött az aranyéremért. Az éremtáblázatot a németek csapat nyerte meg 13 aranyéremmel, melyek közül ötöt a tavaly novemberben visszavonult sífutó, Verena Bentele gyűjtött be.

0 Tovább

Szülni fog, így nem mehet az olimpiára

Örömteli, de egyben szomorú híreket kaptak a brit női labdarúgó válogatott vezetői. A hazai rendezésű olimpia közeledtével ugyanis egyik legjobbjuk, a csapatkapitány Faye White terhes lett, így nem lehet ott a nyári játékokon. A 34 esztendős játékos elmondása szerint nagyon sajnálja, hogy ki kell hagynia az olimpiát és egyben azt is valószínűsíti, hogy többé nem fog pályára lépni az angol válogatott színeiben.

"Októberre várom az első gyermekemet. Már beszéltem az edzővel, Hope Powell-el, akinek elmondtam, hogy ne számítson rám" - mondta az Arsenal védője, aki 90 válogatottbeli fellépésével a kilencedik az angol rangsorban. White 1997-ben mutatkozott be a nemzetközi porondon, a csapattal együtt pedig négy nagy tornán, két Európa-bajnokságon és két világbajnokságon szerepelt. Az éppen térdsérülése után lábadozó White egyelőre nem tudja, hogy a szülés után folytatja-e nemzetközi karrierjét, de nagy az esélye annak, hogy többet nem látjuk őt a pályán szerepelni.

0 Tovább

Rókák bandáztak éjszakánként a sportlövő versenyek helyszínén

Különleges helyzettel lesznek kénytelenek szembesülni a londoni olimpia sportlövő versenyének helyszínén az angolok. Nem várt veszéllyel kell szembenéznie a londoni olimpia szervezőinek. A múlt héten a brit fővárosban rendezett sportlövő Világkupa verseny során (az olimpiára épült létesítmény területén) éjszakánként rókák tettek látogatást. A BBC jelentése szerint a verseny igazgatója, Peter Underhill állítása szerint a városba tévedt rókák csak területük megvédésére indították esti akcióikat.

"Már itt voltak a rókák, mielőtt a létesítmény felépült volna. Most éjszakánként bejönnek a területre és ami eléjük kerül, azt szétrágják" - mondta Underhill. Az egykori katonai területen kialakított olimpiai helyszínen a világ legjobb sportlövői sem zavarták a rókákat, akik a televíziós kábelektől kezdve az összes lehetséges hozzáférhető eszközt megrágták. Bár a területen a verseny ideje alatt is rengeteg lőfegyver volt, nem kellett tartaniuk attól, hogy ezek veszélyesek lehetnek rájuk. A londoni olimpia után a sportlövők központját a tervek szerint elbontják, így a rókák augusztus végére visszakaphatják "otthonukat".

0 Tovább

A gátfutó világbajnok evezős olimpikonná válna

A XXI. században valamennyi sportágban igen magas fokú specializáció alakult ki, így szinte elképzelhetetlen, hogy valaki két egymástól teljesen különböző sportban is a világ legjobbjai közé tudjon bekerülni. Ellenpélda persze akad, de egyre kevesebb. Ennek a körnek a bővítését vette most a fejébe az ausztrálok korábbi kiváló gátfutója, Jana Pittman, aki a 2016-os nyári olimpián már evezősként szeretne részt venni a nyári játékokon. A 400 méteres gátfutásban 2003-ban és 2007-ben (ekkor már férjezett nevén, Jana Rawlinsonként) is a világ legjobbjának bizonyuló Pittman a Sydney Daily Telegraph értesülései szerint lábsérülése ellenére is alkalmas lehet arra, hogy új sportágában is nagy eredményeket érjen el.

„Teszteltük már őt a hajóban. Ez neki és nekünk is egy komoly kihívás lehet, hiszen keveseknek sikerül zökkenőmentesen az átmenet” - nyilatkozta az ausztrál evezős szövetség egyik vezetője, Peter Shakespear. Pittman atléta karrierjének egy lábsérülés vetett véget (ezért nem is tudott kijutni a londoni játékokra), de még érez magában annyi erőt, hogy világszinten sportoljon, ezért döntött a váltás mellett. Kiváló példa éppenséggel van is előtte, hiszen a korábban szintén gátfutó Kim Crow is sikeresen oldotta meg az első hallásra eléggé élesnek tűnő váltást, aki 2010-ben és 2011-ben is világbajnoki ezüstérmes kétpárevezősben.

0 Tovább

Schmitt Pál után újabb NOB-tagnak van plágium ügye

Néhány héttel Schmitt Pál után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy újabb tagja szembesült plagizálási üggyel. A dél-koreai Moon Dae-Sungról a Kookmin Egyetem pénteki bejelentése alapján ugyanis kiderült, hogy doktori disszertációjából 35 oldalt egy társának dolgozatából emelt át még 2007-ben. A korábbi tekvandós a napokban kezdett új politikai karriert, alig egy hete választották be a dél-koreai nemzetgyűlésbe a Saenuri párt képviseletében.

„A téma és a dolgozat tematikája megegyezett azzal, amiről a Myongji Főiskola egyik, Kim névre hallgató diákja is írt már korábban. Az egyezés messze túlmutat azon, amit az akadémikus világban elfogadhatónak tartanak, így egyértelmű, hogy plagizálásról beszélhetünk” - áll az egyetem etikai bizottságát vezető Lee Chae-sung professzor által jegyzett közleményben. A szöuli egyetem az előzetes összevetés után most teljeskörű vizsgálatot indított a kérdésben és amennyiben a végső ítélet is elmarasztaló lesz, akkor Moon-tól elvehetik a doktori címet.

Moon a 2004-es athéni olimpián tekvandóban szerzett olimpiai bajnoki címet, amikor a nehézsúlyban a görög Nikolaidis ellen győzött a fináléban. A fiatal sportolót a pekingi olimpia idején választották be a NOB Sportolói Bizottságába, ezt követően pedig a 2018-as pjongcsangi téli olimpia - végül sikerrel végződő - kampányában is fontos szerepet kapott. A napokban kirobbant ügy kapcsán Moon pénteken lemondott pártbeli tagságáról (amivel pártja elveszítette többségét a parlamentben), nyilatkozatában pedig jelezte, hogy a kellemetlen ügyért egy személyben ő a felelős. Az ellenzék a lemondást kevésnek tartja és azt követeli, hogy Moon a párttagság mellett a parlamenti tagságáról is mondjon le.

0 Tovább

Caster Semenya kijutott Londonba

A 800 méteres női síkfutás 2009-es világbajnoka, a dél-afrikai Caster Semenya ott lesz a londoni olimpián, miután pénteken egy pretoriai versenyen "A" szintet futott. Semenya 2009-ben Berlinben lett világbajnok, de azt követően sokáig nem versenyezhetett, mivel férfias külseje miatt a nemzetközi szövetség nemvizsgálatra kötelezte. Végül 2010. július 6-án  visszakapta versenyzői engedélyét. A tavalyi tegui világbajnokságon ezüstérmet nyert.

A Dél-Afrikai Atlétikai Szövetség szabályainak értelmében sportolóiknak kétszer kell megfutniuk az ötkarikás induláshoz szükséges szintidőt, egy hazai és egy nemzetközi viadalon. Utóbbit Semenya már tavaly Teguban teljesítette, majd pénteken Pretoriában 1:59.60 mp-es eredményével kvalifikálta magát Londonba. "Nagy súly került le a vállamról. Csak saját magammal versenyeztem, és ez rendben volt, nagyon élvezem, hogy elértem a szükséges időt" - nyilakozta a 21 éves futónő.

0 Tovább

Usain Bolt Londonban is világcsúcsot akar futni

Saját világrekordjait akarja megjavítani a londoni nyári olimpián Usain Bolt, a 100 és 200 méteres síkfutás címvédője. A jamaicai atléta a BBC-nek adott interjújában azt mondta, 100 méteren 9,4, 200-on pedig 19 mp a célja. Bolt a 2009-es berlini világbajnokságon állította fel a jelenlegi csúcsokat: a klasszikus sprinttávon 9,58, 200-on pedig 19,19 mp-et futott. "Mindenki rekordokat akar látni tőlem, én pedig keményen dolgozom azért, hogy sikerüljön javítani a csúcsokon" - fogalmazott a 25 éves vágtázó, s hozzátette, ha mindkét távon meg tudná védeni olimpiai bajnoki címét, akkor minden bizonnyal élő legendává válna.

0 Tovább

Elhunyt a négyszeres olimpiai bajnok

Az ausztrál szövetség tájékoztatása szerint vasárnap 73 esztendős korában elhunyt Murray Rose, négyszeres olimpiai bajnok úszó. A skót születésű, de a második világháború után szüleivel Ausztráliába kivándorolt Rose már Sydneyben tanult meg úszni, és ausztrál színekben lett 17 évesen az 1956-os nyári olimpia sztárja. Melbourne-ben ugyanis három aranyérmet szerzett, hiszen a 400 és az 1500 méteres gyorsúszás megnyerése mellett tagja volt a szintén első helyen végző 4x200-as gyorsváltónak is.

Négy évvel később Rómában megvédte címét, ahol újra megnyerte a 400 méteres gyorsúszást. A karácsony óta leukémiával kezelt Rose a 2000-ben Sydneyben rendezett nyári olimpián is szerepet kapott, ahol egyike volt azon megbecsült és sikeres sportembereknek, akik az olimpia megnyitóünnepségére behozták az olimpiai zászlót.

0 Tovább

Az m2 közvetíti a vízilabda olimpiai selejtezőt

A Magyar Televízió m2-es csatornája közvetíti a magyar női vízilabda-válogatott mérkőzéseit a Triesztben zajló olimpiai selejtezőtornáról. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfői tájékoztatása szerint kedden 18:40 órától a világbajnoki bronzérmes oroszok elleni találkozót, szerdán 20:00 órától az Európa-bajnok olaszok elleni összecsapást, csütörtökön pedig 18:40 órától a spanyolok elleni csoportmérkőzést tűzik műsorra. A tornáról az első négy helyezett jut ki a londoni olimpiára.

0 Tovább

Már 107 magyar kvóta van Londonra

Az asztaliteniszező Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám selejtezőtornán aratott sikerével, valamint a férfi súlyemelők által az Európa-bajnokságon szerzett egy kvótával már 107 magyar versenyző nevezhető a nyári olimpiára. Zwickl és Pattantyús a Luxembourgban rendezett európai kvalifikációs viadalon vívta ki a londoni szereplés lehetőségét, míg a férfi súlyemelők a múlt heti kontinensviadalon a kvótával még nem rendelkező nemzetek között lettek a negyedikek, ami egy indulási jogot eredményezett a számukra. Azt majd a hazai szövetség dönti el, hogy ki lesz az, aki a brit fővárosban képviselheti a magyar színeket.

Az úszóknál - akárcsak az atlétáknál - speciális a helyzet, amennyiben ebben a két sportágban szintek teljesítése az olimpiai indulás feltétele. Úszásban versenyszámonként legfeljebb két sportolót lehet nevezni a kvalifikációs A szint teljesítése és egyet a B szint elérése esetén, illetve váltóban versenyszámonként és országonként egy staféta indítható. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az összesítésében pillanatnyilag hét fővel kalkulál a B-szintesek közül, de valószínű, hogy ennél többet lehet majd nevezni, már csak azért is, mert pillanatnyilag 27-en vannak.

Hasonló elven alapuló megkötés vonatkozik az atlétákra is, azzal a különbséggel, hogy ott már most lehet tudni, ki milyen számban indul majd. Eltérés továbbá az is, hogy ebben a sportágban három versenyzőt lehet nevezni az A szint teljesítése esetén, míg a B-nél az úszáshoz hasonlóan egyet. A MOB minimálisan három aranyérmet és összesen tíz dobogós helyet vár, illetve 94 olimpiai pont megszerzését tűzte ki célul Londonban.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek