Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Győzött a skót ellenállás

Eredményesen védték meg magukat a skótok és kiharcolták, hogy a londoni olimpia ideje alatt a glasgowi Hampden Park stadion tetején az ő nemzeti lobogójuk is ott lenghessen. A londoni olimpia szervezői eredetileg azt szerették volna, hogy egyedüliként a brit lobogó legyen látható a labdarúgó stadion tetején, ahol a 2012-es nyári olimpia labdarágó tornájának néhány mérkőzésére is sor kerül majd nyáron. A skót nemzeti stadionban három találkozót rendeznek az olimpia alatt (a megnyitó előtt, július 26-án a Honduras-Marokkó és a Spanyolország-Japán mérkőzéseket, valamint augusztus elsején az Egyiptom-Fehéroroszország találkozót) ezek idejére pedig a skótok nem akarták bevonni lobogójukat.

A zászló használata körül komoly vita alakult ki az elmúlt hetekben. A brit álláspont szerint csak a brit zászlónak van létjogosultsága, lévén a skót sportolók is brit zászló alatt vesznek részt a londoni játékokon. A skótok első reakcióként szurkolóik bojkottjával fenyegettek, majd ők is belátták, hogy a totális "szabadságharcnak" a XXI. században már nincs különösebb értelme. A sokkal gyümölcsözőbbnek bizonyuló háttértárgyalások pedig végül eredményre vezettek, ami alapján pénteken a szervezők bejelentették, hogy a Hampden Park tetején - az év 365 "normál " napjához hasonlóan - az olimpia alatt is ott loboghat majd a skót nemzeti zászló.

0 Tovább

Férfi éremátadók is lesznek Londonban

A londoni olimpia szervezői pénteken bemutatták azt a formaruha kollekciót, amelyet a játékok hivatalos éremátadásai alkalmával viselni fognak a segítők. A virágokat is magában foglaló kompozíciót a királyi művészeti iskola (RCA) tanulói tervezték meg és készítették el, amely a királyi család színére, a lilára épül. Az olimpiai játékok történetében most először fordul elő, hogy nem csak hölgyek vesznek részt az érmek és a virágok átadásában, hanem urak is szerepet vállalnak a sportolók által nagyon várt ceremóniában.



Összesen 100 női és a tervek szerint közel 200 férfi önkéntes vehet majd részt a londoni olimpia éremátadásai alkalmával, amelyeket összesen 30 különböző helyszínen rendeznek majd meg a játékok ideje alatt.

0 Tovább

Djokovics a vegyes párost már nem vállalja

A világranglista éllovasa, Novak Djokovics számára már túl nagy terhet jelentene a vegyes páros az olimpián, így vélhetően ebben a számban nem lesz ott a londoni versenyeken. "Most az tűnik valószínűnek, hogy a vegyes párosban nem játszom az olimpián. Ott van ugyanis az egyes és a páros indulásom is, a harmadik szám pedig talán túl sok lenne nekem is. Végleges döntést viszont csak később hozok ezügyben. Amúgy támogatom a vegyes páros olimpiai szereplését, helye van a programban" - nyilatkozta a párizsi Roland Garroson a szerb, akit sokan Ana Ivanovics vagy Jelena Jankovics oldalán is szívesen látnának a Wimbledonban sorra kerülő olimpiai tornán.

0 Tovább

Hirling Zsolt eladta a lakását az olimpiáért

A Hirling Zsolt, Varga Tamás könnyűsúlyú kétpár múlt héten londoni kvótát szerzett a luzerni kvalifikációs versenyen. A korábban világ- és Európa-bajnokságot nyert, hosszú szünet után tavaly ősz óta ismét együtt versenyző duó a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta, az evezősszövetség egy fillért sem adott tíz hónapos felkészülésükre, egyikük a lakását adta el az anyagi háttér biztosítása érdekében. A Hirling, Varga könnyűsúlyú kétpár múlt héten kvótát szerzett.Az evezősszövetség egy fillért sem adott felkészülésükre.A Hirling, Varga könnyűsúlyú kétpár múlt héten kvótát szerzett

"Tudtuk, hogy kijutunk Londonba: egyszerűen így álltunk hozzá. Mindent rááldoztunk erre az olimpiai részvételre. Kemény tíz hónap készülés áll mögöttünk, Zsolti csak ezzel foglalkozott, ami példaértékű. Korábban a szövetség teljes támogatást ígért a felkészülésünkhöz, de az elnökváltás miatti állapotok miatt ebből nem lett semmi, mégis kijöttünk a mélypontról. Edzőnk, Dani Zsolt most megpróbál megegyezni az evezősszövetséggel a támogatásunkról" - mondta Varga Tamás.

"Otthon lakom a szüleimnél, miután eladtam a lakásomat és az árának egy részéből finanszíroztam a felkészülésemet. Tavaly októberben tényleg úgy kezdtünk neki, hogy akkor is megteszünk mindent, ha senki sem támogat minket. Ez nem olcsó mulatság, például a francia edzőtáborunk sok százezerbe került, amit mind a saját zsebünkből álltunk. Az utóbbi hónapokban a szegedi veteránevezősök segítettek rengeteget, utazási támogatással is: e nélkül nem tudom, hogyan oldottuk volna meg. De talán részei a sikernek a zord körülmények is" - folytatta Hirling Zsolt.

Az olimpiáig hátralevő időszakról Hirling elmondta: "nem várhatunk a szövetségre, biztos megvannak a saját gondjaik. Valami gratulációt kaptunk tőlük, de nem álltak mögénk. Minket már igazából nem érdekel, nincs erre időnk, szeretnénk minél nyugodtabban folytatni Szegeden az olimpiai felkészülést. Londonban egytől húszig bárhova odaérhetünk."

1 Tovább

Dopping vádak a kenyai futókkal szemben

Alig két hónappal a londoni olimpia kezdete előtt különös vádakat fogalmaztak meg a kenyai hosszútávfutók kapcsán. A svéd doppingszakértő, Bengt Saltin az ARD-nek nyilatkozva az utóbbi időszakban tapasztalt furcsaságokra hívta fel a figyelmet. „Az utóbbi években, főleg 2008 és 2010 között megfigyeltük azt, hogy az európai versenyekre érkező kenyai futók vérértékei sokkal magasabbak, mint a korábbi években. Ilyesmit korábban nem tapasztaltunk sehol sem, így számomra egyértelmű, hogy a vér valamilyen szintű manipulációjáról lehet szó az ő esetükben” - fogalmazott egyértelműen a svéd professzor.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egyelőre nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, így várhatóan nem is lesznek következményei Saltin felvetésének. A szervezet orvosi bizottságának vezetője, Gabriel Dolle elmondta, hogy - mivel a kenyai szövetségnek nincs pénze antidopping programra - az utóbbi években növelték a doppingvizsgálatok számát Kenyában. A kenyai közép- és hosszútávfutók az utóbbi években uralják a pályaversenyeket, a tavalyi tegui vb-n hét aranyérmet szereztek, emellett pedig 16 számban is ők tartják a világrekordot. „Nálunk nincsen dopping-kérdés. Vannak ugyan ügyek, de ezek szám elenyésző a futók száma mellett. Nálunk ez nem olyan fontos terület, mint például a németeknél, ahol folyamatosan terítéken vannak a tiltott szerek” - nyilatkozta a téma kapcsán a kenyai szövetség vezetője, Isaiah Kiplagat.

0 Tovább

Még nincs döntés Schmitt plágium ügyében

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó, illetve etikai bizottsága egyelőre nem döntött, hogy indítanak-e eljárást a NOB-tag Schmitt Pál lemondott köztársasági elnök ellen plágiumügye miatt. Jacques Rogge NOB elnök, a végrehajtó bizottság quebeci ülésén kijelentette: további információkra, dokumentumokra van szükség ahhoz, hogy tisztán, becsületesen tudjanak dönteni. Hozzátette: tiszteletben tartják Schmitt Pálnak a védelemhez való jogát, és reméli, gyorsan lezárják az ügyet.

Amennyiben eljárást indítanak Schmitt ellen, és elmarasztalják, akkor - jegyzi meg az AP amerikai hírügynökség - a figyelmeztetéstől a kizárásig terjedhet a szankció. Az 1983 óta NOB-tag, vívóként kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál - aki a NOB sport és környezetvédelmi bizottságának elnöke egyben - április 2-án mondott le államfői tisztségéről plágiumügye miatt, azt követően, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa március 29-én visszavonta doktori címét.

A Chicago Tribune internetes kiadásában Philip Hersh április elején a plágiumra hivatkozva több cikkben is szorgalmazta Schmitt Pál kizárását a NOB-ból. Azzal is érvelt, hogy Schmittnek az Európai Parlament és a NOB által kiadott hivatalos életrajzában az szerepelt, hogy megszerezte a PhD fokozatot, holott csak egyetemi doktor volt. Hersh szerint a lemondott magyar elnök többet ártott az olimpiai szervezetbe vetett bizalomnak, mint egy doppingoló, ezért ha nem mond le, a NOB-nak ki kell őt zárnia a tagjai közül.

0 Tovább

Sydney magyar bajnoka az olasz keretben

A 37 éves Märcz Tamás, Sydney olimpiai bajnoka meghívást kapott a világbajnok olasz férfi vízilabda- válogatott ötkarikás keretébe. "Néhány héttel ezelőtt keresett meg az olasz szövetségi kapitány, hogy szeretné, ha csatlakoznék a londoni olimpiára készülő olasz válogatott kerethez. Néhány nap gondolkodás után úgy döntöttem, hogy igent mondok a felkérésre. A magyar válogatottba 11 évvel ezelőtt hívtak utoljára, azóta egy év kivételével az olasz bajnokságban játszottam. Olaszország a több mint egy évtizedben sokat adott számomra, és még ha a hazám mindig is Magyarország marad, Olaszországot második otthonomnak tekintem. Kaptam egy olyan lehetőséget, ami játékoskarrieremben szinte biztosan utoljára adódik. Örülök, hogy az általam nagyon tisztelt Alessandro Campagna-val adódik lehetőségem dolgozni, és hogy úgy gondolja, csapata segítségére lehetek céljaik elérésében. Amennyiben az utazó csapatba is bekerülök, megtiszteltetés lesz számomra, hogy újra a világ legrangosabb vízilabdatornáján vehetek részt" - nyilatkozta Märcz a magyar válogatott hivatalos honlapjának, a vlv.hu-nak.

Märcz Tamás a KSI-ben kezdte pályafutását, a perth-i vb-ről ezüstéremmel térhetett haza, Sydney-ben tagja volt az olimpiai aranyérmes magyar válogatottnak. Világkupa-győztes, Európa-bajnok, négyszeres magyar bajnok a BVSC-vel, kétszeres olasz bajnok a Savona, illetőleg a Pro Recco színeiben. Egy év egri kitérőt leszámítva 2000 óta olasz klubokban játszik, 2009 óta kettős állampolgár.  "Világbajnokot kell kiszorítani az utazó tagsághoz, de úgy gondolom, ha meghívott (Campagna), akkor van számomra esély" - mondta a játékos az olimpiai csapatba kerülésről.

0 Tovább

Ottey 52 évesen is futni akar Londonban

Lassan az atlétika nagyasszonyának hívhatjuk Merlene Ottey-t, aki immáron 52 évesen sem képes szakítani az olimpiai álommal. A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozó atlétanő ugyanis elárulta, hogy feltett szándéka elindulni a londoni olimpián, ami karrierje nyolcadik ötkarikás eseménye lehetne. Ehhez azonban az egykori jamaicai, de most már évek óta szlovén színekben futó (az athéni olimpián is déli szomszédunk versenyzője volt) vágtázónak meg kellene futnia a 11,38-as szintidőt. Ez viszont nem lesz könnyű, hiszen Ottey hat év óta nem futott 100 méteren ennyire gyorsan.

„Futni akarok 100 méteren Londonban. Meg akarom csinálni” - adott hangot eltökéltségének Ottey, aki élete legjobbját (10,74) 1996-ban futott a klasszikus távon. Elképzelhető, hogy a szintidő elmaradása esetén is futhatna Londonban, amennyiben a szlovén 4x100-as váltó kvalifikációt szerez, igaz erre nem sok esélyt lát. „A lányokban nincsen olyan ambíció, mint benne,. Elérhetjük a részvételt, de nekik ez nem tűnik annyira fontosnak” - adott hangot szkepticizmusának Ottey, aki már az 1980-as (!) moszkvai olimpián is futott, ahol 200 méteren bronzérmes lett. Eddigi olimpiai szereplései alkalmával Ottey három ezüst- és hat bronzérmet szerzett, de győznie egyszer sem sikerült.

Ottey már a pekingi olimpia előtt is fogadkozott, hogy visszatér és eljut a játékokra, de akkor nem sikerült neki, így továbbra is "csak" hét olimpia szereplés fűződik a nevéhez, miután 1980 és 2004 között valamennyi ötkarikás eseményen jelen volt.

0 Tovább

Gebre nélkül zajlik le az olimpiai maraton

A kenyai maratoni csapat kijelölése után néhány héttel az etióp szövetség is megnevezte azon három futóját, akik maratoni futásban képviselik országukat a londoni olimpián. Bár többször is hangsúlyozta szándékát és vágyát, végül a kétszeres olimpiai bajnok, immáron 39 esztendős Haile Gebrselassie nem lesz ott ebben a számban a játékokon. A korábbi világcsúcstartó ugyanis az utóbbi hónapokban nem tudott megfelelő versenyt futni (legjobbja a februárban, Tokióban futott 2:08,17 volt), így az etiópok inkább a jobb időeredményeket elérő versenyzőikre bízzák a fő rivális kenyai futók legyőzését.

Az etióp maratoni csapatot a mindössze 21 éves Ayele Abshero vezeti majd, aki januárban nagy meglepetésre megnyerte a Dubai maratonit (remek idővel, 2:04,23-al). Az ő szereplése azért is lehet váratlan, mert az olimpián mindössze élete második maratoni versenyét teljesíti majd. Mellette Dino Sefir és Getu Feleke indul majd a férfi versenyben, a hölgyeknél pedig a Tiki Gelana, Aselefech Mergia, Marie Dibaba hármas próbálkozhat meg az olimpiai bajnoki cím megszerzésével a 42.195 méteres távon.

0 Tovább

Már brit kezekben az olimpiai láng

Csütörtökön szemerkélő esőben az athéni Pánathenia stadionban (az 1896-os, első újkori olimpiai játékok színhelyén) megtörtént az olimpia láng átadása. Az ötkarikás játékok egyik legfontosabb szimbólumát néhány nappal ezelőtt a görögországi Olympiában gyújtották meg, amelyet most a londoni szervezők nevében Anna hercegnő vett át. A hivatalos ceremónián London polgármestere, Boris Johnson és a szervezőbizottság elnöke, Sebastian Coe is részt vett.


A lángot pénteken repülőgéppel szállítják Nagy-Britanniába, ahol szombaton veszi kezdetét az a váltó, amelynek során közel 12.800 kilométert teljesítve 8000 ember fut a lánggal. "Sok ember számára a fáklyaváltó egyfajta jelzés, a kezdete annak, amiről az olimpia igazán szól" - nyilatkozta Anna hercegnő a láng átvétele után.

0 Tovább

Szurkolj Londonban !

blogavatar

Az olimpiai játékok történetének különlegességeivel foglalkozó blog. Érdekességek, számok a puszta hírek mögül mind a téli, mind pedig a nyári olimpiákról.

Utolsó kommentek