Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ne fogj kezet senkivel !

Nagy felháborodást okozott Angliában az a hír, amely szerint a brit sportélet egyik vezetője arra kérte a londoni olimpián szereplő sportolóikat, hogy - elsősorban higiéniai megfontolásokból - ne fogjanak kezet riválisaikkal és hivatalos személyekkel sem az olimpia alatt. A Brit Olimpiai Bizottság (BOA) egyik vezető orvosa, Dr. Ian McCurdie által publikált ajánlás szerint az eredményes szereplésben bízó sportolóknak ilyen apró részletekre is figyelniük kell, ha sikeresek akarnak lenni. Véleménye szerint ugyanis a világ minden részéről érkező sportolók találkozása a fertőzések szempontjából „meglehetősen stresszes környezetnek” tekinthető.

„Azok a legnehezebb helyzetek, amikor egy közös fogadáson vagy étkezésen vagy, ahol húsz olyan emberrel kell kezet fognod, akivel korábban még sohasem találkoztál” - mondta McCurdie. Ez a kitétel csak egy része annak a napokban publikált ajánlásnak, amelyet a BOA adott ki az olimpiára készülő 550 sportolót és 450 hivatalos személyt magában foglaló csapatnak. Az ajánlások között szerepel a gyakori kézfogás és speciális kézmosó szappan használata is. „A sérülések mellett a sportolókra leselkedő legnagyobb veszély a betegség, amely alapvetően befolyásolhatja a teljesítményüket. Szeretnénk ennek veszélyt minimalizálni, de ehhez odafigyelés szükséges” - tette hozzá McCurdie.

Hasonló előírás nem áll példa nélkül a sport világában, néhány éve a sertésinfluenza terjedése idején ugyanis például a norvég sífutó válogatottnál hoztak hasonló szabályokat, ott ráadásul még a csapaton belüli kézfogást is megtiltották mindenki számára.

0 Tovább

Robles már a visszavonuláson gondolkozik

A 25 éves versenyző - aki makacs lábsérüléssel bajlódik, s emiatt le is mondta a szereplést a hétvégi, isztambuli fedettpályás vb-n - azt mondta: a reménybeli londoni címvédés után valószínűleg befejezi a pályafutását. "Fel kell pörgetnem magam, hogy akkor nyújtsam a legjobb teljesítményt, amikor a leginkább kell, Londonban" - fogalmazott, majd hozzátette: - "Szeretném befejezni az olimpiát, majd ott és akkor visszavonulni." Robles 110 méter gáton címvédőként utazik majd a brit fővárosba, Isztambulban pedig a 60 méter gát bajnokaként állt volna rajthoz.

0 Tovább

Londoni útikönyv az olimpiára utazóknak

Újonnan megjelent könyv segítheti a londoni olimpiára készülő magyar szurkolókat. A Szurkolj Londonban! címet viselő kiadvány nem csupán városkalauz, de speciálisan az olimpiai játékokra készült el. A kiadvány ugyanis kiemelten foglalkozik az olimpiai létesítményekkel, a korábbi két londoni olimpia legérdekesebb eseményeivel. Szóba kerül a 2012-es olimpia is, amely számos újdonságot hoz az olimpiai mozgalomba. London kapcsán megkerülhetetlen a Wembley stadion és Wimbledon is, ezen legendás helyszínek sport vonatkozásai is bekerültek a kötetbe, csakúgy, mint jó néhány, a tájékozódást segítő térkép és a szabadnapokra ajánlott kiegészítő program javaslat.

A Vétek György és a sportújságíró Vásárhelyi Tamás által jegyzett kötet sajtóbemutatóján Rudolf Péter színművész méltatta a művet: "Tiszta szívből ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, különösen az fogott meg benne, hogy feldolgozza azt az 1908-as londoni játékokon megtörtént eseményt, amelyről várhatóan magam is filmet forgatok. A vívóválogatottat akkoriban katonatisztek alkották, az osztrákok azonban nem engedték, hogy ők csapatban elinduljanak, így civileket is kerestek, akik aztán végigverték a világot Londonban. A legjobb hatban öt magyar volt, és a döntőt is magyarok vívták. Mi Kapitány Iván rendezővel A kard éle címet szánjuk a filmnek, amely egyelőre felkészülési fázisban van."


 
Rudolf Péter az Utazás Kiállítás Olimpiai pavilonjában elmondta, hogy élvezettel olvasta el a nyomdából kikerült könyvet és ajánlotta mindazoknak, akik érdeklődnek London iránt, akik a közeljövőben odautaznak és nem utolsó sorban azoknak, akik a nyári olimpiai játékokra kiutaznak és a helyszínen szurkolnak majd a magyar csapatnak. Vétek György kifejtette, hogy szakértőként jegyzett számos útikönyve mellett írt már a sört népszerűsítő városismertetőket is, így az új kötetben is megtalálható 15 londoni söröző, amelyet érdemes felkeresni: "Egy olyan ajánlatgyűjteményt állítottunk össze, amely a többi közt tartalmazza mindazt, ahova érdemes elmenni az olimpiai turistáknak."

A kiadvány egyedisége abban is áll, hogy foglalkozik a korábbi londoni olimpiákkal, azok érdekességeivel, továbbá a magyar vonatkozású fontos londoni helyszínekkel és eseményekkel is. A könyvet Borkai Zsoltnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének az előszavával jelentette meg a Hibernia Kiadó és a Pegazus Sport Tours Kft.

0 Tovább

Szilágyi Áron is kijutott Londonba

A vívók közül elsőként Szilágyi Áron biztosította helyét a londoni játékokon, mégpedig azzal, hogy vasárnap ezüstérmet nyert a Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix-n.  Kvótája ugyan hivatalosan még nincs, a kvalifikációs időszak ugyanis a hónap végén jár le, de amint azt ő maga nyilatkozta a budapesti verseny után - és a sportágban mások is a hozzá hasonlóan számoltak -, most már annyi pontja van, hogy nem csúszhat le az olimpiáról.

A szakág szempontjából a jövő hétvégén esedékes moszkvai Világkupa-fordulónak lesz nagy jelentősége, azon ugyanis csapatversenyt is rendeznek, melyben eldől, hogy a válogatott ott lehet-e majd Londonban. Amennyiben ez így lesz, egyéniben is automatikusan három magyar szerepelhet az ötkarikás kardversenyben. Ha viszont a csapat nem jut ki, Szilágyi egyéniben azért pástra léphet. Két sportágban - úszásban és atlétikában - speciális a helyzet, ezekben szintek teljesítése az olimpiai indulás feltétele.

Úszásban versenyszámonként legfeljebb két sportolót lehet nevezni a kvalifikációs A szint teljesítése és egyet a B szint elérése esetén, illetve váltóban országonként egy staféta indítható. Hasonló elven alapuló megkötés vonatkozik az atlétákra is, azzal a különbséggel, hogy ott már most lehet tudni, hogy ki milyen számban indul majd. Eltérés továbbá az is, hogy ebben a sportágban három versenyzőt lehet nevezni A szint teljesítése esetén, míg a B-nél az úszáshoz hasonlóan egyet. A Magyar Olimpiai Bizottság minimálisan három aranyérmet és összesen tíz dobogós helyet vár, illetve 94 olimpiai pont megszerzését tűzte ki célul Londonban.

0 Tovább

Albertnek hívják a londoni labdát

Hétfőn Coventryben bemutatták azt a futball-labdát, amelyet a nyári, londoni ötkarikás játékok labdarúgótornáján használnak majd a csapatok. A labda az adidas cég terméke, fehér színű és a rózsaszín-kék olimpiai logó díszíti. A sporteszköz az "Albert" nevet kapta. A gyártók korábban 12 ezer brit lakost kérdeztek meg, hogy szerintük mi lenne a legmegfelelőbb elnevezés. A válaszok közül Robert Ashcroft ötlete bizonyult a legeredetibbnek. Egy angol szójátékkal az Albert Hallra, a világhírű koncertteremre utalt azzal, hogy Albert Ball - utóbbi szó jelentése labda.

0 Tovább

Kenyai atléták tiltakozása

Visszavonult kenyai atléták bírálták az ország sportszövetségének azon döntését, hogy a londoni olimpiára utazó válogatott egy részének az Egyesült Államokbeli Eugene-ben tartanak válogatót. A Kenyai Atlétikai Szövetség elnöke, Isaiah Kiplagat a múlt héten jelentette be, hogy a június 2-i Gyémánt Liga-versenyen öt női és férfi futó indul 5000 és 10.000 méteren, akik közül az első három helyezett indulhat az ötkarikás játékokon. A döntést Eugene alacsonyabb tengerszint feletti magasságával indokolta, ami jobban hasonlít a londoni iszonyokhoz a hazainál, és ez elősegíheti az újabb kenyai aranyérme(ke)t. Férfi 10000 méteren 1968-ban, 5000 m-en 1988-ban győzött utoljára kenyai az olimpián. Korábbi sportolók ugyanakkor élesen kritizálták ezt a lépést.

"Kenya egy szuverén állam, nincs szükség arra, hogy az országon kívül tartsanak olimpiai válogatót" - mondta Paul Tergat, egykori maratoni világcsúcstartó és többszörös mezeifutó-világbajnok. Egy másik korábbi kiváló sportoló, Martin Keino szerint az olimpiai kvalifikációs verseny mindig nagy esemény Kenyában, amitől most megfosztják a szurkolókat. A többi kenyai atlétának júniusban, Nairobiban tartanak válogatót. (Forrás: www.hatharom.hu)

0 Tovább

A brit királyi pár nyitja meg az olimpiát

A brit királyi pár, II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburgh-i herceg nyitja meg a londoni nyári játékokat - jelentette be hivatalosan a Buckingham-palota egyik szóvivője szerdán. Az uralkodó pár személyesen lesz jelen a 80 ezer néző befogadására alkalmas Olimpiai Stadionban a július 27-i ünnepségen, amelyet az előrejelzések szerint legalább egymilliárd ember követ majd nyomon világszerte a televíziós közvetítések jóvoltából. Ugyancsak II. Erzsébet és férje indítja útjára az augusztus 29-én rajtoló paralimpiai versenyeket is.

A hatvan éve trónon lévő királynőnek nem ez lesz az első ilyen fellépése: az 1976-os olimpiát a kanadai Montrealban mint a brit Nemzetközösség feje szintén ő nyitotta meg, s ugyanezt tette az ő nevében Fülöp herceg Ausztráliában, az 1956-os, melbourne-i játékok esetében. Az 1948-as ötkarikás játékokat - az 1908 utáni második olyan nyári olimpiát, amelynek ugyancsak London volt a házigazdája - II. Erzsébet apja, VI. György király nyitotta meg.

0 Tovább

Naponta üléseznek a fogadási csalások ellen

A tervek szerint minden reggel értekezletet tartanak majd az esetleges tiltott szerencsejátékok és bundázások felderítésére az érintett területek képviselői a londoni olimpia ideje alatt. Colin Moynihan, a Brit Olimpiai Bizottság elnöke hangsúlyozta: teljes körű ellenőrzést végeznek, minden gyanús "mozgást" elemeznek, és szükség esetén lecsapnak a csalókra. A tiltott fogadások, illetve az eredmények manipulálásának kiszűrése érdekében sorra kerülő egyeztetéseken a szerencsejáték-ügynökségek, a nyomozóhatóságok, a kormányzati szervek és az olimpiai szervezők "küldöttei" lesznek jelen. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke korábban többször szót emelt a fogadási csalások és bundázások ellen, leszögezve, hogy azok éppúgy veszélyesek a sportra, mint a dopping, éppen ezért szigorúan fel kell lépni ellenük.

0 Tovább

Talán lesz magyar műugró az olimpián

A bizonytalanság oka: a brit fővárosban, a leendő versenyhelyszínen rendezett kvalifikációs Világkupa vasárnapi zárónapján, az úgynevezett pótkvalifikáción a négy próbálkozó egyike sem került a legjobbak közé. Egészen pontosan a két női toronyugró közül Kormos Villő a 12., Reisinger Zsófia pedig a 14. lett, míg a 3 méteres műugrásban próbálkozó Gondos Flóra a 9., Barta Nóra pedig a 10. helyen végzett.

A ráadásviadalon azok állhattak rajthoz, akik a hétközi selejtezőkön egyéni számukban nem jutottak be a középdöntőbe, vagyis a legjobb 18 közé, ami közvetlen ötkarikás kvótát jelentett volna. Márpedig Kormos csak a 19., Reisinger a 28., Gondos a 29., Barta pedig a 30. pozícióban zárt. "A "pótvizsgán" szerepeltek közül a műugrók esélyei jobbak az olimpiai indulásra" – mondta el Haász Katalin szakági vezető a helyszínről az MTI-nek.

"A toronyugrók, Kormos és Reisinger kevésbé bizakodhatnak, Gondosnak és Bartának viszont londoni kvalifikációt érhet a mostani helyezése a mi számításaink szerint – jelentette ki a szakember. - Végleges választ azonban csak június 9-e után kaphatunk, aznapra kell az érintett országoknak eljuttatniuk a nemzetközi szövetséghez, a FINA-hoz azt a listát, amelyen szerepel, hogy kvalifikáltjaik közül kiket mely számokba neveznek. Például az is számít a kvótás esélyeinket illetően, hogy a szinkronpárosok tagjai közül ki áll majd rajthoz Londonban egyéniben is, vagy hogy éppen kiket léptetnek vissza. A beérkezett lajstromok alapján igazolja majd vissza a FINA, hogy kik jogosultak az olimpiai részvételre. Remélem, számunkra kedvező végeredmény születik, s a pótnapi helyezésével mindkét női műugrónk befér a londoni kvótások közé."

0 Tovább

Borkai Zsolt maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

Borkai Zsolt a voksolás előtti beszédében úgy fogalmazott, hogy ezentúl a MOB tulajdonképpen a magyar sport parlamentje lesz, hiszen a szervezetben a hazai sportélet minden területe megfelelő képviseletet kap. A sportvezető a közelmúlt feladatait áttekintve felhívta a figyelmet arra, hogy a MOB idén már több mint 100 millió forintot biztosított előlegként az olimpiai felkészüléssel kapcsolatos legfontosabb feladatokra. "Az eredeti célkitűzésünket nem kell megváltoztatni, továbbra is reális esély van arra, hogy Magyarország Londonban az első húszban végezzen a nemzetek rangsorában. Az elmúlt évek világversenyeinek eredményei alapján reális cél, hogy megismételjük a pekingi eredményünket, és bízunk benne, hogy talán túl is tudjuk szárnyalni azt" – fogalmazott Borkai.

Az alapszabály értelmében automatikusan az elnökség tagja lett Schmitt Pál államfő, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke és Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke. A közgyűlés öt alelnököt is választott: Magyar Zoltán, Leyrer Richárd, Monspart Sarolta, Tóth Miklós és Deutsch Tamás személyében. Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a sporttörvény előírása alapján a MOB hatásköre kibővült, s a szervezet egyedüli köztestületként most már a magyar sport egészéért felel, s nem csak sportszakmai, hanem forráselosztási feladatokat is el kell látnia.

A sporttörvény értelmében megszűnik a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség és Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége. Jelenlegi feladataikat a MOB veszi át úgy, hogy az eddig önálló szövetségek által irányított területek a MOB szakmai tagozataiként tovább működhetnek, képviselőik pedig az olimpiai bizottság alelnökei lesznek.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek